autó vásárlás,átírás


drbjozsef # 2018.08.23. 10:00

A kormányablak vissza fogja dobni. Mindenképpen kerítsd elő a tanút, mert az autó adásvételi csak teljes bizonyító erejű változatban érvényes, ehhez kell a lakcíme ráírva.

Dolby # 2018.08.23. 09:07

Üdv!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy eladtam az autómat, de utólag vettem észre, hogy az adásvételi szerződést a vevő által hozott tanú ugyan aláírta, de elfelejtette beírni a lakcímét és a szem.ig. számát. Sajnos azóta nem sikerült elérnem őket.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

lewmix # 2018.08.23. 07:42

A szerződés megjegyzés rovatába a lengéscsillapító (így utólag) sajnos nem került bele, csak a váltóhiba. :( (Én erről tudtam) Persze azt szerette volna, hogy ez se kerüljön bele.

Most az igényei a motorról szólnak, nem a lengéscsillapítóról. Bár ha végül tényleg per lesz belőle, nem tudom, hogy a lengéscsillapító miatt, így, hogy nem került bele a szerződésbe, bajom/károm eshet-e!?
Ahogy már írtam, Ő telefonon ott a helyszínen megérdeklődte, hogy mennyibe kerülne a 4db új, ki is próbálta az autót, annak tudatában vette meg.

nonolet # 2018.08.23. 07:10

A lengéscsillapító nyilván nem 100%-os már 350 ekm-nél.
Kivéve: ha új vagy nem régen cserélt címszóval adtad el.
De, ha észrevette, akkor tudott róla.
A szerződésbe is nyilván?! belekerült...

Rozsda benne van pakliban és a vevőtől elvárható kellő körültekintéssel is észrevehető.

Pár perc alatt is hengerfejesre lehet hajtani egy autót... Pláne egy 350 ezret futott öreget.
350 ekm-nél ez már benne van pakliban.

lewmix # 2018.08.23. 06:54

Köszönöm a válaszod.

Én nem vertem át őket, legalábbis szándékosan biztos nem, nem tudtam motorikus hibáról, napi működőképes használatban volt az autó.

Elvileg víz került az olajba, olaj a vízbe, hengerfejes lett a motor, azt állítja. Hengerfej meghibásodás elvileg egy hosszabb folyamat, tehát ha tényleg igaz a meghibásodás, akkor a folyamat nálam kezdődött az tény, de nem tudtam róla, így tájékoztatni sem tudtam erről.

Ja és még lengéscsillapító, illetve az autó alján lévő rozsdásodásra is hivatkozik, amitől még el is tekintene, ha motorikusan működőképes lenne.
Lengéscsillapítót nem éreztem, többnyire autópályán használtam a kocsit, amikor ő kipróbálta, már akkor szóvá tette, tehát tudta a vásárlás előtt, hogy mit vesz, fel is hívott egy szerelőt aki mondta, hogy 60e körül lesz az új. Ennek tudatában vette meg.
A kocsi alá nem feküdtem be megnézni, hogy mennyire rozsdás, de ez várható volt szerintem a kocsi korát figyelembe véve. Látható rozsdásodás a jobb kerékjárati-ívnél volt, amiről a hirdetésben is szó volt, kép is volt feltöltve.

Szerintem csak próbálkoznak, hogy hátha visszafizetek még valamennyit nekik.

Akkor ha jön az autómentő és nekem kéne fizetnem visszaküldöm a címzetthez! :)

drbjozsef # 2018.08.23. 06:20

nonolet alattad lévő válasza szóról szóra megfelel neked is.
Esélyed perben? 0,1 és 99,9% között. Tudjuk mi azt, hogy ők szívatnak, vagy Te verted át őket? Ha szerinted utóbbi nem igaz, akkor jó esélyed van a leírtak alapján, de ehhez persze azt is kellene tudni, mi pontosan az a "füstölés".

Az, hogy a trélert neked kell kifizetni, az nonszensz. Hajtsd el finoman a picsába.

lewmix # 2018.08.23. 06:00

Tisztelt fórumozok, tisztelt Ügyvédek!

Visszaolvasva a kérdéseket, válaszokat 2 hasonló szituációt találtam, mely hasonlít az enyémre.

