Parkolási bírság


gjanosz # 2015.08.25. 08:06

Üdv az itt fórumozóknak!
A következő a problémám.Ez év elején kölcsönadási szerződéssel(nyomtatvány) kölcsönadtam a gépkocsimat 1 hónapra.Tanukkal aláíratva.Ezen szerződésen feketén-fehéren rajta van ki a a felelős ezen időszak alatt az autóval történt bármilyen esemény bekövetkezéséért.Ezen idő alatt az autóval többször is tilosban parkoltak.A parkolási büntetésről csak akkor értesültem,amikor önkormányzat a parkolási díjbeszedést egy behajtó cégnek adta át.
A behajtó cégnek jeleztem,hogy az autót kölcsönadtam szerződéssel és elküldtem a szerződés másolatát.Ez előtt még a behajtó cég végrehajtással fenyegetett meg mivel az autó akkor még az én nevemen volt.

Fizessek vagy nem ??? (már több tízezer ft lenne)
A pereskedést szeretném elkerülni.

Minden hasznos tanácsot szívesen fogadok és köszönöm.

gerbera317 # 2015.08.19. 11:37

Amíg nem viszed jogorvoslati fórum elé (majd ha eljön az ideje), addig jogos.

Donfla # 2015.08.16. 09:01

Üdvözletem!

Véleményetek szeretném kérni az alábbi üggyel kapcsolatban:
Pár napja a IX. kerületben álltam mega párommal, majd szálltunk ki az autóból. Az autót bezártam és két szót váltottunk. Amint idnultam volna fizetni a parkoló automatához, már jött is a parkoló őr, és tölötte ki a papírokat. Hiába mondtam, hogy 1 perce álltam meg, ott álltunk az autó mellett.
Utána váltottam jegyet, és azon az időpont korábbi mint a bírságon. Kérdésem: jogos a büntetés?

gerbera317 # 2015.08.05. 22:07

Ja, hogy én is elrontottam? Nahát...

ius latratus # 2015.08.05. 20:46

Ja, hogy már kiderült, hogy nem fmh!
Na,akkor ennyit az én szövegértési-képességemről is.
Megyek keresek egy kötelet.

ius latratus # 2015.08.05. 20:43

Gerbera

Ejnye! Magyar Országos Közjegyzői Kamara. A kérdező így is hadban áll a szövegértéssel, - most gondold el, hogy abból indul ki, amit írtál neki.
;)

Szóval, kedves kérdező, ha a boríték bal felső sarkában a MOKK - felirat (is) olvasható volt, akkor tényleg irány a bankautomata.

Bori Bori # 2015.08.05. 20:25

A szövegértés hiánya. Az a népbetegség.

Bori Bori # 2015.08.05. 19:42

Bizony a magyar szöveg értelmezése népbetegség. Ki is használják a követeléskezelők.

gerbera317 # 2015.08.05. 18:23

Ez csak fizetési felszólítás, vazz! A fizetési meghagyásnak az a neve, hogy fizetési meghagyás, a kedvedért talán még nagy kezdőbetűvel is van írva, és nem akárhonnan jön, hanem a Magyar Közjegyzői Kamarától. Egyszerűen nem lehet eltéveszteni. Vagy mégis?

charli # 2015.08.05. 17:31

Köszönöm szépen a válaszokat .Igenin az igazság az hogy a buta ember saját kárán tanul mert azt gondoltam , ha jelentem az okmányirodában az eladást akkor azzal minden le van tudva . Meg annyit szeretnék , hogy ha kapok egy levelet ami így kezdődik , hogy : Ellenőrzésünk során megalapítótűk hogy.... , vagy tájékoztatom , hogy XXXX rendszámú jármú a megadott időpontba .... és mellékelve egy sárga csekk amin az van hogy :Parkolási pótdíj az most fizetési meghagyás , vagy fizetési felszólítás ?

wers # 2015.08.04. 17:41

gerbera317, valóban nem túl bonyolult. Remélem meg is tanulja rendesen charli mi ilyenkor a teendője, mert nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy feltételezzem, gyakorolhatja még gyorshajtás, piroson áthajtás, autópálya matrica nélkül stb. ügyekben is, amíg nincs a kocsi kivonva a forgalomból (aminek rég meg kellett volna történnie) Valami oka csak van, hogy nincs. (engem érdekelne, ha az én kocsim lenne)

gerbera317 # 2015.08.03. 13:19

Ja, hogy a fizetési meghagyásokra nem reagáltál? Akkor ne is küldözgesd az adásvételit sehová, hanem állj be a bankautomatához a sorba, mert innentől már csak fizetési kötelezettséged létezik, a jogaidat pedig akár el is felejtheted.

