Joga van-e a rendőrnek...


gydimi # 2007.10.04. 09:23

A rendőr nem nagyon szokott ok nélkül autókat megállítani. Ok lehet:

  • éjszaka van, és aki éjjel közlekedik nagyobb eséllyel takargathat valamit, mint az, aki nappal.

(lehetne itt mondani, hogy a nappali csúcsban jobban el lehet slisszanni, ha épp bűnös úton jár az ember)

  • nincs kiírva senkire és semelyik autóra, hogy bűnöző vagy épp nem az. (rá is lehet érezni erre, elég egy elfelejtett irányjelző, erre jön a megállítás, majd kiderül, hogy lopott az autó...)
  • a külvárosi rendőr nem fog a belvárosban betörőt keresni, ő a külvárosban ellenőrzi azt, aki lehetséges, hogy egy belvárosi betörés után igyekszik rejtekére

Az illegális gyorsulás nagyon izgalmas dolog, izgalmas, mint a mecseki motorversenyek.
Csakhogy ha valaki elszáll, akkor súlyos pénzekbe kerül a nagyszerviz. És lehet, hogy egy életre gondozásra szorul majd az "ízirájder".
Ki fizeti majd ezt? A közpénzekből másra sem nagyon futja, nemhogy ilyen felelőtlen versenyzőkre. Tesség összedobni a lóűvét, kibérelni egy pályát, egy repteret, és ott ellenőrzött és engedélyezett körülmények közt lehet a pénzt költeni(gumi, benzin nitro, szőkenők, stb.
Ja, és legyen mindenkinek külön erre kötött biztosítása, mert ne az ilyen estéken összetört autók miatt emeljék meg adott tipus és vezetői korcsoport kötelező biztosítását.

balageboy # 2007.10.04. 05:54

Bocsi, én joghoz nem értek annyira, de azt hiszem részben ezért van ez a fórum.

Lenne itt két dolog:
1, Az idézett Rendőrségi tvhely, főleg a "kivéve, ha..." (ez tetszik, hogy mindig van egy "kivéve ha ...", na most akkor minek van maga a szabály, ha az alól úgyis van mindig egy olyan kis beszúrás a végén, hogy "kivéve ha ......." azaz leírja ugyan, hogyan kellene tenni ezt meg azt, na de utána pedig lehetőséget ad maga a jogszabály is arra, hogy elég szubjektíven mérlegelve mégse kelljen azt betartani). Ezt én soha nem értettem a jogszabályokban.
De még a "kivéve, ha ..." előtti szöveg is baromi szubjektív és tulképpen ez alapján azt csinál a rendőr amit akar, hiszen okot mindig lehet találni, ez ugye nem probléma.
Nekem volt már két jó esetem is: elkérte a papírokat, és utána szondáztatni akart, de kitalálta, hogy lemerült vagy mittomén valamiért nem működött neki az a sípoló vacak amivel alkoholszondáztatni akartak, és egy másik kocsinak szóltak rádión, hogy hozzanak oda egyet ahol mi voltunk az engem megállító rendőrrel. Nos ez úgy kb. 40 percet vett igénybe, de mégis meg tudja magyarázni, hogy abszolút jogosan tartott fel, és hát 40 percig tartott az igazoltatás. Én is éppen ezért vagyok amellett, hogy ezt messzire el kellene felejteni, hogy "igazoltatás", kész, még a szót is törölni kellene, csakis akkor lehessen, hogy ha valamiért szükséges, indokolt, de nem csak azért mert unatkozik a rendőr. És írta valaki, hogy ha mondjuk én emiatt lecsúszom valamiről ami miatt anyagi károm keletkezik (adott esetben egy üzletember mondjuk éppen siet Fidel Castroval való titkos találkára, hogy a milliárdos ügyleteiket megbeszéljék, tetemes anyagi kár éri, mert Fidel Castro nem vár fél órát.
A rendőr egyértelmű, hogy kitart amellett, ő semmit nem csinált, nem tehet arról, hogy nem működött a szondája, én mégis 40 percig ott álltam.
Másik ilyen eset: hasonló hosszú időn keersztül álltam egyszer azért az út szélén,mert akkor meg az volt a gondja a T. hatóságnak, hogy állítólag nem álltam meg a STOP táblánál, ami mellékes, hogy nem volt igaz, de hát ők hárman voltak, én pedig egyedül, tehát akkor valóság ide vagy oda, kész, 3 tanú, 3 hivatalso személy állítja, hogy látta amint nem álltam meg a STOP táblánál. Na oké, akarta tölteni a csekket, de hoppá elfogyott neki, akkor vette észre. Ugyanez történt, rádión hívott oda egy másik autót egy új csekktömbbel, azok meg nem siették el a dolgukat, és mire szépen kényelmesen kitöltögetett mindent, bizony szép kis idő ment el.
Na ilyenkor mit tehetek ? Ha ott felháborodok, még azt is állítani fogja a három hivatalos személy, hogy én hivatalos szeméyl elleni erőszakot kíséreltem meg elkövetni, azaz sajnos kénytelen vagyok befogni a számat és mosolyogni az egészhez.
Csak ez valahogy borzasztó.

