Használtautó, Garancia???


messzelato # 2012.07.31. 08:15

Tisztelt dr. Guba úr!

Kérdésem, hogy akkor kit szólítsak fel? A kereskedőt, vagy az autó magánszemély eladóját? Esetleg mind a kettőt, lévén, hogy az autó bizományban volt a kereskedőnél? Válaszát5 megköszönve! Üdvözlettel! Fazekas György

guba" # 2012.07.31. 08:10

Tisztelt Fazekas Úr!

Attól még, hogy a kereskedő felírta a szerződésre az óraállást, nem biztos, hogy tudnia kellett róla, hogy nem ennyi van az autóban. Mondhatja, hogy ő is elhitte ezt az irreálisan alacsony futást, ugyanúgy, ahogyan Ön. Ezért írtam, hogy hibás teljesítésre hivatkozni esélyesebb, annak a megítélése ugyanis objektív. Igényt meg kell fogalmazni, kötelezettet fel kell szólítani, aztán a válasz függvényében fizetési meghagyás, esetleg per.

messzelato # 2012.07.31. 07:52

Tisztelt Guba!

Mindenek előtt köszönöm a gyors reagálást. Ez azért fontos nekem, mert csak ezen a héten vagyok itthon, vasárnap megyek vissza Németországba, és addig szeretném sínre tenni, de legalább is elindítani ezt az ügyet. A kereskedő tanúk előtt állította, hogy valós a jármű futásteljesítése. A járművet egyszerű formanyomtatvány kitöltésével vásároltam, amire a kereskedő felírta saját kezűleg a km számláló állását. ( 217 000 km ) A jármű 10 éves. A felmerült hiba a nagynyomású befecskendező szivattyú ( einspriccpump ) hibája volt. A javító műhely Németországban részletes számlát adott. Mint írtam korábbi járművemnél, ami ugyan ez a típus volt, éppen 320 000km-nél adta meg magát ugyan ez az alkatrész. A jármű vételára 1 200 000Ft volt és napra pontosan 2012. 04. 10-én vásároltam. Bár szerettem volna ÁFA-s számlát kérni, hiszen én mint egyéni vállalkozó vettem az autót, arra hivatkozva nem kaptam számlát, hogy magánszemély az eladó. Igaz közben a feleségem azt is kiderítette, hogy a " magányszemély " eladó szintén vállalkozó, és a gép a kft. használatában volt. Ez azonban nem hiszem hogy bármit befolyásolna. Üdvözlettel! Fazekas György

wers # 2012.07.31. 07:42

A szerződésben volt rögzítve a km óra állása?

guba" # 2012.07.31. 07:30

Megtévesztésre hivatkozással az adásvételtől számított egy éven belül meg lehet támadni a szerződést. Ehhez tudnia kell bizonyítani, hogy az eladó jobb tudomása ellenére állította, hogy az autóban 220 ezer km van. Én a hibás teljesítésre hivatkozást esélyesebbnek látnám ez alapján a tényállás alapján, persze sokkal pontosabban kellene tudnom, hogy mi a konkrét hiba, az mikor keletkezhetett, hány éves az autó, mennyi volt az ára, milyen feltételekkel kötötték meg a szerződést, stb.

messzelato # 2012.07.31. 07:10

Tisztelt Fórumtársak, Ügyvéd Urak!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni. Vásároltam pár hónapja egy Ford Transit zárt 5 személyes furgont. A járművet kereskedőtől vásároltam, de bizományban értékesítette. A jármű kilométer órája szerint 220 000 km futás teljesítménye volt. Pár hét után lejárt a forgalmi engedélye, és elvittem műszaki vizsgára az autót. Ott felhívták a figyelmemet, hogy a járműben már a két évvel korábbi vizsgáztatáskor is 40 000 km-el több volt mint a jelenlegi, + a két év futásteljesítése. Egyértelmű, hogy a km számlálót durván visszaállították. Akkor sajnos nem volt módom ezzel az információval behatóbban foglalkozni, mert szerződésem volt egy Németországi munkára, ahová szükség volt az autóra is. Valószínűleg törvény szerű, hogy a jármű Németországban mondta fel a szolgálatot. Nem kevés hányattatáson mentem keresztül mire végre sikerült az autót megcsináltatni, de nem is ez a fő gondom, hanem az hogy a javíttatás kitette az autó vásárlási értékének a felét. Most a kiesett munkaidőről, munkabérről, egyéb járulékos költségekről, kellemetlenségekről nem is szólok. Kérdésem, hogy van-e mód valamilyen kártérítésre, hiszen a csalás, a km számláló visszaállítása egyértelműen bizonyítható. Nekem volt már ilyen típusú autóm, így tudom, hogy ennél a típusnál ezek az alkatrészek kb. 320-350 ezer km-nél adják meg magukat. Ha ismert lett volna a valós futásteljesítmény nem vettem volna meg az autót. Érdeklődve, és főleg reménykedve várom válaszaitokat. Üdvözlettel! Fazekas György

