üzembentartói szerződés


richy72rich # 2018.07.11. 04:02

Üdvözlöm
Szeretném meg tudni,hogy van-e lehetőség arra , hogy úgy vásároljak egy autót , hogy legyen 1-hónapom (idéglenesen)még átírom az autót , azaz , úgy kösek szerződést , hogy legyen egy idéglenes üzembe tartói és rendes adás vételim is ? Vagy köthető e úgy adás vételi , hogy annak 1-hónapos átírás kötelezetsége van de adig én vagyok az üzembetartó ?
Tisztelettel várom mihamarabi válaszát !
Richy

String12 # 2018.03.05. 17:37

Köszönöm válaszát !
Tud e esetleg helyet ahol ezeket a jogokat, kötelességeket az Üzembentartókról, jogszabályban megtalálom? Van e erre egyáltalán törvényi útmutatás, rendelkezés, mit tehet és mit kell tegyen az üzembentartó ? Hol ??? Ptk ?

Immaculata # 2018.03.02. 17:46

Nem kérheti vissza, a plusz ráköltést, pedig egyeztetnie kellett volna a tulajdonossal.

String12 # 2018.03.02. 11:52

Tisztelt Fórumozók !
Egy nagyon nagy kéréssel jöttem ide !
Kérem aki tudja jogszabályait az alábbi problémámnak, segítsen !
Történet: 2012-ben szerettem volna eladni Ford Transit tip. haszongépjárművemet.Lett egy közvetítőn keresztüli vevő jelölt, aki meg szerette volna venni, de az átíratást, egy későbbi időpontban tette volna és a köztes időre, Üzembentartói Szerződést kötöttünk. A vásárlásával, gondok lettek, mert a vételárat nem kaptam meg. Az autómat Rendőrség segítségével visszaszereztem és az Üzembentartóit 2013 elején kb 3 hónappal a bejegyzés után, visszavontam a Kormányablaknál. Most, 2018-ban pert indított ellenem a majdnem vevő, hogy azt a költséget, amit a vállalkozásában használta az autómat ( súlyadó,,,,javítási költségek,,,stb ) fizessem meg neki, jogtalan gazdagodás címen. Azzal érvel a Bíróságon, Ő javíttatta az autót ezért jobb lett az állapota és így, én gazdagodtam. De hááát hónapokig használta vállalkozásában a furgonomat ! Nem az Üzembentartónak kötelessége a közterhek fizetése és az esetleges javítás? Vagy ha sorra kerül, a műszaki vizsgára történő felkészítés és vizsgáztatás ? Mint vállalkozó, a jármű költségeit szerintem, mint minden vállalkozó kiadásokban könyvelte és az adóalapját csökkentette ! Szóval, nem tudom mit tegyek ! Ha bérelt volna hónapokra egy ilyen Ford Transitot, az igen sokba került voplna neki ! Ha én meg kéne fizessem a költségeit, akkor ingyen használta az autómat a vállalkozásában ? Haszonszerzési céllal ,,,,kérem, aki tud megoldást, jogszabályt, segítsen ! Utólag visszakérheti az Üzembentartó a járműre költött közterheket és költségeket ? Előre is köszönöm a segítséget !

tom889 # 2018.02.26. 11:18

köszönöm

wers # 2018.02.24. 15:33

Nem elég. Kell a tulaj is, vagy meghatalmazás tőle, nevére szóló érvényes biztosítás, és 6000 Ft az új forgalmi költsége.

tom889 # 2018.02.24. 14:25

mit kell tennem amennyiben a jövőben nem szeretnék egy autó üzembentartója lenni? okmányiroda lemondás és kész?

roland33 # 2018.02.12. 10:53

Bocsánat, hogy ide tettem fel a kèrdèst, közben megtaláltam hogyan lehet új topikot nyitni. Törölni nem tudom, ezèrt megkèrem az illetèkeseket tegyèk meg.

