üzembentartói szerződés


korint # 2008.04.14. 08:15

A fondorkodás lényege az lenne, hogy Romániában július 1-től jelentősen csökken a regisztrációs adó használt kocsikra, és ezért akarja csak e dátum után a nevére venni.

guba # 2008.04.14. 06:32

Ha július 1-én adod el az autódat, akkor is te viseled az erre az évre vonatkozó adóját, a biztosítási díjtöbbletet pedig az eladás napjától számítva köteles neked visszafizetni a biztosító. Tehát semmi értelme szerintem az egész fondorkodásnak.

korint # 2008.04.14. 05:49

Hello!
Segítsetek, lécci, hogy jól gondoltuk-e: erdélyi rokonunk megvenné az autómat.
Július 1-ig csak mint üzembentartó szerepelne (külföldi személy lehet üzembentartó? Mo-n kell intézni a papírokat? nálam milyen papír marad az autóról?).
Július 1-én kivonná a magyar forgalomból. (Ezt ő megteheti? Mo-n kell intéznie?)
Mikor irassuk az ő nevére az autót? Június 30-án? Júl. 1-én?
A kgfb és a súlyadó június 30-ig van kifizetve.
Nincs ebben semmi törvénybe ütköző, ugye?

Előre is köszi!

Traffic # 2008.04.12. 13:54

T. Norbi88!

Jó ötelt, kivitelezhető.

luck66 # 2008.04.10. 07:41

Norbi88
1,ha a nevedre iratod,akkor neked kell biztosítást kötnöd,hogy átírják az autót+eredet vizsga+új forgalmi+törzskönyv+átírási illeték
2,ha üzembentartóként szerepelsz akkor,ha jól tudom köthetsz te is biztosítást üzembentartóként,de okmányirodában ahol a papírokat kell intézni mindkét esetben pontos felvilágosítást tudnak adni


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

Norbi88 # 2008.04.09. 22:24

Hello!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy jelenleg bátyám nevén van az autó de ő nekem adta és én hasnzálom már 2 éve.
Viszont szeretnék rá kötni másik cégnél biztosítást, mivel tele lett a hócipőm a jelenlegivel. Ezt év közbe ugye nem tehetem meg csakis év végén.
Ezért megfordult a fejemben,hogy mi lenne ha én lennék az üzembentartó és a nevemre venném a biztosítást egy másik korrekt normális társaságnál? Ezt évközben meg lehet tenni üzembentartó váltásnál?
köszi
üdv Norbi

v e s z p r é m i # 2008.03.22. 09:49

Ha nem íratod tulajdonosként a nevedre az autót, akkor legkésőbb akkor, amikor el szeretnéd adni problémáknak teszed ki magad. Rá leszel utalva a korábbi tulajdonos jóindulatára, hogy ne kelljen okirathamisítással pótolnod az aláírását az adásvételi szerződésen. És ez még csak az egyik, a számos jogi probléma közül, amelyet említeni lehetne. Pl. tulajdonosként megterhelheti, ha időközben meghal, a hagyatéka részét képezi, stb.
Te pedig magyarázkodhatsz, hogy ti csak egy színlelt kölcsönszerződést kötöttetek abból a célból, hogy a jogszabályt megkerüljétek. A javaslatom az, hogy olyan autót vegyél, amelyet át is tudsz íratni.

monalisa1 # 2008.03.21. 20:47

Csak a súlyadóra kérhető a helyi önkormányzat adóügyi csoportjától mentesség, más kedvezményt/engedményt nem jár, lévén az új autó már meg lett véve., a 300 ezer forintos "gépjármű szerzési" támogatásra kérelem utólag nem adható be.

Esetleg még a casco biztosításnál ad egynémely társaság néhány százalék engedményt a rokkantság okán.

Előbb a jelenlegi autót el kell adni, az új kocsira a súlyadó mentesség iránti kérelem csak azt követően terjeszthető elő.

A parkolási engedély nem egy bizonyos tipusú/rendszámú autóra szól, hanem amilyen kocsiban éppen utazik a rokkant.

N1RangaR # 2008.03.21. 16:45

Üdvözletem mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, szeretnék megvásárolni egy autót de, kértem a tulajdonost, hogy ha lehet üzemben tartással, oldjuk, meg mert jelenleg nincs pénzem az átiatásra. Erről, ha valamit még kell tudnom a leírtakon kiül légyszives írjátok meg!
A kérdésem az lenne hogy a T. Tulajdonos arra kért, hogy járjak utána, hogy a felesége rokkant és erre Ö kap bizonyos kedvezményeket. Vettek egy új autót, amit a felesége nevére vették, de a régi autó is az ö nevén van (amit el akarnak adni). És végre a kérdés: Ilyenkor melyikre jár a kedvezmény??? (Ö azt mondja, hogy mindig a kisseb autóra fogja megkapni az ezzel járó kedvezményeket!) ezért nem kedvező ez a megoldás neki! Ez akkor is igaz, ha a forgalmi engedélybe be leszek jegyezve üzemben tartónak?
Nemtudom hogy mennyire érthet a kérdésem (problémám) erre szeretnék választ kapni!

