Szabályosan parkoltam, mégis büntettek


tothvili # 2012.11.02. 16:45

Némelyik önkormányzatot lehetne önkénykormányzatnak is nevezni, például a Közterület-felügyelet felé tett elvárásai alapján. Budapesten az önkényességben élen jár a nyócker, és Terézváros. Tapasztalatom alapján mindkét kerület felügyelői igazi keményfiúk, a várakozási díj meg nem fizetése miatt is bilincselnek. A fordítva parkolásért úgy tudom, csak a nyócker bilincsel.
Az milyen, hogy a felügyelő fizetésének egy része a terven felül kihelyezett kerékbilincs bevételből tevődik össze?
Jutalékos állás.

ObudaFan # 2012.11.02. 16:38

Mondjuk "utánfutót" valóban nem.

ObudaFan # 2012.11.02. 16:36

A 30/2010 (VI.4.) Ör. -ben nem találtam arra utalást, hogy az utánfutó után külön várakozási díjat kellene fizetni

A 9. § (3) és (5) külön említi legalábbis a pótkocsit.

tothvili # 2012.11.02. 16:32

A helyi rendeletek elvileg nem térhetnek el a fizető parkolási rendelettől, ami a 30/2010 (VI.4) Főv.Önk.rendelet. Ez részletesen szabályozza a fizetős parkolás rendjét. Nos ebben nincs utánfutóról semmilyen említés.
Utánfutóra a parkolójegy kihelyezése is megoldatlan probléma, ebből azt gondolom, hogy a jogalkotó szándéka nem terjedt ki arra, hogy az utánfutó miatt várakozási díjat kellene fizetni.

tothvili # 2012.11.02. 15:17

zsolezsovics,
a közút kezelőjét keresd meg, ott kell legyen nyilvántartás a tábla kihelyezéséről.

tothvili # 2012.11.02. 14:59

zsolezsovics:
Az önkormányzatoknál kell legyen közlekedési osztály, ott érdeklődj, kell legyen nyoma a kihelyezés dátumának.
Ne hagyd magad!

tothvili # 2012.11.02. 14:57

A 30/2010 (VI.4.) Ör. -ben nem találtam arra utalást, hogy az utánfutó után külön várakozási díjat kellene fizetni. meg aztán a szélvédő mögé sem lehetne kitenni...
Szerintem ebben az esetben olyan joghézag van, amire nincs felkészítve az említett rendelet.
Más jogszabály alapján lehet kutakodni, de az - véleményem szerint - nem lesz alkalmazható a P-Zónán belüli eseményre.
A két jegy váltása életszerűtlen, hiszen a terepjárók is el tudnak foglalni két helyet.

véső (törölt felhasználó) # 2012.11.02. 13:13
  1. Pótkocsi: olyan jármű, amely gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel történő vontatásra készült. A legfeljebb 750 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi: könnyű pótkocsi, az ennél nagyobb össztömegű pótkocsi: nehéz pótkocsi.

a pótkocsi is jármű, kellett volna jegyet váltani...

klimás56 # 2012.11.02. 12:31

A hivatkozás : Nincs parkolójegye!
De! Ha egy hosszúplatós kisteherrel, ami 2,5T alatti összsúlyú. állok be egy parkolóba,akkor is elfoglalhatok akár másfél helyet, mégsem kell duplán fizetni....ha jól tudom.Nem kötözködöm de a parkolós logikát(?) nehéz követni..

Véleményem # 2012.11.02. 12:10

Ha elfoglalsz két parkoló helyet, két autónyit vagy csak másfelet de oda már nem tud beállni másik jármű szabályosan biztonságosan akkor jogos lehet a büntetés, ha ez történt.
Nem tudom hogy csomagban mire hivatkoztak...

klimás56 # 2012.11.02. 09:22

Üdvözletem Mindenkinek!
Utnáfutóval együtt parkoltam a II.ker-ben, az utánfutó rendszámával ellátott szeretetcsomagot kitették az autóra. Az utánfutó fel volt kapcsolva a kocsira, azaz a KRESZ szerint kapcsolt járműszerelvényként állt. Kérdésem, jogos-e a büntetés, kell-e az utánfutóra külön parkolójegy?
Az eddigi informálódásaim szerint sem utánfutóra sem lakókókocsira nem kell külön jegy......
A válaszokat előre is köszönöm.