roland33 # 2018.02.12. 10:47

Tisztelt fórumozók! Volna egy kèrdèsem. Adott egy autó ami a nővèrem nevèn van. Ő oda adta üzembentarzói szerződèssel a hugomnak, hogy használja. Sajnos úgy hozta az èlet, hogy lett egy tartozása amit nem tud törleszteni jelenleg(mármint a hugom). A kèrdès az, ha ezt a tartozást belátható időn belül nem tudja kifizetni, akkor az autot vègrehajtás alá vonhatják, illetve lefoglalhatják, úgy, hogy csak üzembentartó? A nővèrem aki a tulaj, neki semmien tartozása nincs. Válaszokat köszi.

drbjozsef # 2018.02.08. 06:44

Zsuzsa,

jogilag nem vettetek semmilyen autót. Egy más tulajdonos autójának használati jogát "vettétek meg" legfeljebb. Ennél nagyobb ökörséget nem nagyon lehet csinálni.

Roncsautósnak adásvételivel nem adhatta oda jogszerűen, mert nem volt tulajdonosa, ez alsó hangon is okirathamisítás/csalás.

Ha az a kérdés, hogy az üzembentartói jogról le tudtok-e mondani, akkor a válasz az, hogy persze : bementek az okmányirodába és lemondjátok az üzembenntartóit.

Ha az, akitől Ti "vettétek" az autót együttműködő, és jó fej, akkor meg kell keresni őt, meg a roncsautóst is, és lepapírozni a dolgot rendesen, az igazi tulajdonos adja el neki adásvételivel a roncsot. Azzal az igazolással a valódi tulajdonos már el tud járni az okmányirodában, hogy ne legyenek a továbbiakban problémái az autóval.

Ha nem együttműködő, akkor akár vissza is követelheti a gépjárművet, és akkor az okirathamisításon túl is lesznek a fiadnak problémái, például ki kell fizetni az igazi tulajdonosnak az autó árát. Persze, nem biztos, hogy az igazi tulajdonos bírósághoz fordulna, mert az ő részéről sem volt ez teljesen jogszerű üzlet, de teheti, mert azt, hogy üzembentartóival adta oda (NEM ELADTA) nektek használatra az autót, az önmagában teljesen rendben van, nektek kellene bizonyítani, hogy valójában megvenni akartátok, csak tévedtetek, vagy becsaptak. De ez nem nagyon fog menni.

Üzembentartóival autót "venni" kb. annyi, mintha a semmiért fizettetek volna, mert ez egy olyan jog, amit a tulajdonos egyoldalúan amúgy is akármikor visszavonhat, és vissza kérheti az autót.

Zsuzsa71 # 2018.02.08. 05:05

Tisztelt cím
Vettünk egy autót üzembe tartó szerzödéssel amit a fiam totàlkàrosra tört.A nagyobb baj hogy oda adta egy roncsautosnak adàsvételivel.
A kérdésem mit tudok tenni ?Én tudom hogy nem adhatta volna el .Hogyan kerülhetne le a nevünkröl?

ciliegia # 2018.01.24. 21:25

nonolet

Köszönöm a tanácsokat!
Végig gondolom mit tegyek.

nonolet # 2018.01.24. 15:13

Mondjuk nem javítja majd a viszonyt köztetek...

nonolet # 2018.01.24. 15:10

ciliegia

Hátugye a MÁSIK fél nélkül NEM lehet ő rá terheket róni!!!

Így aztán
üzembentartót nem tudsz belőle csinálni, egyedül eljárva.
(és tulajdonost se)

- -

Igen te kapod a büntiket, ha kivonatod akkor is...
(kivéve, ha éppen őt igazoltatják a helyszínen
és így szabálysértési ügy ő ellene indul meg)

- -

Mit tehetsz?

0.
Ráveszed, hogy adja vissza...

1.
Visszaveszed az utánfutót tőle trükkel
... és lehetőleg a forgalmit is.
Mondjuk egy közös ismerős kölcsönkéri tőle és elviszi hozzád (akár pár ezer Ft "munkadíj"-ért is, amit fizetsz neki) ezért a cselért.

