Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező biztosítás

terika23 #   2014.05.27. 10:07

Az alábbi ügyben kérném a segítséget. 2014. január 17-én felmondta papám a kocsi biztosítást, mert megvettem tőle az autót. Éves díjfizetés volt, tehát addigra befizettük az éves díjat. Én jeleztem a régi biztosító felé, hogy el lett adva az autó és én nem ott kötöttem az autóra biztosítást. A túlfizetett összeget a biztosító azóta sem térítette még meg.
Van-e valami jogszabály erre a visszafizetésre? Mit kellene tennem?
Hívni hívtam már őket, nekem nem adnak infot, viszont sajnos a papám azóta meghalt.
Az autó biztosítási viszonyai rendezettek, csak az előző biztosító nem akarja visszafizetni az éves díjat (illetve a 17 napot gondolom levonja és a fennmaradót visszafizetni). Eddig más biztosítóval ez mindig rendben ment, 1 hónap után visszajött a túlfizetett összeg, nem értem ők miért nem küldik vissza a pénzt. Astra Biztosító egyébként.
Köszönöm a segítséget.

Biztosítási1x1 # e-mail 2014.05.07. 04:27

Igen.

Nem.

A 2009. évi LXII. Gfb. törvényben pontosan megtalálod azokat az eseteket, amikor a fedezetlenségi díj felszámításra kerül.

biztositasi1x1.hu

l_shepherd # e-mail 2014.05.06. 06:47

kedves biztositasi1x1.hu,

Ha jól értem akkor felújítom, leműszakiztatom és kötök rá egy kgfb-t és annyi?
Nem számolnak fel fedezetlenségi díjat visszamenőleg? Akkor azt milyen esetben számítják fel?

Köszönöm a választ!

Biztosítási1x1 # e-mail 2014.05.06. 04:41

Biztosítás: a mostani szabályok vonatkoznak rád, a kgfb az újra forgalomba állítás időpontjával kezdődik, díjat attól a naptól kell fizetned.

biztositasi1x1.hu

l_shepherd # e-mail 2014.05.03. 23:21

Kedves fórumtársak,

2004-ben dobbantottam külföldre, ithon hagytam egy 70-es évjáratú vw bogarat amit majd egyszer fel akarok újítani.

Anno körbejártam a témát, hogy hogyan tehetném le az autót legálisan hosszú évekre, és mondanom sem kell, hogy nem volt ilyen lehetőség.
Az akkori okmányirodában azt mondták, hogy leadom a bontóba és kivonatom a forgalomból de akkor az autónak annyi, az ideiglenes kivonás pedig csak egy ideig működik meghosszabbítgatva,
persze ehhez nem tudom hány havonta meg kell jelenjek papírokat intézni ami megint nem kivitelezhető.
A biztosítónál az mondták, hogy szüneteltetésre nincs lehetőség, vonassam ki a forgalomból.

Kelepce.....

Úgyhogy mivel súlyadót nem kellett rá fizetni már akkor sem 30 év feletti autóra,
az egyetlen költségtől azaz a biztosítástól díjnemfizetéssel szabadultam meg,
büntetésből elvették az összes bónuszomat.
Még akkor vettem egy modern kornak megfelelő autót, persze nullás bónusszal indítva mert a rendetlenségemet jelentette a rendszerbe az a biztosító akinél díjnemfizetéssel szerződést bontottam.

A bogarat letettem leponyvázva egy használaton kívüli csarnokba ami azóta is ott pihen.

Már el is felejtettem volna a bogarat, ha nem küldözgetné az önkormányzat hűségesen 10 év óta félévente a súlyadós papírt amiben az áll, hogy van egy ilyen autóm de nem kell fizetnem semmit mert nem adóköteles.

Mostanában olvasgattam, hogy átszabták a kgfb rendszert, fedezetlenségi díjakat meg hasonló nyalánkságokat tettek bele.

