Forgalomból történő végleges kivonás. De hogyan??


Vadsuhanc # 2017.04.18. 15:57

... "A donor, amit kinéztem 1600 köbcentis, külföldi papiros forgalomból ideiglenesen kivont..."

...."Kellenek számlás igazolások a szerelésről a vizsgánál, vagy elég, ha hozzá értő szakember cseréli a motort?...."

...." Forgalmim és rendszámom van....."

Elég? De kérdezek és várom a megtisztelő válaszod alfateam!

Hogyan hoz be egy forgalomból ideiglenes kivont gépkocsit külföldről, ha jogosan is itt hogyan legalizálja?
Számla nélkül, hogyan igazolja az adás-vételt ?
Vámot fizet-e ?
Forgalmim és rendszámom van, de gépkocsim van-e ?

Szerinted nem aggályos ? HA nem akkor kérlek mond el miért nem mert taluni szeretnék az esetből.

alfateam # 2017.04.18. 15:31

Azt amit leírtál legalább a fele bűncselekmény.
Például, mi bűncselekmény szerinted?

Vadsuhanc # 2017.04.18. 15:25

Te ezeket most komolyan kérdezted ?
Azt amit leírtál legalább a fele bűncselekmény.

Javaslatom menj be az okmányirodába és add elő mit szeretnél és válaszd a törvényes utat.

moncsika311 # 2017.04.18. 14:48

Sziasztok!
Nekem is lenne pár kérdésem.
Örököltem egy autót, ami ki lett vonva a forgalomból, úgy tudom ideiglenesen, de meg kell várnom a hagyatéki végzést és azzal a papírral tudok majd elmenni megkérdezni a pontos státuszát.

Szeretném forgalomba helyezni, de motorhibás. Emiatt régóta áll garázsban. A terv az, hogy vennék hozzá egy donor autót és kicserélném benne a motort(meg még egy pár alkatrészt) és az új motorral helyezném forgalomba. A saját autó 1500 köbcentis. A donor, amit kinéztem 1600 köbcentis, külföldi papiros forgalomból ideiglenesen kivont, ezt nem tudom mennyire lehet beleszerelni, hogy különbözik a köbcenti?. Illetve attól, hogy illeszkedik az új motor-régi autó, ez mennyire törvényes, engedélyeznék?

Hogy működik az átírás, a vizsgáztatás? Mi mennyibe kerülne körülbelül? HA végleg ki van vonva forgalomból akkor az ideiglenesen kivont autóra rárakhatom a régi kaszniját és azt úgy forgalomba tudom helyeztetni? Illetve, hogy ha végleg ki van vonva a forgalomból az autó, miket tudnék belőle fölhasználni? Kellenek számlás igazolások a szerelésről a vizsgánál, vagy elég, ha hozzá értő szakember cseréli a motort?
Elég ritka ez az autó, ezért gondolkoztam a nagyobb köbcentin, mert olyat találtam.

Továbbá kérdésem az is, hogy úgy tudom, ha megkapom a végzést 15 napom van átíratni a kocsit a nevemre. Forgalmim és rendszámom van...nade: ha 15 napon belül nem sikerül(már pedig nem fog) elintézni a vizsgát, szerelést ilyesmiket, attól még a nevemre kell íratni és amikor elkészül a kocsi újabb papírozásra lesz szükség, pláne, ha motorcserén esik át. Vagy tudok türelmi időt kérni? Van valami olyan út", hogy ne kelljen kétszer papíroznom a kocsit? és ezáltal ne fizessem duplán a forgalmi átírás díját?

1 hónapon belül kapom a végzést, akkor derül csak ki, hogy fel tudom-e újítani az autót, vagy belőle lesz-e a donor.
Köszi előre is a válaszokat!

Immaculata # 2017.04.09. 11:57

:) Ez egy jogi fórum és mint ilyen jogi tanácsot kaphatsz, nem simliset.

Mivel üzembentartó vagy, el kell érned, hogy lekerülj a forgalmiból. Onnantól kezdve teljesen mindegy, hogy mit csinál a tulajdonos azzal az autóval. Szerintem te se nagyon érdeklődj, hogy a továbbiakban az autóval mit tesz.

qwertzuiop # 2017.04.08. 18:52

És hogy ennél rövidebb, egyszerűbb és költséghatékonyabb módja nem létezne az autó "kivonatásának". Sportszerűbb talán igen.

qwertzuiop # 2017.04.08. 18:51

Hát végülis azt, hogy nyilvánvalóan csak a tulajdonos tud túladni a saját autóján, az üzembentartó nem, így mindenképpen szükséges lenne az üzembentartói szerződésem megszüntetése, és új forgalmi kiállítása a saját nevére. Illetve, hogy ez a "külföldinek külföldre eladós" kiskapu működik és ez már egy olyan terület, ahol a magyar hatóságok nem tudnak foglalkozni az üggyel.