Ekkor minden nálad van ami kell, ügy lezárva.
Utánfutót eladod, kész vége...

2.
Csak az utánfutó veszed vissza.
Mondjuk leakasztod az autójáról az utcán, amikor épp nem látja.
(akár egy segítővel, aki eltereli onnan egy-két percre)
Utánfutó nálad.
A forgalmi elvesztést pedig bejelented (lesz másik).
Utánfutót eladod, kész vége...

- -

Addigi költségek ügye a visszaszerzés után.

1.
Lemondasz róluk, ügy lezárva.

2.
Behajtod, vagy legalább próbálkozol.

Mindent összeírsz és küldesz tértivevényes levelet neki.
Amiben közlöd a összegeket és a jogcímüket.
Adsz fizetési határidőt is...
Mondjuk: átvétel+15nap

Aztán vársz a határidőig.

HA fizet OKÉ, ügy lezárva.

HA nem fizet, eldöntöd, hogy keménykedsz-e tovább?

HA igen, akkor irány a közjegyző és kiadatsz egy "Fizetés meghagyás"-t neki.
Ami szóljon

  • tartozás
  • közjegyzői díj
  • posta költség

összegéről....
(a közjegyzői díj 3% de minimum 5 eFt)

Amikor ezt megkapja, akkor

1.
Ha fizet OKÉ! ügy lezárva.

2.
Nem fizet csak lapít (tojik rá).
Ekkor 15 nap után a tartozás végrehajthatóvá válik!!!
Azaz ráküldheted a végrehajtót, ha akarod.
(a végrehajtó költségét előlegezned kell)
Vagy ráhagyod és lemondasz a tartozásról...

3.
Nem fizet DE határidőre ellentmond a közjegyzőnél.
Ekkor eldöntöd, hogy

  • perré alakítod az ügyet

vagy
abba hagyod és lemondasz a tartozásról...

HA perré alakítod, akkor

  • előlegezni kell a per költségeit
  • bizonyítanod kell a tartozások jogosságát

Mivel az utóbbi bizonyítás kétséges!
Hisz csak kölcsönbe volt nála!!! nem neki kellett volna fizetnie...

Így a perbe nem érdemes bele menni, szerintem

De a felszólítás és a "Fizetési meghagyás" megléphető.

  • legalább bosszantásnak

és

  • kártérítésnek, ha netán fizet rájuk

Mondjuk nem javítja majd viszont köztetek...

wers # 2018.01.24. 05:23

Nélküle el tudom-e intézni, hogy ő legyen legalább az üzembentató?
Vagy ha kivonatom a forgalomból, de ő ennek ellenére használja, akkor én kapom a büntetést?

Mindkettőhöz kelle(ene) a forgalmi, a kivonatáshoz a rendszám is. Mindkettőt a tulajdonos intézheti.

ciliegia # 2018.01.23. 22:15

Van egy utánfutóm, aminek a tulajdonosa és az üzembentartója is én vagyok. Pár évvel ezelőtt kölcsönadtam az utánfutót a bátyámnak papírokkal együtt. Szóban abban állapodtunk meg, hogy ő használja és fizeti a költségeket.(biztosítás, adó)
A kapcsolatunk megromlott, az utánfutó papírokkal együtt nála van. A költségeket meg fizethetem én.Többszöri megkeresésemre se válaszolt, nem áll velem szóba.

Nincs szükségem az utánfutóra, felőlem használhatja, sőt akár átirathatja a saját nevére is, de a költségeket nem akarom így fizetni.

Mit tudok tenni ilyen esetben?
Nélküle el tudom-e intézni, hogy ő legyen legalább az üzembentató?
Vagy ha kivonatom a forgalomból, de ő ennek ellenére használja, akkor én kapom a büntetést?

drbjozsef # 2018.01.07. 14:42

bmwpower,

megvásároltam egy autót üzembentartói szerződéssel
Ilyen jogilag nem létezik. Ahogy tőled sem "vette meg" senki üzembentartói szerződéssel, mert ilyet nem lehet. Téged is átvertek, Te is átverted a "vevődet".

