autó eladás, visszafizetés?


Atis77 # 2020.02.04. 05:59

Tamas324

Szerintem hagyd. Ilyen jellegű hibát már a próbakörön kellett volna érezni. Ilyán hibkkal csak vánszorogna az a monstrum. Egy sima személy td autónál is a turbó hiba igen csak érezhető.

wers # 2020.02.12. 06:07

Igaz én nem vagyok ügyvéd, szerintem, ha beírtátok a szerződésbe, hogy motorhibás, akkor a vevő ezzel vette meg. Neki kell perelnie, és bizonyítania, hogy nem tudott a hibáról.

drbjozsef # 2020.02.12. 07:03

cirmi32,

Helyi ügyvéd hülye.

Nem tartozik a szavatossági körbe az a hiba, amelyikről a vevő tud, és ennek tudatában veszi meg az autót. Ennek kifejezett példája az, amit bele is írtok az adásvételibe. Fontos, hogy elég a hibajelenséget kell leírni, nem az okát.
(motorhiba javítása lehet párezer forintos de milliós kiadás is. Nem számít. Ez a vevő kockázata.)

Írásban elutasítod a követelését, írd meg, hogy ez nem tartozik a szavatosság körébe, az igénye nem alapos, mert tudott a hibáról.

Majd ha akar, perel. Bizonyítania neki kell.

drbjozsef # 2020.02.12. 07:06

Egyébként :

Ptk.6:157.§(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Ká.Té # 2020.02.21. 07:49

Tisztelt Fórumozók!
Egy hete eladtuk a 20 éves autónkat.
Előre közölve lett a vevővel (írásban), hogy az autó füstöl, ennek tudatában jött.
Miután kipróbálta, megállapította, hogy "csattog az eleje, nem tetszik neki a szelephang". Mi ezt elfogadtuk, emiatt a vételárból 30ezer forintot el is engedtünk. Megírtuk hivatalosan az adásvételit, 90ezer forintért elvitte az autót.
Mi következő munkanap lejelentettük az eladást.
Tegnap hívott a vevő, hogy szerelőnél van az autó, motorcserés, kéri a pénzét, vagy ő meghirdeti és a nevünkben eladja.
Természetesen egyikbe sem mentünk bele mert szerintünk mivel tudott az autó hibáiról, ezek nem számítanak rejtett hibának.
Mindenáron perre akar menni.
Elmondása alapján a szerelője ezeket a hibákat találta : kopott vezérműtengely, beragadt gyertyák, elrohadt gyertya pipa.
(Megtekinteskor jelezve volt nekik hogy a gyertyák és a gyertya pipa fél éve cserélve volt, erre a válaszuk az volt, hogy igen, látják)
Nem is gondoljuk hogy emiatt az autó motorcserés lenne, ahogy ők azt állítják.
Peres úton van bármi esélye?
Köszönöm

drbjozsef # 2020.02.21. 08:18

A kérdésed alatti két hozzászólásban ott a válasz.

Nincs esélye. Hajtsd el a fenébe.

Instantzorro # 2020.02.26. 08:52

Üdvözletem!

Azzal a problémával fordulok a fórumozókhoz, hogy tegnap eladtam az autómat. 18 éves Octavia, 236000Km-rel. Voltak hibái, amiről tájékoztattam a vevőt. Emiatt igen olcsón adtam. (A normál állapotúak 400-450 körül mennek, én 200-ért adtam.) Egy órával később hívott, hogy az autópályán felforrt a víz, elszakadt a szíj. (Nem mondta, melyik) Trélerrel hazavitte és a szerelő azt állapította meg, hogy hengerfejes. Víztartályban olaj van, a nívópálcán pedig víz és fémszilánkok. Visszacsinálná az adásvételt, vagy a javítást leginkább az én költségemen végeztetné el. Előjele nem volt az autó ilyen jellegű hibájának. Én is 50km-t utaztam vele az adásvétel helyszínéig, amit nem tettem volna, ha jele lett volna a hibának. Telefonon azt mondta, ha nem megyek bele visszavételbe, vagy a javíttatásba, akkor trélerrel visszahozza az autót és feljelentést tesz. Mit tudnak erre mondani?

