Elkésett gépjárműátírás


commodore25 # 2013.12.09. 13:11

Tisztelt Fórumozók!

Én is a már több hozzászólasban felmerült, megbízott általi illeték be nem fizetés áldozata vagyok.
Ma sikerült megszereznem az említett úriember -helyett TETŰ- nevét, aki 3 éve lenyúlta a pénzem.
Vörös László

A balatonalmádi, és XII. kerületi kapitányság eljrást folytat ellene több száz ügyben.

Kérem, ha valakinek van róla bővebb információja, szíveskedjék megosztani velem privátban.

Köszönöm!

kisszoke # 2013.11.15. 17:44

Tisztelt Forumozók, Segítők,

Egy késedelmes autó átírási ügy miatt szeretném a segítségüket kérni. Igazából tanácstalan vagyok merre induljak el. S már olyan rég óta húzódik az ügy, hogy valamilyen módon szeretnék rá pontot tenni.

Két évvel ezelőtt eladunk egy autót. Az akkor már törzskönyves szabályok szerint. Sajnos azonban a törzskönyve elveszett az autónak, így az új tulaj az akkor már műszakival nem rendelkező autót elvitte, s aláírta az adásvételi szerződést, hogy a törzskönyvet pótoljuk.
A törzskönyv pótlásáért bementünk az okmányirodába, ahol kaptunk egy nyilatkozatot, hogy azt töltsük ki és vigyük vissza az adásvételivel, mert akkor nem állítják ki az új törzskönyvet csak igazolást adnak.
Még ezt az utat végig jártuk az adás-vételi szerződésen szereplő szem. ig.-a lejárt a férjemnek, így kapott újat. Ezzel azonban már nem fogadták el az adásvételi szerződést.
Gondoltuk megkeressük az új tulajt, írjunk egy új szerződést. Ő azonban közben egy baleset kapcsán beszámíthatatlan lett. Így szerződést sem írhat alá.

Persze az autó sincs már nála és nem tudtuk kideríteni hogy hol van, bár már ez nem is érdekel. Egyedül a nevünkről szeretnénk eltüntetni.

Hová fordulhatnék?

guba" # 2013.10.26. 16:35

El kell állni a szerződéstől, és visszakövetelni a vételárat. Leginkább, egy ügyvéd segítségével.

bdpetya # 2013.10.23. 10:50

Tisztelt Dr Guba!

Abban kérném a segítségét hogy mit lehet tenni az alábbi esetben!

A párom vett egy személyautót. Adásvételit írtak, de csak utólag vettük észre hogy nem az ő neve van a tőrzskönyvön és a forgalmiban! A forgalmi és a törzskönyv sem stimmel mert a forgalmiban a régi eladó(aki a törzskönyvben szerepel) fia lehet mert a keresztnév más, de ő csak üzemben tartó!
Tehát az új tulaj akitől párom vette az autót nem iratta át az autót és állítása szerint az adásvételi sincs meg neki, és nem igazán együtt működő ő sem és a régi tulaj sem!
Mit lehetne tenni ebben az esetben?

Előre is köszönöm!

willxyz # 2013.08.27. 11:17

Üdv!

Abban kérnék segítséget, hogy:
egy "jóakaróm" a nevemre akart íratni egy autót. Az adás-vételin az én nevem szerepel, de az átírás még nem történt meg. Nekem nincs rá pénzem, és a határidő már lejárt, s sorra kapom a felszólításokat. Az autóra nekem nincs szükségem, tehát ha a kocsit bukom is, nekem az is jó, csak a lehető legkevesebb ráfizetéssel akarok ebből kiszállni.
Mit tehetek ez ügyben?

Köszönöm!

guba" # 2013.07.07. 14:02

Ha kérhetem, ne velem foglalkozzál!

Dr.Attika # 2013.07.07. 07:35

Kedves guba!
Egy nagymama korú hölgy kért segítséget. Magázódva. Nem szerencsés, ha "perte" letegezed. Ez ilyen multi áruházas stílus, nem pedig ügyvédhez méltó.

guba" # 2013.07.07. 07:10

Vélhetően arról van szó, hogy a kocsit adótartozás miatt végrehajtás alá vonták, a forgalomból pedig hatóságilag kivonták.
Érdemes az eredeti állapotot visszaállítanotok, mert ezzel a kocsival így csak problémáid lesznek.

