Kötelező biztosítás


websas # 2010.07.20. 19:50

A korábbi gyakorlat az volt ha a kötelező 60 napig nem lett fizetve a biztósító felmondta a szerződést és elküldte az adatokat az aktuális hatóságnak hogy intézkedjen a forgalomból való kivonásról.

Valamiről lemaradtam?

websas

nandy # 2010.07.20. 17:44


Esetleg ez alól van-e valami kibúvó, mivel nem használtam a gépjárművet?

Nincs. Ki kellett volna vonatni a forgalomból.

solicitor # 2010.07.20. 15:50

Sziasztok!

Kötelező biztosítással kapcsolatban az alábbi kérdéseim lennének miután úgy néz ki, hogy az alkusz- illetve a biztosító hibájából nemcsak fedezetlenségi díjat kell majd fizetnem, de még visszaesek A0 kategóriába is.

  1. Perelhető e a biztosító kártérítésre? Ha bebizonyosodik, hogy a bónuszesés A0 miatta van, akkor perelhetem e olyan kártérítésre, hogy fizesse meg a díjkülönbözetet a korábban elért bónuszfokozatom és az A0 fokozat közt életem végéig?
  2. Per előtt érdemes e az ügyemmel a PSZÁF-hez fordulni panaszra és kivizsgálásra?
  3. Megszüntethetem e egyoldalúan a kötelezőmet -mondjuk 1 hét múlva- és köthetek e új kötelezőt egy másik biztosítóval? (megjegyzés: jogilag még kapcsolatban vagyok a biztosítóval, mivel az alkusz által ajánlati státuszban van még a biztosításom).

"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

tzoli # 2010.07.20. 04:43

Tisztelt Fórumozók és Hozzáértők!

Nekem is egy témába vágó kérdésem lenne. Több mint 2 éve vásároltam egy gépjárművet, a kötelezőt nem kötöttem meg rá, nem is használtam, de nem is vonattam ki a forgalomból még ideiglenesen sem.

Kérdésem, hogy ilyen esetben akkor az elmúlt 2 évre be kell fizetnem ezek szerint a fedezetlenségi díj-at, vagy az elmaradt biztosítást?

Esetleg ez alól van-e valami kibúvó, mivel nem használtam a gépjárművet?

Az én esetemben ez konkrétan, (ha csak 2 évvel számolunk) 720*440Ft = 316000Ft. Ez irreálisan sok ahhoz képest, hogy nem is használtam az autót.

A válaszokat előre is köszönöm!

nivett # 2010.06.25. 11:38

Ez történt:

Két éve voltunk a KÖBE biztosítónál, rendszeresen időre fizettük a díjat. Tavaly át akartunk menni máshová, de állításuk szerint elkéstünk a lemondással és nem engedtek át. (Csupán 3-szor próbáltam felmondani a szerződést: 1. e-mail-ben, nem fogadták el. 2. Sima levélben: állításuk szerint nem ért oda. 3. ajánlott levélben: állításuk szerint ez késett el.)

Mivel én közben megkötöttem máshol a szerződést, az övékét nem voltam hajlandó befizetni. Több levél váltás is történt, de semmi áron nem engedtek el, de időközben díjnemfizetés miatt megszüntették a szerződést, amit csak náluk lehetett újrakötni.

Nagy sokára április eleje fele megkötöttük náluk ismételten a szerződést, a másik helyen pedig visszamondtuk. Befizettük a csekket amit kaptunk a szerződéskötésnél.
Nem sokra rá jött egy levél, hogy a büntetést/késedelmi díjat (már nem tudom minek nevezték) majd a következő csekkel együtt küldik.
Az a csekk ideért hozzánk 05.27.-én, 06.06.-ai határidővel. Mivel 06.06 vasárnapra esett, és a fizetésnapunk is csak 7.-én van, ezért EGY napot elkéstünk a befizetéssel.
A mai napon érkezett tőlük egy levél melyben ismételten felmondják a szerződést, ismételten díjnemfizetés miatt.

Ezt én nem értem meg. Egy napot késtem, nálunk a faluban szombat-vasárnap nincs posta. De rendben, mivel valóban késtem, küldjön egy felszólítást, melyben figyelmeztet a késésre, esetlegesen adjon mellé késedelmi kamatot is, de hogy minden figyelmeztetés nélkül egy nap miatt felbontja a szerződést, nekem az magas.

Kérdéseim:
Ha jól tudom, akkor mindenképpen előbb egy felszólítást kellett volna küldenie, hogy 30 napon belül fizessem be. Ezt ugye nem küldte el.
Jól tudom?