Egyre jobban idegesít, hogy majd egyszer ha úgy adódik forgalomba tudom-e megint állítani a bogarat?
Vagy a gatyámat is be kell majd fizessem?
Vagy milyen lehetőségeim vannak? Melyik szabály érvényes rám? Az akkori? A mostani?

Vélemény?

Biztosítási1x1 # e-mail 2014.04.03. 09:23

Ugye az ajánlaton lévő nyilatkozatokat és a 2009. évi LXII. Gfb. törvény idevonatkozó részeit is elolvastad?

(ha igen, akkor nem lennél felháborodva)

biztositasi1x1.hu

kakukktojas # e-mail 2014.04.02. 21:55

Kedves Forumozok!

Tavaly november vegen megkötöttem neten a kötelezöm. Biztosito dec. elejen megküldte a kötvenyt, jan. közepen lehivta a dijat, egy het mulva kiküldte az egesz evre szolo fedezetigazolast. Minden rendben - gondoltam en. Aztan februar vegen kitalaltak, hogy a biztositasom csak oktober közepeig ervenyes, merthogy akkor ellenöriztek, s egy kedvezmenyre jogosito beixelest megsem tudtak elfogadni.
Kerdem en, nem volt-e elegendö idejük nov. vege es jan. közepe között, a dijlehivasig, h. ellenörizgessenek?
Szabad-e ilyet nekik - alairnak egy kötvenyt, s azt se tudjak, mit? Aztan egyoldaluan modositanak, miutan minden rendezett - hogy van ez?!
Egy netes vasarlasnak is 8 nap a kifogasolas ideje... nekik meg 3 honap is lehet?!

Valaszt nagyon megköszönöm!

bakes # e-mail 2014.03.26. 14:54

Sziasztok!

2013.10.12.-én ellopták az Öcsém autóját.Munkája miatt én intéztem a lopással kapcsolatos ügyeket meghatalmazással. Mikor megkaptam a rendőrségi jegyzőkönyvet a nyomozás megszüntetéséről, aznap igényeltem sorszámot,( hogy ne az egész nap kelljen hiányoznom a munkából)bementem az okmányirodába, hogy kivonassam az ellopott autót. Ott szembesültem azzal, hogy a törzskönyv is kell hozzá, amit az Öcsém elhagyott. Akkor nem indították el a törzskönyv hivatalos nyomozását, mert arra nem volt meghatalmazásom. Újabb időpontot kellett kérnem, ami 2013. dec.17.-e volt a XIII.ker. okmányirodába. Öcsém Üzembentartója lett közben egy utánfutónak, így egy kalap alatt akartam elintézni a két ügyet. Kiindulva abból, hogy a III.ker.-i okmányirodában egy személy max 2 ügyet intézhet egyszerre. Amikor megcsinálták az üzembentartóit, akkor közölte velem az ügyintéző, hogy a törzskönyvre nincs ideje, igényeljek új időpontot. :-(
2014 jan.07-re kaptam újabb időpontot. Végre elindították a törzskönyv keresését. letelt az egy hónap, miután ki lehet vonatni a forgalomból az autót,de csak febr.26.-ára kaptam időpontot. Végre sikerült kivonatni a forgalomból.:-)
Én ezzel párhuzamosan tájékoztattam emailben a biztosítót, hogy ellopták az autót.Elküldtem nekik a jegyzőkönyvet, amit a rendőrség állított ki az eltulajdonítás napján. Ez a biztosítónak nem jó, mert nekik a nyomozás lezárásról kell a határozat, és a jármű forgalomból kivonásáról a dokumentum.Ezeket febr.26.-án,amikor a kivonás megtörtént emailen elküldtem nekik. Automata válasz érkezett. Levélben értesítettek március 06.-ai keltezéssel, hogy díjnemfizetés miatt megszüntették a biztosítást. Levelezésbe fogtam, és azt a választ kaptam tőlük, "Tisztelt Ügyfelünk!
Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk csak akkor tudja a biztosítását törölni végleges kivonással, ha a részünkről kiküldött 8.765,-Ft befizetésre kerül.
Ez a 2014.01.01-től, 2014.02.26-ig terjedő időszakra szól.
A gépkocsit az Önkormányzat, csak 2014.02.26-tól vonta ki a forgalomból.
Eddig az időszakig a díj a biztosítót illeti a díj.Tájékoztatom, hogy a biztosító társaság a nyomozás lezárásának napjával, mely megegyezik a végleges kivonással, tudja megszüntetni a biztosítást.