2, Lehet, hogy én vagyok a hülye, de mondjuk ha fiatalok összegyűlnek adott helyen és úgynevezett gyorsulásu versenyeket tartanak, beszélgetnek stb ... na ez milyen szabályba ütközik ? Vagy én nem ismerem a KRESZ-t, mert kimondottan tiltott dolog a gyorsulási verseny? Én abszolút semleges vagyok, egyszer se mentem ilyenre, nem is érdekel, csak a jogérzékemet bántja, hogy ha nem ártanak senkinek, akkor mégis mit követnek el ezek a szerencsétlen fiatalok, csak azért mert valakinek bántja a fülét a gumicsikorgás? Nem értem én ezt sehogy se...
Balázs

monalisa1 # 2007.10.03. 21:53

A határellenőrzés megszűnése a schengeni egyezmény alapján valósul meg, és 10 nappal időbelileg előbbre hozva már december 21-től.

monalisa1 # 2007.10.03. 21:42

Nekik aznap bizonyára az volt parancsba adva, hogy "kukacoskodjanak", nem pedig hogy járőrözve a közbiztonságot felügyeljék.

Volt már hogy a város egyik részén műbalhé - és egy csomó rendőr odavezényelve -, ellenben másutt zavartalanul vihették a cuccot...

Más.
Hegyeshalomnál nem ritka hogy osztrák oldalon akkurátusan ellenőriznek, a valamely okból felgyűlemlett autóáradatot "adagolva" eresztik rá az útjaikra.

Igaz, és végre: 2008.01.01-től feléjük megszűnik a határellenőrzés., autópályán, országúton, vonaton, erdei csapáson stb. zavartalanul lehet átmenni hozzájuk.

Royal # 2007.10.03. 21:18

a rendőr csak akkor állíthassa meg az autóst ha arra oka van azaz szabsértést követ el vagy akármi de csak úgy poénból, igazoltatásképpen NE, erről szokjanak már le, mert egyszerűen zaklatás, semmi más!

Jó lenne látni a rendőri ügybuzgóságot olyan helyeken is, ahol esténként 30 kocsit törnek fel, és több autónak is lába kél. A tolvajok betörők röhögnek a markukban, mig a rendőrök igazoltatnak, és kaszálnak, ez itten a baj kérem...

Royal # 2007.10.03. 21:12

Köszönöm szépen a válaszokat.

T.Traffic

Keresni tudtommal senkit nem kerestek, az ehhez hasonló razziák kissebb nagyobb kihagyásokkal, de rendszeresen előfordulnak a hajógyári szigeten, bár tény, hogy ennyire szervezett és alapos még sosem volt.

A koholt ok: illegális utcai gyorsulási verseny.

