Fedezetlenségi díj


wers # 2018.11.29. 09:36

na, elolvastam az egészet, nem csak az idézetet, még egyszer. Szerintem ez az idézet akkor érvényes, ha ugyanarra a gépjárműre köt ugyanaz az ügyfél szerződést, akkor az új biztosító kiszámolja, beszedi, és küldi a MABISZ-nak.

De itt harmadik személy és harmadik bank jön, itt is megállapítják a fedezetlenségi díjat, de azt nem a harmadik személytől fogják követelni. Mivel a harmadik bank nincs szerződésben az örökössel, akinek ez fizetnie kellene a fedezetlenségi díjat, nem tudom ő hogy beszedheti-e, ill. hogyan. Szerintem ő nem, de a MABISZ igen.

wers # 2018.11.29. 09:23

Ez rendben. Alap eetben így van. Csak nehezen tudom elképzelni, hogy elengedjék ezt mindörökre. Előbb-utóbb látják a negatív egyenleget. Gondolom ritka, ha valaki többet nem köt kgfb-t.

drbjozsef # 2018.11.29. 08:51

https://mabisz.hu/…-dijak-2018/

"Az üzemben tartó köteles a fedezetlenségi díjat megfizetni. A teljes fedezetlenségi díjat az a biztosító köteles kiszámítani és beszedni, amely az üzemben tartóval a fedezetlenség időtartamát követően szerződést köt."

wers # 2018.11.29. 08:41

nem ők szedik be, hanem a biztosító, akivel kötöd a következő biztosításodat

Erre így nem vennék mérget, mert a fedezetlenséget annak mértékét most állapítják meg, ezt most látják, amikor a harmadik fél biztosítást köt. Mivel az elhunyt biztosítása megszűnt, ők nem szedik be. A harmadik félnek, és az ő új biztosítójának sincs köze hozzá, így jön a képbe a MABISZ.

Hogy ők meddig várnak, hogy ez egy esetleges új biztosítás kötéskor majd beszedésre kerüljön, nem tudom, de nem isten bizony, hogy végtelenségig, és ezt előbb-utóbb ne akarnák maguk beszedni. A legrosszabb hír, hogy egyre több költséget tudnak rápakolni, minél később jelentkeznek, hogy "fizess" adós.

drbjozsef # 2018.11.29. 08:30

Ha soha nem akarsz többet autót a nevedre, akkor megpróbálhatod. Hátha nem hajtja be a MABISZ, mert elvileg nem ők szedik be, hanem a biztosító, akivel kötöd a következő biztosításodat. Ha nem kötsz, nem kell fizetni.

Viszont a MABISZ állásfoglalás szerint se méltányosság nincs, se elévülése nincs. Nyilvántartják, és csak akkor köthetsz új KGFB-t, ha kifizeted.

wers # 2018.11.29. 07:19

Ha esetleg nem az én nevemre kötném az új biztosíást és nem én lennék az új üzembentartó

A harmadik fél igen, megússza természetesen, de te nem. Majd a MABISZ behajtja rajtad utólag, de nem ezt az összeget, hanem arany áron felszámolják az ő kemény munkájukat is.

Kár volt nem azonnal 15 napon belül átíratni. (nem te vagy az első, aki szerint az egyenes útnál van rövidebb is)

kreativoperator # 2018.11.28. 20:27

Üdv mindenkinek,

Van egy különleges esetem.

Haláleset útján örököltem egy gépjárművet, amiről van egy 2018 májusi jogerős hagyatéki végzés. Nem irattuk át hátha a bank elveszi örökölt tartozás miatt. A kötelezőt még én fizettem be 2017-be egy évre előre.

Bank nem vette el a gépjárművet. Most szeretném átiratni a nevemre és új biztosítást kötni. Viszont kijött 190 napnyi fedezetlenségi időtartam, amit a hagyatéki dátumától számítanak. Jelenlegi üzembentartó az elhalálozott volt, akinek ugye nem lehet biztosítása halála után, innen eredeztethető a fedezetlenségi időszak.

