Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező biztosítás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.03.25. 15:21

Az ember olvassa el, amit elétesznek aláírásra. Ha nem olvassa el, és ebből problémája adódik, lehetőleg magát hibáztassa. "Az állam nem lehet nagykorú polgárainak gyámja" - hogy egy klasszikust idézzek.

www.kbs-ugyved.hu

monalisa1 #   2009.03.25. 15:17

Azért lettél a MÁV ÁBE szerződött ügyfele ment olcsó biztosítónak tünt - és jogod volt ekként dönteni. Az más kérdés, hogy egy az "olcsóság" a végén visszaütött - előre nem látható módon.

Javasoltam: tessék visszaszerezni tőlük a múlt év II. félévre befizetett biztosítási díjat - több tízezrek kénytelenek ekként eljárni.

A pénz visszaszerésének útját-módját bármely más biztosító bizonyára elmondja.

Monalisa
laikus hozzászóló

Mugli # e-mail 2009.03.25. 09:34

A vezetőséget nem tudom ki választotta, és én nem vagyok jogász, meg biztosítós sem. Nem érdekelnek a hókusz-pókuszok. Vásároltam egy szolgáltatást, úgy mint amikor bemegyek egy fodrászhoz, akkor sem kérem el a működési engedélyét, mert bízom abban, hogy kint van a táblája, tehát arra megfelelő személyek vagy szervezetek ellőnirzték mielőtt megkapta az engedélyét. A biztosítóval is pontosan így vagyok, nem értek hozzá hogy RT, vagy BT, vagy bánom is én mi. Kínált egy szolgáltatást és én megvettem ezt pont. Aki lopott verjék el rajta, és nem rajtam. Ezen az alapon mindenki a ki Posta Bankos volt (ott volt pénze) behajthatták volna a bank tartozást is nem ? Nem úgy mész be egy biztosítóhoz vagy bankhoz, hogy agyják már oda az engedélyüket mert átnézném, ja és szeretnék betenni 50 eFt-ot :-). Szal sánta a dolog.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.03.25. 08:42

de miért velem akarják megfizettetni, hogy ők loptak ?

Mert tag voltál, és másokkal együtt te választottad a vezetőséget.

www.kbs-ugyved.hu

Mugli # e-mail 2009.03.25. 08:39

Természetesen szándokozom az idei évre biztosítást kötni, de nem szándékozom kétszer fizetni tavalyra.

Volt a MÁV ÁBE-nek elegendő pénze, csak a vezetőség azt köztudottan elsikkasztotta…

OK, de miért velem akarják megfizettetni, hogy ők loptak ? Hajtsák be rajtuk, zárolják a vagyonukat, és hajtsák be a tartozást. Nem komoly ugye, hogy én pereljem egyénileg a tolvajokon az elsikkasztott pénzem ? Akkor mégis minek az állami felügyelet, biztosítási felügyelet, vagy mittudom én, nem vagyok szakértő. De több mint 40 éve vezetek és talán 5 ször ha volt balesetem, 6 éve vagyok bonusz maxon, miért kellene a legdrágább biztosítót választanom? Kidobott pénz amit költök rájuk.

monalisa1 #   2009.03.24. 19:58

A tavaly második félévi befizetett díjat kellene elismertetni az új biztosítóval, illetőleg ők biztosan tudják honnan és mi módon lehet azt visszakövetelni.

Addig is míg ez elrendeződik, és mivel bizonyára mielőbb motorozni akarsz, f. évre a biztosítást meg kell kötnöd - másképp nem lehetséges a közúti forgalomban való részvétel.

És azért kell az egész évi díjat megfizetni, mert egy rendszám nélküli kismotornál ellenőrizhetetlen, hogy az ideiglenesen ki volt-e vonva a forgalomból - és erre az időre valóban nem kell bizt. fizetni -, miközben esetleg ilyenkor is vígan használj azt...

Volt a MÁV ÁBE-nek elegendő pénze, csak a vezetőség azt köztudottan elsikkasztotta...

Monalisa
lakus hozzászóló

Mugli # e-mail 2009.03.24. 12:35

Kötelező biztosítás robogóra !
Érdekesség, és szerintem jogi bukfenc. Tavaly a MÁV ÁBE biztosítónál kötöttem meg a robogóm kötelezőjét, és kifizettem egyösszegben az egész évet. Az idei biztosítást akkor köti meg velem az új bitosító, ha a tavalyi második félévet újra kifizetem, mert megszűnt az előző biztosítóm. Erről miért én tehetek ? Ráadásul télen épeszű ember nem robogózik. Rendszámom sincs, tehát nincs mit leadni sem. Miért fizessek egy olyan időszakra kétszer amikor nem is használtam a robit ? Hol van a PSZÁF felelőssége, hogyan kaphatott működési engedélyt egy biztosító, pénzfedezet nélkül ?
Mit csináljak hogy ne kelljen tavalyra fizetnem a semmiért, és az idén legyen biztosításom ? Adjam el tavaly decemberi dátummal papíron a nejemnek ?

autojogasz (törölt felhasználó) #   2005.12.11. 10:59

A biztosítóknak a jövő évi díjszabásról október 30-áig kell közzétennie tájékoztatót két országos napilapban, az ügyfélfogadásra kijelölt helységeikben, és az interneten.

