Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


balamber3 # 2011.03.20. 18:54

Sziasztok!

Az alábbi kérdésem lenne:
vásároltam egy használt autó egy kereskedőtől, aki csak 1 kulcsot adott hozzá... (áll. a másikat nem kapták meg)
garancia füzet szintén nem volt hozzá, majd hozzák....

az 1 kulcs miatt gondolom a casco kiesik ,de a kötelezőt azért kötöttem rá,, természetesen.
most halottam/olvastam, hogy milyen problémák lehetnek az 1 kulcs miatt, csináltassak zárcserét, vagy azért annyira nem kell megijednem?????
(ja, és ugye a zárcsere gondolom érintené az inditásgátlót is?????

Remélem valaki tud tanácsot adni, vagy megnyugtatni???

Köszi!

motoroska # 2011.03.21. 14:08

Sziasztok.

Egy hatalmas segítségre lenne szükségem.
Vásároltam egy autót 270.000 Ft-ért, megkötöttem rá a biztosítást, meg megcsináltattam az eredetiségvizsgát. Most az autó 300e Ft-ba van. Ma mentem az okmányirodába, és nem tudtam átíratni az autót, mert záradék van rajta, valami gyömrői behajtócég által :@
Én nem a tulajdonostól vettem, hanem egy sráctól, ő vette a tulajdonostól. Vagyis van 1 köztes adásvételi papírom. Tudom, hogy feljelentést kellene tenni, de autót lefoglalnák, ezt meg nem akarom. Most se autóm ( vagyis van, de így nem szaladgálhatok vele) se pénzem.
Ilyenkor mit lehet csinálni? Valahogy ki lehet játszani? Ami előtt megvettem az autót, direkt elkértem az autó papírjait, hogy bemegyek az okmányirodába, tájékoztatást kérni, de nem adtak, mert nem én vagyok a tulajdonos. Hogy lehet az állam, avagy okmányiroda ekkora f@sz :@ A szegény ember meg ez miatt bukik 300e.
Persze az eredetiség vizsga árát elfogadták!
Kérem a segítségüket, 19 éves srác vagyok, 2 és fél évig gyűjtöttem rá (közbe meg leraktam a jogosítványt) és még tanulók. Nagyon ideges vagyok :(
Előre is köszönöm

Atis77 # 2011.03.21. 14:35

Talán a forgalmiban lévő tulajjal kéne beszélni, utána leszel okosabb.

motoroska # 2011.03.21. 17:17

Hogyan találjam meg???nevét, meg lakcímét tudom, ha még ott lakik.

motoroska # 2011.03.22. 17:40

Nem lehet megtalálni a tulajdonost pfff Voltunk a házánál, már onnan 1 éve kilakoltatták őket, nem is az övéké volt a ház, hanem valami nyaraló és oda költöztek be. Már 1 éve nem látta a szomszédjuk, rendőrök, behajtók is keresték és azóta se találják. Állítólag Pesten bujkál valahol, neve Halászi Lajos. Reménytelen lesz megtalálni, ha rendőrök se találják.
Mit tegyek????

motoroska # 2011.03.22. 18:32

Bemegyek a rendőrségre feljelentést tenni, az embert tuti nem fogják megtalálni, akkor mennyi időre foglalják le az autót, és ha vissza kapom, akkor már át is írathatom?

