Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?

wers # e-mail 2020.06.29. 13:34

A vételár kifizetése után derült ki, hogy az autóval történt valami apróbb (?) baleset, és emiatt van neki egy bejegyzése a kártörténeti adatbázisban (amiről természetesen elfelejtettek tájékoztatni)

Átadás átvétel előtt írásban (e-mail) kértem, hogy tájékoztassanak az összes hibáról - látni szeretném a teljes kártörténetet - és ezt írjuk bele az adásvételibe is + kértem közös festékréteg mérést is. Ez nem történt meg.

Lehet, nagyon szőkenős a kérdésem, de ezeket miért nem a fizetés előtt kérted? Gondolom a vakon megbíztál a kereskedőben.

kemény vagyok mint a vídia, na ( :) )

Akkor ezt vedd elő, és áll oda keményen (na ne az ügyvéd elé, ő nem tehet róla). Ne szórakozzanak már. Nem egy doboz tojást vettél amiről kiderült később, hogy egy törött.

drbjozsef #   2020.06.29. 13:06

"jogász banda" ?

Híjj, nem törekszel olcsó népszerűségre... :D

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zoreck # e-mail 2020.06.23. 20:30

Sziasztok.

Nézelődtem a fórumon, de nem találtam pontosan a kérdésemhez kapcsolódó bejegyzéseket. Ha elkerülte a figyelmem az ismétlésért elnézést kérek.

Külföldi német/magyar adásvételi szerződéssel kapcsolatosan vannak kérdéseim.

Most készülök Németországban autót vásárolni, az autó cégen van, a forgalmiban a cég neve szerepel, jómagam a főnöktől fogom megvásárolni a gépjárműt, ebben az esetben az adás vételi szerződést miként töltsük ki ? Eladó félként a személyes adatok beírása után fel kell tüntetni a cég adatait is, valamint "képviselő neve" címen beírni az illető nevét, adatait még egyszer ?

Vagy, ha teljesen más a helyzet megköszönném, ha valaki útba igazítana pontosan, hogy töltsük ki a szerződést! Nem szeretnék majd a magyar hatóságoknál problémákba ütközni, hogy az úgynevezett tulajdonosi lánc bizonyítása nem megfelelő.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel,
Z.

Atis77 # e-mail 2020.06.16. 07:17

Semmiképp se ajándékozási legyen ért akkor kétszeres az illeték. Viszterhes legyen amibe akár 5ft ot is irhattok

drbjozsef #   2020.06.11. 12:31

FehérZs,

Csavarral?
Nem. Az a motor nem a tied. Az a barátnődé.

Üzembehelyezéshez nem kell papír, csak egy jó szerelő meg benzin.

Jól sejtem, hogy ez egy Magyarországon nem forgalomba helyezett motor? Mert akkor a vagyonszerzési illeték lesz a legkevesebb, a honosítás költségei picit magasabbak lesznek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

FehérZs # e-mail 2020.06.11. 10:46

Hello,

Külföldön éltem 15 évig, haza költözés után szeretném a motoromat üzembehelyezni itthon. 3éve az enyém a motor, azzal a csavaral, hogy a baratnőm nevére vettük - szintén magyar álampolgár -, mert a cége adott rá támogatást. szeretném a saját nevemre átiratni. az okmány irodában azt mondták a külföldi lakcímmel kell az ajándékozási szerződést megírni. Amikor az előző motoromat eladtam itthon akkor a magyar címem került az adás-vételire és ua az ügyintéző egy szót nem szólt se erről, se nem kért idegen nyelvű adásvételit. most igen. változott a jogszabály?
Papírokkal tudom bizonyítani, hogy közös a lakcímünk 2012 óta. kint is és itthon is a mai napig, bár nincs élettársi szerződésünk.
ne menjek tovább, vagyonosodási - vagy mi - illeték 45e FT????? 3éve az enyém a gép...

wers # e-mail 2020.05.28. 06:23

Így teszek.

Helyes, és mindenkinek megszívlelendőek drbjozsef figyelmeztetései, hogy minden esetben ellenőrzött adatok kerüljenek a szerződésbe.

JuGa # e-mail 2020.05.28. 05:14

Kedves drbjozsef, wers,

Köszönöm! :)
Így teszek.

JuGa

drbjozsef #   2020.05.27. 12:41

Megmondom, én mit kérnék.

Hozzon magával egy aláírási címpéldányt. Ha nem aláíró jön, akkor két példányban egy két tanús meghatalmazást. (egyet megtartok).

Nincs előre megírt adásvételi, minden rubrikát nézz meg mi kerül bele, ne hagyd, hogy az árat kihagyják, valamint a megjelenő ember iratait (személyi, lakcímkártya) elkérném, és összevetném a meghatalmazással, és figyelnék, hogy PONTOSAN az kerüljön be az adásvételibe ami az iratokon áll (cég adatok, ember adatai).