Véleményem # 2012.10.31. 12:25

Jogi fórum.
Nem bizonyítási fórum kezdőknek.
A közterület felügyeletnél kell elérni valamit, olyan nincs hogy nem válaszolnak, valamit rosszul csinálsz.
Én nem tudom a kezedet fogni és úgy menni veled. Talán lesz valaki aki ezt is megteszi neked...

zsoleszovics # 2012.10.31. 08:50

Úgy van ahogy mondom és bizonyítani is fogom, ha szükséges. Csak előzetesen néhány információt akartam begyűjteni, hogy ne legyek felkészületlen. 5 napja intenzíven járok utána a dolgoknak, de mindenhol falakba ütközök. A közterület fenntartó semmit nem tud, inkább nem akar elárulni arról, mikor és ki helyezte ki a táblát. Ez hogyan lehetséges? Ezek szerint lehet, hogy egy magánszemély önhatalmúlag tette ki? Hogyan büntethetnek úgy, hogy nem tudnak hivatkozni a tábla eredetére? Ennyi erővel csináltatok táblákat kicseszésből és kirakosgatom mindenfelé a városban.
A levelet már megírtam, csak előtte akarok még információkat gyűjteni, nehogy valami olyat írjak bele, ami nem oda való :)
Kb. 50-szer telefonáltam az önkormányzatba, több ezer Forintot eltelefonáltam, hogy kiderítsem, mióta van ott a tábla, de senki nem tudja megmondani, vagy fel sem veszik.
"Ha úgy van ahogy te írod, akkor bizonyítsd. Hogy ezt hogyan tudod, nem itt kapsz rá választ szerintem." -Nem ezért van ez a fórum?

Véleményem # 2012.10.30. 21:30

Ez fix összegű bírság, nincs itt figyelmeztetés.
Ha úgy van ahogy te írod, akkor bizonyítsd. Hogy ezt hogyan tudod, nem itt kapsz rá választ szerintem. Próbálkozz mindenhol utána járni mindennek.
A levelet nem írja meg itt senki helyetted.

zsoleszovics # 2012.10.29. 10:19

Véleményeket szeretnék kérni és segítséget.
Engem 2012-10-23-án! büntettek meg, mert mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen parkoltam, 50 ezer Ft a büntetés. 2-3 hetente járok autóval, így kb ennyi ideje ott állt. Tanúval tudom bizonyítani, hogy a tábla nem volt kint amikor odaparkoltam. Ja és amikor utólag megnéztem a tábla nem is abba az irányba áll, ahol állok, sarkon van, az sincs ráírva, hány hely a mozgáskorlátozottaké. Talán az egész sor? A helyet felfesteni sem tudták, mert ott álltam. Nem lett volna jogos egy felhívás, hogy álljak odébb, mert ettől és ettől a dátumtól ezt a helyet kisajátítják a mozgáskorlátozottak számára? Biztos van aki megijed és befizeti, gondolom ezért próbálkoznak be.
A kérdés, hogy ilyenkor ugye nem jogos a büntetés?
A másik kérdés, hogy levelet kell írnom a köztereseknek, mit írjak bele?
Egyébként próbálom kideríteni, mikor tették oda a táblát, de a telefonokat nem veszik fel sem a köztereseknél, sem az önkormányzatban. Meg lehet ezt keresni a neten, hogy mikor tették ki? Hogyan lehet kinyomozni?

A válaszokat előre is köszönöm.

s.z. # 2012.10.29. 08:47

2012.10.24.-én 10:30-kor büntetést kaptunk a Dunavirág utca és a Népfürdő utca sarkán levő parkolóban.

Ez egy lakótelepi nyilvános parkoló és semmi rá utaló jel nem volt,hogy ez parkoló zóna lenne belátható távolságon belül.
A mai nap beszéltem az ügyfélszolgálattal. A hölgy mondta,hogy a Dunavirág és a Párkány utca sarkán van erre vonatkozó tábla. Ez 3 utca sarokkal lejjebb található!
De mivel a behajtásnál, a Népfürdő utcáról(DUNA TOWER sarka) történik és itt semmilyen tábla nincs,(pedig jobb oldat indokolt lenne) se az utcasarkokon,de a parkoló bejáratánál,ahol igazán jelezhetnék,hogy ez fizetős hely.
A környező utcákban(pl. Népfürdő utca Dagály strand környéke) már jól látható helyekre sikerült kihelyezni a táblát. :( De itt nagyon rosszul,valójában egyáltalán nincs jelezve!! :(

Ilyen esetben mit lehet tenni??

Kérvényeztem az ügy felülvizsgálatát illetve a pótdíj elengedését.
A későbbiekben pedig ha van rá mód egy figyelmeztető tábla kihelyezését.

Az említett helyszínt fotóztam,a könnyebb tájékozódás miatt illetve problémám ábrázolása érdekében.

Ma küldtem el a levelem,nem tudom van-e értelme. :(

Ha valaki tud hasonló esetet vagy hozzászólni akkor annak örülnék.

tothvili # 2012.10.28. 20:10

Nekem most volt sikerélményem egy hasonlónak mondható ügyben, a Fővárosi Törvényszék jogszabálysértőnek találta a köztetű intézkedését (kerékbilincs parkolási díj meg nem fizetése miatt).
Szóval panaszt kell tenni az intézkedés ellen a kerületi rendőrkapitányságnak címezve. Ekkor elindul egy közig eljárás, ahol hoznak egy határozatot. Ha nem fogadod el, akkor fellebbezhetsz, és másodfokon a Budapesti Rendőrfőkapitányság fogja elbírálni az ügyet.
Ha ezzel sem értesz egyet, és volt az eljárás során valamilyen jogszabálysértés a hatóság részéről, akkor arra hivatkozással a Fővárosi Törvényszékhez fordulhatsz.
Ezt én végigjártam, nem került egy forintomba sem, sőt még kártalanítottak is, vissza kaptam a kerékbilncs leszereléséért kifizetett 11.500 forintomat.