maarcsy # 2011.03.31. 07:26

Üdv

2005-ben vásároltunk egy gépjárművet amivel a szerződésünk szerint minden rendben volt. Azaz volt rajta kötelező biztosítás és a többiek.Az adás-vételi szerződésben nem volt feltüntetve hogy a kocsink a vásárlás előtt totálkáros volt. Ez az egyik probléma. A másik az az hogy kiderült hogy valójában nem volt rajta kötelező és így iratták át és helyezték ismét forgalomba.
A Szentendrei okmányiroda szerint ( utólagos magyarázkodásuk)nem kötelező ehhez érvényes kötelező felelőség biztosítást kötni mert elég egy ajánlatszám is.
Én nem tudom mi a valós mert két okmányirodát kérdeztem meg ebből a szentendrei az egyik ott ugyanezt mondták amit leírtam , a budaörsiben pedig azt hogy érvényesnek kell lennie a kötelezőnek . A férjem a kocsit az átvételtől számított 30. napon össze törte és akkor derült ki ott hogy a kötelezőnk nem is él , nem létezik. de fura mód casco volt a kocsira kötve pedig azt nem akartunk. A szerződésünk pedig mindent tartalmaz hogy a gépjármű rendelkezi érvényes kötelező felelőség biztosítással. A mabisz a baleset után beperelt minket, mert ugye a kárt valakinek meg kell téríteni mert a férjem volt a hibás. A kereskedő pedig azt mondta azért nem kötötte meg a kötelezőt mert túl drágának találtuk ezért nem fogadtuk el. De a kocsit ezek után mégis sikerült elhoznunk átírva, újra forgalomba helyezve. De hangsúlyozom hogy a cascot azt mégis megkötötték rá...

Kérdésem ki hibázott? És mit tudok tenni?

Előre is köszönöm: Marcsi


Marcsy

guba # 2011.03.31. 16:25

Ha az adásvétel napján nem kötötték meg rá a kötelezőt, akkor ti hibáztatok.

Gabicsek # 2011.03.31. 17:56

merthogy hiába volt rajta kötelező (vagy nem volt), amikor megvásároltátok, a kötelezőt Nektek kellett volna rá újból megkötni, az előző tulajdonos érdekmúlásra hivatkozáva kéri a szerződés napjától a kötelező biztosítás megszüntetését.
És igen, elég egy biztosítási ajánlat az átíráshoz, mivel általában minden biztosító először egy ajánlatot ad, a kötvényt később küldi ki. Az ajánlat megadásakor be szokták rögtön fizettetni arra a félévre a díjat, amiről számla készül. Nem tudják az üzletkötők rögtön a kötvényt megcsinálni, mert azt nem ők készítik el.

maarcsy # 2011.03.31. 19:20

Abban az esetben ha egy autó kereskedő cégtől vásárolom a kocsit mint ahogyan történt és megbízom őket a teljes ügyintézéssel, akkor nem értem hogy történhetett, az aláírásomat alá hamisították az okmányirodában, erre írásszakértői vizsgálat is volt.

Miért kellett volna újra megkötni a biztosítást nekünk ha az autó átvételekor a szerződés szerint akkor lett megkötve, ugyanis a vásárlásunk miatt helyezték újra forgalomba az autót. Az okmányirodában fel is jegyeztek egy biztosítási számot, ami utólag vagyis most derült ki hogy csak ajánlat szám volt nem pedig érvényes biztosítás...de a kormányrendelet szerint érvényes kötelező nélkül nem helyezhető forgalomba .....


Marcsy

guba # 2011.04.01. 06:57

…de a kormányrendelet szerint érvényes kötelező nélkül nem helyezhető forgalomba .....

Ez igaz, de nem javít a helyzeteteken, ha kiderül, hogy esetleg más is hibázott. Azzal, hogy ezt gondoltam, meg azt gondoltam nem tudtok kimosakodni. Ha nem kötötték meg a szerződést a nevetekre, akár az eladó mint képviselő, akár ti magatok, akkor feleltek ezért. Más kérdés, hogy ha tudjátok igazolni, hogy milyen tartalommal bíztátok meg a kereskedőt az ügyintézésre, akkor vele szemben utólag is fel lehet lépni.

leipziger # 2011.04.02. 12:03

Tisztelet Fórumozók!

