Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


Vandor12 # 2012.04.12. 16:39

Tisztel Fórumozók!

Problémám a következő, amelyben szeretnék gyors útmutatás kérni, hogy mi lenne az optimális lépés:

Pontosan 1 hete autókereskedővel elcseréltünk egy BMW-t + készpénzt, egy Mazdára.(A teljes készpénz átadásról nem készült papír.) A kereskedő kipróbálta az autót, mi is, átíratás megtörtént. A kereskedő tegnap perrel fenyegetett mert, hogy a BMW motorja nem megfelelő, így az autót szeretné visszacserélni. Arról a bizonyos problémáról nem tudtunk semmit, viszont állítása szerint van annyira súlyos az ügy, hogy perre viszi, ha nem cseréljük vissza.
A kérdés: milyen lépést javasol a szakember? Visszalépjünk a cserétől, vagy belemenjünk egy perbe.

Tisztelettel: V

wers # 2012.04.12. 11:54

alahogy belefoglalhatom , hogy X ideig az eladó garanciát vállal
Adásvételkor egy szakembert viszek magammal , de ő sem lát "belsejébe".
A Te szemszögedből igazad van, de nézd onnan, hogy az eladó sem lát bele. Használt járműt venni mindig rizikó, beleírni lehet a szerződésbe, kérdés, az eladó aláírja-e.
Kérd el a szervízkönyvét, és menj be a szervízbe, esetleg az eladóval együtt, ahol csináltatta, szerintem attól okosabb leszel.

guba" # 2012.04.12. 10:54

Igen, szerződésben lehet jótállást vállalni.

TTGabor # 2012.04.11. 17:53

Üdvözlöm a fórumozókat !!

Motort szeretnék vásárolni, ez lesz az első "ügyletem", tehát tanácsot szeretnék kérni. Magánszemélytől vásárolnék.

Először is adásvételi, ez meg felelő lenne??? www.proviti.hu/…des_2011.rtf

Ha nem, megkérem linkeljenek egyet!!!

Másodszor beszéltem személyesen az eladóval , sok mindent elmondott őszintén, elmondta hogy ütközött vele de csak a váz sérült motorikusan semmi probléma nincs , és teljes vázcsere volt, a külsőjét látom tényleg nincs vele probléma, de a motorikusan nem bízom a szavában és itt kérnék ismét segítséget az adásvételi szerződésben valahogy belefoglalhatom , hogy X ideig az eladó garanciát vállal , hogy nem lesz semmi probléma vele ? Vagy , hogy írhatnám bele ? Eltitkolt dolgokat ilyesmi ? Adásvételkor egy szakembert viszek magammal , de ő sem lát "belsejébe".

Köszönöm a válaszokat

guba" # 2012.03.28. 07:29

A vevőnek kell bizonyítania a hiba tényét, mibenlétét, és azt, hogy a hiba oka már az adásvétel idején fennállt. Ezek után lehet latolgatni egy esetleges perbeli esélyeket.

csillag34 # 2012.03.27. 21:01

Tisztelt Szakértők,T.Fórumozók!

A köv.problémához kérnék segítséget,tanácsot.
Novemberben eladtuk Audi A4-es gépkocsinkat,közvetítőn keresztül.Kb.2héttel később jelezte az új tulajdonos (autókereskedő),h.lehet,h.a váltóval gond van(egy adategyeztetés miatt kerestük meg őt mi telefonon).
Azóta nem jelentkezett,ma felhívott,hogy a váltó cserére szorul,szakértővel megvizsgáltatta,és ha nem fizetünk,kárigényét peres útra tereli.

Amit az autóról tudni érdemes:10éves,hibátlan bőr karosszériával,150e km volt benne eladáskor,végig szakszervízben javított,ellenőrzőtt.
Mi a garancia arra,hogy valóban rejtett hibás volt,miért csak most jelentkezett a vevő,mennyit vagyunk kötelesek átvállalni a váltócseréből,egyáltalán,ennyi idő és ilyen körülmények között kötelesek vagyunk-e..?
Mindenki hozzászólását,segítségét előre is köszönöm!