Nagyanyó # 2013.07.04. 15:32

Tisztelt Fórum!
Elcseréltem egy személygépkocsit teherautóra. Mivel a csere során derült ki, hogy a teherautó még nincs az eladó tulajdonában egy használati jog átruházásáról szóló nyomtatványt töltöttünk ki. Közben kiderült, hogy a tulajdonosnak adótartozása van és ezért az átírás nem lehetséges. Engem a rendőrök átírás elmulasztása miatt megbüntettek és figyelmeztettek,hogy a járművel nem közlekedhetek. Közben a tulajdonossal kötöttem egy bérleti szerződést, de a rendőrség szerint így sem lehet használnom a teherautót, mer a tulajdonos nem adhatja bérbe a járművet. Nincs mivel közlekednem, állataim vannak,takarmányt kéne hordanom, elvesztettem a munkámat, teljes reménytelenségben vagyok,mert a tulajdonos nem tudja kifizetni az adótartozást.Mit tehetnék? A cserébe adott autómat még nem íratták át. Ezért is engem fognak megbüntetni? Várom tanácsukat!
Szelené

tloszk # 2013.07.02. 18:30

Koszonom, hogy megtiszteltek valaszukkal. Sajnos nem kaptam meg es valoszinuleg meg sem irtak. Azonban azt szivesen megtudnam, hogy miert tartjak fent a forumot ha hosszu ideig nem valaszolnak senkinek....

Tisztelettel.

nekim # 2013.06.25. 14:59

Üdv.
Nekem az a gondom, (magyarországi megbízott voltam egy külföldi cégnél) amikor is elkellett hoznom egy autót amit a cég vett az előző tulajtol. Az adásvételi a cég nevére volt megírva én mint meghatalmazott átvevő szerepeltem benne. A régi tulaj leadta az adásvételit, a cég persze Március óta sem íratta át az autót, nem is akarja (nem is kell nekik az autó). A cégről annyit 1 hónapig dolgoztam nekik és nem is fizettek.. Budapestről pedig engem vettek elő az el nem végzett átírás miatt. Ez hogyan lehet? Mit tehetnék?

pertt # 2013.06.22. 17:56

Üdvözlök mindenkit!
Egy problémát szeretnék megosztani, és választ kapni rá.
2005-ben vettem egy motorkerékpárt, régi típusú forgalmi engedélye volt, amelyben benne volt, hogy 2000-ben forgalomból kivonva.(Az nem volt beleírva, hogy véglegesen, vagy ideiglenesen)
Én nem helyeztem forgalomba.

Most 2013-ban eladtam a motort, és kaptam egy levelet a NAV-tól, hogy fizessek gépjármű vagyonszerzési illetéket,mert még 2005-ben 15 napon belül nem jelentettem, és mulasztási bírságot.

Forgalomból kivont jármű vásárlása esetén köteles vagyok jelenteni az okmányirodának, hogy megvásároltam a járművet? Forgalomba nem helyeztem.
Válaszokat köszönöm.

üdv.
Fodor Péter

speterkoma # 2013.06.13. 18:16

Tisztelt Jogi Fórum!

Olyan problémával fordulok Önökhöz amivel kapcsolatban látom már mások is írtak!2012 Augusztusában vettünk egy autót kereskedésből!A kereskedő javasolta az okmányos emberét hogy 3000 ft-ért egy nap alatt elintézi nekünk az átírást,forgalmi kikérést!Írtunk meghatalmazást és oda adtuk a pénzt!Másnap mehettem is a forgalmiért,viszont arra már nem emlékszem hogy a 29700 Ft vagyon átruházási illeték befizetéséről a csekket ide adták-e!A lényeg hogy nem találom pedig minden csekket elszoktam tenni!Idén januárjában kaptam a nav-tól egy levelet hogy nincs befizetve az összeg!Bementem abba az okmány irodába ahol a forgalmit kiadták,ott adtak egy papírt amin rajta van hogy az autó ügyét ott intézték és a befizetett csekk azonosítója és a meghatalmazott neve is szerepel rajta!Ezt elfaxoltam a nav-nak.Most 5 hónapra rá újra kiküldték a felszólítást!Közben kiderült hogy az okmányos ember ellen többen már feljelentést tettek!Kérdésem hogy mit lehet ilyenkor tenni!A nav 14 nap határidőt adott a befizetésig különben sokszorosa lesz a bírság!Miért rajtam kéri számon a nav amikor az okmány iroda is hibázott és az okmányos ember csekket hamisított!Mit lehet tenni!Válaszukat előre is köszönöm!