Valójában ami ott történik, azt már csak a média és a rendörség nevezi annak. Szokásos péntek esti autós összejövetel. A döntő többség odagurul, beszélget, bámészkodik, találkozik az ismerősökkel. Vannak akik teljesen más célból, pl; helyi vendéglátóipari egység vagy szórakozóhely végett látogatják meg a szigetet.

Ésakkor megjön a rakomány zsaru, lezárnak mindent, és ellenöriznek mindenkit, illetve az egyetlen kijárat elzárásával megakadályozzák a szabad és szabályos elvonulást, ahogy az történt pénteken is.

Ami ott folyik, az nem rendfenntartás, és renitens elemek kiszűrése, hanem tömegek oknélküli skalpolása, és órákon keresztül történő indokolatlan feltartása szvsz.

Kyjan # 2007.10.03. 19:55

Rendőrségi törvény 29.§. (3) bekezdés:

Az igazoltatás csak a személyazonosság megállapításához szükséges ideig tarthat. Az igazoltatottal az igazoltatást követően kérelmére közölni kell az igazoltatás okát, kivéve, ha az a közbiztonság érdekét veszélyezteti.

Véleményem szerint, amennyiben a személyi igazolványodat átadtad, és nem merült fel semmi 'extra', akkor egy igazoltatás maximum 10 perc. Ezzel gyakorlatilag a kártérítéses kérdésre is válaszoltam: igen, perelhető, hiszen nem a rendőrségi törvénynek megfelelően járt el, ugyanakkor ennek bizonyítása nem a legegyszerűbb feladat lesz.

Traffic # 2007.10.03. 18:46

T. Royal!

Lehet tudni, hogy miért volt teljes zárás? Mit vagy kit kerestek?

ViktorBp # 2007.10.03. 05:45

egyébként pedig annyira sajnálom, hogy amikor erről szavazgattak, nem fogadták el azt, hogy a rendőr csak akkor állíthassa meg az autóst ha arra oka van azaz szabsértést követ el vagy akármi de csak úgy poénból, igazoltatásképpen NE, erről szokjanak már le, mert egyszerűen zaklatás, semmi más!
Viktor

ViktorBp # 2007.10.03. 05:43

sziasztok!

Az előző beírásban megfogalmazott kérdés engem is érdekelne, engem csak úgy a semmiért általános ellenőrzés jogcímén volt már hogy közel egy óráig tartottak fel az út szélén ... Ez jogos ? Nincs ez leszabályozva a Rendőrségi Tv-ben vagy akármi másban? Ha nincs akkor az meg durva sztem egy jogállamban, ugyanis valóban ahogy az előttem beíró is mondta, vanaki munkájából késik el, van akinek akár ebből komoly anyagi kára is keletkezhet mert mondjuk üzleti tárgyalásra ment volna, de az emiat meghiúsult.
Tehát ? Egy órányi szórakozás után ha nekem károm keletkezett, beperelhetem a rendőrséget az esetleges károm miatt adott eetben, ha ezt elég jól bizonyítani tudom ? Baromira idegesítő lenne, ha ez nem lenne szabályozva.
Viktor

Royal # 2007.10.02. 21:33

Sziasztok!

Meddig van joga "közúti igazoltatás" címszóval feltartani a rendőrnek? Péntek este gyakorlatilag hermetikusan bezárták a hajógyári szigetet, 10 órától hajnali 4-ig nem lehetett kijutni, mert a "kollégák" KPM mel karöltve, minden egyes autót ellenöriztek. Óránként néhány autó haladhatott át a kordonon. Szvsz itt személyiségi jogok is sérültek. Volt aki munkából késett el emiatt...

monalisa1 # 2007.09.25. 19:28

Õ nem tudta azt amit Te sajnos tudsz, mégpedig az elcsendesedésének az okát...

És mível évek óta ismer, mostantól legalább tisztán lát bizonyos dolgokban - lehet hogy még a segítségedre lesz a későbbiekben.