A következő ügyben szeretnék önöktől tanácsot kérni.
5 napja vásároltam egy BP-i használtautó kereskedésben egy 9 éves személygépkocsit óraállás szerinti 117000 km-rel. Laikus lévén, hirtelen megörültem a jármű szép állapotának, és naiv módon hittem a kereskedő által mondottaknak. Az autót ABS -el hirdették meg (megvan a hirdetés szövege is), ami persze mostanra kiderült, hogy nem tartozik az autó felszereltségéhez . Ez a kisebbik probléma, amit még meg tudok valahogy emészteni. Viszont időközben kiderült, hogy a fékrendszer teljes felújításra, illetve cserére szorul. Aminek költségei már nehezebben tolerálhatók számomra.
Az autó adatai alapján időközben sikerült felvennem a kapcsolatot, az autó első tulajdonosával, aki beszámítással hagyta ott azt a kereskedőnél, egy valamivel fiatalabb autóért (ami szintén gyanúsan kevés kilométeróra állással volt hirdetve).
Az előző tulaj elárulta, hogy ő 190000 Km-rel adta le az autót……..
Az autót még nem írattam át.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes e próbálkoznom a kereskedőnél az autó visszavitelével, vagy a jogi útra terelve az ügyet hivatkozva az eltitkolt hibára, az ABS hiányára, és a visszatekert Km óra állásra van e esélyem az esetlegesen a várható javítási költségek megtérítésére? (A megkötött szerződés egy sima autó-adásvételi forma szerződés, kitételt nem tartalmaz a felelősségről, sem nyilatkozatot az autó állapotáról.)

Véleményüket, tanácsaitokat előre is köszönöm!
Isten áldja mindnyájatokat!

sbkpetya # 2011.04.02. 18:14

Kedves Fórumozok!

Szeretnék Tőletek infót kérni a következő ügyben:
Tavaly vettem egy autót egész pontosan december 28-án viszont nem írattam át januárban mert közbe jött néhány dolog.Azóta kölcsönbeadási szerződésem van a gépjárműre.Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a jármű ideiglenesen ki van vonva a forgalomból mert az eredeti tulajának tartozása van az APEH felé. A kérdésem az lenne , hogy szerintetek mit tehetek ilyen helyzetben? Polgári peres úton igényelhetek kártérítést? Annyit még hozzá tennék, hogy a munkahelyem kívül esik a településtől egészen pontosan 40 km -el arrébb, ezért szükségem van az autóra a mindennapi munkába járáshoz. Sajnos mikor jeleztem felé, hogy akkor kérem vissza a pénzt és vissza kapja az autót aminek a rendszámát és forgalmiját 1 hónapon belül le kell adnia. Azóta sajnos nem tudom elérni telefonon.Szerintetek mit tehetek???
Válaszaitok előre is köszönöm.
Tisztelettel: sbkpetya

Gabicsek # 2011.04.03. 12:57

Szóval, ha jól értelmezem: Először kötöttetek egy adásvételi szerződést, ami eredeti okirat, mert a valóságot tartalmazza.
Aztán nem írattad át, ezért kötöttetek egy hamis kölcsönadási szerződést (mert ugye ez nem igaz, hogy kölcsön vetted, mivel megvásároltad). Tehát itt van egy magánokirat-hamisítás mind a "kölcsönadónak", mind pedig a "kölcsönvevőnek", mert ennek a szerződésnek valótlan a tartalma.
Ez mindkettőtök részéről magánokirat-hamisítás.
A kocsit pedig le fogják foglalni, erre készülj fel. Indíthatsz ezután eljárást persze, de a pakliban benne lehet egy büntetőeljárás is, ha ezt a bíróság hivatalból észleli, megteheti a feljelentést.

