lízing + casco


obiserver # 2005.09.25. 23:27

Sziasztok!

A hatalmas problémám, hogy kisegér vagyok: lízingeltem egy vadonat új autót 2 és fél hónapig. Aug. 23-án ellopták.
Vettem: 3.224m. Banki hitel: 2.9m.
Casco szerint: 2.9m ér. -10%,-éves díj = a Casco fizet 2.5m bank felé. A bank pedig felszámol +5%-ot. Na meg persze nem számolja újra a befizetett tőketörlesztés+kamat arányokat (ez azt jelenti, hogy évi 70%-os kamatra kaptam hitelt!!!! ide nem értve a +5%-os előtörlesztési díjat!)

Az jön ki az egészből, hogy kifizettem 322e-t + 105e hogy elhozzam a kocsit, használtam 2 és fél hónapig, majd most még 400-600e közötti összeget kell bank felé fizetnem.

TÖBB MINT 1 MILLIÓÉRT HASZNÁLTAM AZ AUTÓMAT MAJD' 3 HÓNAPIG!!!! (+benzin, persze...)

Segítsen valaki, mert vagy felkötöm magam, vagy lelépek ebből az országból...

Előre is köszönöm!

csellos # 2005.10.18. 12:34

obiserver!

1. "Vettem: 3.224m. (Banki hitel: 2.9m.)
Casco szerint: 2.9m ér."
Tehát a megállapított értékcsökkenés kb. 10%. Nem ismerem a részleteket, de reálisnak tűnik, hiszen ha valaki kihozza az autót a szalonból, az már kb. ennyit veszít az értékéből. A biztosító kárkifizetésének alapja a kárkori érték, ennél többet nemcsak a feltételek, hanem a PTK szerint sem fizethet, hiszen az gazdagodáshoz vezetne (vagyonbiztosításról van szó!). Te a kártérítésből (az önrészt hozzáadva) olyan autót kell tudjál venni, amilyet elloptak, nem újat - függetlenül a korától, és attól, hogy újként vetted-e.

2. "-10%".
Gondolom az önrész. Tudom, nem nyugtat, de tulajdonképpen szerencséd van, hogy ennyi az önrészed. A piacon (casco esetében) még a 20%, ill. a 30% az elterjedt. 10% alatt csak kivételes, egyedi esetekben vállalják a cascót a biztosítók.

3. "-éves díj".
Ennek levonása teljesen jogszerű. Vagyonbiztosítás esetén ugyanis a biztosítási időszakra (1 évre) vonatkozó díjat előre meg kell fizetni (a PTK szerint is). Ettől részletfizetéssel (és megfelelő pótdíjjal) persze el lehet térni, de ez nem azt jelenti, hogy ha a szerződés totálkár miatt megszűnik, ezt nem számolhatja el a biztosító. Természetesen a már befizetett díjrészleteket be kell számítani.

4. "A bank pedig felszámol +5%-ot."
A szerződést, ill. a feltételeket kéne ismerni. Az persze nem kimondottan tűnik etikusnak, ha olyan esetben is felszámolják az előtörlesztési díjat, ha arra nem az ügyfél kérésére kerül sor. A biztosítási szerződés kedvezményezettje nyilván a bank (lízingcég), így Te nem is vehetnéd fel a kártérítési összeget, vállalván a szerződés szerinti ütemezéssel való törtesztést. Ennek mindenképp nézz utána! Ha a szerződési feltételek számodra hátrányosan kezelik ezt a helyzetet, javaslom, tegyél panaszt a PSZÁF-nál.