Gépjármű eladás külföldre


Felho1986 # 2021.05.24. 17:35

Sziasztok!

Ausztriában élek életvitelszerűen. Van egy magyar rendszámos autóm, amit egy osztrák kereskedő be fogja számítani egy osztrák rendszámú autóért.
Nekem kell elintéznem a nevemen levő magyar rendszámos autómnak a kijelentését.
Jól gondolom, hogy Z rendszámmal, ideiglenes forgalmival és biztosítással vissza tudok menni Ausztriába, miután leadom az autó forgalmi rendszámát, a forgalmiját és a törzskönyvét egy helyi kormányablakban?
Ha igen, a Z rendszámhoz járó ideiglenes forgalmiban szerepelni fog-e a nevem, mint tulajdonos (még)? Ugyanis a kereskedőnek az a kitétele, hogy a nevemen legyen az autó, amikor aláírjuk az adásvételi papírokat és nem találtam információkat az ideiglenes forgalmi idevonatkozó részéről.

Üdv

wers # 2021.04.20. 05:24

Bár nem tudom, új kocsinál regadó van inkább.

wers # 2021.04.20. 05:20

Szerintem a vagyonszerzési illetéket meg kell fizetni, mint köztes vevő.

Érdemes a 1818-at felhívni, vagy inkább a 1818@1818.hu e-mail címen érdeklődni.

Ha traileren viszi akkor neked nincs semmi dolgod vele.

2C FRD # 2021.04.20. 04:48

Kedves wers!

Köszönöm a segítséget.

Mindenképpen utánajárok, hogy mi szükséges a vevőnek.

A cég bevonását így értem: ha magánszemélyként vásárolom az autót, akkor csak bruttó áron tudom megvenni, míg ha cégként, akkor vissza tudom igényelni az áfát. Merül-e fel adófizetési kötelezettségem, ha utóbbiként egyből tovább értékesítem EU-ba?

A cég nem lábon akarja kivinni, hanem traileren, ehhez kell a CMR. Más esetleg?

Köszönöm!

wers # 2021.04.19. 04:30

A kereskedés nem szeretné közvetlenül értékesíteni a külföldi vevőnek.

Érdekes. Ha nem, hát nem.

Ha van külföldi vevőd nem tudom, hogy biztosan forgalomba kell-e helyeztetned a nevedre Magyarországon, vagy eladhatod a gyári papírokkal, hogy ott helyezzék forgalomba. Nem tucatügy, de érdemes előre érdeklődni. Itt elsősorban a vevődnek kellene, hogy mit kér a külföldi hatóság.

Amennyiben kell, akkor forgalomba hozzák a nevedre, utána először egy tulajdonjog átruházási szerződést kell kötni két nyelven. Ezzel kell bemenni a kormányablakba és bejelenteni a külföldi értékesítést. Ez alapján fogják kérelmedre átmenetileg kivonni a forgalomból. Ez nem ideiglenes kivonás! 2 x 2300 Ft lesz neked.

Innentől a vevődé a labda, hogyan fogja kivinni az országból? Z rendszámot neki kell igényelnie, lehet meghatalmazással.
Amennyiben a vevő cég, akkor kell eredeti cégkivonat fordítással, csak a OFFI-t fogadják el. Ez akkor is kell, ha meghatalmazott jár el.

Hogy az autót nettó áron vásároljuk, feltételezem, muszáj céget bevonnunk a vásárlásba?

Én ezt a kérdést nem értem.

2C FRD # 2021.04.17. 19:35

Sziasztok!

A segítségetekre lenne szükségem:

Szalonból szeretnék új haszongépjárművet vásárolni, majd azt rögtön külföldre (EU) értékesíteni. A kereskedés nem szeretné közvetlenül értékesíteni a külföldi vevőnek. Hogy az autót nettó áron vásároljuk, feltételezem, muszáj céget bevonnunk a vásárlásba? Ezt követően rögtön kivonjuk a forgalomból és jöhet is érte a külföldi vevő?

Köszönöm előre is!

wers # 2021.04.10. 12:41

Ehhez szerintem nem kell kivonni itthon a forgalomból”,

Ha az ukrán hatóság így kéri, akkor ki kell. Ezt átmeneti kivonásnak hívják.
Jobb kérdés, hogy akkor hogyan viszi ki Ukrajnába.

Ha már ott van akkor rendszámmal forgalmival törzskönyvvel be kell menni bármelyik magyar kormányablakba. Már csak időpont kell, ami nem könnyű feladat.

