Adásvételi gondok


gecseakos # 2009.04.29. 08:29

Köszönöm a gyors választ.

De igen, az okmányiroda meg tudta mondani, mert az előző tulajdonos (tehát akitől az én eladóm megvette) lejelentette hogy eladta a járművet, hogy ne őt terhelje a biztosítás stb.
Így most nem tudom ki valójában a tulaj, vagy számon lehet e kérni az eladót? El tudom e érni hogy valaha az én nevemre kerüljön a jármű?

Sz.Márton # 2009.04.29. 08:54

Ha nem hajlandó az eladó odaadni a forgalmit amit ezek szerint nem is íratott a nevére, továbbra is az okmányiroda segítségét kell kérni, mert ha a náluk szereplő utolsó tulajdonos, jelezte az eladást és az új nem iratta át, de nincs meg az okmány, kérelmezni kell egy új okmány kiadását, amelyet ott tudnak hivatalosan kiadni, az előzőről rendelkezni, ha számukra a jogszabályi feltételek megléte alapján, ez biztosítható. Azért minden esetre érdemes megtudni az okmányiroda szerinti utolsó hivatalos tulajdonostól, hogy kinek adta el, azonos-e az Önnek eladó személlyel aki valóban tulajdosnosa volt e a járműnek, vagy csak átiratni nem akarta, és egyáltalán érvényes e a műszakija a járműnek, nehogy más személy legyen az igazi tulajdonos aki ezeket mind tudhatja.

gecseakos # 2009.04.29. 09:06

Azonban lehet hogy csak a hölgy lusta volt az okmányirodában, de azt mondta hogy ő ezen papírok alapján nem tud semmit csinálni, mert először az eladónak kellene a saját nevére íratni, és én csak utána tudom az én nevemre íratni. Az eladót hivatalos úton rá lehet venni hogy ezt tegye meg?

Vagy amit ön mond hogy kérjem ki a forgalmit, mármint melyiket? Amelyiken még az eredeti tulajdonos neve szerepel? Azzal mit tudok csinálni?
És ha megkeresem őt és közvetlenül tőle megveszem egy adásvételivel? Azt nem tehetem ugye?

Lehet hogy értetlen vagyok, de még nem látom a megoldást.
Nagyon köszönöm a válaszokat.

alkalmazott # 2009.05.13. 13:53

Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni átíratási nehézséggel kapcsolatban. Hosszú lesz, elnézést.

Autókereskedésből (hivatalosan bejegyzett, működési engedéllyel rendelkező) vett a fiam egy kocsit. Annak rendje-módja szerint adásvételi rendben, haza érve on-line biztosítás kötés, már küldték is a befizetési csekket és kötvényt. Azonnal kértünk időpontot okmányirodában, kaptunk is, adásvételhez képest egy hétre. El is mentünk, minden szükséges doksit vittünk. Szerintünk vittünk. Kezünkbe nyomták a befizetési csekket átírtáshoz és forgalmi-törzskönyvhöz. Befizettük. Ismét sorba álltunk, az ügyintéző elkezdte az átírás bonyolult műveletét, majd egyszercsak felnézett, és közölte, adjuk oda az eredetvizsga határozatot. Mondom neki, hogy minden a kezében van, amit kaptunk a kereskedésben. Közli, nem, az más, azt átíráskor az okmányiroda tudja – egyetlen egyszer – kinyomtatni, már pedig valaki, valahol, egy másik okmányirodában ezt a műveletet már elvégezte. Mondtuk neki, hogy mi ugyan nem, hisz amióta elhoztuk a kocsit, ki sem mozdultunk vele a garázsból. Kérdezte, honnan vettük, kérdezzük már meg az eladót, hogy hol van a határozat. Felhívtam, ott, azonnal a kereskedőt, kérdeztem tőle, hol a határozat. Annyit mondott, a főnöknél van, az eredetvizsgához és műszakiztatáshoz kellett, de ha kell, átfaxolja. Okmányirodás közölte, nem jó, neki csak az eredeti felel meg, másodszori nyomtatásra a program nem ad lehetőséget, addig viszont nem írja át, amíg az eredeti nincs a kezében. Mondom kereskedőnek, hogy nem jó faxolva. Megkérem, elsőbbségivel, ajánlva sos-ben, azonnal küldje el a nevemre. Kereskedő közli, rendben. Itt ügymenet megszakad, határozat nélkül nincs átírás. Ügyintéző közli, kérjünk újabb időpontot. Kértünk. Csakhogy újabb egy hét alatt sem érkezett meg a ki tudja melyik okmányirodában kinyomtatott, ki tudja milyen kérésre és milyen célra kinyomtatott eredetvizsga határozat, ami nélkül viszont nincs átírás. Minden nap hívtam a kereskedőt, minden nap azt mondta, már pedig ő tuti, hogy elküldte. Ma megkértem, faxolja már át az ajánlott levél feladóvevényt. Nemhogy faxolni nem faxolta, de közölte, hagyjam békén és lecsapta a telefont.
Valaki árulja el nekem, mégis mit tehetek? Ezek szerint ő kérte ki a határozatot bizonyára a gépkocsi kereskedés szerint helyileg illetékes okmányirodában, de hogy miért, rejtély, és az is, mit csinált vele. Mit tehetünk, hisz így nem írják a nevünkre. Van is kocsi, meg nincs is, át is van írva, meg nem is. Letelt a két hét, várhatjuk a büntetést, holott mi aztán végképp nem tehetünk róla, hogy itt tart az ügy.
Segítsetek legyetek szívesek, gyorsan kegyegnek a napok.

