Használtautó, Garancia???


guba # 2011.09.01. 08:01

Szavatossági alapon az eladó saját költségén végzi el a kijavítást.

buslac # 2011.08.31. 09:55

Először is köszönöm, hogy válaszoltál!

Az eladó egy használtautó kereskedés, de az ő beleegyezésükkel ezt az autót elvittük egy Opel márkaszervizbe diagnosztikára. A márkaszervizben nem bonthattak meg az autón semmit, mivel a tulajdonos akkori álláspont szerint a használtautó kereskedés volt. Így a diagnosztika alkalmával nem is vehették észre, hogy törött a klímahűtő. A héten többszöri telefonos egyeztetés után az eladó kereskedés állítólag megnézeti az autót és megpróbálja kijavíttatni a hibát. Ugyanis az új gyári hűtő 120ezer forint lenne.
Tehát a fentiekben leírtak után is köteles az eladó kereskedés részt vállalni a költségekben?
És az véleményed szerint milyen mértékűnek kell lennie?

guba # 2011.08.31. 07:27

Nem derül ki a kérdésből, hogy az eladótól vársz-e kijavítást, vagy attól a szerviztől kártérítést, amellyel a vásárlás előtt átnézetted. Már ha kettő nem ugyanaz a személy. Az eladótól, függetlenül attól, hogy tudott-e a hibáról kérheted a kijavítást, a szerviz viszont csak akkor tartozik kártérítéssel, ha az átvizsgáláskor elvárható gondosság mellett észrevehető lett volna a hiba.

buslac # 2011.08.29. 18:22

sziasztok!

Mi 2011.08.18.-án vásároltunk egy 4éves opel astra h kombit.A vásárlás előtt az autót átnézettük egy opel szalonban, ahol hibát nem találtak amit bontás nélkül megállapíthattak volna.Az autót így nyugodt szívvel vásároltuk meg, többször megkérdeztük a kereskedésben,hogy esetlegesen az autónak van e valami olyan hibája ami törés útján keletkezett.A válasz természetesen "nem" volt, állításuk szerint nagyon szigorú átvizsgálás után vesznek csak be autót.A múltheti melegek miatt használni szerettük volna a klímát a gépjárműben,de nem igazán adta azt a hűvös érzést amit vártunk tőle.Elsőre az a benyomás volt,hogy biztos csak a gázt kell után tölteni,el is vittük büszkén szerelőhöz,aki megállapította,hogy az autó törve volt és megsérült a klímahűtő,ami kb 40ezer alsó hangon plusz töltés plusz munkadíj:)A párommal próbáljuk a legjobb megoldást megtalálni és ebben kérnénk a segítségeteket,hogy ezt a hibáját az autónak (ami nem látható) a kereskedésben észere vehették e?Szerintetek van esélyünk rá,hogy beszállnak a költségeinkbe?köteles e a kereskedő kártalanítani bennünket?
Előre is köszi.

guba # 2011.08.25. 06:46

Egy biztos, ha bármi beleesik, az gyorsan célba ér, és ha eléri a turbo lapátkerekét, azonnal kinyírja, mint ahogy az történt is. A hiba oka ezért vélelmezetten az adásvételt követően keletkezhetett.

guba # 2011.08.25. 06:43

Ha bárki leveszi a légszűrőház fedelét, és kiveszi a filtert, akkor már előfordulhat, hogy egy csavar, vagy alátét beleessen a szűrőházba, amelyet aztán bármikor beszívhat a turbo. Előadtad, hogy a vásárlás után a szűrőket átnézetted, részben talán cseréltetted is.

Johniecat # 2011.08.22. 16:40

És, ha időközben kiderült, hogy ezt a turbót a kereskedő szerelte be az autóba? Ezt ma tudtam meg.

guba # 2011.08.19. 07:04

Ha valóban idegen tárgy került a turboba, akkor nem tudsz szavatosságot érvényesíteni, mert a hiba oka nem az adásvétel előtt, hanem utána keletkezett.