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.02.26. 11:46

Instantzorro,

https://totalcar.hu/…ajos_csalok/

Leginkább csalás szaga van.
De persze nem tudhatod.

Ha előre okos vagy, kizárod a szavatosságot a szerződésben, és most simán elhajthatnád a fenébe.

Így viszont a vásárláskor fennálló hibákért vállalnod kell a felelősséget, néhány kivétellel. Bizonyítania a vevőnek kell, szóval a te kockázatod, hogy vajon fog-e perelni, ha elutasítanád az igényét.

A közölt hibák, és az autó állapotából, futásteljesítményéből eredő hibákra nem vonatkozik a szavatosság. De hogy egy 18 éves, 236ezer km futott autónak szükségképpen hengerfejesnek kell-e lennie, az szakkérdés, amit sok pénzért szakértő eldönt a perben.

Instantzorro # 2020.02.26. 11:59

drbjozsef!

Köszönöm a választ! Én magam is csalást sejtek. Főleg, hogy azóta felhívott azzal, hogy a tréler költségét (50 000Ft) inkább javíttatásra fordítaná. Én tegyek bele ugyanennyit és ha abból megvan a szerviz, akkor jó, ha nincs, akkor onnantól az ő sara. Természetesen nem hivatalos szervizben akarja csináltatni, mert az drágább. Arról persze számlát, igazolást adni, hogy a szóban forgó autó szervizelésére fordították az összeget nem tud adni. Felajánlotta, hogy ha akarom, menjek oda egy szerelővel és nézzem meg, hogy tényleg az a baja, az autónak, amit elmondott. Megjegyzem, 300km-re lakik, szóval ez a túra is egy 20-asomba kerülne a kérdésées végeredményért.

drbjozsef # 2020.02.26. 13:15

Instantzorro,

Te ismered az autót, meg az eladót, úgyhogy nehéz javasolni, de én, személy szerint a helyedben elutasítanám az igényét mint a pinty.
Ötvenezer forintért nem fog pereskedni (a feljelentés úgy hülyeség ahogy van) nagy eséllyel. Kicsivel igen, de egy ilyen életkorú és futású autóra az adott vételár mellett nem fogsz milliókat bukni.

Említsd meg neki a telefonba, hogy az eladás előtt márkaszervízben csináltattál állapotfelmérést, arról műszaki adatlapod van, nem volt hibás az autó az eladáskor. Pereskedjen, ha akar.

drbjozsef # 2020.02.26. 13:15

"meg az eladót" helyett "meg a vevőt"

Instantzorro # 2020.02.26. 14:39

Ismételten köszönöm a segítséget és a linket is. Olvasgattam, keresgéltem és leginkább csalás gyanús történet.

Csmargo # 2020.03.03. 19:49

T.forumozók. Vettünk egy opel fronterat amint kiderült a központi nyilvántartásban kisteherautóként szerepel amiről az eladó nem tájékoztatott sajnos a forgalmiban nem vettük észre,ráadásul 2 személyes.további hiba 1 éjszaka után nem indul.mi személyautóként vásároltuk mivel 5 ülés benne van. Mit tehetünk? Az eladó szerintünk megtévesztett, becsapott?


Üdv.mindenkinek
Vettünk egy Opel fronterra gk.-t ami egy éjszaka után nem indul,másik probléma a biztosítás kötésekor derült ki,hogy a gk. 2 szemé

Pethical # 2020.03.03. 21:13

Ha a forgalmit megnézted, de nem vetted észre az nem az eladó hibája. Ahogy az sem, ha piros autót akartál, de véletlen kéket vettél, mert a sötétben vöröses árnyalatú volt.

