Joga van-e a rendőrnek...


norbi99992 # 2016.10.19. 08:52

üdv elmúlt pár hétben a rend őrei kifogtak maguknak egy jó ismerősöm mondta hogy figyeljek oda mert nem fognak békén hagyni bele fognak kötni mindenbe és úgy is van .. egy közúti igazoltatás általában 1 óra hossza ők nyugodtan beszélgetnek röhögnek közbe mire eszükbe jut hogy én még ott állok. aztán már kezd idegesítő lenni amikor az embernek dolga van és ott kell ülni. mivel tudnék nekik visszavágni ? szeretnék tisztában lenni a dolgokkal mert tényleg kezd idegesitő és unalmas lenni

norbi99992 # 2016.10.19. 08:51

elmúlt pár hétben a rend őrei kifogtak maguknak egy jó ismerősöm mondta hogy figyeljek oda mert nem fognak békén hagyni bele fognak kötni mindenbe és úgy is van .. egy közúti igazoltatás általában 1 óra hossza ők nyugodtan beszélgetnek röhögnek közbe mire eszükbe jut hogy én még ott állok. aztán már kezd idegesítő lenni amikor az embernek dolga van és ott kell ülni. mivel tudnék nekik visszavágni ? szeretnék tisztában lenni a dolgokkal

végrehajtó1 # 2011.06.19. 13:12

Na az Orbán csűrhe megint kezdi...

hunfrakk # 2011.06.19. 10:36

balageboy # 2007.11.16. 10:56

Jajajajajaja, nemtok mást írni, sajna mentalitás-váltás, de tudod ez az ami nem jogszabályi kérdés, hanem több generációs, nagyon lassú folyamat. Hiszen jogszabályilag most se tud belekötni abba amiről beszéltünk, de mindegy, elegendő az csupán, hogy szúrja a szemét, és máris kitalál bármi mást amit rá tud húzni, csakhogy feljelentést tehessen. Egy rossz beidegződés, helytelen, értelmetlen hozzáállás nagyon nehezen tud csak változni, már ha tud egyáltalán.
Balázs

Royal # 2007.11.03. 08:51

Az a baj, hogy a köznyelvben a „Diszkóbaleset”, a „lámpától lámpáig gyorsulás forgalomban”, és az „Illegális gyorsulási verseny”, teljesen egy kalap alatt szerepel, pedig más-más értelemmel bír. Persze jellemzően az ellen lépnek fel a legnagyobb erőkkel, amely a legártalmatlanabb. Álá Hungary: Látványos, könnyű, demonstratív ámbátor haszontalan feladat. Viszont a jónép felé szépen tálalva, hogy szükséges és üldözendő.

balageboy # 2007.11.02. 12:50

Na igen, lehet kutyulni-kavarni a fogalmakat, és ugye az átlag autós akinek az is szúrja a szemét, ha valaki más megelőzi őt, akkor mit várjunk?
És valóban logika nem sok van ebben, hiszen ez a bizonyos "lámpától lámpáig tövig nyomom és én vagyok a Jani" eset a belvárosban vagy legalábbis forgalmasabb úton, nem igazán felel meg a külterületi, parkolókban "rendezett" kis összejöveteleknek, ahol való igaz, még csak koccanásokról se igazán lehet hallani.
Én is imádom, amikor mellém áll a hülye gyerek a suzukijával a pirosnál és kacsintgat át a kocsiba, nagy gázfröccsöket ad, aztán már sárgánál olyan csikorgatással kilő, hogy csak nézek, meg csak röhögök, mert eszem ágában nincs felvenni vele a versenyt, és szerintem mindenkinek így kéne hozzáállni, hogy hagyni kell a frászba az ilyeneket, nem kell velük foglalkozni, aztán előbb-utóbb majd leszoknak róla, mert nem lesz úgymond versenytársuk.
balázs

Royal # 2007.10.31. 09:17

Illegális gyorsulási verseny okozta a balesetet:
(cikk a múlt heti súlyos balesetről)

http://index.hu/…ulvar/ff767/

Na itt kezdődnek a fogalmi-értelmezési problémák... Illegális gyorsulási verseny, vagy csak két taknyos nyomta lámpától lámpáig, nem mindegy...