Zoltán György # 2007.09.25. 16:15

Sztori röviden;
Ma reggel 08.40-kor mentem az ovódából a Nevelési tanácsadóba. Az útbaeső aluljáróban megszólitott gyermekeim anyjának barátnője, hogy "Ni, egy ismerős."
Erre odafordultam és megláttam két kisebbik gyermekem is, akiket csak ekkor vitt az oviba.
Ex elkezdett hangoskodni, hogy "Hagyjon minket békén!"
Erre rögtön többen odanéztek, de mondtam, hogy ne csináljon fesztivált, csak a gyermekeim szeretném üdvözölni.
Õ megy az oviba.- engedjem útjukra.
Menjünk.-mondtam.
Kis hiszti után, a barátnője unszolására elindult.
Közöltem vele, hogy hívok rendőrt, vagy valami orvost, ha jelenetet csinál.
Közöltem vele, hogy a jogerős Ítélet szerint pénteken jövök a gyermekeimért!
Ahogy sétáltunk a Békásmegyeri Rendőrőrs felé, két intézkedő rendőr volt az utcán.
Elkezdett hangosan kiabálni, hogy "Legyen szíves! Nem enged minket az ovódába!"
Ez persze nem volt igaz, amit mondtam is a rendőrnek.
Nem érdekelte igazán!!! Félbehagyta az addigi intézkedést, addig a kollegája "vitte az ügyet".
Azt mondta, hogy "Adja ide a személyi igazolványát."
Odaadtam, majd mondtam, hogy várjon meg, mindjárt jövök.- és elindultam a gyermekeim után.
No itt úgy elkezdett kiabálni, hogy csak lestem. Magát intézkedés alá vontam, nem mehet sehova!
Tudja, hogy ki vagyok, most miért csinálja ezt???

A dolog lényege, hogy tisztán emlékezett évekre visszamenőleg olyan dologra, amire nekem nem sikerült teljesen...
2004. október utolsó, vagy november első hetében is Õ igazoltatott, amikor édesapámmal voltam.
Közöltem vele, hogy a jelenlegi igazoltatás csak joggal való visszaélés a részéről, hiszen tudja, hogy ki vagyok és azt is, hogy nincs ellenem elfogató parancs.
Próbált meggyőzni, hogy csak azért tartott fel, hogy az ex ne tudjon provokálni engem.
Erre közöltem, hogy pont a jelen viselkedésével bátorítja a gyerekek anyját a hülyeségre.
Mondta, hogy minden héten van láthatásom, amit tartsak be! Tudja, mert folyamatosan látja.
Mondtam, hogy sajnos nem teljesen így van.
Erősködött, hogy de igen. Erre előkaptam a Gyámhivatalban készült jegyzőkönyveket.
Elkezdtem sorolni neki az elmaradt kapcsolattartásokat;
Július 14, 20, 21, 27, 28, Augusztus 03, 04, 10, 11, 17, 18, 24, 25, 31. Szeptember 1, és 7. első körben...
De itt van a szeptember 8, 15, és 22!
Nézte a jegyzőkönyveket, és hirtelen csendben maradt!!!

Valóban jogszerű volt ez a teljesen alaptalan intézkedés???

balageboy # 2007.09.09. 06:54

ufffffff
bocsi srácok, rossz helyre írtam .....
ha látjaa szerkesztő, akkor kérem szedje ki ebből a topicból. köszönöm
Balázs

balageboy # 2007.09.09. 06:48

Monalisa!