És ha tanácsolhatók valamit, és a vevő is belemegy (pontosabban, én személy szerint csak így adnák el használt autót) : legyen benne a szerződésben, hogy semmilyen szavatosságot, garanciát, felelősséget nem vállalsz az autóra.

Mint magánszemély eladó, ezt megteheted, a Ptk. engedi az eltérést a szabályoktól, teljesen kizárhatod a szavatosságot. És akkor nem fognak két hét múlva jönni, hogy másfél millás javítani való van mert már a hazaúton hengerfejes volt és fékhibás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2020.05.27. 06:00

Meghatalmazással eljárhat.

JuGa # e-mail 2020.05.27. 02:48

Kedves Drbjozsef,

Eladnám az autómat és az adásvételi szerződés aláírásának helyes módjával kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
A meghirdetett autómra érkezett vevő, aki foglalót adott, amiről bizonylatot készítettünk.
Később jelezte szóban, hogy nem ő "jönne" a kocsiért, hanem egy cég venné meg.
Kérdéseim, hogy hogyan szabályos az adásvételi szerződés aláírása, mire van szükség, hogy az legyen:

  • Hogyan ellenőrizhető, hogy a cég nevében eljárhat-e az aki "jön" a kocsiért?
  • Mit tegyünk, ha olyan személy jön, aki pl. nem szerepel a cégkivonatban képviseletre jogosultként?
  • Ha esetleg a cég által előre aláírt adásvételit hoz, hogyan ellenőrizhető, hogy valójában az írta-e alá vevőként a szerződést, aki a cég nevében aláírhat? Szabályos-e egyáltalán az ilyen előre aláírt szerződés?
  • Nem szükséges-e, hogy az eredetileg foglalót adó (és erről a bizonylatot aláíró) vevő lemondó nyilatkozatot tegyen írásban?
  • Hogyan lehet jogszerűen lebonyolítani, aláírni az ilyen adásvételt, amikor a végleges szerződés aláírásakor sem a foglalót adó, sem a tervezett vevő cégjegyzékben szereplő képviselője nincs a helyszínen?

Köszönöm a választ előre is!

JuGa

tamas9999 (törölt felhasználó) #   2020.05.16. 12:27

alacsonyabb felszereltségi szinten is alap,

erre azért a helyedben nem vennék be mérget, lehet h. bemutató autó volt, vagy egyedi megrendelésre készült, vagy bármi, ha viszont felhívod az első értékesítő autószalont (már ha mo. lett 1 forgalomba helyezve), rendszám alapján megmondják a felszereltséget tételesen és fillére..

drbjozsef #   2020.05.16. 09:08

misztigergo,

A "kókányolás" nem teljes egészében jogi fogalom.

Hibásan teljesített az eladó, ha adott műszaki állapotban nem elvárható, hogy így nézzenek ki a csatlakozók, valamint ez a kellő gondosság mellett sem volt felismerhető.

Ezt neked kell bizonyítani. Hogy így vetted, hogy nem ilyennek kellene lennie, és azt is, hogy ez nem nyilvánvaló.

Látatlanban erre annyit lehet mondani : ha a kókányolás olyan, akkor van esélyed perben, ha nem olyan, akkor nem. Hogy "érdemes-e" jogi útra vinni, azt nem tudhatjuk ennyiből.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.05.16. 09:03

KissAttila,

Az eladó szerint nem is kellene tudja az autó,

Ezek szerint az eladó elismerte, hogy az eszköz az eladáskor sem volt része az autónak. Ezt tehát bizonyítanod nem kell.
(Írásban is megvan ez?)

Ezek után ezt könnyű eldönteni, hogy hibás teljesítés-e, legfőképpen a szerződésetek alapján. Mi van abban pontosan az autóról, a felszereltségről?

Ha benne kellene lennie, szólítsd fel, hogy szereltesse be. Ha nem hajlandó, beszereltetheted te saját költségen, és követelheted tőle az összeget, vita esetén fizetési meghagyással, végső esetben perrel.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.05.16. 06:57

KissAttila

én pedig itt állok egy árajánlattal, hogy 102.000 Ft-ért beszerzik nekem az alkatrészt + beszerelés...

Egészen olcsón megúszod még szerintem a kocsi árához képest.

Milyen lehetőségeim vannak ebben a helyzetben?

Magánszemélytől vagy kereskedőtől vetted a kocsit? Egy ekkora összeg esetében lehet a pereskedés jóval drágább lenne. Biztos, hogy megéri neked kattogni miatta? Lehet jobban járnál, ha megcsináltatnád és utána lesz egy jó kis kocsid.