Egy héttel ezelőtt hirdettem meg használt autónkat interneten, új vásárlása miatt. Jött is rá érdeklődő... megbeszéltünk egy időpontot, helyet (ő vonattal jött fel Pestre így bevittem neki oda, én BP vonzáskörzetében lakom)... jött is, megnézte, kipróbálta, alkudott belőle, majd megvette 270e-ért. Külső sérülésekről, váltóhibáról tudott (így is volt meghirdetve). Szerződésbe bele is írtuk a megjegyzésbe, hogy váltóhibás. Viszont az adás-vétel után kb. másfél órával hívott, hogy füstől, nem indul. Egy 2002-es évjáratú, 350e km-t futott gépjárműről van szó. (Előző hozzászólásban olvastam, hogy a gépjármű korára, ill. futásteljesítményére tekintettel ez nem számít rejtett hibának.)Én furcsáltam a meghibásodást, az új autó előtt napi használatban volt, 2 évig használtam, kötelező szervizeléseken kívül szerencsére nem volt baja.

Azóta állandóan hívogat, vissza akarja adni (persze így működésképtelen állapotban) meg visszakérni a pénzt, vagy, hogy javíttassam meg. Okmányirodában megérdeklődte, hogy ő el tud állni az adásvételtől, csak nekem egy lemondó nyilatkozatot kell tennem. De ezt nem szeretném. Én is voltam már okmányirodában, meg a biztosítónál elintézni a papírokat.

Most ott tartunk, hogy mondtam neki, hogy pereljen be, mert nem tudunk dűlőre jutni.

Az autót vissza akarja szállíttatni a lakcímemre autómentővel, akik elvileg nekem fogják kiszámlázni a szállítást. Ez lehetséges, hogy nekem kell fizetni?

Az illető amúgy az adásvételiben csak TANÚ, egy "barát" is ott volt, ő lett a VEVŐ. Telefonos beszélgetésben, amit rögzítettem (erről tájékoztattam őket is), kiderült, hogy csak a biztosítási bónusz miatt került az ő nevére. Illetve a VEVŐ mondta, hogy nyugodjak meg, ők is felvettek minden beszélgetést... de ők erről ugye engem nem tájékoztattak.

A kérdésem igazából, hogy van-e kötelezettségem, vagy hagyjam, hogy bepereljen, ill. ha beperel, van-e esélyem? :)

Válaszokat előre is köszönöm!

nonolet # 2018.06.04. 22:30

Eladóként 1 évig azokért a rejtett hibákért is felesz
amikről nem tudtál és azok a vevőtől elvárható gondossággal nem voltak felfedezhetők az átadáskor.

Rejtett hiba:
Az átadáskor már megvolt az autóban a későbbi meghibásodás oka, de még nem okozott meghibásodást, csak később.

Viszont nem rejtett hiba az ami az autó

  • korára
  • futására

tekintettel, már "várható" meghibásodást okoz.
Azaz gyakran előszokott fordulni az adott hiba abban korban-futással. Számolni kellett vele a vevőnek.
Kivéve: ha azzal adtad el hogy nemrég javítva volt pont az a része.

Az igénye jogosságát a vevőnek kell bizonyítani vita esetén.
Ha nem juttok dűlőre egymással, akkor végső soron szavatossági perben.

Alapban tehát.... meghallgatod az igényét.

Ha szerinted is jogos részben vagy egészében
az igénye, akkor megalkusztok, ha tudtok.

Ha nem tudtok dőlőre jutni egymással akkor
megmondod neki, hogy: ha akar valamit pereljen be.

Sonka # 2018.06.04. 21:15

Jó napot kívánok.Olyan probléma van.A vevő Szombat reggel megvette az autómat,adásvételibe bele lett írva,megtekintve és tudomásul vette hibáit és sérüléseit.Rá három napra Hétfőn délután ír,hogy milyen bajai vannak az autónak és sokba kerül a csináltatása.Ezekről a hibákról én nem tudtam.265ezer km van benne.170ezerért vitte el.Én Hétfőn reggel Biztostás,Kormányhivatal,papírok elintézve,délután meg ezzel keres.Mit tudok tenni??? Köszönöm

wers # 2018.05.29. 14:58

Auruun, a másik topikban válaszoltam. Remélem mindenre.

Auruun # 2018.05.29. 14:30

Tisztelt Szakértők!

Gépjármű vásárlásnál 15 nap van arra, hogy az új tulajdonos átírassa a nevére. Ez stimm.
Mi van akkor, ha a tulajdonos ezidőszak alatt eladja a gépjárművet, azonban tulajdonjog fenntartással. Vagyis a vevő csak üzembentartó lesz a teljes vételár kifizetéséig.
Ebben az esetben mentesül-e az eladó az átírás alól, vagy mindenképpen át kell íratnia, tekintettel arra, hogy a tulajdonjog a teljes vételár megfizetése után száll át a vevőre?
Ha butaságot kérdeztem, előre is elnézést kérek.
A válaszokat köszönöm.

nonolet # 2018.05.28. 21:18

Kérd vissza megjavítva...