tompika1980 # 2011.04.03. 13:54

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Problémám a következő.
2010.09.29-én vettem egy autót amit időm hiányában egy jó barátom ismerősének elvittem ,aki műszakíztatással és átírással foglalkozik. Előtte az úriemberrel nem volt probléma. Az illetőt megkértem hogy csináltassa meg a műszakit ,majd szolt hogy át is íratja a nevemre ha akarom.Én örültem a dolognak mert mint írtam nem lett volna nekem időm.Irtunk megbízási szerződést amiből másolatot nem adott mivel egy héten belül meg lesz. A műszaki meg is lett ,majd két napra rá ,szólt hogy szórógitt van az alvázszám környékén holott nem lehetne , és ez beavatkozásra utal. Az autó papír szerint is át lett fújva fehérről pirosra hivatalosan.
Kérdezte mit szeretnék mert ez meg fog bukni eredet vizsgán.Én nem szerettem volna vissza vinni így megbeszéltük hogy kérem az alvázszám levédést.Aztán csak vártam. Semmi hivatalos papír nem érkezett hozzám.
Majd decemberben már elkezdtem érdeklődni hivatalos helyeken hogy hol tart az ügy.De ügy sehol.Ez idáig ha hívtam az illetőt mindig az volt a válasz hogy ez nem egy gyors folyamat ne parázzak.Majd Januárban jött egy felszólítás hogy írassam át az autót. De hogyan mert se papírok se kocsi ,minden az úriembernél. Írom neki mi a baj ,válasza megint csak ugyan az ne parázz nem tudnak csinálni semmit ,már csak a levédetési engedélyre várunk. Majd februárban megint kaptam egy felszólító levelet Írassam át. Ekkor már az illető a telefont csak nagy ritkán vette fel.Hát gondoltam utána járok a dolognak most már.Márciusban minden áldott nap mentem ,Rendőrség ,önkormányzat ,okmányiroda ,nemzetközi közlekedésfelügyelet ,sehol nem volt nyoma az autónak.Ekkor már írtam az illetőnek hogy adja vissza a kocsimat és a papírokat.Válasza ha volt ne parázzak de még nem adja vissza.Majd március második hetébe kaptam ,a levelet hogy 15 napon belül írassam át mert kivonják és megbüntetnek.Ekkor már írtam hogy megyek a Rendőrségre.Egy heti kínlódásomra a kocsit vissza adta de a papírokat nem. Jelenleg sincs papírom ,de a kocsit az okmányiroda kivonta 1-évre az Apeh meg megbüntetett 60ezer forintra.A feljelentést megtettem.
Mire számíthatok. Se büntetést nem vagyok hajlandó kifizetni se az egy évet kivárni mire újra forgalomba helyezhetem.Mit tehetek én?

sixti # 2011.04.04. 15:41

Sziasztok!
Eladtam az autómat egy használt autó kereskedőnek.Ami hibát tudtam az autóról, azt el is mondtam neki. Rá kb. 2 hétre ő eladta az autót. Az új tulaj, ha jól tudom 5 nap elteltével jelentkezett, hogy nem jó az autó.A kereskedő kiadta a telefonszámunkat és az új tulaj minket hívott fel, hogy gond van az autóval.Visszahozatta a kereskedő és állítólag hengerfejes az autó. 200.000 Ft lesz a javítási költség, és ő úgy gondolja, hogy ebből 100.000 Ft-ot mi fizessünk ki.
Ha ezt nem tesszük választhatjuk a peres utat is.
Az lenne a kérdésem, hogy jogos-e a követelése,milyen esélyünk lenne a peren, ill. kb. milyen költséggel jár egy ilyen per.

guba # 2011.04.04. 17:51

Tompika, fizesd ki a bírságot, és ha lesz eljárás a feljelentésed alapján, akkor abban megpróbálhatod érvényesíteni polgári jogi igényként.

guba # 2011.04.04. 18:01

Vissza­hozatta a kereskedő és állítólag hengerfejes az autó. 200.000 Ft lesz a javítási költség

Az autókban van hengerfej, de mi a baja? Ez szakértői kérdés, a hiba oka, keletkezésének ideje, javítás költsége, stb. Ezeket mind bizonyítania is kell tudni. Bemondásra nem fizetnék semmit.Ezen kívül, ahogy már sokszor leírtam, minden szavatossági igény jogosságánál döntő szempont, hogy a kocsi kora és elhasználtságának foka alapján mi volt elvárható.

klauri # 2011.04.05. 19:31

Üdvözlök Mindenkit!

Problémám tárgya:

Márc. 25-én lefoglalóztam egy autót, megtekintett,kipróbált állapotban.31-én megvásároltam,azaz múlthét csütörtökön (5 napja), azóta kiderült hogy az általam vásárolt Mondeonak turbószabályzó hibája van,360ezer ft-os alkatrész.Felhívtam a kereskedőt,holnapra,azaz szerdára visszahívott,hogy lehet csak piszkos,stb...Időközben megtudtam hogy sok ilyen autónak ez típus hibája...Mit tehetek a kereskedővel szemben holnap?Már a nevemen az autó,minden.Én ezt rejtett hibának mondanám.3 lehetőséget sorolnék neki fel

  1. visszaad 300ezer ft-ot
  2. most kitakarítják a turbót,és vállal rá garanciát
  3. visszavásároltatom vele

Mik a jogaim,mit tehetek?
Kérem segítsetek,köszönöm!