Egy esetben még menthető a dolog: Ha azok a fizetési meghagyások nem fizetési meghagyások voltak, hanem fizetési felszólítások. Az sosem hátrány, ha tudod, mit kérdezel.

charli # 2015.08.03. 13:08

Igen , így jártam , mert nem reagáltam mindjárt a fizetési meghagyásokra (március és június közt 5 db)és most megpróbálom mindenhová elküldeni az adásvételit .

gerbera317 # 2015.08.03. 10:58

Ez ennyire nem bonyolult.
Ha eladtad, nyilván adésvételi szerződés készült a dologról, nemde? Nyilván bejelentetted az okmányirodán is, hogy a jármű kikrült a rendelekezésedről, nemde?
Innentől arra kell ügyelned, hogy ha fizetési meghagyás érkezik, ellentmondással élj, és majd perben előadod, hogy a jármű kikerült a rendelkezésed alól, sőt, jófej voltál, és ezt jó előre jelezted is a parkolótársaságnál, bár bizonyítási kötelezettség akkor még nem terhelt. Nos, ha ezt elmulasztod, akkor meg úgy jártál.
Van még kérdésed?

wers # 2015.08.02. 14:24

Valami nem nagyon stimmel, vagy hiányos a történet leítása. Az okmányitodának válaszolnia kell, ha írásban teszed fel a kérdésedet (mellesleg szóban is, de úgy semmiképp sem rázhatnak le, főleg flegmán). Hogyan jelentetted be? Kaptál igazolást?

charli # 2015.08.01. 15:53

Üdv. Átolvastam az autós jelegű témákat és nem találtam választ a problémámra , ugyanis fél éve eladtam egy autót amit az vevő nem írt át ,és azóta jött 4 tilos parkolási csekk Bp. különböző kerületeiből . Mikor felhívtam a parkolási társaságokat és elmondtam, hogy eladtam az autót és ezt bejelentetem az okmány irodában , azt válaszolták , hogy még nem írják át vagy nem vonják ki forgalomból az adatszolgáltatás az én nevemet adja ki mind üzembentartót és ők annak küldik a büntetését. A vevő elérhetetlen , de szerintem nem is fogja átírni , neki ez a helyzet így talán nagyon megfelel, az okmány irodában meg nem sokat mondanak , azt is flegmán fél vállroll.
Eddig nem fizetem be egyet sem , de most már jött egy ügyvédi irodától is levél bírósági fenyegetéssel. Mit tudok ilyenkor tenni? Torvényileg van határidő mikor lesz kivonva forgalomból?
Mit tudok ilyenkor tenni? Fizetni azt várni. Lehetséges , hogy valaki ennyire kiszolgáltatott legyen saját hibáján kívül .

gerbera317 # 2015.07.31. 15:32

3 év alatt egy levelet sem kaptam se ajánlottat, se semmilyet

Dehogynem. Éppen azért kerülhetett most a végrehajtóhoz (nem behajtó!). A figyelmeztető leveles kifogásodat is a fizetési meghagyásnak ellentmondva adhattad volna elő.
Nézd meg a végrehajtási lap 6. pontját! Ha ott pipa van a vélelmezett kézbesítésnél, akkor az Fmhtv. 32. § szerint 15 napra újra megnyílik a lehetőség az ellentmondásra. Ennek további feltétele, hogy az
ellentmondás előterjesztésével egyidejűleg a köteles vagy a végrehajtás során felmerült, a jogosult által előlegezett költségeket a végrehajtónál megfizetni, és ezt a közjegyzőnél igazolni. Ha nem teszed, a közjegyző elhajt az ellentmondásoddal együtt.

jabba1983 # 2015.07.21. 18:06

Üdvözlöm önöket.

Olyan kérdéssel, problémával keresem a hozzáértőbbeket, hogy ma kaptam behajtótól!!! egy levelet miszerint 75.000 forint fizetésére szólítanak fel, azzal az indokkal, hogy 2012-ben 6500 Ft-ra bírságoltak parkolási díj fizetésének elmulasztása miatt.
A vád az sajnos jogos, elismerem, tényleg így volt, megfeledkeztem róla.
A gondom az az, hogy 3 év alatt egy levelet sem kaptam se ajánlottat, se semmilyet, ahol erre felhívnák a figyelmemet. Ha jól tudom egy bírósági fizetési meghagyás beadása előtt is figyelmeztetniük kéne ajánlott levélben. Semmit nem kaptam. Így most ebben a 75.000 Ft-ban benne van az eljárási költség, a perköltség ami nem kevés.Tudok valamit tenni az ügy érdekében?

groszfater@gmail.com # 2015.06.26. 18:25
gerbera317 # 2015.05.26. 14:08

Elég.

