Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Használtautó, Garancia???

Csecskedi Péter # e-mail 2008.05.08. 22:08

Kedves abrjan!

Saját példámat hoznám elő, amely tavalyi.
Én magánszemélytől vettem és ugyanígy jártam, tehát váltóhiba.
15 nap volt garanciaként megjelölve és hát már 2-3 nap után kiderült a turpisság.
A lényeg viszont nem az hogy van-e garancia, vagy nincs, hanem az hogy a törvény hogyan rendelkezik.
Ne kérje senki hogy elővegyem a törvényt, de amint megtalálom pár napon belül a végzésemet, akkor beírhatom.
Szóval a lényeg, hogy függetlenül attól, hogy kitől veszed az autód és mi van az adásvételibe írva, a garancia tekintetében semmisnek minősül ha a törvényben megállapított 6 hónap alatti időtartamra szól a garancia használt autó esetén.
Mivel a váltóhiba a jármű műszaki állapotában olyan tényezőnek minősül az NKH szerint, hogy a váltóhiba megszüntetéséről az ilyen esetekben az eladónak kell gondoskodni, függetlenül attól hogy tudott-e a hibáról.

Tehát ha felkeresel egy ügyvédet és az hivatalosan felszólítja az autókereskedőt az autó vételárának teljes visszafizetésére, vagy más autóra való cseréjére.
A trükk az egészben az, hogy erről az összes autókereskedő tud, csak nem mondja. Amennyiben jó anyagi helyzetben van a kereskedőd, akkor peresítés jöhet ha nem veszi vissza, aztán indul a buli.
A pert ezzel tuti nyered, csakhát az idő múlik.

abrjan # e-mail 2008.05.08. 20:04

Egyébként azért gondoltam erre a trükkre mert ők hozták be az autót tehát gurultak vele. Amikor haza jöttünk vele semmi hangja nem volt de most erősödik folyamatosan. Köszönöm a hozzásolásokat!

abrjan # e-mail 2008.05.08. 19:57

Szia! Az autó 1.9 pdtdi (130 le) és hatos váltó van benne. Külföldről lett behozva és nálunk állt először forgalomba Magyarországon. Nem vállalt semmilyen garanciát. Hallottam most olyat is hogy, a váltó ha búg eladás előtt valamilyen grafitos cuccot töltenek bele amitől elmúlik a búgás egy kis időre. Erről mit gondolsz???

monalisa1 #   2008.05.08. 18:03

A kereskedő lehet hogy nem is tudott a váltóhibáról., az előző eladó leállt vele a megjelölt helyre, a kocsi az új (= balek) vevőig bizonyára nem tett egyetlen métert sem - te meg 6 ezer km megtétele után panaszolod most a dolgot. Pedig a vásárlás előtt bizonyára kipróbáltad az autót...

Messze olcsóbb lett volna a vásárláshoz magadra vinni az értő szerelőt - sokszor elmondták és leírták ezt a bölcseletet már.

Egyéb ahogy ases írta.

ases # e-mail 2008.05.08. 17:09

kereskedő vállalt garanciát??? ha nem elég nehéz lesz...igazságügyi gépjárműszakértőt javaslok,ugyanis a rejtett hiba megállapítását csak rá bíznám.
Mindenesetre megpróbálnék megegyezni a kereskedővel.
Az autó pontos tipusa (motorkód,a motorszám első három karaktere) ha leírnád többet tudnék segíteni...
A 300-400 javítás teljesen irreális..ha jól tippelek 1600 benzines a motor és DUU a váltókód,ez gyárilag tipushibás,javítás GARANCIÁVAL MAX 150 000 FT.

sok sikert
üdv:ases

abrjan # e-mail 2008.05.08. 10:35

Tisztelt Forumozók!

Körülbelül 2 hónapja vettünk egy 2003-as évjáratú Volkswagen Passat típusú személygépkocsit kereskedőtől. Nem sokat használtuk azóta körülbelül 6000km-t futott nálunk a gépkocsi. Megcsináltuk a kötelező szervizeket amit egy használt autó vásárlásánál megszoktak(Vezérmű, görgök, olaj, szürök stb.) A szerelő közölte velünk, hogy az autóban búg a sebességváltómű, pokoli összegekbe fog kerülni és hogy a hiba már akkor is jelen volt mikor átvettük. Ezt a hibát a kereskedő velünk nem közölte és nagyon jó színben tüntette fel az autót. 100 ezer kilométerrel vettük át amiről gondoltuk, hogy nem lehet valós, de a 3.2 millió forintos autónál egy ilyen hiba eléggé leszorítaná az árát mivel egy ilyen váltó kb. 300-400 ezer forintra rúg. Mit lehet ilyenkor tenni??? Lehet valamiféle kártérítéssel élni???

Előre is köszönöm a tanácsokat!