Nomeg itt a másik nagy kérdés: Mi a jobb? Forgalomtól elszigetelt peremkerületi-külvárosi zug utak, vagy a városi forgalom? Ha az előbbieket rendre felszámolják a zsaruk, minden hétre el lehet könyvelni egypár ilyen balesetet.

Traffic # 2007.10.31. 07:06

T. Mindenki!

Tájékoztató az állampolgárok részére a rendőri igazoltatásról:

http://www.zsaru.hu/modules.php?…

balageboy # 2007.10.20. 09:05

Hát kedves Monalisa, kinek mi a heppje ..., van aki fütyörészik, van aki dúdolgat írás közben, tudod én pedig kérdőjelekkel kelek és azokkal fekszem, miért pont ide ne írnék egy csomót ? :D

Na de komolyra fordítva a szót, ha jól emlékszem 2 napig is gond volt itt a rendszerrel, és nagyon sok beírásban olvastam, hogy nemcsak kérdőjeleket, hanem össze-vissza, minden hülye karakter jelent meg, még szerencse, hogy másnál is, mert most megint jönne az, hogy ahány ember beírásában szerepel a kérdőjel, az mind én vagyok .... bár még így is rám foghatják, csak az ilyenekre már szándékosan nem is reagálok, mert unom, hogy aztán megint én leszek Zoli, Tomi, Jani meg tudom is én, annyi mindenkivel összehoztak már bizonyos élénk fantáziák, hogy hihetetlen.
Szóval hidd el, rendszerhiba ......, de ahogy látom, most már működik rendesen.
Balázs

monalisa1 # 2007.10.18. 13:04

Igazad van., rendesen gépelek én is - és bizonyára a többiek is -, és mégis... Vélem a Fórum központi sz.gépe ludas a dologban, de akkor ezt meg észre kellene venniük...

bigdady # 2007.10.18. 12:52

Érdekes, hogy nekem is az ékezetek helyett kérdőjelet ír a fórum valamiért. Pedig most is hogy beírtam rendesen látszanak az ékezetek.
Meg tegnap indítottam témát, de alfórum alatt nem jelent meg rögtön, csak sokkal később. Gondolom ezért indította vki a "mezőgazdasági szöv. földhasználati joga" témát 3-szor. -> neki se látszanak az ékezetek.
szerintem nem a fórumozóknál van a hba

monalisa1 # 2007.10.18. 12:43

Balázs!
Tudsz rendesen írni, vagyis a ????-ék nélkül.

balageboy # 2007.10.18. 05:22

Igen, ez tényleg vicces egy helyzet, de aztán van a másik oldal, ....akinek meg mindent lehet, hadd ne mondjak példát mert kiszedik az írásomat úgyis, de bizonyos közeg olyan szabályba ütközően használ dolgokat tömegesen mint a huzat, olyat amiért engem feljelentenek és megbüntetnek, de nekik lehet ....

Nos én tovobbra is abból indulok ki, hogy amíg engem nem zavar, és szerintem a forgalom zavarása sem indokolt a legtöbb esetben (lásd neonfény a kocsi alján), addig miért ugatnák bele? Tehát vélem, csupán emberi irigységről van szó, tudod ez az az eset, amikro fáj neki, hogy a másik jól (jobban) érzi magát. Külföldön valóban hihetetlen mennyire másképpen, hozzáteszem, ésszerűbben és rugalmasabban kezelik ezeket a dolgokat.
Jó, biztos én vagyok túl liberális, de én ebben a kérdésben is abból indulok ki, hogy amíg másnak nem okoz kárt, addig ugyan miért ne tehetne olyan és annyi fényt az autájára amennyit akar és folytathatnám ...
(persze a fény csak egy példa, de ezt sok mindenről elmondhatnénk). Itt egyszerűen arról van szó, hogy fáj a rendőrnek, hogy egy kocsi mondjuk klasszul néz ki, kicsit megcsinosítja, aztán ugye a vége az egésznek az lesz, hogy elég ha van rajta egy plusz fény, és máris szabsértési feljelentés. Hogy erről a szokásukról mikor tesznek már le? Ne a hülye neonfényes kocsik vadászatánál ragadjanak már le, hanem valóban "rendet őrizzenek", és valódi, nem kreált bűncselekményeket, szabsértéseket előzzenek meg. Tudnék mesélni én is Nyugaton hogy megy ez, éltem kint 3 évig kb.
és megismétlem, teszik ezt így, hogy mindeközben nekik mindent lehet, ugyanis bármilyen hihetetlen, totálisan szabálytalan módon vannak a rendőrautók is felszerelve ...., és rengeteg 5/1990-es KHM rendeletbeli előírást megszegnek, de ezt hagyjuk ...
Tudod hogy van ez? A kis embert még az ág is húzza, aztán felsőbb szinteken nem számít semmi se. Hát sajnos tűrnünk kell, ez van jelenleg magyarországon, ebben as speciálisan értelmezett jogállamban :)
Balázs