A biztosító egyesület esetében a biztosítási díj mellé - miután egyesület - tagdíjat is kell fizetni, ennek összegével tehát a díj növekszik. Egyesület esetében - ha a kárkifizetések az egyesület pénzügyi működését, elsősorban a további kárkifizetések teljesítését veszélyeztetik - az egyesületi tagok a biztosítási díjuk összegével egyező pótbefizetés teljesítésére kötelezhetőek, vagyis a díj akár évközben, teljesen jogszerűen, a kétszeresére is emelkedhet. Persze erre eddig a gyakorlatban nem került sor, hisz ez valószínűleg annak az egyesületnek a halálához, de mindenképpen a piaci ellehetetlenüléséhez vezetne a következő évtől kezdve (mindenki otthagyná, senki sem bízna a közzétett díjakban).

A B-M igazolás hiánya valóban M4-es besorolást eredményez (nem A0-t), van néhány kivétel (pl. párhuzamos szerződések), most nem részletezem. Utólag beérkezett B-M igazolás esetén kötelező az átsorolás.

Royal #   2005.11.27. 00:00

Én egy biztosító egyesületnél vagyok... eddig igazából semmi komolyabb bajom nem volt velük, eltekintve attól hogy a bonus-malus igazolásomat, bár tavaly szerződéskötéskor leadtam, nyáron mégis küldtek egy figyelmeztetést hogy pótoljam a hiányt, különben M4-be visznek le. Aztán bementem személyesen tisztázni, kisvártatva elő került a BM igazolás. A másik amit észrevettem hogy nem nagyon szeretik tájékoztatni az ügyfeleket semmiről. Ominózus eset után sem kaptam semmilyen helyreigazító dokumentumot. Vagy pl; ugye igy év vége felé kellene küldeniük a biztosítóknak tájékoztatót az ügyfelekhez, hogyan alakul a jövö évi tarifájuk... na nekem még ilyen nem jött, kénytelen voltam felhívni az egyesület ügyfélszolgálatát. Kedves női hang közölte hogy nem lesz tarifaemelés :O Örvendetes hír, csak éppen nem tudom elhigyjem-e, vagy kérjek valami hivatalos tájékoztatót erről?! Mert ugye a szó elszáll... ha januárban megjön a csekk, és mondjuk duplájára emelt dij lesz rajta, nincsen semmi irás a kezemben amire hivatkozhatok, és jövö évig nem is válthatok biztosítót... Tényleg mit lehet ilyenkor tenni? Kötelező a jövö évi dijszabásról irásban tájékoztatni az ügyfeleket?

világesze2 #   2005.11.24. 23:43

Lehet, hogy biztosítóról biztosítási egyesületre váltok.

Azt hallottam, hogy vannak az egyesületnek hátrányai. De hogy pontosan mi, azt sosem mondja senki.
Elmagyarázná nekem valaki?

Köszönöm

világesze2 #   2005.11.24. 23:43

Lehet, hogy biztosítóról biztosítási egyesületre váltok.

Azt hallottam, hogy vannak az egyesületnek hátrányai. De hogy pontosan mi, azt sosem mondja senki.
Elmagyarázná nekem valaki?

Köszönöm

the big cat # e-mail 2005.11.21. 20:25

És az új biztosítódnál visszamenőlegesen módosítani fogják a díjad, igaz így sajnos elsőre A0-ás díjat kell fizetned.

cat981 # e-mail 2005.11.21. 20:03

szia,
bonus-malus igazolást a szerződés megszűnésétől számítva legkésőbb 3 hónap múlva adhatod át az új biztosítódnak, tehát nem gond.

sysy73 # e-mail 2005.11.21. 10:23

Felmondtam a mostani biztosítómnál a szerződést január elsejével. Szeretnék egy másik, kedvezőbb biztosítást kötni , a mostani biztosítóm viszont azt a tájékoztatást adta, hogy majd csak január elseje után adja ki a kártörténeti leírást.
Ez így szabályos ?
Előre is köszönöm válaszukat.

Üdv.
Sysy