Előre is köszönöm a segítséget (és elnézést hogy ilyen komplikáltan fogalmaztam meg)

the big cat # 2008.03.21. 11:44

Szerintem ez adócsalás.

Balázska # 2008.03.21. 08:30

Sziasztok!Ha tudtok légyszi segítsetek!Előre is köszönöm!
Aza helyzet,hogy az autónkat, motorra szeretnénk cserélni!Egy az egyben!Csak az a gond hogy az autó az apa nevén volt, de sajnos miután meghalt így hagyatékolva lett és a 4őnk nevére került!(anya,2tesom+én)eddig minden ok csak a hugom még nem töltötte be a 18at!Oktoberban fogja betölteni!Ahoz hogy most eltudjam adni az autót ahoz kérvénykell+felkellbecsültetni az autót stb!!!!Sok feleslegesen kiadott pénz!Na most a motor tulaj belemenne az üzembetartoivaba!És igy megsporolnánk egy kis pénzt!Szerintetek így meglehet oldani,vagy nem????
Segítsetek mit csináljak!
Bocsi a hosszú szövegért!
üdv:Balázs

v e s z p r é m i # 2008.03.18. 19:55

Köss a csajjal akkor! Lényegében neked ez már mindegy is, mert azért te már nem viselsz harmadik személyekkel szemben felelősséget, mert ő esetleg jogosulatlanul adta tovább más használatába a kocsit.

p_andrea # 2008.03.18. 19:36

Köszi, így lesz. Felmerült bennem viszont mégegy kérdés. Kedves exemnek nincs jogsija (rendőrség vigyáz rá), párjának van csak. Viszont azt olvastam, hogy a kölcsönvevő 3. személynek nem adhatja tovább. Akkor jól gondolom, hogy inkább az ex párjával kössek szerződést? Elég rafkós a csaj, jogilag ki van okosítva, nem akarom, hogy bármi módom belém köthessen...

v e s z p r é m i # 2008.03.18. 19:32

Nincsen semmilyen formaszerű megkötés, egyszerűen rögzítitek a feleket, a jármű adatait, az időtartamot és az ingyenes használatbaadást, és nem árt azt is, hogy a jármű üzembentartásával kapcsolatban felmerülő költségeket a kölcsönbe vevő viseli.

p_andrea # 2008.03.18. 18:55

Szia Veszprémi!
Köszo a választ. Erre a haszonkölcsön szerződésre találok valahol mintát is? Nem akarok kihagyni semmit, illetve legfőképp nem akarok fogást hagyni magamon...

v e s z p r é m i # 2008.03.18. 16:42

Írjatok egy haszonkölcsön szerződést, amelyben a kocsit a barátod ingyenes használatába adod. Ez alapján az okmányiroda pár ezer forintért a forgalmiba bejegyzi az üzembentartó személyét, és ettől kezdve rajta fogják követelni az autó közterheit, és szabálysértés esetén is őt veszik elő. Ellenkező esetben, téged.

p_andrea # 2008.03.18. 09:59

Sziasztok!
Jó régi az utolsó hozzászólás, inkább megkérdem mégegyszer, hátha volt változás.
Van egy romom, amit a párom vett nekem az én nevemre. Most szeretném neki visszaadni, viszont ő nem óhajtja kifizetni az átírást, szeretne inkább üzembentartó lenni. Namost neki nincs jogsija (hatóságilag bevonták), új asszonykájának viszont van már vagy egy hónapja is. Igazából nem szeretnének még mint üzemben tartó sem nyilvántartásba kerülni, én meg nem akarok a későbbiekben az ő hülyeségeik miatt bíróságra futkosni, vagy komoly büntetéseket fizetni.
Ha írunk egy üzembentartói nyilatkozatot, és beballagunk vele az okmányirodába, akkor ez engem "levéd"? Gondolok olyanra, ha esetleg valamelyik kiscsillag valakinek összetöri a kocsiját, vagy gyorshajt, vagy akármit tesz, ami feltételezhető, akkor nem engem fognak hatóságok zaklatni, ugye? Illetve ha bemutatom a nyilatkozatot, akkor engem ejtenek? Vagy mindenképpen tartsak magamnál egy másolatot az új forgalmiból, amiben az ő adataik vannak?
Szal nekem most egy teljes körű tanács kellene minden eshetőséggel számolva...
Köszike, Andi

madár2 # 2005.12.31. 13:51

A biztosítás díjnemfizetés miatt már biztos régen megszünt. Ilyen esetben "hivatalból" kiszokták vonni a forgalomból. Lehet hogy ezzel a kocsival is ez történt, csak Te nem is tudsz róla, mert a bejegyzett tulajnak ment a határozat. A tulajjal kellene tisztáznod ezeket a dolgokat.