Immaculata # 2017.04.08. 18:48

És ezután a művelet után jöhetne az "eladtam külföldre, külföldinek" típusú adásvételis dolog. Azt szeretném kérdezni, hogy a fentebb összefoglaltak alapján, sikerült-e jól értelmeznem a jogszabályokat?

Pontosan melyiket?

qwertzuiop # 2017.04.08. 18:09

Üdv!

Egy ismerősöm autójának üzembentartója lettem pár éve, amely már akkor eléggé meg volt törve, de használható állapotban volt, így hát használtam is. Most viszont képbe jött egy új autó, így a régire már nem lenne szükség. Ha jól értelmeztem a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében először meg kell szüntetni az üzembentartói szerződésemet és újra a tulajdonos nevére kiállítani egy forgalmi engedélyt, plusz kell kössön egy kötelező biztosítást is. És ezután a művelet után jöhetne az "eladtam külföldre, külföldinek" típusú adásvételis dolog. Azt szeretném kérdezni, hogy a fentebb összefoglaltak alapján, sikerült-e jól értelmeznem a jogszabályokat? Illetve a "külföldre eladós" dolognak tud-e bármiféle jogi következménye lenni? És még, hogy ennél egyszerűbben és olcsóbban kivitelezhető eljárássorozat létezik-e arra, hogy ezen autó még számos használható alkatrészét értékesíteni tudjam, de mentesítsem magam mindenféle egyéb illetékektől?

wers # 2017.04.08. 16:11

ugyan már

wers # 2017.04.08. 11:35

hol van a törzskönyv?

csomorbalazs # 2017.04.07. 17:01

Múlt héten két napig állt a házunk előtt egy autó, nyitva, benne a kulcs. Rendszám volt rajta. A rendőrség szerint nincs kötelezője és NINCS TULAJDONOSA sem, így nem tudják megkeresni a gazdáját. Ez hogy lehetséges? Műszaki volt rajta, így nem vitethették el.

csomorbalazs # 2017.04.07. 16:58

Kérhetem az okmányirodában, hogy hivatalból keressék meg a tulajdonost (3.500 Ft), ami sikeres is lehet ha nem változott a címe. Viszont ha nem elérhető, nem válaszol, vagy nem hajlandó együttműködni (neki nem érdeke hogy bontóba kerüljön az autó és senki nem kötelezheti erre), akkor is ki kell fizetnem a 3.500 Ft-ot, és sakk matt.
Nem az a probléma hogy ne lennék hajlandó együttműködni a tulajdonossal, hanem hogy nem érem el, és ha el is érném Ő nem lenne hajlandó szóba állni velem. Nem vagyunk jóban, így váltak külön az útjaink. Ha még meg is tudja hogy nekem szívességet tenne egy meghatalmazással...
A megoldás az lenne, ha az üzembentartói jogról simán le lehetne mondani, és az visszaszállna a tulajdonosra. Csak ilyen lehetőség az okmányiroda szerint nincs.

csomorbalazs # 2017.04.07. 16:49

wers, az utóbbi két napom telefonálgatással telt. Nem "ügyesbe" vettem az autót, csak nem én lettem a tulajdonos. De az most mindegy is. Nekem nem kell ez az autó, mivel totálkáros, használni nem lehet. Hogyha ideiglenesen vonatom ki (azt megtehetem) az pénzbe kerül és fél évente meg kell ismételnem az idők végezetéig. Pontosabban az elhalálozásomig, mivel az üzembentartói jog nem örökölhető. Véglegesen viszont, ahogy drbjozsef írta, csak bontási papírral vonhatom ki a forgalomból, tehát előbb a bontóba kell mennem, ott meg csak a tulajdonossal vagy meghatalmazottjával állnak szóba. Én egyik sem vagyok. A probléma, hogy üzembentartó viszont vagyok, és ezt nem tudom megszüntetni. Nincs hol tároljam a roncsot, ahol eddig volt onnan pedig kirakják. Közterületen viszont nem állhat, mert nincs forgalomban, így az szabálysértés, elszállítás, tárolás stb, mindnek költsége van amit szintén rám akarnak majd terhelni. Én fizessek egy rakás pénzt azért hogy ... miért is? Az autó használhatatlan és még csak nem is az enyém! Nem tudok vele mit csinálni, mert semmihez nincs jogom, de ha nem csinálok semmit az szabálysértés. Klassz kis országban élünk!

drbjozsef # 2017.04.07. 15:45

Szerintem Te tudod rosszul.

Ideiglenesen kivonathatja az üzembenntartó. Nyilván, ha egy ideig nem akarja használni, nem kell fizetnie.

De véglegesen csak bontási engedéllyel vonatható ki, azt pedig a jogosított helyek csak a tulajdonosnak, vagy annak meghatalmazottjának adnak ki.

Jól is néznénk ki, ha az üzembentartó (csak használó) elbontathatja az autót a tulajdonos engedélye nélkül.

Ennyi erővel akkor már a bérlő is lebontathatja a házat, a tulajdonosa tudta nélkül.