Royal # 2007.10.16. 09:22

Egyébként az a vicc, hogy sétálgatsz pl; a h*sita (autófelszerelési áruház) polcai között, és a cuccok döntő többségére feliratozva vagyon a "hatályos rendelkezések értelmében nem használható közúti forgalomban résztvevő gépjárműben" duma. Az ablakfólia, pl; az "épület ablak fólia" nevet kapta, mivel ez sem alkalmazható legálisan... szerintem ez vicc.

Royal # 2007.10.16. 09:12

"Na de a feloszlatás kérdését valaki tényleg elmagyarázhatná, mert nem fér a fejembe sehogy se.
Balázs
”"

Mikor megnyitottam a topikot, többekközött én is erre szerettem volna választ kapni, de sose derült ki az igazság. Addig jutottunk el, hogy egy illegális és közveszélyes rendezvényt fel kell számolni minden eszközzel, és a rendörség jogosan jár el. Arra viszont nem derült fény, hogy mitől lesz illegális, és közveszélyes egy rendezvény, egyáltalán mikortól számít "rendezvénynek" egy gyülekezet, és kinek a kompetenciája dönteni a felszámolásáról, feloszlatásáról, és alkalmazott módszerekről.

Az más kérdés, hogy nálunk miért is tiltják mondjuk az autók alján a neonfényt és sorolhatnám

Nálunk mindent tiltanak. A legapróbb szar dolog is engedélyköteles, vagy eleve meg sem valósítható legálisan. Nyugat európában gyakorlatilag már lehet dobozban rendelhető/otthon összerakható autót sőt !! kisrepülőgépet !! (discovery channelen volt nemrég) forgalomban használni. Szabadon építhetők-használhatók utcai versenyautók, ha megfelelnek a műszaki vizsga kritériumainak. Itthon még egy matrica kiragasztásához is egy sor bizottsági szakvélemény, meg miniszterelnöki külön engedély kell, természetesen irreálisan magas összegekért. A szabályok és törvények országa vagyunk, mindenre a legkimerítőbb részletekig van szabály, még a szabályokat is szabályozzák, végül egyik szabály/törvény üti a másikat, amivel az a baj, hogy lassan teljesen élhetetlenné válik a világunk, főleg, hogy arra sosincs törekvés, hogy a szabályok betarthatók is legyenek, vagy nyújtsanak legalább alternatívákat: „Ezt itt így nem lehet, viszont ott úgy lehet.” Ebből következik, hogy előbb utóbb mindenki tenni fog, az amugy normális, ésszerü, és szükséges szabályokra is.