guba" # 2012.03.27. 17:44

A műszaki vizsgán való megfelelés felelősségét nem a tulajdonos, hanem a vizsgabiztos viseli. Ha tehát mindenképpen azt a felelőst keresed, akkor ott kell. Azért nincsen értelme, mert nem lesz ettől jobb a te helyzeted, és anélkül, hogy láttam volna az autódat merem állítani, hogy a sikere is eléggé kétséges. Ha az eladó nem hajlandó elismerni a hibát, akkor szavatossági igényt támaszthatsz vele szemben. Először egy műszaki szakértővel vizsgáltasd meg, ő majd megmondja, hogy mennyire alapos a kifogásod.

dr.lacko # 2012.03.26. 16:16

Miért nem tehetek feljelentést a tulajdonosokra,ha bizonyíték lehet rá,hogy feketén vizsgáztattak autókat.Ezzel veszélyeztették az enyém és más életét.Mint írtam vettem egy autót,és kiderült hogy rejtett hibája van,a motortartó bölcső kontár javítása,és hibája miatt.A motort csak a lélek tartja a helyén.A tulaj nem hajlandó elismerni a hibát,és nem hajlandó a pénzt sem visszaadni.Akkor miért nem jelenthetem fel,gondatlan emberélet veszélyeztetése miatt.Akkor mit tegyek?

guba" # 2012.03.24. 15:14

Feljelentést nem érdemes tenni, polgári jogi igényed lehet, de hogy alapos-e, az a leírásodból nem derül ki.

dr.lacko # 2012.03.24. 12:33

Sziasztok!Vettem egy autót,de kiderült hogy rejtett hibája van.Friss műszakival rendelkezik,ami azt jelenti hogy a szerelők szerint feketén lett vizsgáztatva.Tudok-e feljelentést tenni a tulaj,vagy az az előtti tulaj ellen.Előre is köszönöm!

Sonny # 2012.03.21. 09:01

ÜDV!
Az lenne a kérdésem hogy most készülek egy használt motorkerékpért venni egy magánszemélytől amely elvileg kitűnő állapotban van, megnéztem kipróbáltam. Van e esetleg valami formanyomtatvány vagy elég ha az adásvételin beirjuk a megjegyzéshez hogy ha mondjuk 15 napon belül előjön valami rejtett hiba pl motor, váltó, zerkezeti hiba stb akkor nekem visszatéritse a pénzt vagy ez hogy működk? köszönöm előre is

guba" # 2012.03.17. 06:09

A mobile.de oldalon például, de sok hasonló oldal létezik. Nem valószínű, hogy jó áron megvegyék külföldre, szerintem, de hirdetni nem kerül semmibe.

papesz49 # 2012.03.14. 17:19

T. fórumozók!
Valakinek sikerült ilyesmi?
'978-as évjáratú OPEL Manta/1897 cm3/ szgk-t szeretnék eladni , lehetőleg jó áron külfödre.
Hol hirdethetem és mi a jog procedúra?
köszi

guba" # 2012.03.14. 16:05

Azonnal nem tudtok elállni, kijavítást lehet kérni, ha pedig nem gazdaságos a javítás, akkor nyilván majd a kötelezett fogja felajánlani az eredeti állapot helyreállítását.

enzsuzsa # 2012.03.12. 10:52

Kozben megis meglett a szerzodes, melyben ez all :"A gepkocsira a kereskedo 6 honap szavatossagot vallal, fo alkatreszre (motor, valtora). Elado, mint a hasznalt gepjarmu ertekesitoje, tajekoztatta a vevot mindazon gepjarmuvet erinto informaciokrol, amely a vevo veteli szandekat befolyasolhatja." Ez ugye nem tortent meg, mivel a az auto turbohibas volt. Van esely arra, hogy utolagosan ellaljunk a szerzodeskotestol es visszakajuk az auto arat? a javitas nem lenne gazdasagos a kereskedonek sem, mert komplett motort kell cserelni, ami alaphangon fel millio forint.

