Kedves Fórumtagok!
Segítséget szeretnék kérni egy elég érdekes ügyben.
Az autóvásárlás 11.09. napon történt, egy ismerősöm megvett egy 22 éves autót magánszemélytől, 200.000 Ft - ot nem meghaladó anyagi mértékben. Az én nevem semmin nem szerepel és nem írtam alá semmit. Jelen voltam az adásvételnél, de írásban nem szerepelek sehol (tanúként sem).
Szó volt róla, hogy ha szeretném az autót használni, írhatunk kölcsönadási szerződést, illetve a hitelt, amit felvettek rá, egy két tanús tartozáselismerő okiratban rögzítve havonta, a bank által meghatározott részletekben fizethetem, így amint kiegyenlítődik a tartozás (a hozzá vett alkatrészekkel és szerelői munkadíjjal együtt), a tulajdonomba vehetem a járművet. Itt megállt a történet, a papírmunka elmaradt, maximum chatbeszélgetésekben, személyes - és telefonbeszélgetésekben hangzott el a témával kapcsolatban bármi is (például hogy teljesen rendben van az autó, csak egy olajcsere, téligumik és gyertyacsere kell, illetve online megkötötték rá a kötelező gépjármű biztosítást, hamarosan használhatom is).
Nos, az autóval nem lehet közlekedni, mert ígéretük ellenére nem szerelőhöz vitték, hanem maguk kezdték el "szerelni", saját költségen. (Olajfolyás, szelepfedél csavarmeneteinek megszakadása, kicserélt fékek, ennyiről tudok, illetve a vezérlés is cserés a vezmódosítóval együtt)
Mivel autóalkatrész értékesítésben dolgozik a tulajdonos, így be tudott szerezni sok alkatrészt, ám számlát és pontos számokat a mai napig nem láttam. Majd szó volt róla, hogy mégsem jó a megállapodás, inkább ne írjunk semmilyen papírt (ez pár napja volt), elviszik eredetiségvizsgálatra, a tulajdonos átírja a saját nevére és kész (az eredetiség vizsgálat 20 - án történt, tudtommal a tulajdonos még nem kezdeményezte az átíratást).
Ezzel szemben ma megkerestek írásban (fb chat), hogy vigyem el az autót, fizessem ki az árát és a ráköltött összeget, amire persze nemet mondtam, hiszen jelenleg azt sem tudom, hol tart pénzben a dolog és az autóra is azt mondtam ezt megelőzően, hogy nem tartok rá igényt. Azt állítják, hogy nekem vették az autót, rendőrségi feljelentést tesznek, mert hogy tartozom ás átvertem őket. Valami telefonnal felvett felvételt is emlegettek írásban, ami állítólag az én elismerő vallomásomat tartalmazza, miként fizetni fogom a hitel részleteit, de ebbe én nem egyeztem bele, tehát tudtommal a személyiségi jogaimat sértő tevékenységnek minősül, ha készült is ilyen felvétel, továbbá sosem egyeztem bele egyértelműen az ügyletbe, hiszen csak szóba került, mint lehetőség.
Jelenleg azzal fenyegetőznek, hogy megoldják, azaz behajtják másként, csak 120.000 Ft - ot kell fizessek és akkor rendben vagyunk. Mindenről készült képernyőfelvétel. Ugyanakkor úgy tudom, hogy ha válaszolok az üzenetekre, zaklatással való feljelentéskor megvan annak az esélye, hogy nem veszik bizonyítékként az üzenetváltást - hacsak nem szerepel benne egyértelmű, életveszélyes fenyegetés.
Nos, abszolút nyilvánvaló, hogy tájékozatlan vagyok a témában és sajnos rossz emberben bíztam meg, ugyanakkor pontosan azért kérek segítséget, hogy tudjam, mik a lehetőségeim.
Mivel a nevem és az adataim sehol nem szerepelnek az ügyletben általam aláírva sem, így nem tudom, hogy mennyire vehetem komolyan a fenyegetéseket. Érdemes feljelentést tennem? Köszönöm előre is a válaszokat!