A másik meg, hogy tudtommal a felmondási határidő is 30 nap. Ez még nem telt le, csak 07.06.-án fog.
Akkor ez most mit akarhat jelenteni? Kössem meg náluk ismételten, ami azt jelenti, hogy 2011. 06.25.-én mehetek el tőlük leghamarabb, (Már ha ma megtudom kötni, hiszen a levél fél órája ért ide, pénteken meg minden bezár délben.)

Ha jól sejtem mindezt velünk azért csinálják, hogy minél tovább náluk legyen a biztosításunk. Ez messze nem etikus.

Ha tehetném mindenkit megkérnék, hogy ne kössön náluk biztosítást, vagy aki tud az hamar mennyel el tőlük, mert szemetek. Voltaképpen nemtudom megtehetem e, de így feltételes módban biztosan.

nivett

Roni80 # 2010.06.03. 17:46

Jo napot kívánok!
Olyan kédésem lenne hogy a férjem közúti balesetett okozott kijöttek a rendörők mi voltunk a hibásak a másik autó amibe bele ment totálos lett. A biztosítonk már neki rendezte is a kárát nekünk még cascora sem mondtak semmit. Az a legborzasztobb hogy semmit nem mondanak a biztosítonál még csak kárösszeget sem amig le nem zárult az ügy. A baleset április 26-án volt.Kérdésem ha a férjem ittas volt akkor a cacso tudom nem fizett, de a már rendezett kárt tőlem visszakérhetik-e hogy visszafizesem vagy a kötelező akkor is fizet a károsultnak?
köszönöm a választ!

(ID) # 2009.07.14. 11:09

Kedves websas!

De ez Magyarosrszág!” ez igaz, de ettől még a "kézzelfogható" vagyon, vagyon marad, még akkor is, ha ez terhelő valamely fél részére!
legalábbis sztem!

ferrke # 2009.07.14. 09:53

Sziasztok!
Ha történik egy baleset a bonuszt mennyi idő után veszik vissza?
Köszönöm..

websas # 2009.07.14. 08:49

Kedves (ID)!

Neked a a normális logika szerint teljesen igazad van.
De ez Magyarosrszág!

Néhány példa:
Autódat eladod 1 évig nem veszel másikat buktad a bónuszodat.(külföld, betegség,ellopták és még nincs pénzed másikra)
Családból valaki sokat töri az autót máluszba kerül,
ha az átíratás megéri papíron más családtag nevén A"0" -ás lesz.

Sőt,(nem bosszantás képpen) ha ex Nejed vesz egy autót és biztosítást köt,viszi tovább a bónuszt.

Kérdés: Bónusz 10-ben vagyok családtagom az autómmal sajáthibás balesetbe keveredik mi lessz a bónuszommal???

Nagy itt a "katyvasz"

websas

(ID) # 2009.07.14. 07:05

Kedves Royal!

Köszönöm az instruálást, de úgy gondolom, ez egy nyilvános, mindenki számára elérhető fórum. A fórumon történő eszmecsere, melyen az egyén kifejti vleményét, v. ellenvleményét, számomra a szabad vleménnyilvánítást jelzi!
A „kábelTV” előfizetéssel kapcsolatos reagálásod obskuráns magatartásként jellemezném! A kábeltelevíziós szolgáltatásra való előfizetéssel nem szerezhető semmilyen vagyon, míg a kfb. szolgáltatással a bonus-malus rendszer adja a vagyont az idő előrehaladtával.
Ha figyeltél volna, láthatnád nem megosztásról van szó, a felek megegyeztek!

Royal # 2009.07.12. 06:49

Kedves (D)

Ha nem értesz egyet az itt felszólalókkal, és jobban ismered a jogaidat mint ők, miért írsz posztot ide? Kérdeztél, válaszoltak.

A kábelTV előfizetést sem lehet megosztani, hogy egyik félnek ítélje meg a bíróság a Diszkóverit, a másik félnek meg az RTL klubot. A Bonus Malus rendszer legjobb tudomásom szerint, még nem köthető házassági opcióval. Személyre szóló, annak jár, akinek a nevén van a kocsi, aki köti. Nem veszett el, ha feleséged vesz új autót egy éven belül, nem szakad meg a folytonosság, átviheti rá.

Egyébként csatlakoznék Monalisához, nem értem miért kell kiskanalakon vitatkozni egy válásnál. Autót, ingatlant, nagy értékű vagyontárgyakat megosztani, azt kalap kabát, mindkét fél kezdheti tiszta lappal az új életet.

monalisa1 # 2009.07.10. 19:47

Ismét csak azt tudom mondani: tessék bírósághoz fordulni, mert ha és egyáltalán, a biztosítót csak ő kötelezheti bármire is.