Johniecat # 2011.08.18. 20:21

Kb. 1 hónapja vásároltunk egy 5 éves berlingo-t. Minteg 1000 km mentünk vele.Múlt héten autópályán haladva furcsa zúgást hallottunk, majd az autó 1 percen belül elvesztette az erejét, olyannyira, hogy még a kamionok is meg tudtak előzni. Az első lehajtónál (szerencsére éppen ott volt) azonnal elhagytuk az autópályát, és az első Peugeot (a környéken Citroen nincs) márkaszervízbe mentünk. Ott megállapították, hogy "turbós". Meg is mutatták, hogy lóg a turbó tengelye. A kereskedőt felhívva azt mondta, hajlandó állni a turbó javítási költségét, de a be- és kiszerelés, valamint a járulékosegyebek -Olajcsere pl. - általunk fizetendő. Valamint kérte, hogy a hibás alkatrészt a szervíz neki küldje el postán, hogy azt ő újíttathassa fel. Két nappal ezután felhív, hogy a felújító cég azt állítja, nem az alkatrész volt hibás, hanem emberi mulasztás történt, mert a turbóba bekerült vmi idegen test, alátét vagy csavar. Ezért a kereskedő nem akarja a felújítás költségeit sem állni. Az autón egyelőre csak pollenszűrő cserét és klímatisztítást csináltattunk, azt is márkaszervízben. Erről az igazolást a kereskedőnek elfaxolták. A Peugeot szervízt megkértem, nézze meg a levegőszűrőt, volt-e cserélve. Szerinte a szűrő használt, kb. 3-4 hónap múlva cserélendő. Ezt a véleményt ők is elfaxolták a kereskedőnek. Mit tehetek, hogy érvényesíthessem a szavatosságot? Előre is köszönöm.

guba # 2011.08.18. 04:42

Ennyi adat alapján ezt nem lehet megmondani.

zsolesz00 # 2011.08.17. 15:13

Üdvözlök mindenkit.

Olyan problémám lenne, hogy 2 hete vásároltam egy használtautót egy kereskedönél. Kiprobálásnál semmilyen hiba nem volt. Mikor kifizettem akkor mondták hogy a 2 kulcs közül az egyiknek nem müködik a távirányitója ami nem is volt olyan vészes. Most viszont ki irta hogy mind a váltónak mind a motornak van valami hibája. visszavittem hogy nézzék meg mire kiderült hogy a váltóval van probléma ami 150 ezer ftba kerűl aminre azt mondták hogy a felét kifizetik. Kérdésem hogy ez igy jogszerű hogy a felét nekem kell fizetni vagy öket terheli a javítás költsége?

üdvözlettel
zsolt

guba # 2011.08.15. 06:42

Kérhetitek, hogy javítsa ki.

Manyicska # 2011.08.14. 17:05

Sziasztok!
Márciusban vásároltunk egy 2 éves külföldről behozott Peugeot 308-as személygépkocsit. Kézzel szoktuk az autót mosni, és most a legutóbbi autómosásnál,(legalább is utána vettük észre) láttuk, hogy a kocsi hátuljánál, a lökhárítónál (műanyag rész) több helyen is felhólyagosodott a festék. Két elem összeillesztésénél pedig még el is repedt a festék. Visszavihetjük a kocsit a kereskedőhöz? Erre vonatkozik valamilyen garancia? A férjem szerint lehet hogy hátul törött volt az autó, de ezt műanyag részeknél nem lehet bemérni, vagy cserélték is...
Várom a választ. Előre is köszönöm.

guba # 2011.08.14. 06:06

Termes, én a te esetedben egy ügyvédi felszólításnál tovább nem mennék, mert öreg kocsiról van szó, és a felsorolt hibák a természetes kopás, elhasználódás körén belül vannak, arra meg azért annak számítania kell, aki nem új autót vesz. A javítási költségeken próbálj faragni, megegyezni az eladóval, hogy osszátok meg valamilyen arányban egymás között.