Más kérdés a hiba. Amennyiben erről a hibáról nem adott tájékoztatást, akkor feltételezhető, hogy rejtett hiba és valószínűleg a vásárláskor is fenn állt. Ebben az esetben, ha kereskedőtől sikerült venni, akkor jótállás van rá, ez a jobbik eset. Ha magánszemély volt az eladó, akkor szavatosság, ami azért rosszabb, mert míg a jótállás esetén a kereskedőnek kell bizonyítania az igazát, addig szavatosság esetén a vevőnek, azaz nektek. Bármelyik eset is áll fenn, a legjobb, amit lehet tenni, hogy minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot az eladóval és közölni vele a tapasztalt hibajelenséget. Ez lehet hidegen fogja hagyni, ha így van, akkor lehet jogásztól segítséget kérni, ez valószínűleg már hatni fog. Egyébként első körben javítani, vagy cserélni lehet, ha egyik sem jöhet szóba, akkor kaphatod vissza a pénzt.

drbjozsef # 2020.03.04. 07:23

(ez mind szavatosság, csak fogyasztói vagy nem fogyasztói szerződés keretei között. A jótállás az más.)

Pethical # 2020.03.04. 07:57

drbjozsef

Köszönöm szépen a helyesbítést! Utána fogok nézni, hogy rendbe tegyem magamban a két fogalmat.

drbjozsef # 2020.03.04. 09:36

( Ptk.6:157§-6:178§, https://net.jogtar.hu/jogszabaly?… )

Hjanos # 2020.03.14. 07:17

Tisztelt Hozzáértők!

Kedden eladtam a 19 éves kocsimat, vevőt tájékoztattam a problémákról, megvolt a próbaút, vezette is, elvitte.
Viszont az adás vételibe figyelmetlenségből nem került bele a vételár, valamint, hogy az adás vétel visszterhes. Tegnap felhív a vevő, hogy szétszedték a motort és a szerelő azt mondja, hogy hengerfejes az autó, majd tájékoztat a költségekről.
Nálam nem volt hengerfejes, az a próbaúton kiderült volna, ráadásul azóta használta is. Szóval egy 19 éves autónál követelheti -e a költségek megtérítését vagy valamilyen formában kérhet -e árkompenzációt? A gondom az, hogy így be se tudom jelenteni a gépjármű eladást, mert formai hiba van benne, belejavítani meg nem akarok. Így meg nem tudom, hogy a vevő el e fogja hozni a szerződést, hogy minden példányon szerepeljen a javítás. A gépkocsit így már biztos nem fogom visszavenni, hogy szétszedték a motorját. Nekem olyan átverés íze van, hogy olcsóbban jusson hozzá, ráadásul használtautó oldal szerint is elég nyomott áron adtam el.

Traffic # 2020.03.14. 09:15

T. Hjanos!

A gondom az, hogy így be se tudom jelenteni a gépjármű eladást, mert formai hiba van benne, belejavítani meg nem akarok.

Ne javítson bele, hanem az adásvétel napjától számított 8 napon belül jelentse be az eladást az okmányirodában. Ha valamit nem találnak megfelelőnek a szerződésen, majd elmondják.

drbjozsef # 2020.03.14. 11:16

Hjanos,

A vételár nem szükséges kellék, az nem számít, viszont a szerződés típusa nagyon is az, ha nem szerepel benne, akkor az okirat a bejegyzésre alkalmatlan.

Lásd : 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet, 3.§ és 4.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ez viszont pech. Pláne, hogy vita van a hibás teljesítésről.

Ha nem tudsz megegyezni a vevőddel, és megfelelő okiratot készíteni, akkor én a helyedben azonnal kivonatnám a forgalomból az autót.

Aztán ha nincs egyetértés, csak a per marad. Normál esetben egyébként nem jöhetsz ki belőle rosszul, pláne, ha szétszedték az autót, mert bizonyítani nekik kell, ami így már nem fog menni. Amúgy is csak le akarnak húzni, ha valós a hiba, akkor a szétszerelés előtt, a hibajelenséget kellett volna közölniük, és a javításra felszólítani, nem szétkapni. Ráadásul 19éves autó, arra már igen kevés szavatossági jog húzható rá.

Nem lesz egyszerű. Okosabban kellett volna ezt.