Szomorú örökös # 2021.04.10. 12:09

csiki620

Szeretném kivonni véglegesen a forgalombol és Ukrajnàban ukrán renszámoztatni.

Szerintem ezt ott is honosításnak hívják, mint ahogy nálunk is, ha külföldi autót itt szeretnél magyar forgalmira átjelenteni. Ehhez szerintem nem kell kivonni itthon a forgalomból, hogy Ukrajnában ukrán rendszámot kapjon.

csiki620 # 2021.04.10. 09:52

Hello.Kettős állampolgár vagyok.Magyar rendszámú autom van ami jelenleg Ukrajbában van.Szeretném kivonni véglegesen a forgalombol és Ukrajnàban ukrán renszámoztatni.Hogy müködik ez vagy hogyan kezdjek neki?

wers # 2021.03.29. 04:38

Nem fog menni. De nem az átírásnál fog első kőrben megbukni a történet, hanem már a KGFB megkötésénél vagy az eredetiség vizsgánál.

(2) * A járművet akkor lehet forgalomba helyezni, ha

  1. * a tulajdonjog megszerzését igazolták,
  2. a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét vagy a gépjármű-felelősségbiztosítás alóli mentességet igazolták,
  3. a regisztrációs adóról szóló törvény hatálya alá tartozó járművek esetében a vámhatóság adatbázisában a regisztrációs adó megfizetésének megtörténtét a közlekedési igazgatási hatóság elektronikus úton ellenőrizte,
  4. a közlekedési hatóság a járműre forgalomba helyezési engedélyt adott ki, megállapította a jármű műszaki adatait és műszaki alkalmasságát, és
  5. * a jármű üzemben tartója Magyarország területén rendelkezik lakcímmel vagy székhellyel (telephellyel).
ronnie86 # 2021.03.28. 16:06

Kedves Fórumtársak,

Külföldi cég (EU) tulajdonosaként szeretnék Magyarországon autót vásárolni, de a magyar forgalmi rendszámot szeretném megtartani. Szeretnék érdeklődni, hogy ez lehetséges-e, vagy az autót ez esetben mindenképp be kell regisztráljam külföldön?

Köszönöm a válaszokat

Üdv
Ronnie

wers # 2021.01.27. 07:12
  1. Igen
  2. Igen, ha a vevőd így kéri. Továbbra is fenntartom, hogy az eladónak nem kell tudnia, mit tesz a vevő a gépjárművel, hogyan hol íratja át, helyezteti forgalomba. De legyen így. (ha Z rendszámmal akarja kivinni akkor a vevőnek kell leadnia a Z igénylésekor)
  3. Eladónak 8 napon belül. Ha nálad a rendszám és az irtok akkor azt le kell adnod, együtt kell(ene) a bejelentéssel. Ha tudsz időpontot foglalni.
  4. lásd fent, de nem tudom, hogy szüksége van-e a vevőnek a forgalmira a külföldi forgalomba helyezésnél. Ez a fogadó országtól függ. Elvileg ezt is le kell adnod.

Mire kell odafigyelni egy ilyen adásvételnél?

Szerintem semmivel sem macerásabb, mint egyébként. Mindenképpen kérd el az iratait és az alapján pontosak legyenek a vevő adatai a szerződésben.

Renegat # 2021.01.26. 14:13

Kedves fórumtársak!

Valaki megerősíteni, hogy jól értelmeztem-e az itt leírtakat, külföldi, nem eu-s országba való autóeladáshoz?

  1. Kétnyelvű adásvételi (4példány gondolom, kettő oda, kettő ide)
  2. Rendszám leszed, az marad nálam.
  3. Eladás bejelentése, akár ügyfélkapun keresztül 15 napon belül.
  4. Rendszám, tkv,forgalmi stb. leadása kormányablakban.

Az pedig, hogy a vevő hogyan intézi a többit, az már nem rám tartozik, ha jól értem? Mire kell odafigyelni egy ilyen adásvételnél? Megszívhatom valahogy?
Köszönöm előre is!

wers # 2020.10.01. 08:11

Az eladó bejelentéséhez nem kell leadni. A vevő dolga, mit tesz vele. Lehet, hogy 15 napon belül újra eladja, vagy közben lesz magyar lakcíme és Magyarországon hozza forgalomba stb. Vagy kér Z rendszámot, akkor adja le.