Azt tudni kell, hogy az üzembentartó maga helyett nem jogosult másik üzembentartót megnevezni, sem pedig a tulajdonos jelenléte nélkül intézni az üzembentartói bejegyzést az okmányirodában, illetve csak akkor teheti meg azt, ha rendelkezik meghatalmazással a tulajdonos részéről.
Ha ettől eltérően szerezted Te az üzembentartói jogot, akkor az sem volt törvényes. Ha ettől eltérően adtad tovább, akkor az sem.
Egyszóval ez nagyjából az így járt esete. A tulajdonos bemegy az okmányirodába, bejelenti az üzembentartói jog visszavonását, és ha nem kapja vissza az autót, akkor feljelentést tesz a rendőrségen, az köröztetni fogja, és ha megtalálja visszaadja a tulajdonosnak. Annak, aki a nyilvántartás szerinti tulajdonos.

Te pedig, ha úgy érzed becsaptak, akkor polgári pert indíthatsz az ellen, aki szerinted becsapott. Ha a "nő" szabályos meghatalmazással járt el az üzembentartói jog átadásánál neked (mármint az igazi tulajdonostól szabályos meghatalmazással), akkor ő végülis helyesen járt el. Ha Te aláírtad az üzembentartói szerződést, akkor nem sok keresnivalód lesz, használtad az autót, üzemeltetted, a szerződés szerint, soha egy pillanatig nem voltál a tulajdonosa, ezért azt továbbértékesíteni sem, de az üzembentartói jogot továbbadni sem volt jogod, tehát onnantól már Te jártál el szabálytalanul, és az, aki tőled átvette (nem megvette!) az autót, az téged fog perelni, és nyerni fog.

Nagy hülyeséget csináltál. Lehet még belőle vaskos tanulópénz. Megspóroltál pártízezer átírási illetéket, cserébe kártalaníthatsz pár embert meg viselheted a perkölztségeket esetleg százezres nagyságrendben.

Vadsuhanc # 2018.01.07. 11:42

Üzembetartási szerződéssel a gépkocsi nem kerül a tulajdonodba. Sőt, ha a tulajdonos eladja az üzembetartói bejegyzésedet is törölni fogják.

bmwmpower # 2018.01.07. 11:16

Tisztelt Jogifórum!

Segítséget kérnék a fórumozóktól az alábbi ügyben:

2017.02.12-én megvásároltam egy autót üzembentartói szerződéssel, motorhibásan, üzemképtelen állapotban. Az autót a tulajdonos élettársa a forgalmi szerinti üzembentartó értékesítette számomra. Közölte hogy a tulajdonos külföldön tartózkodik és hogy az autó törzskönyve nincs a birtokában a tulajdonosnál van külföldön. Mire én felajánlottam hogy az autó vételára 65e FT ebből ott hagyok 50e FT-ot és amennyiben eljuttatja a törzskönyvet a részemre elutalom bankszámlára neki a fennt maradó 15e FT-ot. Megegyeztünk elfogadta. Egy hónapmúlva jelentkezik hogy haza érkezett a párja oda adta neki a törzskönyvet és feladja a részemre ha elutalom a pénzt. Elutaltam nekik, a törzsköny soha nem érkezett meg. Hiába hívtam előszőr hitegetett hogy elfelejtette feladni de feladja stb. Utána azt találta ki hogy összevesztek és beszéljek a párjával mert neki nem veszi fel a telefont. Akitől megvettem soha többet nem lehetett elérni utána, a tulajdonos nővel 1x tudtam beszélni aki azt állította hogy oda adta a párjának és hogy nincs nála. Őt sem tudtam utána soha többet elérni. Közben az autót megjavítottam vettem bele másik motort, leműszakiztattam, és szintén üzembentartói szerződéssel tovább értékesítettem 250e FT-ért. A vevő kötött az autóra biztosítást bement a kormányablakba és érvényesítette az üzembentartói bejegyzést kiállították az új forgalmit a nevére. Használta az autót egyszer összetörtök az elejét és ezek után nem sokkal ismét tönkre ment benne a motor. Üzemképtelen lett. Elvitték egy szerelőhöz aki szétszedte azóta is így áll az autó. Ezek után 2018.01.05-én megjelent nálam az eredeti tulajdonos a hölgy, hozott magával egy levelet ami egy ügyvédi irodától kapott a párja nevére a volt üzembentartó hogy fizessenek be 59500FT-ot mert az autópályán közlekedtek az autóval 2017.05.03-án. Mivel én az autót 2017.05.26.án értékesítettem tovább, befizettem természetesen, de azt közöltem vele hogy én többszőr próbáltam őket elérni korábban sikertelenül és hogy ők is szólhattak volna a levélről mivel elsőre nem ennyit követelnek csupán 14850ft-ot amit ha 30 vagy 60 napon belül nem térítenek meg abban az esetben pótdíjjazák tovább 59500-ft ig. Befizetem nekik. Ezek után a Nő a tulajdonos közölte hogy én kártalanítsam valahogy hogy a tudta nélkül tovább értékesítettem az autót üzembentartói szerződéssel vagy feljelent. Ezek után elmentek. Majd később viberes beszélgetés alkalmával kijelentette hogy őt nem érdekli hogy én eladtam az autót az új üzembentartónak, ő vagy elviszi az autót tehát igény tart rá, vagy nem tart rá igényt és adok neki 170e ft ot amiért hajlandó velem adásvételit írni, vagy tovább értékesítem neki amiből természetesen a vételár őt illeti meg vagy feljelent ha nem fizetek. Őt nem érdekli a jelenlegi üzembentartó, illetve az sem hogy ő szintén megvette az autót mint én egykor. Mit tudok ebben a helyzetben tenni ? Segítséget kérnék a kedves fórumozóktól. Üdvözlet mindenkinek!

nonolet # 2017.09.20. 18:58

A lányodhoz... vele kell megegyezned.

Maxima07 # 2017.09.20. 18:44

S.O.S-ben kérnék segítséget:
Üzembentartó mint szülő Én vagyok,az autót is én vásároltam 2002-ben és azóta is én használom.Jóhiszeműként a lányom nevére írattam. Jelenleg szeretnék a 15 éves autótól megszabadulni,de a Tulajdonos -aki a lányom- nem írja alá a szerződést.Így eladni és az üzembentartói jogot sem tudom felmondani.Tehát marad az autó költségeivel.
A tulajdonoslányom semmilyen megkeresésemre nem reagál,így rosszindulatúként él a jog adta lehetőségével.
Mit tegyek?Hová forduljak?
Üdv.Nyugdíjas

Vadsuhanc # 2017.08.07. 18:24

Mert az adásvételi szerződést a gyermekkorú helyett az a személy írta alá, aki most az üzembetartó akar lenni és egyben a tulajdonosi jogokat akarja gyakorolni üzembentartóként a tulajdonos gyermeke helyett.

:-) nem lehet.....

A gyermekkorú jogait valakinek képviselnie kell és ez nem lehet az akivel a gyermekkorú szerződést akar kötni.

wers # 2017.08.07. 18:12

:)) akkor ugyanarról beszélünk. És mindegy, ez egy új ügylet, vagy cserélik az üzembentartót. Csak nem értem, miért érti ezt a hivatal másképp.

Vadsuhanc # 2017.08.07. 18:05

Tisztelt wers....

A Tulajdonosnak ( kiskorú ) és az üzembentartónak az üzemben tartásról szerződést kell kötnie. Az kizárt, hogy a kiskorú jogi képviselője és a szerződő fél ugyanaz legyen.

wers # 2017.08.07. 17:56

Rosszul írtam. Önmagában egyedül nem jegyzik be. Kell üzembentartó.