guba # 2011.08.14. 06:01

Vnati, a törésnek akkor lehet jelentősége, ha a szakszerűtlen, vagy nagy arányú javítás következtében a jármű érték-csökkentté vált. Nálad vélhetően a hiba abban áll, hogy a légkondi nem került javításra. Ezért kérheted, hogy az eladó javítsa ki, vagy javíttassa meg, ha egyébként a szerződéskötéskor a hibát nem közölte veled, és az nem volt nyilvánvaló számodra. Ha nem sikerül megegyeznetek, akkor végső soron bírósághoz fordulhatsz. Az ilyen jellegű viták más fórumok előtt nem szoktak megoldódni.

vnati # 2011.08.13. 19:44

Tisztelt Guba

Múlt hét szerdán vásároltam egy Seat Cordoba Típusú szgk-t.Örültem mert azt hittem jó autót vettem .Tisztában voltam azzal hogy használt az autó ezért elvittem szervizbe,hogy az ilyenkor szokásos dolgokat lecseréljék.Itt ért a meglepetés mert az autószerelő közölte velem hogy az autó törött volt.Persze erről a kereskedő nem tájékoztatott és az adásvételi szerződésben sincs semmilyen erre vonatkozó észrevétel jelezve.Ő úgy volt vele hogy hibamentesen adta át.A törés következtében teljesen használhatatlan a klíma ,aminek a szerviz díja majdnem 100e ft.Felhívtuk telefonon és valamelyest hajlandó kártalanítani miután az autószerelő egy kicsit ráijesztett.Kérdésem :Milyen jogi lehetőségeim vannak hogy legalább a helyreállítási költséget kapjam vissza,vagy mit tehetek akkor ha nem hajlandó semmit sem fizetni .Kihez fordulhatok?(fogyasztó védelem??) Mivel ijeszthetek rá ???
Nagyon várom a válaszát mert kedden megyek hozzá és teljesen tanácstalan vagyok!!!!!!

Előre is köszönöm!!!!
vnati

guba # 2011.08.08. 19:08

Majd a szakértő megállapítja, hogy mit kell cserélni, de a hajtókar a szelep leszakadásakor nem szokott sérülni. A javítás is drágának tűnik...
Nehéz meccs lesz ez, mert szerintem lehetetlen megmondani, hogy egy szelep ténylegesen mitől szakadt le. Ha azt mondod anyagfáradás, akkor az eladó arra hivatkozik, hogy 240 ezernél erre már lehet számítani, meg egyébként is túlhajtottad, ezért te okoztad a hibát. Mivel kereskedőtől vetted, a bizonyítatlanság az eladó rovására esik, tehát azért nem esélytelen, de sok múlik az ügyvédeken, és a szakértőn/-kön.

sirmaxwell # 2011.08.08. 12:19

Kedves Guba!

Az alábbi problémával fordulnék hozzád, ha tudnál tanácsot adni.
2 hónappal ezelőtt vásároltam egy s80as volvot, megkímélt, szép állapotban, igaz, 240ezer km-el, de nem ez az első volvom, így tudtam h annyi km nem vészes.
Múlt héten egyszercsak menet közben robbanás, megálltam, trailerrel elvittem az autót a szakszerízbe, ahol mostanra végeztek a komplett szétszereléssel.
Eredmény:
2. hengernél a szelep leesett bele a motorba, szétverte a hengert, plussz hajtókar sérült, minden tömítés, meg minden szar csere, durván 6-700ezer forint a kár.
A szalonban azt mondták, hogy menjek el az autókereskedőhöz, hiszen ilyen rövid idő alatt semmiképp nem okozhattam én ezt a problémát, főleg, hogy ilyen hibával még soha nem is találkoztak, szerintük volt már javítva a hengerfej és cserélve a szelepek, és valószínűleg nem gyári szelepeket kapott, azért történt a sérülés.
Kérdésem a következő: hívtam igazságügyi szakértőt, délután fogja megvizsgálni az autót, és ezek után van-e jogom menni a kereskedőhöz kártérítést követelni vagy nem? A szalon szerint ki kell fizetni a komplett kárt, de eddig még nem volt ilyen problémám, így nem tudom mi a teendő.
Válaszod előre is köszönöm!