De hát nem is a tankönyvet lapozgatjuk minden nagyobb utunk előtt :D

Na nekem erről az a véleményem, hogy nyilvánvalóan vannak full alkalmatlan emberek a vezetésre, és nem lehet tenni velük semmit, de azért a másik véglet se megoldás, nyilván az neked is tiszta, hogy egész más tesztlapokat töltögetni és ilyen módon naprakésznek lenni, mint akinek van évtizedes (huszados, harmincados) rutinja, és lehet, hogy szabályszerűen nem tudná ledarálni a dolgokat, mégis mindennel maximálisan tisztában van nyilván ennyi idő után, és tulképpen 0-1% a baleset esélye a nemtudásból eredően, na persze véletlenek midig vannak. Véleményem szerint tehát ez két különböző dolog,
ha már itt tartunk akkor én inkább a gyakorlati részét tenném kötelezővé 5-10 évente, nem a papírrészét (pl. a mostani PÁV-ra küldeni 5-8 évente bizonyos embereket akiknél felmerült, hogy csak jogsija van, de a vezetés távol áll tőle, bár a PÁV-val is vannak kétségeim, én voltam ott, de hát finoman szólva azt kell mondanom, ott is mérnek minden hülyeséget, csak a vezetési képességet nem igazán.

Kérdésedre pedig: hát suliban nem gondolkoztam, de nézd, azért egész más ám egy autós/motoros iskola mint crossversenyezni, tehát úgy érzem nekem ahhoz nek sok közöm van (éppen ez a problémám :D )

Ja, és hát igen, itt nem léehet tudni ki kivel beszélget, de nem vagyok ám doktor !! Klinikusi és a therapiás szakosítást csináltam meg, de nem doktoráltam le (na meg én nem pszichiáter hanem pszichológus vagyok, Magyarországon pedig ezzel nem jár doktori cím, sok országban jár igen, de itt nem, ez egy teljesen bölcsész-jellegű képzés).

Sok mindenről írtál egy-egy mondatot, röviden nehéz rá reagálni, de igyekszem:

  • hát hallod, az a gyerek nagyon jó, hogy kiszűrődött a pszichológiai vizsgán, bár nekem mint "témabelinek" (és nem csak nekem) az a véleményem, hogy ezek a tesztek olyanok, hogy az illetővel való személyes beszélgetés nélkül nem lehet csak akár 10 teszt alapján is megítélni vkit, én ilyet soha nem csinálok, mert olyan gyönyörű ellentéteket láttam már, azaz ezek a tesztek azért csak segédeszközök ill. lehet rá támaszkodni, de személyes elbeszélgetés során szerzett tapasztalatok, élmények, benyomások a döntők valakiről (sajnos az egyszerűség kedvéért sok kollegám pedig csak ezekre hagyatkozik), na de ne süllyedjünk bele a szakmámba, még azért annyi amit írtál:
  • hát a szomszédod mondott amit mondott, de tudod én sokszor még versenyeken se tudok kikapcsolni, igaz rám, mondják is, hogy ízig-vérig pszichológus vagyok, de szóval az én agyam bizony ki nem kapcsol egy percre sem mint ahogy te írtad, egyszerűen ösztönösen előkerülnek nekem a fejecskémben mindig bizonyos gondolatok, nem tudom őket kiiktatni, teháét akkor én az ellentettje vagyok az ismerősödnek, mert nálam nem az megy, hogy becsukom az ajtót mögöttem és vége mindennek, én csak akkro nem gondolkodom ilyeneken talán, ha alszom :D

    Na ennyi, üdv: Balázs

az eredményről majd értesítelek akkor (a biztosítást illetően), holnap megint elkezdem az érdeklődést,de látod itt vészmadárkodtunk, aztán pont tegnap olyat estem, hogy nem tudok a bal lábamra állni :D Na mindegy, ülni tudok, úgyhogy a munkámban ez nem akadályoz .....

még egy megjegyzés: az utánképzés ztem pedig szintén egy jó kis pénzbeszedési de nem túl hasznos büntetés, úgyhogy én azzal se nagyon értek egyet, de ez persze csak az én magánvéleményem.

Hosszan írtam, de azt hiszem, mindenre válaszoltam ami felmerült.

monalisa1 # 2007.09.08. 14:56

Köszi.
Jól ki van az találva...
Dupla bünti.

Én meg azt olvastam a napokban, hogy tervezik 70 éven felülieket tanpályás/rutinvezetéses vizsgára küldeni - idejekorán kiszűrendő a forgalomból a már nem oda valókat.