balageboy # 2007.10.13. 08:21

Mi az hogy "fel kell oszlatni?" Hihetetlen .... Mégis mit oszlatnak fel? Közterületen miért is ne lehetne gyülekezni beszélgetés, autókázás céljából akár 100 embernek is, ha nem zavarnak amúgy senkit?
Aki gyorsabban megy, egyebek, az oké, ahogy írtad is, de itt egyzerűen arról van szó, hogy valamiért szúrja a szemüket egy abszolút semmilyen szabályba nem ütköző magatartás. Na ha megjelenik a KPM is, akkor ott vége, mert olyan autó egyszerűen nincs, amelyen ne lehetne találni valamit amibe ne lehetne belekötni ...
Az más kérdés, hogy nálunk miért is tiltják mondjuk az autók alján a neonfényt és sorolhatnám, mert szerintem sok értelme nincs, ill. forgalomra való veszélyességről nem beszélhetünk, na de amikor én is veszekedtem a KPM-mel más ügyben, akkor mondták nekem sokan, hogy reménytelen, hagyjam a fenébe, mert elmebeteg egy banda, és le vannak ragadva a Wartburg-korszaknál. DE persze szabálysértések megállapítására tökéletesen alkalmasak az ilyen razziaszerű oszlatások, de az értelmét még mindig nem látom. Na ezek után csoda, ha sok fiatalt hallok, hogy azt mondja, ő bizony nem áll meg a KPM-esnek, ha integet az út szélén, ha nincs mellette rendőr, akkor elmegy ahova akar. Hű de milyen csúnya fiúk ezek ... lényeg, hogy a KPM olyan "következetes" és főleg "logikus", amikor az abszolút értelme nincs szabályokat képes nézegetni fél óráig.
Jaj de messze vagyunk mi attól, amikor az amerikai Jack Nikolson a fejébe veszi, hogy ő bizony önkéntes mentő lesz, az autóját felszereli szép villogókkal, szirénával, mindenfééle különösebb engedély nélkül, használja is, és érdekes, ott ez nem jelent veszélyt a forgalomra ... mi meg itt szenvedünk az apró kis hülyeségekkel. Mikor jutunk már el oda, hogy nem azt irigyeljük, hogy a máésik esetleg valahogy jól érzi magát, és csak azért is mindent megtesznek, hogy ez ne így legyen, hanem inkább azt nézi, ő hogyan tudja szintén jól érezni magát, és nem a másiknak keresztbe tenni.

Na de a feloszlatás kérdését valaki tényleg elmagyarázhatná, mert nem fér a fejembe sehogy se.
Balázs

Royal # 2007.10.11. 23:05

"A másik pedig az, hogy erősen kétséges szerintem, hogy egy kis gumicsikorgatás miért is veszélyes a közúti közlekedésre?"

Mondjuk erre azt mondja az ember hogy, rejt magában némi kockázatot, főleg ha valami frissjogsis kölök próbálja megmutatni a világnak... ezzel nincs is próbléma. A rendörségnek megvannak az eszközei, traffipax, miegymás, amivel kiszürhetik a renitens elemeket. Ha valakit gyorsuláson kapnak az igy járt, lebukás terhe mellett tette amit tett
  • > másnap állhat a postán, kezében köteg pénzzel. Ami azonban érthetetlen és elfogadhatatlan, az általánosítás. Aki passzivan viselkedik, bámul ki az arcából, beszélget, és semmilyen törvénybeütközőt nem tesz, azzal mit kell szivózni? És azt sem nagyon értem, hogy néhány autó egy parkolóban, miért "gyorsulási verseny", amit azonnal fel kell oszlatni? Ettől már egy lépés csak a régi jól ismert gyülekezési törvény...
Royal # 2007.10.11. 22:50

És komolyan mondod, hogy ezek szerint Btk-s ügy lesz abból, hogy egy parkolóban ti "gyorsulási versenyeztek" éjjel ?

Hááát ha BTK-s ügy nem is lesz, de tesznek róla a szervek, hogy elmenjen az ember kedve, és maradjon a 4 fal között otthon. Az én tapasztalatom az, hogy este bárhol jelenik meg 4-5 feltűnőbb autó, ott szinte azonnal várható a yard felbukkanása. Kis létszámnál "menjenek innen" tipusu oszlatás, nagy létszámnál karantén, és KPM. És igazából tökmindegy nekik, hogy valósult-e meg valamilyen szabálysértés.

gondolom nekik ez jó kis statisztikajavítás, pár feljelentés, felderített ügyek száma emelkedik, hát nemtom, én meg vagyok ezen rökönyödve.