Hisz az "eladáskor" MÉG jó volt.

buddhacece # 2018.05.28. 20:51

Sziasztok Kedves Fórumozók!
A következő problémával kapcsolatban kérem a segítségeteket:5 napja eladtam az autómat amit 2 hónapig használtam.A vevő kislánya nevére írtuk az adásvételit, a szülők csak aláírták mint törvényes képviselő.Kifizették,elvitték az autót.Két nap múlva én lemondtam a kötelezőt..
Másnap hívott a vevő,hogy 50km-ert mentek és leszakadt a váltó vegyem vissza a kocsit.Közben én az okmányirodában megpróbáltam kijelenteni az autót azt mondták nem lehet mert a szülők összes adata kell..így az adásvételit semmissé fogják nyilvánítani..
Mit tehetek?

Geri89 # 2018.05.28. 10:24

Na, beszéltem a kereskedővel, mehetünk a pénzért. Úgy néz ki, hogy szerencsésen zárul a történet.. persze akkor lesz biztos, ha a pénz zsebben lesz.. köszönöm mindenkinek a segítséget.

nonolet # 2018.05.27. 20:32

Azért te sem vagy teljesen tiszta az ügyben... jogilag.
Hisz olyasmiket tettél amik nem feltétlenül felelnek meg a VALÓSÁGNAK.

Aztán ilyen zavaros dolgokhoz vezet az,
ha nem a valóságot papírozza le az ember.

Geri89 # 2018.05.27. 19:22

4db papír lett kitöltve:

  • 1db számla amin csak a Szlovák cég szerepel, mint eladó (a cég pecsétje), és én, mint vevő. Ezen kívül szerepel rajta ugye az autó teljes vételára, előlegről, foglalóról nyilván a számlán egy szó sem esik. (ebből csak nála van 1 példány)
  • 1db meghatalmazás, amin őt, mint magánszemélyt meghatalmazom, hogy az OKMÁNYIRODÁBA járjon el a nevemben az autó átírásánál. (ebből csak nála van 1 példány)
  • 1db meghatalmazás, amin őt, mint magánszemélyt meghatalmazom, hogy a REGISZTRÁCIÓS ADÓVAL KAPCSOLATBAN A NAV-nál járjon el a nevemben az autóval kapcsolatban. (szintén nála 1 példány)
  • 1db kézzel A4-es papírra írt átvételi elismervény, amin ő, mint magánszemély átvesz 300 000 Ft foglalót (így van benne megnevezve).(ebből csak nálam van 1 példány)

Továbbá van ugye egy felvett telefonbeszélgetés, amin szintén elismerte többször is a 300e átvételét, és próbálta hárítani azt, miszerint az nem foglaló, hanem előleg. De kérte, hogy holnap hívjam még ezügyben..

Viszont a jog szerint, ha jól értelmezem, hiába van az átvételi elismervényre foglaló írva, mivel nincs köztünk szerződés, így az semmiképp nem lehet foglaló, csak előleg, vagy még az se, ahogy írtad. Tehát én úgy gondolom, hogy a jog itt teljesen mellettem van.. Kérlek, hogy ebben erősíts meg, vagy cáfolj ha nem így van.

Nyilván nekem is az lenne a legegyszerűbb, ha megegyezek vele, minden vissza, és elfelejtjük egymást.. De ha ez nem működik, akkor ügyvéddel tovább fogom vinni a dolgot, és szerintem akkor ő fog benne nagyon ráfázni..

nonolet # 2018.05.27. 19:00

"olyan autóra vett át tőlem pénzt, ami nem is az ő tulajdona"

Ha kiderül a papírokból, hogy

  • a szlovák javára jár el megbízottként

és
az autót a szlovák adja majd neked.

Akkor nincs ezzel gond.

De ha nem derül ki! akkor van.

nonolet # 2018.05.27. 18:57

Igazából semmi az, se nem foglaló se nem előleg.

Mert NINCS NEKI AUTÓJA!!! amit eladhatna neked.
Így szerződést sem tudott kötni veled a saját nevében.
Tehát foglalót/előleget sem tudott felvenni jogszerűen.

A papíron (gondolom) nem szerepel az az apróság
hogy
ő megbízottként vette át tőled MÁS javára.

- -

Elég fura szitu ez...
Aligha szeretné hivatalosan firtatni a részleteit.

Kérd az egészet vissza és akkor elmehet szabadon...
Kockázat nélkül.