Ha esetleg nem az én nevemre kötném az új biztosíást és nem én lennék az új üzembentartó csak a tulajdonos, akkor a 3. személy megúszhatja a fedezetlenségi díjat?

3. személynek semmi köze ahhoz, hogy én nem irattam át, és nem volt rajta új biztosítás.

Természetesen a mostani biztosító visszautalja a május óta eltelt időszakra eső díjat.

Mit gondoltok, így megúszható?
Köszi, hogy elolvastátok.

dhsc # 2018.10.05. 17:56

Tisztelt "okosabb mint én"
Szeretnék némi útbaigazítást kérni..
A szomorú helyzet a következő,díj nemfizetés miatt törölték a biztosításom 2018.Június 4-én.
A levélben álló díjrendezettség dátuma 2018.03.31
Ami még lényeges lehet hogy a szerződés megszűnéséig járó 11840 Ft tartozást 2018.06.19 ig kellett volna befizetnem
Én kis naív gondoltam jólvan hát úgysem használom nagyjából egy éve az autót.Ha töröltek hát töröltek legalább ezt sem kell fizetnem..
Aztán a napokban értesültem erről a fedezetlenségi díj dologról.
Tehát hozzáértők segítségét szeretném kérni!
Lehetséges ezt valamilyen úton módon kibackelni?
Gondolok ezalatt(forgalomból való végleges kivonásra,vagy eladásra)
Ha ezek nem megjátszhatóak akkor nagyságrendileg mennyit kell fizetnem?
A válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelettel: O.D.

drbjozsef # 2018.10.02. 11:23

Fedezetlenségi díj a fedezetlenség időszakára van. Ha eladod az autód, megszűnik érdekmúlással a szerződés, nincs tovább díj.

Nincs szolgáltatás? Ne viccelj már. Ha van köteleződ és nem okozol balesetet, akkor sincs "mögötte szolgáltatás". Az, hogy a f.d. sokkal drágább, mint a normál kgfb, az vitatható (néhány esetben), de ez van a törvényben és slussz.

h.zoli # 2018.10.02. 10:53

Szerencsére nem okoztam kárt, egyszerűen csak elkezdett vonyítani a csengő az agyamban, hogy valami olyat hajtanak be rajtam, ami mögött nincs szolgáltatás. Úgy tűnik de facto szerződéses viszony köztem és a MABISZ között van, hiszen a díjfizetési kötelezettség független attól, él-e szerződésem biztosítóval, maguk a biztosítók csak másodlagos szereplők. Így viszont a biztosítási szolgáltatás időtartama nem fedi le a fizetett időszakot. Meddig ketyeg amúgy, amíg eladom az autót vagy amíg ki nem fizetem a "hátralékot"? Akármennyire is életszerűtlen az utóbbi, már semmin sem lepődöm meg.

drbjozsef # 2018.10.02. 10:38

Forgalomban tartott autó után kell KGFB-t fizetni akkor is, ha a pincében áll. Ki kellett volna ideiglenesen vonatni a forgalomból.

Nem mondom, hogy teljesen jogos a rendszer, de ez a törvény. Fogd fel úgy, hogy a kárt fizeted zsebből a baleset miatt, a fedezetlenségi díj meg a "büntetés", amiért megszegted a KGFB törvényt.

Egyébként, a MABISZ káralapja állja a vétlen fél kárát, csak azt behajtják rajtad. Na, ha befizetted a fedezetlenségi díjat, akkor arra hivatkozhatsz, hogy csak az afölötti kárt kelljen kifizetned a MABISZ-nak (elvileg a biztosítók szedik be, de a MABISZ számlára megy a fedezetlenségi díj) - bár nem tudom, hogy mit szólnának hozzá.