Igen... ezen vagyok én is kibukva. Az elmúlt héten kb 20 kocsit loptak el azon a környéken ahol lakom. És nem nagyon látom azt, hogy ez a helyzet valaha is megváltozna, mivel semmilyen erőfeszítést nem tesznek. Az autólopások- autófeltörések tényébe belenyugodtak a rend őrei, milliárdos sikkasztókat nem tudnak elkapni, rövid osztásszorzás után, megintcsak maradnak a törvénytisztelő honpolgárok, és benzinvérü fiatalok akit nagy erőkkel, sikerrel megrendszabályozhatnak. Valamivel el kell ütni a szolgálatot.

Judge Curtis # 2007.10.11. 04:43

El kell ismerni, tényleg meglehetősen gumijogszabály, és megy is a vita rendesen egy-egy ilyen per során. Kicsit konkretizálni kellene a tényállást.
Judge Curtis

balageboy # 2007.10.07. 11:39

És komolyan mondod, hogy ezek szerint Btk-s ügy lesz abból, hogy egy parkolóban ti "gyorsulási versenyeztek" éjjel ?
Na most ha valami ötletem lehet (aztán lehet h hülyeség ..), akkor kéne beszélni az adott hypermarket vagy akármilyen létesítmény (ahova tartozik a parkoló) vezetőjével, és írásbeli engedélyt kérni arra, hogy ti azt éjjel lezárhassátok, mert így akkor máris nem lesz a közforgalom előtt megnyitott magánút, azaz rendőr nem nagyon büntetgethet, max. kintről nézegethet titeket. De persze ez csak az én agyam szüleménye, lehet h jogilag nem kivitelezhető, nem tudom sajnos.

Egyszerűen nem akarom elhinni, persze gondolom nekik ez jó kis statisztikajavítás, pár feljelentés, felderített ügyek száma emelkedik, hát nemtom, én meg vagyok ezen rökönyödve.
Balázs

balageboy # 2007.10.07. 11:31

Igen, elolvastam mi ez a jogszabály, hát így nekem, aki nem jogász, meglehetősen szubjektíven értelmezhetőnek tűnik, de nem tudom persze.

Mindenesetre tény az is amit te mondtál, hogy csak meg kell nézni a statisztikákat, és tény az is, hogy sajnos tudod rengeteg olyan ember van akinek már az is fáj, ha valaki más jól érzi magát, és továbbmegyek, képes még a rendőrségre is betelefonálni, hogy "jézusom, itt mi folyik, ezek a fiatalok ...". Hát ki mitől elégül ki (természetesen átvitt értelemben).
Én crossmotorozom versenyszerűen, úgyhogy ismerem a dolgot, nekem az öregasszonyok képesek fél órán keersztül kiabálni az ablakból, ha éppen bemelegítem 10 percen keresztül a motort indulás előtt, pedig egészen biztos vagyok benne, hogy baromira nem hallatszik be semmi különös, mivel kipróbáltam, az én lkásomba se hallatszik be, ami ugyanarra néz, ez egyszerűen csak ilyen jó magyar szokás, bántja a szemét, ha valakinek valami megy. Mert neki nem. Ilyen egyszerű.
Ugye emlékszik biztos mindenki Hofinak arra az aranyos mondatára, hogy "a magyar embernek mi kell a feljelentéshez, hiszen nálunk ez népi hagyomány? hát papírja van, ceruzája van .. egyértelmű, feljelent" Ok különöseben nem kell hozzá.
Na de visszatérve, látod a gyorsulási versenynek nevezett kis találkozások is olyanok, hogy valamiért bántják a "derék állampolgár" szemét, pedig én magam is látom sokszor ahogy jövök el autóval egyik nagyobb hypermarket parkolója mellett éjszaka, hogy ott gyülekeznek, beszélgetnek stb, de való igaz, balesetet még soha nem láttam, ill. nem hallottam róla.
Megint csak mentalitás kérdése sajnos, és nem tudsz vele mit kezdeni. És a jogra mondják, hogy az olyan "egzakt". Na persze, csak annyira egzakt amennyire éppen valaki be akarja állítani a dolgokat, hát biztos én vagyok a hülye, de a Btk-t is végigolvasva, olyan sok szubjektív megítélésre okot adó mondatot találok benne, hogy borzalom, de biztos én vagyok a furcsán gondolkodó, és a jogászok ezt jobban tudják, mindenesetre furcsa, ez biztos.
Ez a közúti veszélyeztetés ez valahogy tényleg egy vicc ilyen esetben, nem tudom, jogászt kéne megkérdezni, hogy mi van olyankor, ha az ott levők mindannyian aláírnak egy papírt, hogy vállalják, hogy esetleg egymásnak kárt okoznak de csak egymásnak) .. akkor se védhető ez ki? Csak abból indulok ki, hogy mi is igen vadul motorozunk nyilván, és balesetek is történnek természetesen, nem is akármilyenek, de érdekes, egyikünknek se jutna eszébe a másikat (az okozót úgymond) feljelenteni. A másik pedig az, hogy erősen kétséges szerintem, hogy egy kis gumicsikorgatás miért is veszélyes a közúti közlekedésre? És mondom ezt úgy, hogy nekem semmi közöm hozzá, sőt, sajnálnám az autóm gumiját csikorgatni, viszont azt se értem, miért kellene más "hobbyjába" beleszólnom, ha engem nem érint a dolog.
Balázs