képviselőő # 2012.07.26. 18:26

Kedves wvrobi!
Hasonlóképpen jártam kb fél éve jómagamn is.
Teljesen mindegy hogy saját autóként, vagy bizományosként értékesitette a kereskedő az autót. Mivel te a kereskedőtől vetted, vele kötöttél szerződét, igy vele szemben tudod érvényesiteni a szavatosági igényed. Az már más kérdés, hogy ő tovább érvényesiti e...
Ha kereskedőtől vásároltad az autót 2 év szavatoságot kell hogy vállaljon minde olyan hibára, ami, illetve annak oka már az adásvétel időpontjában fennállt, illetve létezhetet!
A szavatosági igényt minnél előbb irásban (lehetőleg emai-en, vagy tértivevényes levélben )jelezd számára, add tudtára. A szavatosság első évében nem neked kell bizonyitanod a hiba létezését, és azt hogy az már fennáélhatot a szerződéskötés idején, hanem neki, hogy nem!!!
Célszerű az autót márkaszervizben bevizsgáltatni, szakvéleményt kérni, árajánlatot, és erről is tájékoztatni a kereskedőt.
Az hogy bizományban árulta, nem mentség, mert a kereskedőkre nézve sok kötelezettségük van, aminek eleget kellene tenniük, csak sajnos a magyar kereskedők tojnak ezekre. csak hogy egyet emlitsek: állapotfelmérő lap.... és ennek nem csak a kocsi fényezés rétegvastagságmérését kell tartalmaznia. komplett bevizsgálást! MIvel te nem vagy szakamber, laikusként vásároltál autót, kereskedőtől, aki valamilyen módon de éert hozzá, vagy ha nem is,de több tapasztalattal rendelkezik mit te a laikus vevő. Ilyen esetben a kereskedők megpróbálnak lerázni szinte minden esetben, de ne hagyd!
Alapból a kereskedőtől nem lehet kérni a szerződéstől történő elállást, vagyis hogy csináljátok vissza az adásvételt, de köteles kijavitattni a hibát, állni annak költségét. Az én esetemben a márkaszerviz 450.000 ft-os ajánlatot adott a javitásra, a kereskedő pedig azt mondta majd az ő szerelője magcsinálja 150.000-ből. Nem hajlandó kifizetni a márkaszervizt. Egyértelmű volt, hogy a kókány szerelője olcsóbban, de nem szakszerűen javitaná, amit nem fogadtam el. Más a kereskedő érdeke és más volt az enyém. Ő abban érdekelt hogy legolcsóbban legyen megjavitva, én pedig abban voltam, hogy megbizhatóan, és GARANCIÁVAL legyen kijavitva a kocsi.(nem vagyok márkaszerviz párti de ebben az esetben ismerősöm szerint ezt kellet választani) Sok szónak is sok a vége, egy ügyvéd ismerősöm irt egy levelet a kereskedőnek, hogy csakis a márkaszerviz javitását fogadjuk el....
Ezek után a kereskedő ugy gondolta inkább visszacsináljuk a z adásvételet, autó-pénz vissza...
Én vettem egy másik autót mástól, ő pedig megjavitatta a kokler olcsó szerelőjével és ujból árulta.
Kifizette az álltalam kifizetett bevizsgálási költségeket is.
Azóta ha arra kerülne a sor csakis kereskedőtől vennék autót. Magánszemélyel szemben nem biztos hogy behajthatóak a követelések. Ismerősöm szerint a kereskedők nem szivesen mennek bele egy esetleges perbe... nem vet jó fényt rájuk :-) de bepróbálkoznak...
Megemkitettem neki, ha nem oldjuk meg rövid időn belül a problémát, a médiához fordulok, lesátorozok pár ismerősömmel a kereskedés elé egy nagy transzparensel .... a vevői kezébe szórólapot adok leirva az esetet (mégha ez szerinte a jóhirneve csorbitása is, nem érdekel)

Hajrá.
sok sikert.
Nekem sikerült, bár nem volt egyszerű ( 5 hét)

Brygetta # 2012.07.26. 15:19

Tisztelt Ügyvédek!

