Kötelező biztosítás


sysy73 # 2005.11.21. 09:23

Felmondtam a mostani biztosítómnál a szerződést január elsejével. Szeretnék egy másik, kedvezőbb biztosítást kötni , a mostani biztosítóm viszont azt a tájékoztatást adta, hogy majd csak január elseje után adja ki a kártörténeti leírást.
Ez így szabályos ?
Előre is köszönöm válaszukat.

Üdv.
Sysy

cat981 # 2005.11.21. 19:03

szia,
bonus-malus igazolást a szerződés megszűnésétől számítva legkésőbb 3 hónap múlva adhatod át az új biztosítódnak, tehát nem gond.

the big cat # 2005.11.21. 19:25

És az új biztosítódnál visszamenőlegesen módosítani fogják a díjad, igaz így sajnos elsőre A0-ás díjat kell fizetned.

világesze2 # 2005.11.24. 22:43

Lehet, hogy biztosítóról biztosítási egyesületre váltok.

Azt hallottam, hogy vannak az egyesületnek hátrányai. De hogy pontosan mi, azt sosem mondja senki.
Elmagyarázná nekem valaki?

Köszönöm

világesze2 # 2005.11.24. 22:43

Lehet, hogy biztosítóról biztosítási egyesületre váltok.

Azt hallottam, hogy vannak az egyesületnek hátrányai. De hogy pontosan mi, azt sosem mondja senki.
Elmagyarázná nekem valaki?

Köszönöm

Royal # 2005.11.26. 23:00

Én egy biztosító egyesületnél vagyok... eddig igazából semmi komolyabb bajom nem volt velük, eltekintve attól hogy a bonus-malus igazolásomat, bár tavaly szerződéskötéskor leadtam, nyáron mégis küldtek egy figyelmeztetést hogy pótoljam a hiányt, különben M4-be visznek le. Aztán bementem személyesen tisztázni, kisvártatva elő került a BM igazolás. A másik amit észrevettem hogy nem nagyon szeretik tájékoztatni az ügyfeleket semmiről. Ominózus eset után sem kaptam semmilyen helyreigazító dokumentumot. Vagy pl; ugye igy év vége felé kellene küldeniük a biztosítóknak tájékoztatót az ügyfelekhez, hogyan alakul a jövö évi tarifájuk... na nekem még ilyen nem jött, kénytelen voltam felhívni az egyesület ügyfélszolgálatát. Kedves női hang közölte hogy nem lesz tarifaemelés :O Örvendetes hír, csak éppen nem tudom elhigyjem-e, vagy kérjek valami hivatalos tájékoztatót erről?! Mert ugye a szó elszáll... ha januárban megjön a csekk, és mondjuk duplájára emelt dij lesz rajta, nincsen semmi irás a kezemben amire hivatkozhatok, és jövö évig nem is válthatok biztosítót... Tényleg mit lehet ilyenkor tenni? Kötelező a jövö évi dijszabásról irásban tájékoztatni az ügyfeleket?

autojogasz (törölt felhasználó) # 2005.12.11. 09:59

A biztosítóknak a jövő évi díjszabásról október 30-áig kell közzétennie tájékoztatót két országos napilapban, az ügyfélfogadásra kijelölt helységeikben, és az interneten.

A biztosító egyesület esetében a biztosítási díj mellé - miután egyesület - tagdíjat is kell fizetni, ennek összegével tehát a díj növekszik. Egyesület esetében - ha a kárkifizetések az egyesület pénzügyi működését, elsősorban a további kárkifizetések teljesítését veszélyeztetik - az egyesületi tagok a biztosítási díjuk összegével egyező pótbefizetés teljesítésére kötelezhetőek, vagyis a díj akár évközben, teljesen jogszerűen, a kétszeresére is emelkedhet. Persze erre eddig a gyakorlatban nem került sor, hisz ez valószínűleg annak az egyesületnek a halálához, de mindenképpen a piaci ellehetetlenüléséhez vezetne a következő évtől kezdve (mindenki otthagyná, senki sem bízna a közzétett díjakban).

A B-M igazolás hiánya valóban M4-es besorolást eredményez (nem A0-t), van néhány kivétel (pl. párhuzamos szerződések), most nem részletezem. Utólag beérkezett B-M igazolás esetén kötelező az átsorolás.