Royal # 2007.10.04. 13:29

Vagy én nem ismerem a KRESZ-t, mert kimondottan tiltott dolog a gyorsulási verseny? Én abszolút semleges vagyok, egyszer se mentem ilyenre, nem is érdekel, csak a jogérzékemet bántja, hogy ha nem ártanak senkinek, akkor mégis mit követnek el ezek a szerencsétlen fiatalok, csak azért mert valakinek bántja a fülét a gumicsikorgás? Nem értem én ezt sehogy se...

Szia Balázs!

Erre is van egy frappáns szubjektiv megitélésre alkotott gumi szabály, amit közúti veszélyeztetésnek hívnak, és ha nem hágod át a kreszt, akkor ezt fogják rád... Meg aztán laikusok össze szokták keverni az utcai gyorsulást a diszkóbalesetekkel, ahol ittas befüvezett suhancok nyomják tövig diszkóból hazafelé, és rendszerint nincs jó vége. Én már lassan 7-ik éve járok ilyen "versenyekre" (azért írom idézőjelbe, mert versenyről már szinte alig szól, inkább baráti összejövetel) de talán ha 5 koccanást, és egy komoly sérüléssel járó balesetet láttam ennyi idő alatt, ez szerintem nulla ahhoz képest ami a közutakon történik nap mint nap.

Royal # 2007.10.04. 13:12

Kedves Gydimi!

Nagyon szép amit elmondtál csak az a baj vele, hogy általánosítás.

Ennyi erővel simán börtönbe lehetne csukni azt, aki egy kicsit kócos, mert biztos bünöző, vagy bűnözni akar. Vagy simán rá lehetne rúgni gyanútlan polgárokra éjszaka az ajtót, mivel ugyanannyi eséllyel lehet lakásban rejtőzködő bünözőt fogni, mint éjszaka autózót.

A parkoló gépjárműveik mellett beszélgető tulajdonosok nem utcai gyorsulók, nem követnek el sem szabály, sem törvény ellenes cselekedetet, így őket molesztálni, hosszú órákig korlátozni szabadságukat szvsz túlmutat a törvény keretein. Főleg hogy burkolatlanul is a pénzkaszálásról szól a dolog, nem körözött bünözök, lopott autók megtalálásáról. Egyébként nem szerettem volna ennyire eltérni a tárgytól, tényleg csak tisztán törvényi vonatkozásban érdekelne az ügy...

monalisa1 # 2007.10.04. 10:07

Azért egy rendőr a szolgálatba álláskor ellenőrizhetné hogy aznapra elegendő-e a csekkfüzete, valamint fog-e tudni szondáztatni stb. Részéről hanyagság, de nem lehet rábizonyítani - letagadja.

Magadról pedig: rossz helyen rossz időben...
Pech.

gydimi,
a külön biztosítás témáját éppen balegeboy járta kellően körbe az előző beírásaiban: ha akarná akkor sincs lehetőség ezen önkéntes biztosításra az extrém sportok esetében.