Vagy ha nagyon sarkosan fogalmaznék: kérj kártalanítást a nejedtől...

(ID) # 2009.07.10. 18:56

tvedsz, nem a megosztás lenne a jó, hanem a bonusz jóváírása! ugyanis a jelen állapotban a volt feleség lemondott biztosításáról, következésképp bonuszában rejlő kedvezményiről, avagy hátrányairól is!
ergo, jelenleg ott van egy megszerzett "vagyon", ami birtokolható, de lebeg a levegőben, mert használata nem lehetséges a biztosító szerint!

monalisa1 # 2009.07.10. 18:28

(ID)

A házaspár megosztotta a közös vagyont - helyes, így került az autó a férj tulajdonába.

A biztosító ezzel szemben nem tudja "megosztani" a bonus-malust: fel neked fél a másiknak... Nem, ez kivételesen nem ekként működik.

Ha igazságérzeted sértve érzi magát, tessék bírósághoz fordulni a biztosítóval szemben.

(ID) # 2009.07.10. 05:56

websas!
még valami. az autó is a volt feleség nevén volt, most mégis most a volt férj nevén van!

(ID) # 2009.07.10. 05:53

Kedves websas!

nem is kell, v. kellett létezzek a biztosítónál! sztem a biztosítónak a házassági vagyonközösségben megszerzett, a civilizált volt társak által elosztott bonusz-malusz vagyon helyre ttelét kellene megtenniük! most ugyanis ott van egy megszerzett vagyon, ami senkié!

websas # 2009.07.09. 07:11

Kedves (ID)!

Azt kellene belátnod, hogy a feleséged nevén van az autó, Ő szerződött a biztosítóva,neki írták jóvá a bónuszt. Te a biztosítónál semmiféle szerződésében nem szerepelsz számukra egyszerüen nem is létezel.
Nem fogják átírni a bónuszt.

websas

websas # 2009.07.09. 07:09

Kedves (ID)!

Azt kellene belátnod, hogy a feleséged nevén van az autó, Ő szerződött a biztosítóva,neki írták jóvá a bónuszt. Te a biztosítónál semmiféle szerződésében nem szerepelsz számukra egyszerüen nem is létezel.
Nem fogják átírni a bónuszt.

websas

monalisa1 # 2009.07.09. 06:37

Tessék a biztosítóval szemben perbe menni aztán a bíróság majd 1-2 év múlva meghoz egy itéletet - mely tetszik vagy sem...

(ID) # 2009.07.08. 20:31

már ne haragudj, hogyan kerülnek az érzelmek két civilizált ember kapcsolatának megszűnéséből adódó, közös megegyezéséből származó a biztosító által elutasított bonusz-malusz átvezetéséhez? Itt ugyanis a biztosítóról van szó, aki a törvénynek ellentmondóan, nem tesz eleget (sztem) kötelezettségének! Persze ez a kérdésem:- jól látom e én ezt, közösen megszerzett vagyonnak számít e a közösből fizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás évek alatt megszerzett bonusz-malusz "helyezései"?

monalisa1 # 2009.07.08. 14:40

Szerintem egy váláskor nem a "fillérre" egál dolgok dominálnak - éppen elég az hogy valaminek okán két ember további együttélése meghiusul.

(ID) # 2009.07.07. 18:52

monalisa1

  • ami neked hihetetlen, az másoknak a való-világa
  • amint látod, nem vitatkozom, tényeket közlök, alátámasztva a törvny mondotta szabályokkal
  • a törvnyeket nem én alkottam
monalisa1 # 2009.07.07. 17:56

Hihetetlen hogy egyesek mi mindenen képesek vitatkozni váláskor...

(ID) # 2009.07.07. 16:37

monalisa1! tvedés, pikantriaként említem, hogy az autót a volt feleség egyetlen egyszer vezette! Azonban sztem ez nem súly.
1952. évi IV. törvény

a házasságról, a családról és a gyámságról

27. § (1) A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit. Közös vagyon továbbá a feltalálót, újítót, a szerzőt és más szellemi alkotást létrehozó személyt a házassági életközösség fennállása alatt megillető esedékes díj.

monalisa1 # 2009.07.07. 15:21

A bunusz-pontokat - és hozzá a kedvezményt - nem x vezette le évek hosszú során balesetmentesen, vagyis "ezt" nem lehet x részére felesbe betudni.

"Lisa"
laikus hozzászóló