Geri89 # 2018.05.27. 17:16

Az a baj, hogy egy 1,5 éves Szlovák céget nem nagyon tudok ellenőrizni, főleg olyat, akivel csak papíron találkoztam az életben valaha is.. Beszéltem ma egy ügyvéd barátommal, ő is azt tanácsolta, hogy táncoljak vissza.. Ez ma megtörtént, mondtam a kereskedőnek, hogy szeretném vissza a befizetett 300e Ft-ot. Ő először azt mondta, hogy az nem megy, végül már azt mondta, hogy nem az egész, de majd holnap beszéljünk.. Az egész hívást rögzítettem, ebben többször is elismerte, hogy nála van a 300e Ft..

A barátom által idézett PTK ezt mondja: "Ptk. 6:185. § [Foglaló]
(1) A másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a SZERZŐDÉSBŐL egyértelműen kitűnik."

Mi pedig szerződést nem írtunk, csak egy átvételi elismervény van, amin foglalónak van megnevezve, de ha minden igaz, akkor ezek alapján az nem minősül foglalónak, csupán előleg, az meg visszajár..

Úgyhogy holnap még hívom, és megpróbálok vele egyezkedni, ha szebben nem megy, akkor NAV, rendőrség, bíróság emlegetésével.. Ha jól gondolom, akkor a jog mellettem van, hiszen ő magánszemélyként olyan autóra vett át tőlem pénzt, ami nem is az ő tulajdona, és az ő neve sehol nem szerepelt volna később sehol.. Jól sejtem?

ezmostmi? # 2018.05.27. 14:44

Geri..

  • nyugodtan megveheted,semmi gond,nem áfacsalás,brutto-ban veszed sk-cégtől,ez normális,privátban amugy sem vagy áfa-köteles,igy csak br-ban vehetsz bármit is,igy regadózod,oszt jónapot,mint irták már előttem ellenőrizd kitől veszed,igy lesz rendben,
  • amennyiben az sk-cég nettó-ban vette németből,a különbözeti áfát sk-ban fizeti meg,amit tőled hajt be,mint végső fogysztótól,ennyi.
Geri89 # 2018.05.27. 11:01

A foglaló címzettje a magánszemély. Ez kézzel írt papír a tetején az áll, hogy "Átvételi elismervény", és az van leírva kézzel, hogy XY, lakcím 300e Ft foglalót átvettem az XXX gépkocsira. Dátum, aláírás.

nonolet # 2018.05.27. 10:23

KI?!!! a foglaló címzettje?!
Azaz ki KAPJA a foglalót?!!!

A magánszemély vagy a szlovák cég?

Aki kapta annak kell az autót eladni neked...
Azzal kell a szerződésnek létrejönnie az eladói részen.

Szóval: ki a másik fél a foglalós papíron?
(nem aki átvette tőled, hanem aki ez eladó helyén szerepel)

Geri89 # 2018.05.27. 09:42

Dr.Attika

Rendben, kérjem vissza, nekem is ez lenne most már a legjobb.. de ezt hogyan tegyem meg? Az a baj, hogy csak egy olyan kézzel irt papirom van, hogy xy magánszemély 300e ftot átvett tőlem az adott gépkocsira foglalóként. Dátum, aláírás. Mit tegyek? Van esélyem visszaszerezni a pénzt ha ő nem adja vissza önként dalolva? Holnap kezdi az ügyintézést elvileg, szóval sürgősen ki kéne valamit találnom.. előre is köszönöm!

nonolet # 2018.05.27. 08:51

Dr.Attika

Mitől ÁFA csalás az,
ha

  • magyar vevő
  • szlovák cégtől
  • vesz autót

ÉS aztán

  • saját maga honosítja

Szerintem ez így nem ÁFA csalás...

Uniós polgárként miért ne vehetnék magamnak autót
egy szlovák cégtől és aztán honosíttathatnám itthon?

Miről nem tudok?

- -

Itt inkább az a csúnya dolog,
hogy
a magyar közvetítő nem adja a nevét az ügyhöz.
"ééééén?!... ott sem voltam!" alapon áll az ügyhöz
és minden kockázatot a vevőre hárít-hagy.

Azaz: Nem kereskedőként jár el, hanem egyszerű magánmegbízott ügyintéző emberkeként a vevő nevében.

nonolet # 2018.05.27. 08:44

Geri89

"eljárhat a nevemben"

Tehát a hazai ember teljesen ki akar bújni a felelősség alól!

Mindent rád tol.... ő ott se volt.
Úgy tűnik a hatóság szemében, hogy: mindet TE intéztél.

Azaz: mindenért te felelsz

Azért is, ha pl. netán hamis adatokkal-papírokkal lesz honosítva, mint már annyiszor.