Gabicsek # 2011.04.05. 19:37

én megjavíttatnám vele az autót, fizesse ő a javítási költséget. Tuti, hogy erről tudott, csak elhallgatta. De ha ő csak megbízás alapján értékesített, úgy gondolom, hogy az autó volt tulajdonosával állsz jogviszonyban, tehát rajta követelheted a javítási költséget, illetve azt, hogy ő javíttasson. Egyelőre próbálj azért a kereskedővel egyezkedni. Ez a szöveg, hogy koszos, csak az ő reménysége:)

klauri # 2011.04.05. 19:46

Köszönöm!

Igen,ebben én is 100 % biztos vagyok,hogy tudta. Az autó külföldi volt,rendszám nélkül,a foglalózás,és adásvétel között ő intézte a nevemre íratást.

De létezik olyan,hogy egyezkedésnél felhozom neki mondjuk a Fogyasztóvédelem szót?Ha nem megy bele...Mert hallottam már közben olyanról is,hogy 8 napon belül köteles visszavenni.
Hol találnék erre itt neten törvényszabályokat?

De holnapra mondjuk már azt is valahogy meg kellene oldanom,hogy ügyvéddel megyek,mert ekkora vételösszeg után,én biztos nem költök rá még ennyit.

Gabicsek # 2011.04.06. 19:51

Jó ötlet, hogy ügyvéddel menj, verd ki belőle a pénzed, vidd az autót is.
Szerintem kevésbé félnek a fogyasztóvédelemtől, mint az önkormányzattól, aki kiadta nekik a működési engedélyt. Én azt emlegetném. De ha van jó ügyvéd ismerősöd, majd ő elbeszélget úgyis vele, kénytelen lesz visszavenni az autót.

M. Gábor # 2011.04.19. 09:31

Üdv

Tanácsot szeretnék kérni. Négy éve vettünk márkakereskedésben egy Renault Clio-t, mely állításuk szerint bemutatóautó volt, de csak pár km volt benne. (többször vettünk már ott kocsit, állításuk szerint így olcsóbban tudták adni) Most decemberben álló helyben ok nélkül kinyílt a jobb oldali oldallégzsák, melyet szakszervizben megmutattuk (lefotózták de nem csináltak semmit). Ezután írtam a vezérképviseletnek, hogy segítsenek az ügyben. Most válaszoltak amiben azt írják, hogy a kocsit 2005-ben gyártották (forgalmi szerint 2006-ban és 2007-ben lett forgalomba helyezve), és a légzsák viszont 2006-os gyártású, tehát cserélve lett, de nekik az adatbázisban nincs nyoma ennek a javításnak. Következésképpen ha nem szakszervízben lett javítva akkor a garancia elveszik így nem tudnak segíteni.
No ezzel csak két problémám van. Ha én a kocsit 2007-ben veszem meg a szalonban, akkor előtte ki törte össze úgy hogy kinyílt a légzsák és cserélni kellett? Ha a kocsi huzamosabb ideig volt bemutatókocsi (és aztán visszatekerték az órát) akkor is miért nincs nyoma a javításnak? Az hogy törve volt igen valószínű, mert azóta volt a kocsi hatósági műszakin (ahol egyébként nyitott légzsákkal simán átment), és a vizsgáztató észrevette hogy ugyanazon az oldalon az ajtónál lévő kis gyári matrica légbuborékos, vagyis újra lett ragasztva. Ha nekem a szalonban törött kocsit adnak el újként, azért nem jár nekik valami dádá? Nekem meg valami kártérítés? Vagy minden ki van védve azzal hogy bemutatókocsi volt? Mit lehet tenni?

Gabicsek # 2011.04.19. 19:11

Vidd el a szalonba a bizonyítékaidat és követelj tőlük értékcsökkenést!

guba # 2011.04.21. 06:14

Ezt a követelést már csak kártérítési igényként lehet előadni, mert szavatossági alapon elévülési időn kívül vagy, de mindenképpen jogosnak tűnik. Egy szakértővel fel kell becsültetni az értékcsökkenést, és kárként kell megfogalmazni.