Forgalmi elírás, teljes tanácstalanság


papper20 # 2020.04.30. 02:37

Tisztelt fórumozók!

Még decemberben vettünk egy opel Astra H-t kereskedésből, hirdetés szerint 101 LE-s motorral. Az autó papírjai teljesen rendben voltak.

Ám most kiderült a turbó cseréjénél, hogy a forgalmiban szereplő adatok nem egyeznek a valósággal, mivel azzal a motorkóddal nem létezik 101 lóerős motor, hanem csak 80 lóerős (így érthető a lomhasága).

Mi konkrétan egy száz lóerős autót szerettünk volna venni azért is esett erre a választásunk, de itt lényegében már nem akarjuk ezt az autót, de ha mégis meg kell tartani, akkor szeretnénk pénzt látni belőle, mert jóval olcsóbb egy ilyen jármű.. Buktató az egészben az, hogy már rengeteg rá lett költve (vezérlés csere, új gumik és sorolhatnám..)..

Ilyenkor kihez tudok fordulni? A kereskedés egyenlőre hárít, e-mailt kérnek. :)

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2020.05.04. 07:31

papper20,

Hárít? Kit érdekel.
Emailt se írj.

Írj nekik egy tértis-ajánlott levelet.
Írd le a részleteket röviden, mi nem stimmel az autóval, adatokkal.
Hivatkozz a Ptk. 6:157.§-ra, hibásan teljesített az eladó, mert a termék nem felel meg a szerződés követelményeinek. Erre tekintettel a Ptk. 6:159.§(2) bekezdés b. pontja szerint kérsz XY forint árleszállítást, vagy a szerződéstől elállsz, mert ez így neked nem felel meg, de ekkor is kérsz YZ forint kártérítést, a ráköltött összegek miatt. Az utalás történjen meg 15 munkanapon belül, különben bíróságon pert indítasz ellene.

Az összeget határozd meg, amennyire tudod (mondjuk az azonos korú két típusú autók közötti árkülönbség a hasznaltauto.hu-n), nem kell finomkodj, foghat a ceruzád, de azért reális legyen, amit ténylegesen is meg tudsz indokolni ha bíróságra kerül az ügy. Legfeljebb a szakértő majd lejjebbfaragja, ha nincs igazad. De a kereskedő felé vitaalapnak jó lesz.