guba # 2011.08.07. 06:38

Szívesen.

jocek13 # 2011.08.07. 06:28

kedves Guba
köszönöm megnézetem és megpróbálok megoldást találni

guba # 2011.08.06. 14:43

Nézesd meg egy másik szerelővel, lehetőleg karosszériással, aki megmondja, hogy mennyire sérült a karosszéria, és milyen színvonalon sikerült kijavítani.

autó hátsó futóműve annyira deformálódott hogy nem állítható csak csere vagy karosszériás huzatópad hozza azt helyre

Ez egy nehezen értelmezhető és túl általános mondat. Ha a futómű bekötési pontjai nincsenek a helyükön, akkor azt húzatással és nem cserével kell javítani. Ha viszont a hídtest vagy a futómű bármelyik alkatrésze deformálódott, azt egyengetni, húzni, hegeszteni nem lehet.

Ami a kérdés jogi oldalát illeti, szavatossági igényed akkor lehet, ha a kocsi állapota rosszabb, mint amiről a szerződésben megállapodtatok, és amit a kora és az ára alapján elvárhattál.

jocek13 # 2011.08.06. 09:13

kedves Guba lentebb irtam tegnap egy mercedes a170 essel kapcsolatban légyszives véleményezd adj tanácsot
köszönöm

"sziasztok vettünk egy 170 es a-s mercit elvileg az eladó magánszemély az autót megtekinettük első látásra sajna nem derült ki semmi extra hiba volt valami zörgés állítólag lemezdarab( kiderült generátor szabadonfutó 45eft3munkadij)hazafelé nem volt semmi az autóval de pár napos használat folyamán furcsának éreztem az uttartást elvittem futóműveshez közölte hogy az autó hátsó futóműve annyira deformálódott hogy nem állítható csak csere vagy karosszériás huzatópad hozza azt helyre talán az emlitett alkatrész szintén kb 40 ezer +munkadij.ezek mind rejtett hibák és ki tudja mi jön még elő?
van ötlet mit tehetek??
minden ötlet megoldás érdekel
előre is köszönöm"

tudom hülye vagyok mert nem nézettem át de a futóműhiba nem látványos viszont kv drága lehet

guba # 2011.08.06. 08:43

...megbízott, vagy bizományos...

guba # 2011.08.06. 08:41

Ilyenkor nem árt, ha megbízol egy ügyvédet. Azt kell tisztázni, hogy az adásvételi szerződés közted és a kereskedő között jött-e létre. Ő lehetett akár megbízó, vagy bizományos is, ehhez jobban kellene ismerni az ügylet részletkérdéseit illetve a kereskedő és a korábbi tulajdonos között létrejött szerződést. Nem feltétlenül és kizárólag az a döntő, hogy az írásbeli szerződésen kit neveztek meg eladóként. Minden esetre te akkor jársz jobban, ha a kereskedő volt az eladó.

Babcika # 2011.08.06. 06:43

Kedves Guba!
A kereskedő nem hajlandó visszavenni az autót, semmi féle módon. Smint kiderült ő közvetitő volt csak. Ilyenkor ki a felelős? A közvetitő vagy a szerződés szerinti eladó? Kérhetek vissza pénzt azért, hogy én egy légzsákos autót vettem és nincs benne légzsák?
Ki a felelős akkor, ha baleset történik és a légzsák megmenthette volna az életünket? Ha eladom sem tudom ennyiért, mert nincs benne működő biztonságtechnika! Mindenhogyan megkárositott nem? Max. eladni segitene, de a hitel miatt ez sem segitség és akkor is az én felelősségem lenne, ha mással történik baj és nem működött a légzsák....
Köszönöm a segitséget!