Valamint az okmány iroda bejegyzése a kekkhban is megegyezik a 2014.02.26-i dátummal, így más dátummal nem áll módunkban megszűntetni és a díjtól eltekinteni sem tudunk, hiszen a központi rendszer szerint a gépjármű forgalomban volt."Észrevétel: a nyomozás lezárásának napja (kelt:2013.okt.29.kézbesítve:2013.nov.14.) nem egyezik meg a forgalomból kivonás napjával.
Jogosan kéri a biztosító az összeget? Csak azért, mert a súlyadót az eltulajdonítás napjától nem kell már fizetni, hiába csak febr.26.-án lett kivonva az autó a forgalomból.

Előre is köszönöm a segítséget!

olgojhorhoj # e-mail 2014.03.16. 17:56

Sziasztok Fórumozók!

2014.februárjában írtam e-mailt a biztosítómnak, hogy küldjenek értesítést az autóm idei éves kgfb díjáról.
Közölték, hogy díjnemfizetés miatt megszűnt a biztosításom 2013.március 1-én.
Utánanéztem, valóban elfelejtettem befizetni (kimaradt az utalási listámból).
Mivel erről semmilyen értesítést nem kaptam, tehát sem fizetési felszólítást, sem a biztosítás felmondását közlő e-mailt vagy levelet, hosszas levelezést folytattam a biztosító ügyintézőjével. Ragaszkodtak hozzá, hogy a Mabisz díj (200000Ft) megfizetését nem tudom elkerülni.
Ügyvéd barátunkkal hivatalos ügyvédi levelet írattunk a biztosítónak - mivel a biztosítónak HITELT ÉRDEMLŐEN BIZONYÍTANI KELL, HOGY ÉRTESÍTETTEK A BIZTOSÍTÁS MEGSZŰNÉSÉRŐL - és ezt nem tudták bizonyítani, visszakoztak, a tavalyi díjjal együtt befizettem az ideit így nekem megoldódott a problémám.
Csak azért írtam le az esetet, hátha másoknak segítek.Sok sikert mindenkinek!

tazoli49 # e-mail 2014.03.11. 11:26

Sziasztok!

A gépjármű vásárlását követő napon (2013.10.28.) alkusz cégen keresztül kötöttünk biztosítást, melyet az alkusz nem továbbított a biztosítónak. Így nyilván nem kaptunk se negyedéves csekket, se szerződés felmondást.
2014. elején újra megkerestük őket ezen problémánkkal, a hibájukat nem ismervén el, egy újabb kötelező biztosítást állított ki, melyről már megérkezett a fizetendő összegről szóló csekk. Majd rá egy hónapra a fedezetlenségi díjról szóló csekk is...

A biztosítóval folytatott levelezés során egyértelműen kiderült, hogy az első szerződés nem érkezett be hozzájuk az alkusz hibájából. Így ezzel nem tudnak mit kezdeni csak a pénzt követelni.