kopasz # 2005.12.31. 00:44

de nem vagyok bejegyezve a forgalmiba?az szamit valamit vagy nem?csak egy uzembetartoi szerzodes van

madár2 # 2005.12.30. 20:54

Kedves Kopasz!
Amég nem lett kivonva a forgalomból, addig kell biztosítást fizetni.A biztosítást a tulajdonostól / vagy a bejegyzett üzembentartótól fogják kérni, ugyan igy a sulyadót is.

kopasz # 2005.12.29. 21:26

bocsi velettlenul ketszer ment sorry

kopasz # 2005.12.29. 21:24

HELLO
Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy üzembetartoi szerzodésre kaptam egy kocsit de a forgalmiban semilyen bejegyzes nem tortent az uzembentartasrol,es az urgevel megbeszeltem hogy lemondja az auto biztositasat masnam de ez sem tortent meg szerintem az auto addig volt hasznalva amig csekken elt a biztositas kb 1 honap es az autot utana leallitottam de onnan meg sajna elloptak az lenne az igazi kerdesem hogy a kocsit par hettel ezelott loptak el es belett jelentve rendorsegen es kivontak a forgalombol es mivel az auto kb 1 evet volt nalam erdekelne hogy a biztositast kovetelhetik e tolem??? nagyon szepen koszonom segitseget nem nagy erteku auto ezert az nem is gaz szinte hogy elloptak csak 1 evnyi bizti sokba kerul!! elore is koszonom segitsegeteket

kopasz # 2005.12.29. 21:23

HELLO
Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy üzembetartoi szerzodésre kaptam egy kocsit de a forgalmiban semilyen bejegyzes nem tortent az uzembentartasrol,es az urgevel megbeszeltem hogy lemondja az auto biztositasat masnam de ez sem tortent meg szerintem az auto addig volt hasznalva amig csekken elt a biztositas kb 1 honap es az autot utana leallitottam de onnan meg sajna elloptak az lenne az igazi kerdesem hogy a kocsit par hettel ezelott loptak el es belett jelentve rendorsegen es kivontak a forgalombol es mivel az auto kb 1 evet volt nalam erdekelne hogy a biztositast kovetelhetik e tolem??? nagyon szepen koszonom segitseget nem nagy erteku auto ezert az nem is gaz szinte hogy elloptak csak 1 evnyi bizti sokba kerul!! elore is koszonom segitsegeteket

the big cat # 2005.12.07. 15:25

Az üzembentartás egy speciális dologi jog. Valóban emlékeztet a haszonélvezet jogára, ami egy másik dologi jog.

Haszonélvezetet is lehet szerződéssel szerezni, ez formája szerint vagy vagyoni értékű jog adás-vétele vagy vagyoni értékű jog ajándékozása lesz. Tehát adás-vétel vagy ajándékozás.

Ugyanígy üzembentartói jogot is lehet szerződéssel szerezni, mint már kb ezredszer írom, tipikusan haszonkölcsön szerződéssel, vagy mondjuk bérleti szerződéssel, de a szerződés önmagában még akkor sem konstituálja az üzembentartói státust, ha ezta szerződésben kikötik, az kizárólag a forgalmiba való bejegyzéssel jön létre.

Hát ha az volt benne, hogy visszavonásig érvényes, és 8 hónap után visszavonta, (ami ugye nem más, mint a rendes felmondás lehetősége) akkor jogszerű volt az eljárás. Nyilván utána már az árát sem kérte, ami remélhetőleg havidíj volt, ha meg egyösszegű volt, és arra határozatlan idejű szerződést kötött akkor magára vessen, bár iylenkor van némi halvány esély a szerződést megtámadni értékaránytalanság okán, de ha a szokásos üzleti kockázat nagyságát nem haladta meg a felmondás által okozott kár, akkro rendeben is van a dolog.

Ebben nincs semmi forradalom, abszolút ismert, és problémamnetes jogi kontrukciókról van szó, az hogy össze-vissza nevezgetik a dolgokat ezt egyáltalán nem érinti.

El Bömbölöm # 2005.12.07. 13:31

Kedves the big cat!

valószínűleg igazad van az üzembentartói jog átadásával kapcsolatban.a köztudatban szerződésként van forgalomban, ezért használtam ezt a fogalmat.
viszont van 1 kérdésem is: ha nem szerződés, akkor micsoda?
engem leginkább az ingatlanok haszonélvezeti jogára emlékeztet, hiszen a tulajdoni jog korlátozásáról van szó.
átadásához viszont valamiféle írásba foglalt szerződéshez hasonló dologra van szükség.

továbbá, mint az ismerősöm példája mutatja, egészen érdekes dolgokat lehet általa megtenni és elszenvedni.lehet, hogy nagyobb nyilvánosságot kellene, hogy kapjon az általad is említett árnyoldal.
ismerősöm esetében írásba volt foglalva az üzemben tartói jog átadása, annak feltételei, ára, valamint az, hogy a szerződés visszavonásig érvényes,stb.
ennek ellenére 8 hónap után visszavonta a tulajdonos.

további minden jót!