tloszk # 2013.06.12. 20:34

Szeretnék tanácsot kérni…

Szüleim vásároltak egy idős gépjárművet egy Pécsi autó kereskedőtől, az adásvételnél én is jelen voltam. Az autót megtekintettük mentünk vele egy próba kört és megállapíthattuk, hogy a korának megfelelő, sőt jobb állapotban van. Ezek után mindenki beleegyezésével az irodában átadásra került a vételár (amiről elismervény, és szerződés van a kezünkbe). A kereskedő kérte, hogy mivel az adásvétel vasárnapi napon történt szüleim fáradjanak vissza szerdán, amikor az eredetiségvizsgálat és az átírás megtörténik. Szüleim a megbeszélt napon megjelentek (akkor sajnos már nem voltam ott) átadták az előre megbeszélt 65.ooo Ft-ot amiről nem készült papír. A gépjárművet elvitték és 2-3 óra múlva hozták vissza. A kereskedő megnyugtatta szüleimet, hogy 2-3 napon belül postázza számukra a törzskönyvet, forgalmit és az átírásról szóló dokumentációt.

Sajnos mind a mai napig nem érkezett meg, ami 2.5 hónapot jelent. Az elmúlt napokban több telefonváltás történt a kereskedő és szüleim között, amiben minden esetben kifogásokat keresett (a posta hibája, elküldtük, stb.), amikor a rendőrség szóba került kérte azt ne tegyék, még aznap este személyesen szállítja le a dokumentumokat. Természetesen ez mind a mai napig nem történt meg.

Ma a rendőrség tájékoztatta szüleimet a kérdésükre, hogy nem tudnak semmit se tenni az ügy érdekében, forduljanak a bírósághoz bizalommal. Még jegyzőkönyvet sem vettek fel. Annyit azért megtett, hogy a rendszám alapján megnézte, a gépjármű még mindig a régi tulaj nevén szerepel (meg van üzembentartó is) átírás a mai napig nem történt…

Kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Közzétehetem a kereskedő nevét és elérhetőségét a Facebook-on, a történettel együtt? Azért, hogy más ne járjon így? Jogi úton mi a következő lépés, valóban a bíróság? Az évek hosszú sora….

Várom válaszát, tisztelettel…

FeherArpi # 2013.06.12. 07:24

Sikerült kiderítenem pár dolgot. Felhívtam a NAV-ot, és kérdeztem, hogy ezt a levelet még miért is kaptam. Nna ott egy elég érdekes választ kaptam. Azt mondták, hogy LÁTJÁK, hogy be van fizetve az összeg, DE mivel a csekken nem szerepel a befizető ADÓSZÁMA ezért nem tudják összepárosítani a befizetőt a befizetett összeggel, ezért kaptam a levelet. Ja, és vigyem be a csekket. :) Mondom, az mennyire életszerű, hogy a 4 évvel ezelőtt vásárolt - közben már rég eladott - autónak megvan ez a csekkje? Erre azt mondták, hogy hááát azt el kellett volna rakni...

Mást is kiderítettem: A Postánál lehet kerestetni befizetett csekkeket. Egy E-mail-t kell írni a: PEKkozonsegszolgalati.osztaly@posta.hu -ra. Itt a lehető legtöbb adatot meg kell adni a csekkel kapcsolatban: Ki fizette be, mikor, kinek, hol lett befizetve.. stb. Ez a szolgáltatás természetesen nem ingyenes, ha megtalálják egyből akkor 1790 forint, ha kutatni kell utána akkor 3500 körüli összeget kell fizetni érte. Az egyetlen baj, hogy csak 5 évre visszamenőleg tudnak keresni. A lényeg, hogy ezt a NAV-nál mondták, hogy jó nekik ez az igazolás is.

FeherArpi # 2013.06.11. 18:24

A problémám nekem is ugyanaz, mint az előttem szólóknak. Kaptam a NAV-tól én is egy levelet, hogy a 2009-ben vásárolt autóm után nem fizettem be az illetéket. Csak azt nem értem az egészből, hogy a kocsi papírjai rendben megvoltak, forgalmi és a törzskönyv is. (A kocsit már eladtuk) A forgalmiban a nevem volt tulajdonosnál, én nem közvetítőn keresztül intéztem az egész átírást, hanem személyesen, és emlékszem is, hogy befizettem ezt az illetéket is, mivel addig nem is írják át az autót a nevemre. Csak az az egyetlen baj, hogy az igazoló csekk már nincs meg, mert amikor eladtam az autót, azt hittem, hogy ezek a papírok már nem kellenek... ezek szerint tévedtem. A másik baj az, hogy ha ki akarom deríteni az igazam, akkor kicsúszok a befizetési időből. Ha meg befizetem, és később meg kiderül, hogy mégsem kellett volna, akkor azt a pénzt kb 3 év, mire visszaszerzem a NAV-tól. Szóval valószínű, hogy az lesz az egészből, hogy be kell fizetni a díjat, én meg majd füstölgök, hogy igazságtalan, de a mostani csekket tuti bekeretezve kiteszem a falra. (vagy a NAV-os ügyintéző ablakára) :)

Spyke # 2013.06.05. 13:21

az én problémámra esetleg van valakinek ötlete?:(

iveres # 2013.05.30. 18:17

Ja, biztos meg is van valahol, polgári peres eljárásban visszakövetelhetem az illetőtől. Szerinted vissza fogom kapni adóbírsággal, késedelmi kamattal, miegymással 30 napon belül? Mert akkor nekem tényleg nem kell befizetnem és nincs semmi probléma.