h.zoli # 2018.10.02. 10:23

Én is betoltam a garázsba az autót és vonatra váltottam, az autóra meg feladtam egy hirdetést. 3 hónap után talált vevőre 80ezer forintért, akkor derült ki, hogy a garázsban is kellett volna rá KGFB. Kb annyit ért az autó. Nem tudtam, beszoptam, oké. De az nem oké, hogy ezalatt ha egyszer kiszaladok vele a bótba és megtörök egy akár 60milliós merdzsót akkor én fizessem a kárt, miközben most utólag azt mondják, nekem arra az időszakra is fizetnem kell a (ráadásul emelt) díjat. Akkor én milyen szolgáltatást fizetek? Ez nem tiszta nekem.

drbjozsef # 2018.10.02. 10:17

Már miért ne lenne menekvés? Én se vagyok klubtag. Kerékpárral kell járni.

h.zoli # 2018.10.02. 10:05

Jogi szempontból mennyire van ez rendben? Nekem úgy tűnik, a KGFB egy olyan klubtagság, ahonnan nincs menekvés, hisz lám,utólag is beszedik a díjat. Ugyanakkor ha "megszűnik" a szerződésem (ugye lófaszt szűnik meg ezek szerint) és kárt okozok, nekem kell megtérítenem. Most akkor vagy ez, vagy az.

Immaculata # 2017.04.10. 12:13

Ha behajtják az új üzembentartón a biztosítási díjat, akkor az új üzembentartó követelheti a régi üzembentartótól.

dollyg # 2017.04.10. 10:27

Ismételten Üdvözlöm. Egy másik jogi fórumon azt az információt kaptam, hogy az üzembentartó váltásával 2014.07 hótól már behajtják a fedezetlenségi díjat az új üzembentartótól is. Azt mondták, hogy az egyetlen megoldás lehet hogyha adásvételivel édesanyámnak eladom a kocsit, melynek díja nincs , kifizetem az új törzskönyvet forgalmit és az eredetvizsgát, plusz új biztosítást kötök a nevére. Édesanyámnak kell lennie az üzembentartónak és a tulajdonosnak is.
Ez tényleg így van, megtehetik? Sokkal olcsóbb lenne ha csak üzembentartót váltanék, csak félő, hogy tényleg behajtják rajta. Köszönöm. Ha valaki felis hívna ez ügyben 20-3228635 megköszönném.

drbjozsef # 2017.04.10. 09:29

Uj uzembentarto eseten nem kell megfizetni az uj uzembentartonak a fedezetlensegi dijat, megis kap biztositast az auto.

De a tulajdonos tartozasa nem szunik meg. sajat nevere nem tud kotelezot kotni mindaddig, amig ki nem fizeti a fedezetlensegi dijat.

Esetleg, 5 ev mulva igen, amikor elevul a koveteles (de ebben sem lennek biztos, elevult koveteles sem szunik meg, ha ez a feltetel a KGFB torvenyben, akkor lehet, hogy igy sem uszhato meg, ehhez nem ertek, nem tudom hogyan van pontosan).

De ekkor termeszetesen A0-val fog kezdeni (ahogy valszeg az uj uzembentarto is). Szerintem ez sokkal tobb buko penzben, mint kifizetni a fedezetlensegi dijat (legalabbis szazezres nagysagrend alatt), igaz, nem egyszerre, hanem evek alatt a magasabb biztositasi dijban.

Atis77 # 2017.04.10. 05:11

Az új biztosításban is meg kell adni a tulaj adatait, de ettől független, így elkerülheted a fedezetlenségi díjat. Meg kell kötni édesanyád nevére az új biztosítást, ki kell tölteni egy üzembentartóit, és anyakönyvi kivonatokkal(ha beviszed akkor illetékmentes, csak a forgalmit kell kifizetni) besétálni egy okmányirodába. Műszakija legyen mert anélkül nem tudnak új forgalmit kiállítani.