6 nappal ezelött eladtam a jármüvemet. A mai napon felhivott a vevö, hogy az auto rossz allapotban van, javitasra szorul es 150.000 Ft-ot akar kérni tölem. A szerzödésben semmi megjegyzést nem irtunk, hiszen én mint eladó abban a tudatban voltam hogy az autonak nincs hibája. Mi ilyenkor a teendö? Jogosan követeli tölem a pénzt? Mi a garancia arra, hogy holnaputan nem fog felhivni ujabb "hibák" miatt? Elöre is köszönöm válaszát!

monalisa1 # 2012.07.26. 14:57

sanyi77, audia6, vwrobi

Mindegyikőtöknek azt tudnám javasolni olvassatok vissza a topicban, problémátokra remélve találtok használható tippet.

monaluis
laikus hozzászóló

vwrobi # 2012.07.23. 21:03

Üdvözletem /Sziasztok/

Tanácstalan vagyok 3 napja vettem egy autót. nem kevés pénzért kereskedőtől vettem de ő csak bizományosan értékesítette a gépjárművet az autót hibátlanként adták el sőt még a kilóméter óra állást is külön megjegyzésben garantálja az eladó. kb 400km-t tettem meg az autóval és vészüzemmódba kapcsolt amiben max a szervízig jutottam, ott megállapították hogy az autón ki kell cserélni a DPF szűrőt /dizel részecske szűrő/ aminek a költsége KB 600 000 ft. ja és az is kiderült hogy a kilóméter órát nemrég visszapörgették. Az Autót megszeretném tartani. Milyen lehetőségeim vannak?

A Válaszokat előre is köszönöm!!!

audia6 # 2012.07.22. 16:05

Tisztelt Ügyvédurak!
Vettem egy audi a6ost, 1996os, orájában 360ekm van. Mivel jól ismerem a típust, tudom, hogy ez semmi. Az autó váltóhibás volt, így kipróbálni nem lehetett normálisan. Az ára kb egy váltó árával volt kevesebb mint a piaci(350ért vettem), a normális ilyen 5-600eFt.
Feltettünk egy bontott váltót és ekkor kezdődtek a gondok: kiderült, hogy a turbó nem működik. Ezt 20eFTból működésre bírtuk. Majd vezérlést cseréltünk. Utána minden rendben volt. Majd olajat is, és ekkor kezdődött az igazi gond. Az autó egyenletlenül kezdett járni, 3as henger hol járt, hol nem, de inkább csak járogatott. Iszonyatos kartelgáza lett. Valószínűleg, az autó olajában volt valami adalék, ami füstölésgátló és kompresszió növelő volt. Egy blokk csere kinéz az autónak most. Ez két nappal a vásárlás után kiderült, próbáltam jelezni az eladónak, de nem vette fel a telefont.(legalább 10szer hívtam).
Közben kiderítettem, hogy az autó taxi volt, valószínűleg sokkal több km van benne.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy akitől vettem, ő kereskedő volt és nem vette az autót a nevére, csak adott egy adásvételit, az eredeti tulajtól, biankósan, és ő mint tanu írta alá. Több tanum van, hogy kitől vettem. A használtauto.hu-ra felrakott hírdetést is lementettem a gépemre bizonyítéknak, hogy ki hirdette.
Mit tudok ilyenkor tenni?
Kérhetem-e az autó kijavítását? Ha nem akar kommunikálni, akkor kijavíttathatom-e én és perelhetem-e az összeget? Megbontás előtt kitől kérjek szakvéleményt és árajánlatot?
Mivel ráköltöttem egy komolyabb összeget ezért visszaadni nem szeretném a gépjárművet.
Válaszukat előre is köszönöm.

sanyi77 # 2012.07.19. 16:13

Tiszteletem!