Kérdésem hogy a továbbiakban mely hivatallal kell felvennünk a kapcsolatot az ügy megoldásához.

jokepu # e-mail 2014.03.11. 06:58

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiak kapcsán kérem segítségeteket. 2013. szeptemberében levizsgáztattam az addig tgk-ként funkcionáló Sharanomat személyautóra, majd az összes kapott papírral felkerestem a KÖBE-t, a kötelező biztosítás miatt. Az ügyintéző azt mondta, nincs semmi teendőm ??? majd menjek be 2014. februárban amikor a szerződésem módosítása esedékes. Mielőtt bementem volna, kaptam egy harminc ezere csekket, természetesen tgk-ra és nem személyautóra. Bementem, eredménytelenül mert tudják ugyan, látják a rendszerből, hogy szeptemberben bejelentettem és az összes papír náluk van, de nincs mit tenni fizessem be a díjat,és majd 2015-ben a lejárat előtt egy hónappal jelezzem, hogy módosítsák a szerződést. Mit tegyek, hiszen ők tévedtek nem én?

Chab87 # e-mail 2014.03.01. 12:27

Sziasztok! A következő problémával, kérdéssel fordulok hozzátok.
Februárba kötöttem újra a kötelező biztosításomat.
A régit felmondtam, meg is jött a levél, hogy megszűnt a szerződés.
Azonban ma kaptam egy e-mailt, hogy az új biztosítást felmondták, mert "A megadott gépjárműre a szerződés napjára már rendelkezik elő biztosítással".
A gond az lehet, hogy a régi szerződésem Február 12-ig volt érvényes és az új szerződés kezdetének a Február 12-t adtam meg és ezekszerint 13-át kellett volna. :W
Ilyenkor mi a teendő? A régi biztosításom már nem érvényes, mert a levelet is megküldte hogy felmondás miatt megszűnt. Az új pedig szintén nem érvényes.
Újat kell most kötnöm? A bonus besorolásom megmarad?
Köszi a segítséget!

Atis77 # e-mail 2014.02.23. 07:26

nem kell hivatkozni semmire. Az új üzembentartó előre köt egy biztosítást írni kell egy viszterhes üzembentartóit( nyomtatvány lehet letölteni vagy enni) és el kell menni az okmányirodába. Ott meg kap uj forgalmit a az üzembetartó nevére kiállítva. Magam is így oldottam meg bár én csak 1 évig nem fizettem biztosítást, de így is olcsóbb volt.

Norcsy # e-mail 2014.02.19. 08:01

Tisztelt fórumozók!

Óriási segítségre lenne szükségem! Az élettársam 3 éve nem fizeti a kötelezőt, és a múlt héten megtudtuk, hogy több, mint 500000 Ft-os bírsággal tartozik. Én nézelődtem a neten, hogy mit lehet tenni az ügy érdekében, és az alábbi linket találtam:
http://www.biztoshely.hu/…fizetes.html

Ami ezen az oldalon megragadta a szemem az a következő:"A másik eset az, ha egy új üzemben tartót jegyeztet be, ekkor az új üzemeltetőnek kell a nevére kötni egy új kötelezőt. Ilyen esetben csak az üzembentartói bejegyzés költségét kell kifizetnie és egy új kgfb szerződést. Más költsége ekkor nem lesz!"

Ha bemegyünk, hogy ezt elintézzük, melyik törvény melyik paragrafusára tudunk hivatkozni ez ügyben, ha esetleg akadékoskodnának?

Nagyon nagyon fontos lenne ez most nekünk!
Segítségüket előre is nagyon köszönjük!

Üdv: Nóra

koccant # e-mail 2014.01.19. 19:52

Üdv mindenkinek!

Az előbb az e-mailek ellenőrzése közben bukkantam rá, hogy az alkusz cég január 17.-én újrakötötte a díjnemfizetéssel megszűnt KGFB-met. Azt se tudtam miről van szó. Megszüntették, figyelmeztetés, és a tudtom nélkül!
Mondanom se kell,hogy a megszűnés előtt se telefonhívást, se e-mailt nem kaptam, hogy figyeljek erre oda, arról nem is beszélve, hogy csekket az utóbbi pár alkalommal nem is küldtek. Az ezelőtti befizetett KGFB 11.28.-ig, + 60 napig állt fent, szóval jan 17.-én szüntethették volna meg! Ennek ellenére a biztosító 12.27.-én, díjnemfizetés indokkal megszüntette, ami akárhogy is számoljuk, 30 nap, és fel is számoltak 22000 ft fedezetlenségi díjat. Jogos ez így?
Egyébként január 9.-én befizettem a következő negyedévre is már a csekket, 11.28.-tól számolva a 43.-ik napon. Miért szüntették meg a 60.nap előtt? Mit tudok tenni? Jogosan jártak el? Kihez tudok fordulni? Köszönöm szépen előre is a segítséget!