Mugli # 2009.03.24. 11:35

Kötelező biztosítás robogóra !
Érdekesség, és szerintem jogi bukfenc. Tavaly a MÁV ÁBE biztosítónál kötöttem meg a robogóm kötelezőjét, és kifizettem egyösszegben az egész évet. Az idei biztosítást akkor köti meg velem az új bitosító, ha a tavalyi második félévet újra kifizetem, mert megszűnt az előző biztosítóm. Erről miért én tehetek ? Ráadásul télen épeszű ember nem robogózik. Rendszámom sincs, tehát nincs mit leadni sem. Miért fizessek egy olyan időszakra kétszer amikor nem is használtam a robit ? Hol van a PSZÁF felelőssége, hogyan kaphatott működési engedélyt egy biztosító, pénzfedezet nélkül ?
Mit csináljak hogy ne kelljen tavalyra fizetnem a semmiért, és az idén legyen biztosításom ? Adjam el tavaly decemberi dátummal papíron a nejemnek ?

monalisa1 # 2009.03.24. 18:58

A tavaly második félévi befizetett díjat kellene elismertetni az új biztosítóval, illetőleg ők biztosan tudják honnan és mi módon lehet azt visszakövetelni.

Addig is míg ez elrendeződik, és mivel bizonyára mielőbb motorozni akarsz, f. évre a biztosítást meg kell kötnöd - másképp nem lehetséges a közúti forgalomban való részvétel.

És azért kell az egész évi díjat megfizetni, mert egy rendszám nélküli kismotornál ellenőrizhetetlen, hogy az ideiglenesen ki volt-e vonva a forgalomból - és erre az időre valóban nem kell bizt. fizetni -, miközben esetleg ilyenkor is vígan használj azt...

Volt a MÁV ÁBE-nek elegendő pénze, csak a vezetőség azt köztudottan elsikkasztotta...

Monalisa
lakus hozzászóló

Mugli # 2009.03.25. 07:39

Természetesen szándokozom az idei évre biztosítást kötni, de nem szándékozom kétszer fizetni tavalyra.

Volt a MÁV ÁBE-nek elegendő pénze, csak a vezetőség azt köztudottan elsikkasztotta…

OK, de miért velem akarják megfizettetni, hogy ők loptak ? Hajtsák be rajtuk, zárolják a vagyonukat, és hajtsák be a tartozást. Nem komoly ugye, hogy én pereljem egyénileg a tolvajokon az elsikkasztott pénzem ? Akkor mégis minek az állami felügyelet, biztosítási felügyelet, vagy mittudom én, nem vagyok szakértő. De több mint 40 éve vezetek és talán 5 ször ha volt balesetem, 6 éve vagyok bonusz maxon, miért kellene a legdrágább biztosítót választanom? Kidobott pénz amit költök rájuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 07:42

de miért velem akarják megfizettetni, hogy ők loptak ?

Mert tag voltál, és másokkal együtt te választottad a vezetőséget.

Mugli # 2009.03.25. 08:34

A vezetőséget nem tudom ki választotta, és én nem vagyok jogász, meg biztosítós sem. Nem érdekelnek a hókusz-pókuszok. Vásároltam egy szolgáltatást, úgy mint amikor bemegyek egy fodrászhoz, akkor sem kérem el a működési engedélyét, mert bízom abban, hogy kint van a táblája, tehát arra megfelelő személyek vagy szervezetek ellőnirzték mielőtt megkapta az engedélyét. A biztosítóval is pontosan így vagyok, nem értek hozzá hogy RT, vagy BT, vagy bánom is én mi. Kínált egy szolgáltatást és én megvettem ezt pont. Aki lopott verjék el rajta, és nem rajtam. Ezen az alapon mindenki a ki Posta Bankos volt (ott volt pénze) behajthatták volna a bank tartozást is nem ? Nem úgy mész be egy biztosítóhoz vagy bankhoz, hogy agyják már oda az engedélyüket mert átnézném, ja és szeretnék betenni 50 eFt-ot :-). Szal sánta a dolog.

monalisa1 # 2009.03.25. 14:17

Azért lettél a MÁV ÁBE szerződött ügyfele ment olcsó biztosítónak tünt - és jogod volt ekként dönteni. Az más kérdés, hogy egy az "olcsóság" a végén visszaütött - előre nem látható módon.

Javasoltam: tessék visszaszerezni tőlük a múlt év II. félévre befizetett biztosítási díjat - több tízezrek kénytelenek ekként eljárni.

A pénz visszaszerésének útját-módját bármely más biztosító bizonyára elmondja.

Monalisa
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.25. 14:21

Az ember olvassa el, amit elétesznek aláírásra. Ha nem olvassa el, és ebből problémája adódik, lehetőleg magát hibáztassa. "Az állam nem lehet nagykorú polgárainak gyámja" - hogy egy klasszikust idézzek.