Hjanos # 2020.03.15. 07:12

Még egy kis adalék. A hahun én leírtam, hogy motorhibát jelez néha, még most is fent van, a tesztvezetésen is jelentkezett a hiba. Ugyan az adásvételibe nem került bele, de tudta, hogy a motor nem százas. Ennek tükrében csökkentettem a meghirdetett 400e -ről 250e -re, mivel voltak rajta javításra szoruló dolgok,szerintem ez elég nagy engedmény volt. Ebben az árban nem is nagyon van, még hibás darab sem hahun.

Másik dolog, forgalmi nélkül ugyan kivonják a kocsit ideiglenesen, de a tulajdon attól még az enyém, ha szabálytalankodik, akkor én kapom a csekkeket. Nem tudom, hogy ilyen esetben a formai hibás adás vételit elfogadják -e, érvényes -e, hogy én szeretném bejelenteni, de nem tudom, mert az eladó nem hajlandó javítani vagy újat írni.
Ügyfélkapun nem lehet ezt jelezni, hogy tudjanak róla, kerüljön valami feljegyzés, hogy később ne legyen gond?
Én szeretnék megegyezni a vevővel, de pénzt ezek után nem vagyok hajlandó visszaadni.

drbjozsef # 2020.03.15. 07:57

Hjanos,

Értem én, az indokaid alapján igazad van, de nem ez fog számítani, mert te is hibáztál egy csomót.
Miért nem jártál előtte utána, mik a formai követelményei a szerződésnek?
Miért nem írtátok bele a szerződésbe az ismert hibákat, hibajelenségeket? (Ez kapásból kizárta volna erre a szavatosságot)
Miért nem zártad ki eleve teljesen a szavatosságot a szerződésben? (engedi a Ptk. magánszemélyek között)

Ha vita lesz, per lesz.

A formai hibás szerződés is szerződése, gondolom a birtokbaadásról rendelkeztetek rajta, úgyhogy később, végső esetben szintén perben az esetleges bírságokat is követelheted tőle.

Egyszerű nem lesz, kellő gondossággal kellett volna eljárni.

Egyelőre menj el az okmányirodába, add le a szerződést, és nézzük meg mit mondanak.

Hjanos # 2020.03.16. 08:33

Úgy néz ki sikerült némi pénz visszaadással megegyezni a vevővel, írunk új szerződést, természetesen most már ügyelve a formaiságra, valamint, hogy szavatosságot nem vállalok a gépkocsira.
Azt hiszem így járok a legjobban, némi tanulópénz árán, de legalább korrekten. Ráadásul ezen a kocsin van a bónuszom, amit addig át sem tudok tenni az új kocsira, ami megint csak nem kis éves összeg casco -val együtt, ha elhúzódott volna az ügy.

wers # 2020.03.16. 08:57

Ráadásul ezen a kocsin van a bónuszom, amit addig át sem tudok tenni az új kocsira

Nem hiszem, hogy "addig" ne lehetne. A tulajdonjog átruházási szerződés egyik lényeges pontja a
"járműnek a vevő birtokába kerülési időpontja: év hónap nap
óra perc. Kilométeróra állása a birtokba vételkor"

Ettől az időponttól a vevőé a kockázat, neki kell biztosítással rendelkeznie, ettől az időponttól a szerződést az eladónak fel kell mondania. A bónusz azonnal átvihető.

Roneeeka # 2020.06.05. 11:51

Tisztelt Szakèrtők.

Segìtsèget szeretnèk kèrni. Eladtam a 19 èves Ford Focusomat, a hirdetèsemben feltüntettem a hibàit a legfőbb hibàja rozsdàs a futòműve, ami làthatò is. A műszaki èrvènyessège 06.06 amit szintèn feltüntettem. A vevő ennek tudatàban vette meg az autòt. A problèmàm az, hogy nem megy àt az autò a műszaki vizsgàn a műszaki adatlap szerint jobb hatsò üzemi fèk ès rögzìtőfèk hibàja van amiről èn nem tudtam. Ès a javìtàst sokalja a vevő ès kőveteli az autò visszavètelèt ès kifizetèsèt. Ez beletartozik a szavatossàg jogkörèbe, vagy koràbòl adòdòan ès a làthatò hibàbòl erre szàmìtani lehetett a vevőnek. Perrel fenyeget. Mit tehetnèk? Vàlaszukat előre is köszönöm