szegedi lány # e-mail 2014.01.06. 12:37

Egy Allianz-al kapcsolatos problémám van és nem tudom kihez kellene fordulnom segítségért.
2011.12.20.óta van kgfb-om a biztosítónál.2012.okt.01-2012.nov.30ig terjedő időszakra elmaradt egy csekk(4.620ft) kifizetése.2012.12.01-től továbbra is folyamatos csekkek érkeztek és lettek kifizetve.Az elmaradt befizetést én elfelejtettem a biztosító pedig egyszer sem tájékoztatott,hogy elmaradásom lenne.2013.12.24.én jött a postás hoz 32.352Ft-ot biztosítás túlfizetés miatt.Én 2013-ra 35.842ft-ot fizettem be.Felhívtam a biztosítót ők közölték,hogy 2012.12.01.-től megszűnt a kgfb-om,és tartozok 194.000Ft-al,mert nincs biztosításom.2012-ben miért nem küldtek róla tájékoztatást,felszólítást vagy egy pótcsekket?
Még egy teljes évig fizettem a semmiért.Szerintem ők rontották el valamit de nem hajlanak beismerni,csak a pénzt követelik.Kihez fordulhatok vagy mit kellene tennem?

Szép napot!

Tisztelt Uram/Hölgyem!

Avval a panasszal fordulok Önökhöz,hogy a múlt héten értesültem róla,hogy 2012.december 01-t?l megsz?nt

porcmistrec # e-mail 2013.12.03. 22:21

Kivonatja ideiglenesen, ha lenne is rá biztosítás - ami nincs mert már DNF (díj nem fizetés miatt, rég megszűnt) - az ideiglenes kivonatással érdekmúlás miatt megszűnne a nem létező biztosítás. Köt egy új GFB-t, és az igazolással újra forgalomba helyezi. Az üzemben tartó váltás sem ingyenes, új forgalmi kell. Ha meg akarja javíttatni, úgyis kell új műszaki. Elvileg biztosítás hiányában amúgy hivatalból kivonják az autót a forgalomból.
Ha a régi biztosítónál akarna újat kötni, amit nem javaslok, elmenne az életkedve a fedezetlenségi díj miatt.

Atis77 # e-mail 2013.12.03. 06:21

elég az üzemben tartó csere, átiratni nem tudja, mert ahhoz érvényes műszaki kell, amit meg biztosítás nélkül nehéz elintézni.

porcmistrec # e-mail 2013.12.03. 05:35

Persze azt megprobalhatod, hogy ha a te neveden volt, akkor ujra forgalomba helyezesnel mondjuk a feleseged nevere atiratod. Penzbe kerul, de kevesebb, mint a fedezetlensegi dij.

porcmistrec # e-mail 2013.12.03. 05:33

Curtis2

Az a baj, hogy nem sokat. Amig meg nem javittatod, addig most azonnal menj el az okmanyirodaba, ideiglenesen kivonatni! Sajnos ti is beleestetek abba a hibaba, mint sokan, hogy azt gondoltatok a gfb eseten ha nem fizeted, akkor majd megszunik es nem lesz tobbe fizetesi kotelezettseged. A fedezetlensegi dij napi 300 ft feletti!