Második felvonás: két hét leteltével mégis megérkezett a határozat postai úton. A számla, amit másnapra ígért, mondván, a könyvelője fogja küldeni, még mindig nem. Okmányirodai határozat viszont érdekes dolgot tartalmaz (hozzá teszem, az eredetvizsga alapján motorszám-alvázszám, a világon minden - rendben). A határozatban az áll, a motorszám valamilyen külső ráhatás nyomán olvashatatlan. Amit szabad szemmel láttunk a kereskedésben, azzal nincs semmi baj, az első hat számjegy látszódik. Viszont ami a motorblokk alatti részen van, a mai szétszedés után derült ki, valamilyen éles tárggyal szanaszét van vésve. Ezzel még viszonylag nem lenne semmi gond, csakhogy a véletlenül épségben maradt két számjegy nem egyezik a forgalmiban és eredetvizsgán szereplő számjeggyel. A többi szám mélyen, vésővel összevésve. Hívjuk kereskedőt, hogy legyen kedves tisztázza és árulja el azt is, a számlát mikor küldi. Kereskedő közli, ő eladta a kocsit, mi megvettük, ezen kívül nem óhajt velünk beszélni, ha még egyszer hívni merészeljük, feljelent zaklatásért. Aranyos ember. Ezt követően hívtuk okmányirodai ügyintézőt, megtudakolván, mit tehetünk kétféle eredetvizsga eredmény birtokában. Ő felvilágosít, hogy kérjünk közlekedésfelügyelettől időpontot, ők megnézik, ha valóban össze van karistolva, újabb eredetvizsga kell (harmadik, mindhárom vevő költsége...), és ha ez sem hoz eredményt, vezérképviseleti igazolás beszerzését követően (újabb pártízezer) kapunk a motorszám helyett egy motorkódot - már ha eredeti motor van a kocsiban. Ha nem, álljunk el az adásvételtől. Csak eddig 150 ezerrel vagyunk túl a vételáron, és még nem tudtuk átíratni - önhibánkon abszolut kívüleső okok miatt.

Kereskedő tehát kétféle eredetvizsgával jött elő, szándékosan hátráltatta az átíratást, számlát két hét elteltével sem adott, a motorszámmal valami nincs rendjén, átíratni nem tudjuk, holott adásvételkor kp-ben kifizettünk a világon mindent.

Kíváncsian hallgatom, mit lehet tenni.
Annyit még, a kereskedő a kijelentésünkre, hogy elállunk vételi szándékunktól közölte, ő nem fizet vissza semmit, különben sincs számlánk, amivel igazolnánk, mennyit fizettünk, és persze feljelentéssel fenyegetőzött. Ez manapság a normális gépkocsi ügymenet? Ha mégsem, innen merre tovább?

Köszömöm előre is!

Hanyi # 2009.05.17. 11:36

Tisztelt Fórumozók!
Egy olyan kérdésem lenne,hogyan tudnám átíratni nem rég vásárolt autómat.Az elöző tulaj semijen jogcímen nem volt a forgalmiban be jegyezve,de vizsgáztatta az autót,és 2007 év végéig fizette a biztosítást is.De viszont a forgalmiban szereplö tulaj állítólag börtönben van.Hogyan tudnám öt elérni?Milyen megoldás lehetséges.

monalisa1 # 2009.05.17. 13:41

A forgalmiban megtalálod a sz.gépkocsi papír szerinti tulajdonosának címét. Egy hétvégén oda elutazol - szerencsés esetben a családtagjai/rokonai megadják a jelenlegi tartózkodási helyének címét. Oda is elutazol és egy előre elkészített adásvételi szerződést aláíratsz vele. (Lehet hogy kérni fog némi pénzt...) Ezzel az okirattal már átirathatod nevedre az autót.

A "szanatóriumban" tartózkodó volt tulajnak 15 napon belül a lakhelye szerinti hatóságnál le kell íratni nevéről a kocsit, ezért az adásvétel több példányban készüljön, hogy ő abból ide-oda egy-egy példányt ajánlott-tértvevényes levélben el tudjon küldeni.

A lakhelyed szerinti önkormányzat Pénzügyi Osztály adóügyi csoportnál a súlyadó miatt "nevedre" veszed az autót, valamint tetszőleges választással felkeresed valemelyik biztosítót a kötelező felességbiztosítás megkötése végett. (Az hogy a kocsi ezen biztosítása mind ez idáig rendezetlen, az nem a te problémád.)

Nekem a fentiek jutnak eszembe mint intézendők.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Skuy # 2009.06.03. 10:59

Üdvözletem!

Segitséget szeretnék kérni... A tényállás a következő... Szeretnénk vásárolni egy autot... Az eladó nemrég vette a jármüve
  • de még nem iratta a nevére--viszont az akitöl ő vette,már lejelentette az eladást...
Tehát mit kell tenni,hogy mi megvehessük az autót?? Azt hallottam,hogy az átiratásnál ilyenkor duplán kell fizetni a köbcenti átirást..vagyis a vagyonszerzési illetéket...Tehát hogy kell megvennem az auto
  • és mi az eljárás??
vadmancs # 2009.08.04. 12:48

Üdv!
kb, 10 éve vett kocsi adásvételivel lejárt müszakival,s nem lett azota sem átiratva...mit lehet tenni ha forgalomba akarnám vitetni hivatalosan?
s honnan tudhatnám azt meg,hogy a rendszám alapján kinek a nevén van a kocsi?