Meg és főleg nem ártana MINDENKIT kötelezni legalább 5 évenként egy KRESZ kontroll vizsgára...

Mert az mégsem járja, hogy pl. egy buszsoför évente izzad a tesztlapok fölött (...), míg más tán évtized óta nem vette kezébe ezen tankönyvet.

Traffic # 2007.09.08. 13:52

Monalisa1!

Pár nappal ezelőtt hallottam, hogy a legolcsóbb utánképzés (legkedvezőbb kategória)100.000 forintba kerül. Sokszor ez nagyobb teher, mint maga a pénzbüntetés.

boltosgyerek # 2007.09.06. 13:14

Azért én hálát adnék a mindenhatónak, hogy a fiadat a rendőrök kapták el, és nem egy baleset után kellett kivágni a kocsiból... A pénz miatt meg ne izgulj, lehet részletfizetést kérni. Az ilyen nagyfiúk pedig tanév alatt és a szünetekben tudnak dolgozni.... azért nagyon sajnálom. biztos nagyon jó lecke lesz. Legalább nem halt meg senki...

monalisa1 # 2007.09.06. 10:09

Etabeta,
Traffic leírta, hogy a fiadat a vezetéstől minimum egy évre el fogják tiltani - a bizonyára nem kis összegű pénzbünzetés mellett -, és hogy az eltiltás ideje értelemszerűen onnan indul amikor is a rendőr elvette a jogosítványt. Tehát nem kell sűrgetni a hatósági eljárást, bizonyára sok hasonló ügyük van nekik.

Külön "bünti" lesz a fiadnak amikor a 6 hónapon túli eltiltás miatt kötelezően újra kell majd "továbbképző" tanfolyamra járnia és vizsgázni, és ennek költsége további tízezrekre is rúghat majd...

Etabeta # 2007.09.06. 05:45

Köszönöm Traffic a válaszodat,nem mondanám,hogy megvigasztaltál.A birósági határozat kb.mikorra várható,szerinted?Bp-i Katonai Ügyészséghez kerül az ügy.Üdv.Etabeta

Traffic # 2007.09.05. 14:29

T. Etabeta!

A mért adatok alapján a fiad elkövette a járművezetés ittas állapotban bűncselekményt (Btk. 188. § (1) bek.). A cselekmény elkövetésekor közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A vezetésre való jogosultság szünetelése és a vezetői engedély bevonása a jogerős bírósági ítéletig tart. Az ítéletben fogjátok látni, hogy mennyi időtartamra tiltották el a fiadat a közúti járművezetéstől. Az eltiltás időtartamába beszámítják a vezetői engedély elvételétől eltelt időt is.
A büntetés vélhetően pénzbüntetés és eltiltás lesz, az eltiltás időtartama minimum egy év.

monalisa1 # 2007.09.05. 14:13

Várd türelemmel amíg Traffic ide néz, ő nagyon értője a közlekedési szabálysértéseknek/büncselekményeknek.

Etabeta # 2007.09.05. 06:19

Sziasztok!
A gyerekemnek 08.30-án ittas vezetésért a helyszinen elvették a jogsiját .Két szonda eredményről kapott egy papirt,amit aláirt 0.79 és 0.71-ről.Valamint egy elismervényt arról,hogy elvették a jogositványát és egy igazolást arról, hogy mennyi időt előállitás alatt állt.Mi van ilyenkor, meddig tarthatják bent a jogsiját vagy visszakaphatja-e addig, amig a birósági határozat megérkezik a büntetésről. Ha valaki tud válaszolni tegye minél hamarabb.Köszi.

fönix # 2007.09.01. 18:40

T T!

Igen van, csak nem törvénysértő módon.

Tételezzük fel, hogy téved és kényszerítő eszközöket tesz.

balageboy # 2007.09.01. 04:11

nekem az a véleményem, hogy ameddig úri kedve tartja, te meg valóban próbálj jó képet vágni hozzá, mert aztán valamit kitalál aztán nem úszod meg csekk nélkül :D