Csigb # 2015.05.26. 06:16

Szép napot!
A segítségeteket kérném.
Egy évvel ezelőtt parkoltam a IX kerületben. A parkoló jegy már nincs meg.Lehet túl csusztam az időn. Nem emlékszem rá. Kaptam egy fizetési meghagyást egy közjegyzőtől. Fizetési felszólítás nem jött. Az önkormányzat állítólag simma ajánlottan küldött egyet, amit nem kaptam meg és vissza ment nekik. Ez elég a fizetés meghagyáshoz?

gerbera317 # 2015.04.28. 11:25

Talán akad valami fiatal a környezetedben, aki fel tudja tölteni a képeket valami nyilvános helyre, és akkor ide be lehet linkelni őket.

Ha még nem telt el a jogorvoslati határidő, akár menthető is az ügy. Engem kíváncsivá tettél.

rojuster # 2015.04.28. 09:40

70 éves nyugdíjas vagyok, életemben először büntettek meg azért 50 e Ft-ra, mivel állítólag mozgáskorlátozott helyen parkoltam a III. kerületben.
A fényképek rendelkezésre állnak, a tábla félreérthetően van elhelyezve, a felfestés szinte nem látszik, véleményem szerint két hely állt rendelkezésre a mozgáskorlátozott parkolóknak, én a harmadik helyen álltam. Ezt vitatják, büntetést sem méltányosságból nem hajlandók elengedni - bár szóban elismerték - hogy a tábla vitatott helyen van és nem megfelelő információval rendelkezik.
Hogyan csatolhatnám a képeket?
Várnám sz. válaszukat a lehetőségeimről.
köszönettel: Rohrböck Judit

gerbera317 # 2015.04.23. 06:33

Lehetőségeid:
a) megfizetsz 1 napi + 1 órai díjnak megfelelő pótdíjat (ha belül vagy a 15 napnak), vagy
b) 15 napon túl megfizeted az 1 órai díj negyvenszeresét, mint pótdíjat, vagy
c) megvárod a parkolótársaság felszólítását, ami b) pont + kb. 16.000 Ft megfizetését jelenti (felszólításról írsz, úgyhogy valószínűleg most tart itt a dolog), vagy
d) megvárod a fizetési meghagyást, ami a c) pont + kb 21.000 Ft megfizetéséről szól, és a fizetési meghagyásnak (szigorúan 15 napon belül!) ellentmondva, a bíróság előtt véded meg az igazadat.

A jövőben pedig tedd ki rendesen azt a k. igazolványt...

zsozso68 # 2015.04.22. 01:17

Tiszteletem!
Parkolási igazolvány,parkolás.
Az önkormányzat parkoló Kft-től”Fizetési felszólítás parkolási pótdíj fizetésére”csomagot kaptam a szélvédő mögött elhelyezett parkolási igazolvány ellenére.A pótdíj fizetés ellen panasszal éltem.A panasz elutasításának indoklása:- Tekintettel arra,hogy Ön a parkolási igazolványt a mozgáskorlátozott személy részére nem a jogszabályban meghatározott módon használta,a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezése alapján egy órai várakozási díjat továbbá pótdíjat köteles fizetni.

Az ellenőr által készített 1db!!! fényképen nem látszik az érvényesség dátuma.Fényképet lehet 3 méterről készíteni és 70cm távolságból előnyös szögből is. 180cm magas ember nem látja az ablaktörlőtől,de 160cm már igen.A délutános ellenőr szerint látható,olvasható a dátum.
Elvi kérdésként kezelem ezt a pótdíjazást.
Hol kereshetem igazamat?Bíróságon?Az önkormányzatnál,kft-nél “lepattintanak”.

  • A KRESZ szerint a parkoló kártyát “úgy kell elhelyezni,hogy előlapja ellenőrzés céljából tisztán látható legyen.” A tisztán láthatóság elég tágan értelmezhető.
  • Szerintem akárhogy helyezem el a parkoló kártyát ,közelről 50-60 cm távolságból olvasható a dátum.
  • 15 nap után 10.000Ft a pótdíj,egy rosszul sikerült fénykép miatt.

Válaszokat előre is köszönöm.