dollyg # 2017.04.08. 21:40

Üdvözlöm. Fedezetlenségi díjam 90 ezer ft keletkezett, és már nem rendelkezek biztosítással, mert dijnemfizetéssel megszüntették.
A biztosítómhoz bementem ahol kifizettem a kockázatviselési díjat, ezzel azt mondták, hogy a részükre én tisztáztam magam. Viszont ha új biztosítást akarok kötni, amit csak náluk köthetek újra akkor előtte ki kell fizetnem a 90 e ft-ot és még az évfordulóig esedékes fennmaradt biztosítást is. Viszont azt mondták titokban, hogy változtassak üzembentartót, és én 2 évig ne legyek üzembentartója ennek az szgk-nak, de attól függetlenül még tulajdonos maradhatok, ez esetben nem tudják rajtam számonkérni a fedezetlenségi díjat. Ez így van?
Édesanyám lenne az új üzembentartó én pedig maradnék tulajdonos. Ha valóban kikerülhetem igy a díjat akkor az új biztosítást, teljes egészében az édesanyám nevére kell kötnöm, a biztosításban az én nevem nemis szerepeljen? A Bonus besorolás is neki jár? Köszönöm válaszát.

Katice # 2017.02.04. 08:43

Sajnos én is hasonló cipőben járok. A kocsim szinte nem ér annyit,mint a fedezetlenségi díj amit ki kellene fizetnem. Ha eladom akkor is ki kell fizetnem a fedezetlenségi díjat?

Előre is köszönöm.

ReSimon # 2016.11.23. 19:55

Tisztelt Fórum!

Nemrég vásároltam egy traktort melyre kötelező biztosítás nem lett fizetve!
Kérdésem az lenne hogy ha kivonatom véglegesen a forgalomból,a fedezetlenségi díjat úgy is meg kell fizetnek?

Köszönettel.

Rubi liza # 2016.11.16. 12:49

Tisztelt Fórum.
Több éve vásároltunk egy lakókocsit melyet letelepitve használunk ezért vizsgáztatás sincs rajta. Folyamatosan kivonatjuk a forgalomból mivel forgalomban nem használjuk.
Most viszont kaptunk egy kényszer kivonás mert valóban el néztük a kivonás időpontját és késve vontuk ki újra a forgalomból. Jelzem közben már jóval a levél előtt mi is szokás szerint kivonattuk.
Kérnek biztosító fedezetet illetve arra az időre is amikor mi már kivonattuk. De honnan kérjek visszamenőleg soha nem volt rajta biztosítás a fent leirtak miatt. Illetve mi van azzal az idővel amikor mi már kivonattuk ők meg a mai napig kérik? A két kivonás időpontja között másfél hónap van ezek után vontuk mi újra ki ők viszont most a mai napig kérik!

Rubi liza # 2016.11.16. 12:49

Tisztelt Fórum.
Több éve vásároltunk egy lakókocsit melyet letelepitve használunk ezért vizsgáztatás sincs rajta. Folyamatosan kivonatjuk a forgalomból mivel forgalomban nem használjuk.
Most viszont kaptunk egy kényszer kivonás mert valóban el néztük a kivonás időpontját és késve vontuk ki újra a forgalomból. Jelzem közben már jóval a levél előtt mi is szokás szerint kivonattuk.
Kérnek biztosító fedezetet illetve arra az időre is amikor mi már kivonattuk. De honnan kérjek visszamenőleg soha nem volt rajta biztosítás a fent leirtak miatt. Illetve mi van azzal az idővel amikor mi már kivonattuk ők meg a mai napig kérik? A két kivonás időpontja között másfél hónap van ezek után vontuk mi újra ki ők viszont most a mai napig kérik!

sneidig # 2016.10.08. 18:03

Kiegészítés...

A 500 000 ft-os dolog tévedés miatt történt. Az autó megvásárlása óta eltelt 2 év, én ugye azt írtam hogy új belépő vagyok az internetes oldalon, ahol kiszámolta ezek adatok alapján... tehát tárgytalan.

Így rendben van minden, ha gondolják töröljék hozzászólásaimat. köszönöm

sneidig # 2016.10.08. 18:03

Kiegészítés...

A 500 000 ft-os dolog tévedés miatt történt. Az autó megvásárlása óta eltelt 2 év, én ugye azt írtam hogy új belépő vagyok az internetes oldalon, ahol kiszámolta ezek adatok alapján... tehát tárgytalan.

Így rendben van minden, ha gondolják töröljék hozzászólásaimat. köszönöm