Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező biztosítás

wers #   2015.06.03. 08:03

Sziasztok! Gépkocsi eladásakor felmondom a kötelező biztosítást. Kell azonkívül, hogy eladtam, beleírni valamit? A szerződést mellékelem.

bonny # e-mail 2015.01.19. 07:23

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm az érdemi hozzászólást.
Arra járok így a levelet személyesen átvetetem,ennyit ér valóban a dolog.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.18. 20:27

Bocs. 3500.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.18. 20:26

A kártérítés a kár bekövetkeztekor nyomban esedékes. Elvileg tehát már az első naptól jár a késedelmi kamat. (A jogosult késedelme a kötelezett késedelmét kizárja, de a felelősségbiztosító a károkozó helyett áll helyt, az pedig nem a bejelentéstől kezdve tud a kárról, hanem elejétől fogva.)
1 millió forint éves késedelmi kamata 21 ezer, két hónapi összeg 7 ezer forint. Tényleg nem biztos, hogy ez egy levélnél többet megér.

www.kbs-ugyved.hu

bonny # e-mail 2015.01.18. 20:24

Biztos. A kárt bejelentettem két nap múlva. Azt mondták Mabisz mert nincs kötelezője.Két hónap múlva felszólítottak hogy én balesetet okoztam jelentsem be.Kiderült hogy találtak neki biztosítást és ő felvetette a kárt. Telefonon egyeztettünk hogy ez ugyanaz a kár. És meg se sikerült átírni

gerbera317 # e-mail 2015.01.18. 19:53

az ő hibájuk miatt.

Ez biztos? A bejelentés késedelme elvileg nem a biztosító hibája.
Egyébként nagyjából 2000 forintról vitatkozol a biztosítóval, egymilliós kifizetés mellett. Megértem, hogy elvi kérdés, de az úri büszkeség is az. Döntsd el magad, melyik a fontosabb.

bonny # e-mail 2015.01.18. 19:27

Két hónap, az ő hibájuk miatt.Ez elvi kérdés,a biztosító nem volt túl segítőkész,SŐT!

gerbera317 # e-mail 2015.01.18. 19:23

És hány nap telt el a két esemény között? Tíz nap? Tizenöt? Húsz? Létezik úri büszkeség is a világon (értsd: napi 61 forintért nem adjuk el az anyánkat).

bonny # e-mail 2015.01.18. 19:13

360 illetve 700. Különböző adminisztrációs okok miatt nem a kár napjától hanem a (szerintük)bejelentés napjától akarják csak fizetni a késedelmet.Ezért kérdeztem, hogy a baleset napjától jár-e?

gerbera317 # e-mail 2015.01.18. 19:09

Ja, igaz. De azt csak tudod, milyen kötvénye volt a károkozónak? Ennek alapján a biztosító honlapján el lehet olvasni a feltételeket.

Megjegyzem, kamaton itt csakis késedelmi kamatot lehet érteni, és ha nincs külön kikötve a mértéke (valószínűleg nincs), akkor legfeljebb a Ptk. 6:46. § szerinti késedelmi kamat jár a késedelembe eséstől, mértéke jelenleg kőkemény évi 2,1%. Úgyhogy túlontúl nagy meggazdagodást ne várj az akciótól...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.18. 19:08

Persze, hogy jár. De mekkora összeg volt az a kártérítés?

www.kbs-ugyved.hu

bonny # e-mail 2015.01.18. 19:01

Nincs kötvényem, a kárt nekem okozták.A vétkes fél KGFB-je fizetett.

gerbera317 # e-mail 2015.01.18. 18:56

Akármilyen udvariasan kérdeztél, a kötvényedet akkor sem ismeri a fórum, ellentétben veled. És ezt nem lehet udvariasabban az értésedre adni. Vagy szerinted?

Olvasd el a kötvényt, mi áll benne a teljesítés határidejére és a késedelmes teljesítésre vonatkozóan. És akkor tudni fogod a választ is. Esetleg akkor térj vissza ide újra. De ne várd el a fórumtól, hogy látatlanban megítélje, jár-e vagy sem kamat.

bonny # e-mail 2015.01.18. 18:42

Hallottam ilyesmit,nem vagyok benne biztos,ezért tettem fel kérdésként,mert levelezni szeretnék a biztosítóval és nem akarok hülyeséget írni.A kérdésre nem kaptam választ,csak másik kérdést és kioktatást.Megtudhatnám az okát?Udvariasan kérdeztem,mint mindig ezen a fórumon...

gerbera317 # e-mail 2015.01.18. 18:38

a kifizetésig jár-e a kamat.