Mugli # 2009.03.26. 12:55

Bocs hogy laikusként itt vitatkozom. De 1.)nem biztos hogy a kapott szerződésből egyértelműen kiderül, hogy a saját szabályzata ami kivan függesztve a biztosító irodájának a falán, mit tartalmaz. 2.) Miért kell nekem értelmeznem és nyomoznom, a rejtett csapdák után ? 3.) Tényleg komolyan gondolja bárki is azt, hogy természetes ezrek pereljenek egy egy társaságot, és nem valamilyen állami szerv feladata ez. Ami történt bűncselekmény sikkasztás, emiatt nem az elkövető felel ? 4.) Minden normálisan működő társadalomban létezik egy bizalmielv, pld ha felszálsz a buszra sem kéred el sofőr jogosítványát, ezt helyetted megteszi az alkalmazó vállalat, enélkül nem működik semmi. Azt hogy vannak emberek akik visszaélnek az ellenőrzések hiányosságaival, ezért nem egy közösségnek kell fizetnie. Tudtommal az igazgató úr "felelős beosztása" miatt nem borravalót keresett, akkor most mitől volt ez "felelős" ? Miért nem természetes az hogy valaki vigye a balhét ? Miért a károsultakkal akarnak fizettetni ?

kea4 # 2009.03.27. 17:05

Kedves Listatársak!

Az elmúlt hetekben kaptam postai utalványon néhány ezer forintot attól a bizotsítótól, ahol a kötelezőm van. Minden megjegyzés nélkül. Küldtem nekik egy emilt, hogy ezt meg miért kaptam, de semmi válasz. Pár hét múlva kaptam ugyancsak tőlük ugyancsak postai utalványon egy háromszor akkora összeget. Küldtem megint egy emilt, hogy mégis, miért. A minap megjött a válasz, hogy szerintük tavaly november 28-án megszűnt a szerződésem náluk, díjnemfizetés miatt. Az igaz, hogy az utolsó negyedévet két részletben utaltam át (kényszerű likviditástervezés eredményeképp), de az idei első negyedévet időben átutaltam. Most pedig gyakorlatilag vége az első negyedévnek...

Most mit, pontosabban hogyan célszerű tennem? Nyilván kell kötnöm kötelezőt valahol, de az emilen kívül semmilyen papírom nincs.

Üdvrivalgással:
KEA.

imre1 # 2009.04.22. 10:43

T. fórumozók. Egy agyon reklámozott biztosítónál vagyok biztosítva a kötelezővel. akaratlanul bár gondolom senki nem csinálja akarva, kárt okoztam egy parkoló járműben, közúton.kitöltöttük a baleseti kár bejelentőt ahogy illik, elismerve az okozott kárt.A biztosító nem akar fizetni,mivel parkoló autórol van szó. mi köze hogy mit csinált az autó? kár megtörtént biztosítás van.ezért fizetjük nem? ha netán megöltem volna a benne ülő személyt, nem köz utí baleset? akkor nem kell hivni rendört sem? kötelező gépjármű biztositás mindegy hogy jár a motor vagy én tolom vagy húzom ezért fizetem hosszú évekig.ha nem fizetsz hamar eszre veszik de hogy menyit szednek össze hiába azt elhallgatják .a kár kb 200.000 ft, a biztositó a GENERTEL

Grád András # 2009.04.22. 11:15

Kedves Imre1!

Ha valóban ön okozott parkoló autóban kárt, a biztosítónak természetesen fizetnie kell. Ha viszont netalán csak valami összejátszás lenne a dologban (korábban keletkezett sérülés utólagos megtéríttetése a biztosítóval), akkor akár még biztosítási csalás is lehet a dologból. Sajnos az vall erre, hogy Ön, mint károkozó sérelmezi a kár kifizetésének elmulasztását, holott az ön érdeke éppen az lenne, hogy erre ne kerüljön sor a bonusz elvesztése miatt. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Impossible # 2009.04.23. 18:40

Imre,

olvasgatásra ajánlanám:

http://www.das.hu/

Egyébként pedig nem szólnék bele.

vivabox # 2009.04.28. 09:15

MABISZ
Két évvel ezelött barátnöm balesetet okozott az én tulajdonomban lévö gépkocsimmal. Ez március elején volt. Én pont akkor váltottam biztosítót, a MÁV-hoz mentem át az év elejétöl.
Most, minden elözmény nélkül kaptam egy bírósági fizetési meghagyást, hogy fizessek 300 ezer Ft-t kártérítésként az eset miatt a MABISZ-nak ugyanis a MÁV felszámolója szerint nem volt érvényes biztosításom március elején.
A központi adatlekérdezés szerint évek óta a mai napig folyamatosan biztosítva voltam. Soha nem szünt meg szerzödésem nemfizetés miatt.
Egyet tudok csak elképzelni hogy a csekket késön kaptam meg és ezért nem lehettem biztosítva.
Maga a csekk nincs már meg a további részleteket pontosan fizettem utalással illetve a MÁV hívta le a számlámról.
Létezik az, hogy éveken át folyamatosan fizetek kötelezö biztosítást, nem mondják le, nem utalnak vissza egy fillért sem és eszerint mégsincs érvényes biztosításom ?

