Biztosító átíratási költség GTK


Vasutas # 2020.07.15. 12:18

Tisztelt szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni. Volt egy közúti balesetem, én voltam a vétkes fél, hátulról belém jöttek, totálkáros lett az autó. A biztosító a roncsértéket levonva kifizette a kárértéket. Muszáj voltam venni egy másik előző kategóriával megegyező autót, mivel dolgozni kell járnom. Elküldtem a biztosítónak az autó átírási költségeiről a számlát, elutasították azzal az indokkal hogy szabaduljak meg a roncstól, addig nem fizetik ki. Ez mennyire reális? Amikor a roncsértéket levonták, azt mondták azt csinálok vele amit csak akarok. Úgy döntöttem egyszer ha rám szakad a bank, megcsináltatom, így betoltam a garázsba. Ettől függetlenül hogy én megtartom/eladom, az új autó költségei akkor is fennállnak, terhelnek. Ha nem tört volna össze az autóm, nem kellett volna újat vennem. Azt mondták a biztosítónál azért, mert káron nem lehet nyerészkedni, mondtam nekik nem célom, milyen nyerészkedésem lenne ezen? Amit fizettem fele nem elég a javítására, ez egy nagyon ritka autó, szívemhez nőtt, nem adom el. Követelhetem az új autó átírási költségét, vagy mindenképpen el kell adnom az autót?

Köszönöm szépen a válaszokat.

Sherlock # 2020.07.16. 12:43

A gyakorlat inkább nekik ad ebben igazat.

drbjozsef # 2020.07.16. 16:39

Vasutas,

Ha te voltál a vétkes fél, akkor feltételezem, nem a KGFB fizetett neked.

Akkor mi? Casco?

Ha casco, akkor a szerződésedet és a biztosító ÁSZF-jét kell megvizsgálnod.

A vétlen félnek új autó vásárlásakor a vétkes fél KGFB-je ki kell fizesse az autó átírását, üzembehelyezését is.
De a vétkes félnek? Szerintem nem.

Vasutas # 2020.07.17. 08:08

Elnézést kérek, Vétlen fél voltam. (telefon automatikus javítója átírta.)

drbjozsef # 2020.07.17. 09:24

Vasutas,

Az más.

A vétlen fél minden jogos költségét meg kell térítenie a vétlen fél számára a vétkes fél kötelező biztosítójának.

Sajnos nem egységes a gyakorlat a biztosítók részéről, ráadásul bepróbálkoznak amivel csak lehet, de a bírósági gyakorlat mára már elég egyöntetű : az új gépjármű forgalomba helyezési költségeit ki kell fizetnie.

Megintcsak sajnos, tételesen, konkrétan nincsenek ezek felsorolva törvényben. Úgyhogy annyit tehetsz, hogy nem fogadod el az álláspontjukat, és írsz egy tértis levelet, hogy 15 napon belül fizessék meg ezeket a költségeidet, ellenkező esetben bírósághoz fogsz fordulni.

(Bárhol rákeresel a neten, mindenhol azt fogod látni, hogy nem akarják kifizetni, de bírósággal fenyegetés, végső esetben maga a bíróásás hatásos szokott lenni.)

drbjozsef # 2020.07.17. 09:27

Ha a roncsértéket levonták, akkor semmi közük hozzá, hogy mit csinálsz vele. Pont ezért nem fizették ki.

Hogy szabadulj meg tőle? Mire fel?

Írd azt, hogy ha megfizetik a roncsértéket, akkor természetesen nem kell az átírást kifizetniük, de akkor ők csináljanak a ronccsal amit akarnak.

Mert ha most eladod a szomszédnak egy forintért, akkor az nekik jó lesz? Hülyék ezek.