curtis2 # e-mail 2013.11.30. 12:12

kedves Fórumozók,

Feleségem 2011 szeptemberében karambolozott gépkocsinkkal, melynek következtében úgy döntöttünk, hogy az autó gazdaságosan nem helyreállítható. Azóta kötelezőt nem fizettünk és az autót is elmulasztottuk kivonni a forgalomból.
A hetekben felmerült, hogy szükségünk lenne az autóra, esetleg megcsináltatnánk. Mi lenne ez esetben a teendő a kötelezővel?
Illetve ha ennek költsége túl magas (mondjuk 100 e Ft feletti), mit tehetnénk, hogy a fedezetlenségi díjat ne kelljen lerónunk?
Köszi a segítséget!

donci78 # e-mail 2013.11.21. 19:47

tiszteletem
nekem az lenne a kérdésem hogy nem rég vásároltam egy autót amit sajnos 3napmulva a vásárlástól számítva össze törtek igaz nem nagyon de így nem tudom át íratni mert el vitte a autó mentő az árát és a biztosító arra hivatkozik hogy nekem nem fizethet
mert nincs a nevemen ez igaz de van adásvételi szerződésem azt nem értem ez mért nem elég hisz igazoltam hogy az én tulajdonom
de nekem így arra sem marat pénzem hogy meg
csináltassam illetve át írassam
válaszát előre is köszönöm

lacka25 # e-mail 2013.11.15. 00:51

Tisztelt Fórumozók!

2011 óta nem fizettem biztosítást az utánfutómra,meg súlyadót sem.Semmilyen papírt nem kaptam okmányirodából,hogy most véglegesen vagy ideiglenesen kivonták forgalomból.Most újra szeretném használni,mi a teendőm és mennyi bírságot fogok fizetni?
Üdvözlettel:Nagy László

Adamics # e-mail 2013.11.14. 12:36

Sziasztok

Lassan nyolc éve vagyok a Genertel biztosítónál, már rég bónusz 10-es ként. Nemrég életemben először koccoltam, egy sima karcolásos balesett lett, amit anyám szemüveg nélkül észre se venne. Mire kapok egy levelet először emaiben, hogy kifizettek 126.00 forintot a károsultnak(egy körülbelül 90-es évjáratú ausztriábol behozott ütöt kopott BMW-re), csöppet se tűnik "biztosítási csalásnak", amit kifizethetek a saját kötelező biztosítási cégemnek a Genertelnek, és akkor minden ok. Kérdem én, akkor miért fizetem 8 éve ha nem ők állják ezt?!Persze eszem ágában se volt kifizetni, hisz ezért fizetek kötelezőt ha már KÖTELEZŐ!

Aztán kaptam egy ajánlott levelett postán, hogy 2013.dec.31-el felmondják a kötelező biztosításom egyoldaluan, úgy hogy mindig fél éves csekkel rendesen fizettem a díjat. Felhívtam az ügyfélszolgálatot hogy mégis miért, mire egy egyszerű válasz a magasból, nekünk le a pór népnek: hogy "nem kötelesek nekem megmagyarázni!"

"Köszönöm" GENERTEL!
Több év után ennyi a jogom?
Csak gondoltam megosztom Veletek ezt a rövid kis sztorit, mivel itt az év végi kötelező váltási lehetőség, hogy átgondolhassátok. BIZTOSAN JÓ NEKTEK A GENERTEL?

Köszönöm hogy elolvastátok

JulienPéter # e-mail 2013.11.08. 08:09

Üdvözlet! Kis segítséget kérnék az alábbi ügyben:

2009-ben vettem egy személygépkocsit, aminek én vagyok a tulajdonosa, de az apósom lett az üzembentartója (a kedvezőbb díjfizetés miatt). Ő nem vezet autót, nincs is jogosítványa. A képet tovább árnyalja, hogy a sógorom autójának is az apósom az üzembentartója.
Kérdés:
A bónus/malus fokozat ebben az esetben kire vonatkozik?
Lehet egy embernek 2 különböző bónus/malus fokozata? Lehet olyan embernek b/m-a, aki nem is tud vezetni autót? Vagy rám vonatkozik a b/m fokozat?

Köszönettel!