Vis major - biztosító nem fizet


Panka23 # 2011.08.23. 20:56

Kedves Jogi Fórumozók!
2 hónappal ezelőtt rádőlt egy fa a kocsinkra egy óvoda udvarából. Nem volt vihar, de fújt a szél, ami egyetlen más fában sem okozott kárt. Tudomásunk szerint a fővárosban ebben az időszakban más káresemény nem történt. Felkerestük az önkormányzatot, ahol tovább küldtek egy céghez, amivel szerződéses jogviszonyban áll az önkormányzat, nekik van kiadva a zöldövezet karbantartása a kerületünkben. A cég azt állítja, hogy rendszeresen karbantartották a fákat, így nem ismerik el, hogy ők lennének a hibásak a fa kidőléséért. A biztosítójuk emiatt nem fizet, illetve vis majorra hivatkozik. Az óvoda biztosítója ugyancsak nem fizet, a zöldövezet karbantartójának elismerése nélkül, és szintén vis majorral takarózik. Azt az információt kaptuk a biztosítóktól, hogy bizonyítsuk be, hogy a fa nem volt ép. Az a gond, hogy éjszaka történt a káreset, másnap mire hazaértünk munkából a fa maradék részét már el is tüntették, így semmi bizonyíték nem maradt. Amikor megkérdeztük a zöldövezetesektől, hogy miért szedték ki ilyen hamar a fát, azt a választ kaptuk, hogy balesetveszélyes volt. Arra a kérdésünkre, hogy kaphatnánk-e belőle egy darabot vállvonogatás volt a válasz. Illetve, ha karban tartott fák lettek volna, akkor a káreset után pár nappal miért volt falombozás az óvoda területén?!
A kárfelmérők már mindkét biztosítótól kijöttek, a mi autónk gazdasági totálkár, és még van két károsult, nekik szerencsére nem ennyire komoly a kár.
A PSZÁF-nál már utána érdeklődtünk, sajnos ők nem tudnak segíteni, mert nem mi állunk szerződéses jogviszonyba a biztosítókkal. Azt tanácsolták, hogy pereskedjünk.

Azt szeretném megtudni, hogy csak peres úton lehet ezt elintézni, vagy van más megoldás is? Illetve, ha pereskedésre kerül a sor, mennyi esélyünk van a megnyerésére? Ez vis majornak számít egyáltalán?

Előre is köszönöm a válaszokat!!!

guba # 2011.08.25. 06:37

Jó esélyetek van. Utána kell nézni, hogy milyen szélerősség volt azon a napon, adott helyen. Ezt a meteorológiai szolgálatnál tudjátok megtenni. Mivel ez az egyetlen fa borult ki szinte kizártnak tartom, hogy vis major legyen. A fák karbantartásának a lényege éppen az, hogy a veszélyes fákat úgy kell lombozni, hogy a térségben előforduló legerősebb szélnek is ellenálljanak. Ez a kár szerintem felróható lesz. A partneretek egyébként nem a cég, hanem az önkormányzat, mint tulajdonos.

biroj # 2020.02.26. 15:25

Kedves Fórumozók!

A mi autónkkal is az történt, hogy rázuhant egy fa a szél miatt. E mellett korhadt volt erősen a fa gyökérzetéről, fotó is készült. A rendőrség is írt jegyzőkönyvet.
Az önkormányzat ostoba ellenérvekkel jön, hogy: 22 km/h sebességű szél fújt, de lehetett erősebb is. Hehe! Ez nevetséges!
A többi fa, ami körülötte van, sértetlenek.
Mit jaavsoltok?
Apósom szerint évekig is elhúzódhat egy polgári per.
A kár max 100-200 ezer ft.

A válaszokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
J.