Véleményem # 2012.10.28. 14:04

Borsmonk

Egy két kört futhat fellebbezéssel meg egyebek. De ha nappal látható és akkor nem nőtte be semmilyen gaz, estére nem tudom hogy válik láthatatlanná egy tábla egy kis árnyékkal.
Ha tudja bizonyítani és van ideje energiája pénze akkor lehet egy két fellebbezést csinálni, a bírságon gondolom van ilyen tájékoztató hogy mit hogyan kell.
Nem rég szigorították, emelték meg fix 50.000 Ft-ra ezt a büntetést. Rengetegen vissza élnek vele, az emberek nem foglalkoznak ezzel, így majd talán megtanulja mindenki, hogy oda nem szabad állni annak aki arra nem jogosult!

Borsmonk # 2012.10.25. 22:49

A közterület felügyelet megbüntetett 50 ezer Ft-ra, mert mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen parkoltam. A problémám az, hogy este közvilágításnál tettem ezt, a jelzőtáblát benőtte egy bokor és a felette lévő fa is beárnyékolta. A parkoló helyen felfestés pedig nincs. Esküszöm, hogy nem láttam a táblát, mert egyszerűen nem látható sötétben. Erről fényképet is készítettem, de a rendfenntartókat ez nem hatotta meg. Kérdésem: van-e esélyem jogi útra terelni az ügyemet, ugyanis nem tartom magam vétkesnek, a táblát rosszul helyezték ki, sötétben nem látható. Mellesleg a büntetés nagyságát is túlzottnak tartom.

hircsi # 2012.01.14. 08:11

Tisztelt Jogi Fórum!

Érdeklődöm, ha a kijelölt mozgáskorlátozott parkoló mind foglalt, hogyan lehet a mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkolni?
Magán parkolóban milyen szabályok vannak erre az esetre?

lordjag # 2011.03.21. 15:53

Tisztelt Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni! Pénteken március 18ikán parkoltam le a Puskin utcában este 20.45kor, bedobtam a pénzt az automatába, de ingyenesnek adta ki a szombatot és vasránapot. Szombat délután 17.30 körül vettem észre a büntetést, elsőnek azt hittem, hogy valaki viccel, hisz pénteken ingyenesnek adta az időszakot az automata. Miután jó pár kört tettem, sikerült megtalálnom a srácot, aki megbírságolt, megkérdeztem tőle, hogy miért kapom ezt a cetlit, ha pénteken még ingyen volt. Erre azt mondta, hogy csak szombaton állították át az automatát és hát ha nincs jegy, akkor meg kell fizetni a bírságot.

Kérdezném, jogos-e? Kell-e előtte valamennyivel jelezni ezt autós felé? Ha tudtam volna, hogy közben átállítják fizetősre, akkor veszek jegyet, de így esélyem sem volt rá.

Esetleg van-e valakinek szombat 15.30-tól parkolójegye?

Üdv,
J.

horex # 2011.01.09. 14:42

Dinasztia
A trv. részletfizetést engedélyez/adható, más engedmény semmi
A trv 50 parkolónként ir elő 1 mozgássérült parkolót, ha ez nem teljesült, esetleg akkor lehetne fellebbezni erre hivatkozva, de szvsz. reménytelen

horex # 2011.01.09. 14:37

yon0124

A tábla vonalátol, a menetirány szerint utána folytatódik
Ha nincs kijelölve akkor itt egy utmutató a hossz/szélesség méretekhez

http://www.google.hu/url?…

de jellemzően 2,5m hosszat kell figyelembevenni

Dinasztia # 2011.01.02. 22:36

Tisztelt Jogi fórum!

A kérdésem az lenne, van-e értelme fellebbeznem, ha mozgássérült igazolvánnyal ugyan, de 5 m-en belül parkoltam a zebrától. Sajnos a belvárosban lakom albérletben, nagyon nehéz parkoló helyet találni. Az 50 parkolóhely közül az az egy ami a mozgássérültek számára van kijelölve, mindig foglalt. Ráadásul az egy egyirányú utca, a másik oldalán van felfestés, ahol álltam nincs. Enyhítésért fellebbeznék,gondolom elengedni nem fogják. Még sosem büntettek meg szabálysértésért(egy írásbeli figyelmeztetésem volt 4-5 éve).
Köszönöm a választ!

yon0124 # 2010.10.06. 15:30

Nekem az lenne a kérdésem hogy honnantól számít mozgáskorlátozott parkolónak egy parkoló a tábla alatt a tábla vonalától ha nincsen felfestve útburkolati jel.