KissAttila # e-mail 2020.05.15. 22:29

Sziasztok,
Március végén vásároltam egy 2015-ös Renault Espace-t. A próbaút során nem tűnt fel semmi, elvittem márkaszerizbe ellenőríztetni, ott is mindent rendben találtak, így az autót megvettem.
Két napra rá az akkumulátor megadta magát, de ez annyira nem érdekelt, kihúztam magát a szerviz azzal hogy bármelyik pillanatban, előjel nélkül tönkremehet... ráhagytam.
Később észrevettem hogy a sávelhagyás jelző nem jelez és sötétben ha automata üzemmódra állítom a fényszórót, kiírja hogy ellenőríztessem. Ez a próbaút során nem derült ki, ugyanis nappal nem kapcsolja fel a lámpát ebben az üzemmódban.
Elvittem egy másik szervizbe, ahol közölték hogy mindkét funkciót egy, a szélvédő mögött elhelyezett kamera intéz, ami konkrétan hiányzik az autóból. A kábelek ott vannak neki, de az eszköz nincs.
Az eladó szerint nem is kellene tudja az autó, holott alacsonyabb felszereltségi szinten is alap, a szerviz azzal védekezik hogy az átvizsgálásnak nem része a számítógépes diagnosztika (egyébként a másik szerviz is ezt állította), ami rohadt szánalmas, főleg ezeknél a modern autóknál, én pedig itt állok egy árajánlattal, hogy 102.000 Ft-ért beszerzik nekem az alkatrészt + beszerelés...
Milyen lehetőségeim vannak ebben a helyzetben?
Köszönöm válaszaitokat

misztigergo # e-mail 2020.05.15. 19:09

Tisztelt forumozók!

Május 3-án vettem egy Honda Accord 2.2 i-CTDI tipusú autót magánszemélytől. 850 000 Ft-ért. A hazaúton villant a Check engine és rázott az autó. Hívtam is az eladót, azt mondta hogy vigyem el szervizbe majd ő állja a költségeket. A szervízben kiovasták a hibát: 4. befecskendező kommunikáció. Azaz kabelszakadás. Megtalálták, kijavitották, még mindíg nem jó. A szakember szerint a zárlat ami a szakadás miatt volt tönkretette a motorvezérlőt. Egy másik vezérlővel megoldható lenne, de a motortérben majdnem az összes csatlakozó, a szerelőt idézve "kókányolva" van. Nem üzembiztos az autó és lehet a következő 10km-en megint előjön egy ehhez hasonló hiba. A teljes javítási költség 100-150 ezer munkadíj és 500 ezer anyagköltség lenne. Az eladó nem hajlandó kifizetni ezt, csak a pillanatnyilag fennálló hiba költségeit, visszavenni sem hajlandó.
Nyilvánvalóan 850 000 forintért nem egy olyan autót szerettem volna venni amelyik nem üzembiztos. Visszavenni nem akarja. Érdemes-e ezt jogi útra vinnem? Lehet-e ez a "kokányolás" rejtett hiba?

Atis77 # e-mail 2020.03.04. 05:50

Ha az okmányirodában le tudtad jelenteni akkor valós a cím. Másképp nem veszik le a nevedről. Nincs miért aggódnod. Tájékoztatás képp kaptad a levelet.

tomsics # e-mail 2020.02.29. 22:12

drbjozsef

Őszinte leszek nem néztem meg.Nem gondoltam volna,hogy ekkora galibát okozok ezzel magamnak.Jó nagy marha voltam,hogy bedőltem neki,pedig lehettem volna figyelmesebb mert kisebbségi volt.
Remélem nem lesz semmi komoly bajom belőle,így is amióta jött ez a levél minden nap gyomorideggel fekszem le.

Köszönöm válaszát.

drbjozsef #   2020.02.29. 21:49

tomcsics,

Nem tudom miért kaptál ilyen levelet, elvileg neked ehhez nincs közöd, lehet, a hivatal se találta meg azon a címen a vevőt.

A baj az, hogy a fiktív szerződéseket nem szeretik, és ha fiktív adatok vannak egy szerződésen, akkor abból lehet baj. Itt hibáztál :

A baj az,hogy nem iratták át,sőt azon a címen amit a vevő írt az adásvételire

Mi az, hogy a vevő írt? Ez nem így megy. Közösen kitöltitek az adásvételit, kölcsönösen átadjátok egymásnak az irataitokat, és ellenőrzitek azokat, helyesen lettek-e kitöltve. Meg se nézted a személyiét és a lakcímkártyáját? Ennyi erővel bármit beírhatott volna.