Atis77 # 2013.05.30. 17:08

Azért ennyire ne legyetek már lámák! A kereskedő meghatalmazás nélkül nem tud intézkedni a nevetekben, a meghatalmazásnak meg meg kell lenni az okmányirodában!

iveres # 2013.05.30. 11:08

Pontosan így van, ahogy az előző bejegyzésben szerepel.
Ma voltam az okmányirodában (Debrecen), azt mondták, én vagyok az ezredik már aki hasonló ügyben keresi őket. Itt nem tudnak adni semmilyen papírt, mert az archívum Pesten van, onnan lehetne lekérni. Akkor tudnám, konkrétan ki ellen tehetnék feljelentést (a kereskedés persze már megszűnt azóta), de ezt ugye a rendőrség is ki tudja nyomozni. Viszont be kell fizetni, mert az én felelősségem, meg különben is letiltják. Ha viszont a károsultak így vagy úgy, de befizetik, akkor mégis miért tenne feljelentést a NAV? (Erre a kérdésre az ügyintéző nem tudott válaszolni.)

Tudják, hogy tömeges méretű, országos csalássorozatról van szó, tud róla a NAV is, mégsem tesz senki semmit, mindenki csak a vállát vonogatja jó magyar szokás szerint. Ráadásul még adóbírságra is számíthatok, plusz a késedelmi kamat, tehát így már triplán fizetek. (Nem tudom, vajon méltányosságból elengedik-e, legalább a bírságot.)

Tehát akinek kereskedő intézte a gépjármű átírását elévülési időn belül és nincs meg az eredeti csekk, az valószínűleg készítheti a pénztárcáját.

nyogo # 2013.05.30. 08:32

A hozzászólásom óta nagyon sokan kerestek meg, akik hasonlóan jártak. Annyit kiderítettem, hogy ezekben az esetekben meghamísított postai bélyegzôt használtak a befizetést igazoló csekkszelvényhez. Mivel helyben az okmányirodai ügyintézô a befizetési azonosítót nem tudja leellenôrizni, így simán beregisztrálja és átírja az autót. Az egyik okmányirodai ügyintézôtôl megtudtam, hogy találtak már újfajta, 2013-as hamis postai bélyegzôt is és több száz hasonló esetben "nyomoz" a NAV.
Itt ami felháborító, hogy a csalást figyelmen kívûl hagyva hajta be a károsultakon a hiányt, mert "a vagyonszerzési illeték megfizetése a tulajdonost terheli" és bármilyen rendôrségi feljelentés/nyomozás nem függeszti fel/halasztja a befizetési kötelezettséget. Nyílván így hamarabb pénzüknél vannak, mintha nyomozgatnának és megkeresnék a csalókat.
A NAV-os ügyintézôvel beszélve nagy reményt nem fûzök hozzá, hogy egyáltalán megkeresik a csalókat, mert annyit mondott nekem, hogyha kiderítem a csaló személyazonosságát, akkor jelentsem fel és polgári peres úton követeljem tôle a pénzt...

Jelenleg most megpróbálom kikérni az átírással kapcsolatos dokumentumokat kikérni és kideríteni az illetô személyét.

Atis77 # 2013.05.29. 12:08

Tuti nem a reg. adót követelik?

wers # 2013.05.28. 07:40

menj be az okmányirodába

Mikor hosszabbítottuk párom jogsiját kiderült, 10 évig úgy volt jogsija, hogy nem látszot az országos rendszerben, csak ott, ahol kiadták, Juliska elfelejetett egy még egy entert nyomni.

iveres # 2013.05.28. 07:09

Valóban hihetetlen. A levélben a következő megállapítás is szerepel: "Jelenleg hatóságunkhoz a szóban forgó gépjármű-szerzés okán okmányirodai lelet nem érkezett."
Ez mit jelenthet? Nincs ott erről adat, vagy csak nem küldték át a NAV-nak? És emiatt fognak minket büntetni?

wers # 2013.05.28. 05:53

nehéz elhinni, hogy az okmányiroda átírta befizetés néklül, de ott lehet érdeklődni, irattárat megvizsgáltatni