A segítségét szeretném kérni. Áprilisban eladtam az autómat, ahol a vásárlónak el lett mondva, hogy több mint 140000Ft-ot költöttem rá és hogy fel lett újítva a motor.
Az adásvételi szerződést sem én töltöttem ki, így jóformán semmi sem került bele csak a vételár és hogy kívül sérült az autó. Egy hónapra rá nála is tönkrement az autó, hogy hogyan azt nem tudom. Nekem csak egy tanúm van , Neki kettő és Ők azt állítják, hogy én ezt eltitkoltam előtte. Ami persze nem igaz. Mint kiderűlt az autószerelő olyan alkatrészt rakott bele, ami a szakvélemény szerint nem tanácsos beépíteni. A szerelő ezt mégis felülbírálta, amiről engem sem tájékoztatott.
Most ügyvédet kellene fogadnom, mert bírósággal jönnek, hogy térítsem meg a kárukat, ami közel 85000Ft. Mit tehetek ilyenkor.


Április végén eladtam az autómat ahol felhívtam a vásárló figyelmét,hogy most lett ráköltve több mint 140000Ft, mert fel lett újítva a motor.Nekem

guba" # 2012.06.26. 17:37

Valószínűleg, csak próbál még egy kis pénzt kisajtolni belőled. Azt azonban nem értem, hogy miért nem foglaltátok bele a szerződésbe, hogy erre az árra tekintettel már nem lehet igénye veled szemben.

tzoli # 2012.06.26. 11:19

Tiszteletem! Ismét hozzátok fordulok segítségért :)

A problémám a következő. 2 hete eladtam tulajdonomban lévő Volvo S40 típusú 15 éves gépjárművemet. Ezt egy kereskedő vette át 310.000Ft készpénzért amit 350.000-ről alkudott le, a hibák és annak tudatában, hogy az autó törve lett. Ezért engedtünk még az igencsak jutányos árból. Az autó piaci értéke megközelítőleg 500.000Ft körül van.

A szerződésben nem szerepel semmi a hibákkal kapcsolatban és semmilyen más kitétel sem, csak a vételár és a szokásos és szükséges adatok.

Most az a gondolata támadt, hogy felkeres azzal az indokkal, hogy adjak neki vissza még 20.000Ft-ot, mert további hibákra derült fény, az átvizsgálás után. Azt mondja, ha nem tudunk megegyezni feljelent és beperel.

Kérdésem, hogy jogos-e az igény?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Atis77 # 2012.06.23. 05:27

ÉS nem tűnt fel hogy folyik belőle az olaj? Amúgy egy próbát megér lehet hogy együttműködő az eladó.

mkrisztian # 2012.06.19. 15:25

Atis77 köszönöm kedves hozzászólásod. Ez egy 50cm3-is cross motor és nem egy 4-5 lóerős robogó. Valóban amúgy 10 FT környékén meg lehet oldani , de ez csak az alkatrész, ha megcsinálod nekem ingyen, nagyon szívesen leírom a címem. Lehet hogy neked nem sok a 10-e Ft, de nekem ebben a helyzetben hogy kiadtam 150-e Ft-ot igenis sok. A másik fele a dolognak, hogy nem műszaki segítséget kértem , hanem JOGI-t. Azért köszi a kimerítő választ.

Atis77 # 2012.06.19. 13:06

Hát nem hinném hogy ettől totál gallyra megy, ha csak nem erőltetted sokszor. Jó sok robogót felújítottam már. Ha nincs ken túlmelegszik meg szorul,(kicsit vársz megint indítható de ha sokszor eljátszod akkor valóban károsodik a henger) itt már gyanakodni kellett volna, és átnézni a paripát, vagy felhívni az eladót. Amúgy egy ilyen móka kb. 10e ft-ból megvan ha szét mered szedni.

mkrisztian # 2012.06.17. 19:16

Üdv !
2012 Június 1-én vettem egy 50 cm3 -es motort.
Az eladáskor ki lett takarítva a karburátor, mint később kiderült, az olajpumpa csövét az eladó nem rakta vissza.
Ezért nálam már nem kapott olajzást a motor és tönkrement. Van-e esélyem arra, hogy a javítás egy összegét kifizesse az eladó, mert ugye az ő hibájából ment tönkre a motor.