Hát most ki ismeri jobban a kötvényedben foglalt feltételeket? Te vagy a fórum?

bonny # e-mail 2015.01.18. 18:35

Személyi sérülés és gépjárműkár.Ez két ügy-többes szám.Az eredeti kérdés az volt hogy a baleset napjától a kifizetésig jár-e a kamat.

gerbera317 # e-mail 2015.01.18. 18:28

jogosult vagyok a kamatokra is

Milyen kamatokra? És mire fel a többesszám?

bonny # e-mail 2015.01.18. 18:11

Sziasztok!
2014 júliusában baleset ért,és a biztosító decemberben ki is fizette a kárt.Ha jól tudom jogosult vagyok a kamatokra is.A kérdésem annyi milyen időponttól és mire hivatkozhatok?
Köszönöm

huntah #   2014.11.25. 08:45

Kötvény van? Azon mi szerepel?
Szerintem azonnal kérd ki a hangfelvételeket, aztán néha a pszáf emlegetése is segít (ha nem is az a neve már).
Lehetőleg írásban intézd.

Ata88 # e-mail 2014.11.24. 20:19

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő problémában szeretném a segítségüket kérni:

Szeptember hónapban vásároltam egy B kategóriás Peugeot Boxer kisteherautót alkuszon keresztül kötöttem biztosítást rá az Allianz-nál előtte egy Opel Vectrám volt de mivel nem tudtam milyen Bonus besorolással rendelkezem így A0 jelöltem meg.

Megkaptam a szerződésemet a biztosítótól ahol mondták hogy ne fizessem be az összeget hanem kéjem ki a kártörténeti papíromat az előző biztosítómtól és ők a Bonus besorolás alapján adnak egy új szerződést.
Ez pár napon belül meg is történt elküldtem a papírokat az alapján B1 besorolással kaptam egy kedvezőbb szerződést amit azonnal be is fizettem!

Október elején kaptam egy értesítőt a biztosítótól, hogy díjtartozásom van haladéktalanul rendezzem, megkeresésemre közölték hogy 7000 forint díjhátralékom van, hosszas ügyintézést követően a telefonba az ügyintéző elnézést kért és közölte hogy rossz szerződést küldtek a számomra mert a kisteherautóra nem vonatkozik a B1-es besorolás és így többet kell fizetnem negyedévente!!! Egyáltalán nem örültem a dolognak de tudomásul vettem és kértem őket küldjenek egy különbözeti csekket és rendezem a tartozást!

A csekk időközben vagy nem érkezett meg vagy valahogy elkeveredett de nem lett befizetve.
Pénteken kaptam egy levelet a biztosítótól, hogy a biztosításom 11.13.-én megszűnt mivel nem fizettem be a díjat. ( A 7000 forintot 11.12-ig kellett volna fizetni) Sem felszólítást sem egyéb értesítést nem küldtek, hogy tegyek valamit az ügyben.
Ma felhívtam az ügyintézőt aki közölte velem hogy mivel én nem fizettem új szerződést kell kötnöm és egybe ki kell fizetnem az egész évet ami számomra igen nagy terhet jelent per pillanat! Állításuk szerint semmilyen más megoldás nincs és hiába hivatkoztam arra hogy ők varriáltak a szerződésekkel azt mondták azt korrigálták és ezután nincs mit tenni.

Mit tehetnék, hogy ne keljen befizetnem egybe az egész évet?

Előre is köszönöm a segítségüket!
Attila

macgyver # e-mail 2014.08.14. 17:19

Tisztelt Jogi Fórum!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az alább közölt esetben milyen lehetőségek állnak a rendelkezésemre? Mire számíthatok a jövőre nézve?

Adott egy 72kW teljesítményű motor. Allianz-nál kötött gfb-vel. Közelítő időszakokat írok:

2005 - 2008-ig díjrendezett, közúti forgalomban részt vett.
2008-ban történt egy baleset. Egyszerű elcsúszás, személyi sérülés, rendőri intézkedés nélkül.
A motor komolyan rongálódott, ennek a javítása elhúzódott. Írható, hogy nemtörődömség/tudatlanság okán a gfb nem lett szüneteltetve, ideiglenesen forgalomból kivonva a motor. 2011-ben erre sor került. Okmányirodában le lett adva a rendszám és a forgalmi engedély.

Azt jól gondolom, hogy a 2008-2011-es időszakot terheli fedezetlenségi díj? Biztosítónál nem mertem feszegetni az ügyet, részükről ezidáig semmilyen megkeresés nem történt.