enzsuzsa # 2012.03.12. 10:25

Tisztel Mindenki!
Igen nagy problemaval kapcsolatban szeretnek tanacsot, utmutatast kerni.
2 hete vettunk egy kereskedesbol egy hasznalt autot (dci motorost) 1,2 M forintert. allitasa szerint teljes szervizen esett at az auto, amirol papirt sajnos nem mutatott. Mar az uton hazafele elfolyt a valtoolaj, de a kereskedo keszsegesen elszallittatta es megjavittatta az autot. Ezek utan hosszabb utra indultunk most a hetvegen, a 200 km-re elo szuleimhez. hazafele az autopalyan a motor dadogott egyet es valoszinuleg elszallt a turbo, mert ettol fogva hangosan sivitott. felhivtuk ujra a kereskedot, aki azt tanacsolta, reggel ovatosan guruljunk be vele a szervizbe ujra, megnezeti. am a szerviz fele ut kozben a motor felrobbant. tuzoltok, mentok, rendorseg es minden ami kell, jegyzokonyv felvetel stb. ilyen esetben van-e barmi esely arra, hogy a kereskedo visszaadja a vetelarat vagy teritesmentesen megjavitassa az autot? Az atiras mar megtorent a multheten. (a szerzodes most nincs nalam sajnos hogy atolvassam, mert egy oraja tortent mindez...) barminemu tanacsot, segitseget elore is nagyon koszonok!

Atis77 # 2012.03.05. 14:13

Nemigen mert városban nem nagyon szokás 5. és 6.-ik fokozatot használni. Én legalábbis max. 4esben megyek nem terhelem a váltót és a motort 1000 körüli fordulatszám tartományban.

Ádee # 2012.03.05. 12:36

"5. és 6. fokozatban búg)"

Kipróbáláskor nem tűnt föl?

guba" # 2012.03.02. 08:55

Mint rutinos kérdező tudhatod, hogy a két soros, konkrétumoktól mentes kérdésekre szavatosság témában, semmit nem lehet válaszolni.

Atis77 # 2012.03.02. 08:45

Sziasztok

Kereskedésből való kocsira mennyi garanciát kell vállaljon az eladó. Ismerősöm vett kevés kilométeres viszonylag fiatal autót, és a váltója hibás neki (5. és 6. fokozatban búg) Bontott darab 80-160e ft között mozog plusz a csere munkadíja, vagy felújítás ami ugyan ennyibe lenne.

dr.lacko # 2012.02.29. 18:27

Üdv. mindenkinek!Nekem hasonló gondom van,mint mindenkinek.Vette egy autót február 10-én.Viszont csak tegnap derült ki a turpisság,a tavaszi nagy szerviz közben.Egy roncsot vettem,ami elméletileg friss műszakival,de ezt valószinü megvették a műszakit.Visszavitem a tulajnak de ő nem hajlandó vissza adni a pénzt.Közben minden bizonyitékkal ügyvédhez fordultam.Még a szervizben kapot bizonyitékokkal is.Mivel későn kaptam meg a törzskönyvet,már teljesen kifutottam a 15napból,és érvénytelen a szerződés,mert arról hiányzik a törzskönyvszám.Jól cselekedtem,vagy nem!Fő probléma az autón,hogy a motortartó bölcsőt csak lélek tartja össze,és bármikor meghalhatam volna ha a kerékre a motor rádől menetközben,mondjuk 100-nál!érthető!

guba" # 2012.02.29. 10:34

Polgári jog, azon belül hibás teljesítés.

v_sanyi # 2012.02.28. 17:23

T.Szakértők.Azt szeretném megtudni, hogy a használt autó vásárlása után kiderült problémák ügyében a jogászat melyik szaka a legilletékesebb, mire szakosodott ügyvédet a legcélszerűbb megkeresi?
Büntető, közlekedési, vagy melyik szakot?

guba" # 2012.02.24. 14:47

Lehet, hogy van, de ahhoz hogy ezt meg lehessen mondani, egy sokkal részletesebb tényvázlatot kellene adni.

andi71 # 2012.02.23. 18:09

Kedves Fórumozók és Szakértők!

Az alábbi problémám miatt kérnék tanácsot, hogy mitévő legyek. Mit tehetek?
Karácsony előtt magánszemélytől vásároltam egy VW gépjárművet. Semmilyen hibáról nem tett említést az eladó. Másfél hónap után az autóm megállt. A motor teljesen tönkre ment. A szerelő azt mondta, hogy az autó előzőleg törve is volt valamint a motor már jelentős (szakszerűtlen) javításon esett át. Most komplett motorcserére van szükség, aminek költsége legalább 500.000Ft lesz.Van lehetőségem ebből valamennyi költséget áthárítani az eladóra?