Előre is köszönöm.

guba" # 2012.04.20. 06:56

Tisztelt cati04!

A rejtett hibák esetében annak van jelentősége, hogy a hiba oka mikor keletkezett. Az mindegy, hogy a szavatosságra kötelezett tudott-e róla. Ezzel együtt az igény érvényesítésére más határidők állnak rendelkezésre, akkor ha valaki magánszemélytől és más, ha kereskedőtől vásárolt autót. A bizonyítási teher is más. Ezért a tényállás pontos ismerete nélkül nem lehet megmondani, hogy meddig lehet visszamenőleg érvényesíteni az igényeket.

cati04 # 2012.04.16. 16:20

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Problémám a következő lenne. új autó vásárlásakor beszámította a kereskedő a régi autónkat (8 hónapja) ne sokkal ezelőtt a mostani tulajdonosa felkeresett minket hogy nekünk volt-e valami problémánk az autóval, mert mint kiderült árvíz károsult autó és a biztosító totálkárba vette és neki jönnek elő a hibái. Ezt az autót mi nem igen használtuk mert második autó volt és kihasználatlanság miatt 5 hónap után el is adtuk. nálunk nem jelentkezett probléma lehet azért mert mi nem is használtuk. A mostani tulaj be akarja perelni a kereskedőt akitől vette. Kérdésem az lenne a kereskedő be tud-e perelni minket is ha már eltelt 8 hónap? és ha igen mi tovább tudjuk-e perelni azt a kereskedőt akitől mi vettük (több mint 1 éve) vagy mi a teendő ilyen esetben amikor az ember nem tud egy rejtett hibáról.

Köszönettel: cati04

ngpeter # 2012.04.16. 11:37

Lyonr, hasonló problémám volt nekem is, garancia , de mivan ha nem tudom érvényesíteni.. körülnéztem a .NET-en és megtaláltam Pécsett a Varioauto kft-t. Örökgaranciát hirdetnek a náluk vásárolt termékekre, becseréltem náluk a problémás autómat. Vettem másikat most már komoly garanciával, 3 havonta vinnem kell átvizsgálásra , ingyenes.. ennyi a kényelmetlenség, 1,5 éve megy minden mint a karikacsapás, pesti vagyok igy is megéri.

guba" # 2012.03.22. 17:48

ha megkeresném, egyszerűen csak azt mondaná, hogy ő nem tudott erről, és kész, nem fizet semmit.

Ha ezt mondaná, az nem lenne meglepetés, de ettől még te követelhetsz kijavítást.

Lyonr # 2012.03.20. 19:36

Igen megszeretném tartani az autót, mert régen szerettem volna egy ilyen autót. Így nyilván engem a javítás érdekelne, csak attól tartok, hogy egyszerűen leráz... Mint ahogy teszi most is, mivel én még nem szóltam neki erről, hogy tudom mi a gond az autóval, de volt az autóhoz szervizkönyv, amit megtekintéskor nekem is megmutatott, de azóta sem adja ide, mondván, "nem tudja hová rakta"...
Ebből gondolom, hogy ha megkeresném, egyszerűen csak azt mondaná, hogy ő nem tudott erről, és kész, nem fizet semmit.

guba" # 2012.03.20. 17:32

Ha meg akarod tartani az autót, akkor kérhetsz kijavítást az eladótól, de mivel a hiba nem vitásan fennállt az adásvételkor és ennek okáról ő tévesen informált, vagyis megtévesztett, erre alapozva megtámadhatod a szerződést, és siker esetén az eredeti állapot kerülhet visszaállításra.

Lyonr # 2012.03.19. 17:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!

3 hete vettem az autót, de már a vásárlás másnapján elvittem a szervizbe, mert az autónál apró rángások voltak, amire az eladó, azt mondta, hogy üzemanyag probléma... Nos nem az volt, mára kiderült, hogy az automataváltóval van baj.
Kérdésem a következő?
Milyen lehetőségeim vannak?
Van-e reális esély rá, hogy az eladó, azaz a kereskedő fizesse ki a javítási költséget?
Ha igen milyen lépéseket kell tennem?

Köszönettel!

LR