Én egyelőre nem foglalkoznék vele, ha jól értelek, amúgy is a vevőt szólították fel. Hát menjen a nav, oszt tegyen amit jónak lát.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tomsics # e-mail 2020.02.29. 20:19

Tiszteletem!

Olyan problémám van,hogy januárban eladtam az autóm.Régi,hibás autó,100 ezer Ft értékben.
A vevőnek így is kellett.A baj az,hogy nem iratták át,sőt azon a címen amit a vevő írt az adásvételire, még az autó sincs és szerintem nem is laknak ott ( elmentem megnézni).
Jól sejtem,hogy átvertek kamu adatokkal?
Én már másnap voltam az okmány irodában,lejelenteni.Ott minden rendben ment,le is pecsételték az adásvételi szerződést.Biztosítónak is jeleztem,hogy eladtam az autót.
Az ottani okmányirodától kaptam egy levelet,hogy nem iratták át az autót és felszólítják a vevőt,hogy 5 napja van leadni a rendszámot és a forgalmit,ha nem teszi meg a Nav fog kimenni érte.
A kérdésem az,hogy én miért kaptam ilyen levelet?
Mi lesz akkor ha valóban hamis a vevő és tényleg nincs meg az autó?Lesz ebből bármi bajom,fel leszek jelentve,rendőrségre kell járkálnom majd?Eléggé be vagyok tojva,ez volt az első autóm,az első eladásom.Jóhiszeműen hittem a vevőnek...

wers # e-mail 2020.02.26. 07:12

Továbbá elég macerás lesz az átírás is, ha a vevőd nem tudja azonnal leműszakiztatni (15 napon belül). Szerintem átírják a tulajdonost, de egyből ki kell vonatni a forgalomból.
Azt kérdezzétek meg, hogy hogyan érdemes eladni, lehet jobb lenne, ha eladás előtt te vonatnád ki ideiglenesen a forgalomból, és a vevőnek is így írnák át.

wers # e-mail 2020.02.26. 07:05

Hogy tudnek forgalmi engedelyt szerezni az autora hogyha lejart.??
Jól mondták az okmányirodában, valóban így nem lehetséges. Gondolt át, még a nevében is benne van "forgalomban tartási engedély". Lejárt műszakival nem közlekedhetsz a forgalomban.

De neked nem is ez a problémád. Ha el akarod adni, elég lenyilatkozni, hogy elveszett, nélküle is eladhatod.

Ha át akarja íratni a vevő akkor eredetiség vizsgálat kell, oda pedig el kell vinni.
Ha tud a kocsi maga járni, akkor az okmányirodában kell kérni útvonal engedélyt. Ezzel el lehet vinni. Nem tudom a forgalmi hiányába belekötnek-e, szerintem nem. (hiszen pont azért kell ez az ideiglenes engedély, mert a forgalmi engedély nem érvényes)

A forgalomba helyezett, a forgalomból kivont, de érvényes
műszaki vizsgával nem rendelkező gépjárművek esetén.
Kizárólag a jármű javítása, eredetiségvizsgálata vagy hatósági
vizsgálata céljából a jármű telephelye és a gépjármű-fenntartó
telephelye, vagy az eredetiségvizsgálat, illetve a hatósági
vizsgálat helyszíne között történő közlekedésre jogosít.
Érvényességi ideje 3 nap. Az engedély kezdeti dátumát az
ügyfél határozza meg. A 3 nap egymást követő 3 napot jelent.

drbjozsef #   2020.02.25. 13:09

tom889,

Talán jön wers, aki ezt is szakérti, és megmondja a tutit, de szerintem semmilyen tiltás nincs, hogy ne adhatnád el.

Műszaki nélkül eladod, át kell írniuk a vevő nevére, kap új törzskönyvet, de nem kap forgalmit. Majd ha levizsgáztatja (útvonalengedéllyel, trélerrel), akkor utána kaphat.

(Fontos, hogy az adásvételibe kizárd a szavatossági jogokat, megtekintett állapotban veszi meg a vevő.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tom889 # e-mail 2020.02.25. 11:57

nem rejtett hiba inkabb szimpla eladashoz kapcsolodik a kerdesem

Van 1 autom amit eladnek, muszakija/forgalmi engedely lejart mar lassan 1 eve all a garazsomban.
A problemam torzskonyv megvan, forgalmi-t ugy elpakoltam hogy nem talalom. Bementem okmanyirodaba kerni ujat, de azt mondtak, hogy mivel a muszaki engedely nincs rajta ezert nem adnak.
Ordogi kor most mi tevo legyek? Hogy tudnek forgalmi engedelyt szerezni az autora hogyha lejart.??
Hogy tudnam eladni jogszeruen/hivatalosan. Nem akarom en lemuszakiztatni ujra, hibasan meghirdetem es vki megveszi. (remelhetoleg)