monalisa1 # 2009.04.28. 20:26

Óóóó, az életbiztosítástól kezdve a lakásbiztosításon át a cascóig bezárólag, vagyis gyakorlatilag a teljes biztosítási kínálati skálán számtalan hasonló esetről lehet olvasni: az illető fizet, közben valami okból az egyik biztosítótól átkéri magát a másikhoz, ezt akkor "rendben" le is papírozzák, aztán utóbb kiderül: évek óta nincs érvényes biztosítása már!...

Hogy időközben miért nem szóltak?
Nemigazán bibelődnek minden egyes szerződés pontos átvezetésével (...) valamint amíg hozzájuk hónapról hónapra bejön a pénz, igazából nem is érdekük az ügyfelet tájékoztatni...

Az összes létező (= meglévő) befizetési csekkel felfegyverkezve kell a tárgyaláson megjelenni, és ott a helyzetet tisztázni. (Minden egyes csekkről készüljön 3-4 másolati példány, legjobb ha többet is egy lapra fénymásolsz.)

Remélve meg tudod győzni az igazadról a bírót!

"Lisa"
laikus hozzászóló

gittus # 2009.04.28. 20:35

vivabox

sajnos ha nem tudja bizonyítani hogy a befizetéseket határidóben megtette, akkor bajban lesz. Ez tipikus kibúvó a biztosítók részéről. A biztosítási díj visszatérítését kérheti. Tudom most nem biztatót mondtam, de ha a határidőben megtörtén befizetéseket nem tudja igazolni akkor a végén fizetnie kell.

vivabox # 2009.04.29. 11:51

Számomra kérdés az is, hogy ha a MÁV szerzödésem megvan az év elejétöl az adott év végéig, elég-e annyi hogy a MÁV felszámolója azt mondja egy levélben
nem volt érvényes szerzödésem, neki vajon nem kell-e bizonyítania azt, hogy nekem idöben kiküldte a csekket ?
Csak nálam van itt bizonyítási kényszer ?
A Biztosító hihetlen jogokat kap a törvénytöl. Késedelmi díj helyett mentesül a szolgáltatásnyújtástól, én pedig mint 'fogyasztó' köteles vagyok fizetni helyette neki nem kell csinálnia semmit a pénzemért. Pl ha megszakadt volna a biztosításom díjfizetés nemteljesítés miatt akkor is ki kellene fizetnem a múltban esedékes díjakat a folytatáshoz ugyanakkor szolgáltatásra nem vagyok jogosult a megszakítási idöre mert vagy az én hibámból vagy az övéböl késön érkezett a pénz hozzá.
Szuper nem ? Mintha a törvényt a biztosító írta volna.
A kötelezö jellegböl következöen a biztosítót csak késedelmi díj illetné meg szerintem.
Mikor a rákövetkezö évben elhagytam a MÁV-ot, visszamentem az Allianz-hoz körülbelül 6 hónapot vártam amíg a MÁV kiadta a bonus-igazolásomat. Emiatt nekem az Allianznál a rosszabb kategóriát kellett fizetnem. Az ilyen persze következmények nélkül marad.

(ID) # 2009.07.07. 12:20

T. Szerkesztőség!

Kérdésem a következő:-van egy házaspár, kik élnek-éldegélnek, vagyis gyűjtögetik közös vagyonukat. mígnem egyszer csak az útjaik elválásában egyeznek meg. az eddig közösen összegyűjtött vagyont, civilizált emberhez méltón megosszák. a gépjármű, mely egyikük nevén szerepelt, de nem különvagyon az egyikük tulajdonába kerül. ennek a gépjárműnek van-volt egy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása, melynek megszerezhető vagyonaként, magas bónusz lehetőségre tettek szert. a bírósági végzés nem tesz külön említést a "bónuszról", mert egyikük sem gondolta, hogy ez nem természetes megosztás!
vagyis a biztosító nem helyezi át a házasság közös-vagyonaként megszerzett bónuszpontokat a válófelek közös-megállapodása szerint. miért, hiszen a 1952. évi IV. törvény szerint ahogy az autó közös, úgy a bónusz pontok is közös szerzeménynek számítanak.
vagy nem?

monalisa1 # 2009.07.07. 15:21

A bunusz-pontokat - és hozzá a kedvezményt - nem x vezette le évek hosszú során balesetmentesen, vagyis "ezt" nem lehet x részére felesbe betudni.

"Lisa"
laikus hozzászóló