A motort értékesíteni szeretném, anyagi lehetőségeim nem engedik meg az újbóli használatát.
Eladásra bocsáthatom-e jelenlegi állapotában?
Érdemes lenne-e üzembentartót váltani és az üzembentartó neve alatt rendezni a forgalomba helyezését?
Értékesítést követően az új tulajdonos gfb kötésekor szemet szúrna eredetiség vizsgán a DNF-es időszakom?

Létezik az, hogy a 2011-es ideiglenes kivonás óta folyamatosan "forgalomból kivonva" állapotban van?
BM lekérdezésnél még "ideiglenesen kivont" állapot szerepel. Kaptam olyan tájékoztatást, hogy a kivonás tényét fél évente megerősíteni szükséges (ezek esetemben elmaradtak). Másik információ, hogy automatikusan "forgalomból végleg kivonva" állapotba kellett volna kerülnie.

Első körben a fentebb leírt kérdésekre szeretnék választ kapni.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

A.M.

Transzmoha # e-mail 2014.08.06. 17:28

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi problémámra kérem segítségüket:

Személygépkocsimnak lejárt a forgalmi engedélye.
Mivel nem volt pénzem a vizsgáztatásra, ideiglenesen kivonattam a forgalomból. Amikor megtudtam csináltatni és levizsgáztatni a kocsit, az okmányirodában kértem az újbóli forgalomba helyezést. Az ügyintéző szólt, hogy mivel lejárt a biztosításom, kössek gyorsan egy újat, mert addig nem tudja forgalomba helyezni a kocsit. Elrohantam egy közeli biztosítóba és megkötöttem a kötelezőt. Pár hét múlva a régi biztosító küldött levelet hogy fizessem a biztosítást. Nekik még kivonáskor elküldtem a kivonásról szóló papirok beszkennelt fotóját. El is fogadták, még a maradék díjat is visszautalták. Arra hivatkoznak, hogy a biztosítási törvény alapján nekik kell fizetnem a biztosítást. Akkor most mi legyen, gondolom két biztosítást nem kellene fizetnem?

Tsaba83 # e-mail 2014.08.05. 21:52

Tisztelt Jogi Fórum!

Elévüléssel kapcsolatban lenne kérdésem!

Volt egy casco biztosításom, ami több, mint 1,5 éve megszűnt.
Most kaptam a biztosítótól egy fizetési meghagyást, hogy fizessek be 2 hónapot,mivel díjnemfizetéssel szűnt meg a szerződésem.

A casco feltételeik szerint az elévülési idő 1 év, amit el is ismertek, így több, mint 1,5 év után jogtalan lenne a követelésük.

Azonban azt állítják, hogy egy követeléskezelő cég 3 alkalommal is küldött nekem levelet, így az elévülés megszakadt és újraindult.

Ezek közül Én egy levelet sem kaptam meg.

Kértem, hogy igazolják tértivevénnyel, de az a válasz, hogy nem tértivevénnyel adták fel és elküldték a 3 levélnek a másolatát részemre.

Jól tudom, hogy csak a tértivevénnyel küldött levél számít az elévülés meghatározásánál? Ha küldtek is nekem levelet, de nem tértivevényesen, akkor 1,5 év után van joguk fizetési meghagyással fenyegetőzni, vagy elévülésre hivatkozva megtagadhatom a fizetést?

Köszönöm!
Csaba

Biztosítási1x1 # e-mail 2014.07.09. 11:29

Ameddig nincs meg, hogy ki a felelős a kárért, addig nem nagyon lehet mit tenni, de ez nem függ a rendőrségi határozattól.

Egyeztessél a kárt felvevő biztosítóval és tedd azt, amit a kárszakértő/ügyintéző javasol az esetedben.
A biztosító fogja megállapítani, hogy lesz-e kárrendezésed vagy nem.
Ha téged hoznak ki felelősnek, akkor érdeklőd meg az okmányirodában, hogy rendőrségi határozat nélkül, hogyan vonathatod ki a forgalomból az autódat.

biztositasi1x1.hu

gergogergo # e-mail 2014.07.08. 19:30

Rendben, köszi.
Abban még segíts légyszi, h a rendőrségi határozat megjövetele és a kárrendezés előtt megtehetem-e, h kivonom a forgalomból vagy eladom a kocsit, befolyásolja-e ez a továbbiakat? Ha eladom a kocsit akkor azt jelezni kell a biztosító felé, a kárrendezés ugyanúgy megtörténik ha a másik felet hoznák ki hibásnak?
Tudomásom szerint a rendőrségnek 30 napja van a határozatot meghozni, ami most telt le és olvastam olyan cikket is, h a rendőrség akár 3/4 évig ül az ügyön és nem történik semmi...addig meg nem szeretném fizetni a biztosítást fölöslegesen...