Vagy tényleg kint helyezi forgalomba és a szlovák hatóság küldi vissza. (Szlovákok eljárásár nem ismerem)

Atis77 # 2020.10.01. 08:00

Rendszám forgalmi és törzsköny nélül nem fogadják be az adásvételit.

wers # 2020.10.01. 03:51

Nem akarunk z rendszámot

Többesszámba ne is gondolkodj. Te ha akarnál sem igényelhetnél, azt a külföldi vevőd teheti.

És Unión belül simán átmegy a párkányi hídon és majd intéz rá egy szlovák rendszámot ...

Ha igen. Nemrég volt olaszországi eset, ott nagy kavarodás volt, az olasz hatóság nézte, hogy ki van-e vonatva Magyarországon a forgalomból. Addig nem helyezte Olaszországban forgalomba.

Szóval, nekem mint eladónak, mi a minimum kötelező teendőm?

Az adás-vételi megküldésével bejelented az eladást - mivel külföldi a vevőd a hatóság fogja átmenetileg kivonni a forgalomból. Neked más teendőd nincs.

A vevőd meg úgy vacakol vele, ahogy akar. Te, mint eladó nem tudhatod, mi a további szándéka.

SeniorBazsi # 2020.09.30. 21:38

Bocsánat, de én még mindig nem értem. Jönne vevő járművért és megvenné. Szlovák állampolgár, ott él, oda vinné a járművet. A járművet lábon vinné el. Egy nap alatt akar bonyolítani.
Nekem, mint vevőnek mi a dolgom?
Lesz szerződés és pénz a kezemben.
Jármű rendszámmal átmegy Szlovákiába. Nem akarom én kivonni, legyen az vevő dolga (ő így veszi meg). Nem akarunk z rendszámot, mert, ő egy nap alatt le akarja zavarni. És Unión belül simán átmegy a párkányi hídon és majd intéz rá egy szlovák rendszámot ...
Szóval, nekem mint eladónak, mi a minimum kötelező teendőm?
(Már-már ott tartok, hogy nem adom el külföldinek! De hát korrektül kifizetné az árat.)

Arekati # 2020.02.01. 15:54

Atis77 és wers: Köszönöm a segitséget. A Z renszám különösen hasznos info volt

wers # 2020.01.31. 07:12

a rendszmokat és a papírokat elkéred és leadod az okmányirodában. Ha lábon akarja kivinni akkor Z rendszámot igényel a vevő.

Szerintem a vevő adja le mikor a Z-t igényli.

drbjozsef # 2020.01.31. 06:17

Arekati,

Pusztán a te szempontodból, mint eladó, nincs eltérés az eljárásban :

https://totalcar.hu/…asz/ki70120/

Atis77 # 2020.01.30. 16:54

Kétnyelvű adásvételit írtok a rendszmokat és a papírokat elkéred és leadod az okmányirodában. Ha lábon akarja kivinni akkor Z rendszámot igényel a vevő.

Arekati # 2020.01.29. 13:48

Autómat eladnám Lengyel állampolgárságú és ott élő rokonomnak, aki Magyarországról kivinné az autót. Milyen eljárás van érvényben? Kérem, valaki irja meg, hogy

  • milyen okmányok szükségesek,
  • hova kell az okmányokat beadni,
  • milyen adózási szabályok érvényesek,
  • kinél marad a törzskönyv, a forgalmi és a rendszám?

Ez összefoglalóan nem derül ki a sok fórum bejegyzésből.
Előre is köszönöm!

wers # 2019.12.27. 09:04

Atis77 olvads újra kérlek! Nem külföldre adta el, csak azt hitte. Magyar állampolgár magyar lakóhellyel. Ez így nem lehet külföldre értékesírés.

Atis77 # 2019.12.27. 07:40

Nem kell okmányirodába rohangálni. Ha van ügyfélkapud ott lejelented azt kész. Haver is így csinálta. Romániába adta el a kocsit de a redszámot és a papírokat odaadta a kocsihoz. Tőle ezért nem fogatdák el az adásvételit. Ügyfélkapun lejelentette azt visz lát.

wers # 2019.12.24. 03:34

Igaza van az okmányirodának. Nem az állampolgárság számít, hanem hogy hol él életvitelszerűen, és ezt be is jelentse. A vevőnek s.o.s be kel jelemtenie, hogy ő külföldön élő magyar állampolgár. Ezt csak személyesen tudja intézni, meghatalmazást nem fogadnak el, viszont az ország bármely kormányablakánál.