Biztos van jogi megoldás, ahhoz nem értek, a nyilvántartásból csak meg lehet tudni a tulajdonos adatait valahogy.

wers # 2017.04.07. 15:35

drbjozsef, rosszul tudod, az üzembentartó is kivonathaja a forgaloból. Inkább azt gyanitom, hogy ideiglenes kivonást kért, nem véglegeset. Nem mindegy. Végleges kivonás határozatával nehéz elképzelnem, miért nem tudja bontóba leadni. Talán mert a "bontóst" finoman kifejezve már elmarasztalta a hivatal. Gyanitja, hogy lopott a kocsi? De ez már nyilnos adat, ha egy autó körözés alatt áll, simán lekérhető a netről.
Ez egy újabb eset, mikor más kárán tapasztalhatja az ember, hogy ne "ügyesbe" vegyen autót. Mert úgy ócccsób. Mármint a fizetendő illeték. Ha megvette, irassa át.

drbjozsef # 2017.04.07. 08:57

Atis, konyorgom, olvasd mar el mit irt. Kivonatni nem tudja, mert nem ő a tulajdonos, bontoba nem adhatja le szinten ezert. Vasazoknak sem adhatja el, mert nem az övé, csak üzembentartó.

Atis77 # 2017.04.07. 07:33

csomorbalazs

Ha kivonták a forgalomból akkor add le méhtelepre, ha ez nem megy akkor add el a vasazóknak.

csomorbalazs # 2017.04.06. 20:07

Tisztelt Jogi fórum!
A problémám eddigi utánajárásaim alapján megoldhatatlan, de azért adok itt is egy esélyt, hátha van rá épkézláb megoldás. Van egy autó, aminek én vagyok az üzembentartója, de nem én vagyok a tulajdonosa. A tulajdonossal régebben volt kapcsolatom, már nincs, és nem tudom az elérhetőségét. Az autó nálam van, és totálkáros. Hogy tudok megszabadulni tőle? Bontóba nem adhatom le, mert azt csak a tulajdonos, vagy meghatalmazottja teheti. Nem tudom hova rakni, de közterületen nem állhat, mert ki van vonva a forgalomból. (hivatalból kivonták, mert nem fizettem a súlyadót - ezt az okmányiroda javasolta) Mivel én vagyok az üzembentartó, ha valahol megtalálják engem fognak keresni miatta. El nem adhatom, mert azt is csak a tulajdonos teheti meg. Az üzemben tartásról lemondani nem lehet. Mit tegyek?

Péter32 # 2017.01.28. 10:33

Tisztelt Jogi fórum.

Egy olyan kérdésem lenne hogy van egy saját tulajdonú autóm(törzskönyvel). Szeretném Hollandiában honositani.
Hogyan lehetséges ez ? Ezt a folyamatot Holland hatóságoknál kezdjem el vagy itthon?
Ha kinn honositom akkor véglegesen ki lesz vonva a magyar rendszerbol vagy csak ideiglesen?

Válaszát előre is köszönöm.

Véleményem # 2016.11.07. 21:53

Ideiglenesen is kivonathatja és nem kell leadni a rendszámot.

wers # 2016.11.07. 19:18

A forgalomból végleges kivonás egyik valóban fontos eleme a rendszám, de anélkül is lehetséges (az el is veszhet). A kocsi nélkül nehezebb, mert bizonyitanod kell, hogy leadtad hasznositóhoz / befogadóhoz. Kell az autóbontó nyilatkozata.

nemhasználtnév # 2016.11.07. 15:29

Üdv

A nevemrn van egy autó nálam van a törzskönyve is amit egy rokonom használ
Ki szeretném vonatni a forgalomból azonban a rendszám nincs nálam mivel használják az autót rajta van
A rokont viszont nem lehet elérni valószínüleg szándékossan letagadtatja magát és nem tudom hol tartózkodik az autóval.
Kérdésem hogy így hogyan tudom kivonatni az autót a forgalomból,mivel csak a törzskönyve van nálam a kocsi ill a forgalmija nincs.

wers # 2016.07.11. 12:51

A magyar hatóság visszaküldi, miután itt forgalomba helyezted. (mivel rendszám nélkül nem lehet közlekedni, de kettővel sem) Már csak az a kérdés, a németek milyen rendszámot adnak? Szerintem ideiglenest, mert azzal közlekedhetsz itthon is, akkor pedig figyelned kell a határidőt.
Fontos még, egyből legyen biztosításod, azzal kezdjed, de jobb egy nap alatt letudni. A megvásárlás és a biztosítás kötés között fedezetlenségi díj lesz, és az elég húzós.

De akad még több verzió, hiszen pl. elhozhatod utánfutón is, de majd akitől megveszed, megmondja.

Ugye kereskedésből akarod venni? Magánszemélytől csak úgy nem ajánlom.

vallis # 2016.07.10. 20:56

Itthon akarom forgalomba helyezni.De a német rendszámot hol kell leadni itthon vagy kint a németeknél..?és akkor rendszám nélkül hozom haza