Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Elkésett gépjárműátírás

Impossible # e-mail 2009.03.07. 18:14

Erről jut eszembe, hogy a dizájn az, amikor egy nagy, erős, piros kocsiban ülsz, és nem mindegy, hogy az Ferrari vagy traktor.

guba # e-mail 2009.03.06. 11:30

Még annyi, hogy ehhez szükséged lesz a köztük létrejött adásvételi egy példányára is.

guba # e-mail 2009.03.06. 11:29

Át tudod iratni akkor is, ha a korábbi tulajdonos nem íratta át, és ezzel párhuzamosan ideiglenesen azonnal ki is vonathatod a forgalomból max. egy fél évre.

monalisa1 #   2009.03.05. 23:26

Egy gépjármű forgalomból történő kivonásáról csakis "a" tulajdonos rendelkezhet. Tehát előbb vagy a nevedre iratod a kocsit (...) vagy megpróbálod felkutatni azt a személyt akinek utóljára legálisan a nevén/birtokában volt az autó - és akkor majd ő. (Persze a kivonatás költségeit akkor is te fogod bánni...)

Arra nem is akarok külön rátérni, hogy minden egyes tulajdonos-váltáskor kötelező a felelősségbiztosítás és a súlyadó dolgát/díját is aktuálisan rendezni...

Próbáld felkutatni a forgalmi igazolvány szerinti "jelenlegi" tulajdonost, és némi hálapénz (...) ellenébe rábírni, hogy vigye már a kocsi(já)t a bontóba.

Persze ha ő most bejelentkezik az okmányirodán a fenteik végett, akkor félő, hogy a biztosító- és az önkormányzat a nem fizetett súlyadó okán "bejelentkezik" majd...

Összegezve: tessék oszatni és szorozni: anyagilag hgyan úszod meg a dolgot a kevesebb fizetnivalóval.

Zárójelben: az ideiglenes forgalomból kivonás esetleg nem jöhetne szóba, mert hátha tudnál a bontóban használható motort találni?!

Monalisa
laikus hozzászóló

balint23 # e-mail 2009.03.05. 09:37

az igazi kérdés igazából az lenne, h át tudom e iratni az autót így, hogy az előző tulaj sem iratta át?
vagy esetleg megoldható h kivonathassam a forgalombol?

balint23 # e-mail 2009.03.05. 09:30

Tudna valaki segíteni?
olyan problémám lenne, hogy január közepén vásároltam egy gépkocsit.Megtörtént az adásvétel de elkerülte a figyelmem h a "tulaj" akitől vettem nem iratta még át a kocsit. Én sem irattam még át? mert a napokban motorhibás lett és használhatatlan. kinonatni nemtudom mert nem az én nevemen van a kocsi, de mégcsak nemis az előző tulajén.
mi tudok tenni ilyen esetben h kivonathassam a forgalomból?
segítséget előre is köszönöm

editpinter # e-mail 2009.03.02. 19:36

monalisa 1:
Az autó forgalomban van, mégpedig az én nevemen. Így találtak meg a 2009. januári gyorshajtás miatt is. De, mint ahogy írtam, a rendőrség elfogadta az adásvételi szerződést és törölték a nevemről a büntetést.

Az "úr" előkerült, hiszen az illetékes önkormányzatnál írásban nyilatkozatot tett arról, hogy visszaadta az autót.

_Wasp_: Ezt gondoltam:-) Gyanítom, hogy írásvizsgálat is lesz az ügyben (írásszakértő vagyok), már szedegetem is össze a 2002-es írásmintáimat, hogy ha kell, rendelkezésre álljanak.
Kicsit kétségbe vagyok esve, de majd csak lesz valami...

_Wasp_ # e-mail 2009.03.02. 16:45

Tud valaki segíteni abban, hogy mire számíthatok??
egy büntetőügyre, ahol valakivel kapcsolatban az okirathamisítást megállapítják. Ez a valaki vagy te leszel, vagy a vevő.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 #   2009.03.02. 16:41

Egy állítás áll szemben egy másik állítással, és amíg az "úr" elő nem kerül 2002 év magasságából, addig ez így is marad, mert Ön is állít valamit az "úr" is.

És mindenközben ne feledkezzünk el arról, hogy nagy valószínűséggel mindmáig rendezetlen a gépkocsi kötelező felelősségbiztosításása is...

A rendőrségtől kellene felvilágosítást kérni, hogy az autó jelen idő szerint forgalomban van-e, és ha igen kinek a nevén?!

Monalisa
laikus hozzászóló

editpinter # e-mail 2009.03.02. 14:10

Szép napot!

Hosszú lesz a történetem, de sajnos le kell írnom azért, hogy ha valaki tud, akkor esetleg tanácsokkal lásson el.
2002. áprilisában várandós voltam 2. gyermekünkkel, kinőttük a kis Mazda 323 autónkat, ezért eladtuk. Annak rendje és módja szerint az eladást bejelentettük.
A gondok idén kezdődtek. Az önkormányzat 2004(!?)-től követelte rajtam a gépjárműadót (124000 Ft + kamat). Bementem, ismét bevittem az adásvételi szerződést, de mivel a 2002-ben átadott adásvételi szerződésnek nincs nyoma az önkormányzatnál, az az átvételi elismervény pedig eltűnt, amin ők átvették, közölték a jó hírt, nekem kell kifizetni az összeget, hiába adtam el az autót. Nem szívesen, de befizettem, de az önkormányzat immár útjára indította a vevő önkormányzatához a szerződést - mivel még nem íratta a nevére.
Két hét múlva kaptam egy szép csekket a BRFK-tól, amelyben közölték, hogy a fenti autóval 2009. január 12-én a megengedettnél gyorsabban hajtottam Csömörön, ezért fizessek be 30000 Forintot. Szerencsére ide elég volt az adásvételi szerződés, a büntetést törölték a nevemről.
Azt hittem, hogy az autó ügyében minden sínen van, most már megnyugodhatok. De tévedtem. Pénteken kaptam egy levelet az önkormányzattól, hogy fáradjak be hozzájuk. Ma bementem, ahol közölték velem (még jó, hogy ültem), hogy az az "úr", aki tőlem megvásárolta az autót, az illetékes önkormányzatnál azt a nyilatkozatot tette, hogy ugyan megvásárolta az autót, de másnap visszahozta nekem műszaki hiba miatt, az adásvételi szerződést megsemmisítettük, azóta nem tud az autóról. Ez így rendben is lenne, de sajnos ez nem igaz. Az eladás napja óta se az urat, se az autót nem láttam, nem hallottam felőlük. Kellett írnom egy nyilatkozatot erről, majd közölte az ügyintéző, hogy akkor most megteszik a rendőrségi feljelentést.
Túl a felháborodáson és a csalódottságon fogalmam sincs, hogy mi lesz ebből.
Tud valaki segíteni abban, hogy mire számíthatok??

Köszönöm!

guba # e-mail 2009.02.25. 18:05

Törzskönyv nélkül nagy hiba volt megvenned. Nem is biztos, hogy a tulajdonosnak fizetted ki a vételárat, azt sem tudod, hogy tehermentes-e egyáltalán a kocsi. Lehet, hogy lízingelt jármű, akkor a lízingcég a tulajdonos. Menjél be az okmányirodára az adásvételi szerződéssel és nézz utána dolgoknak. Ha csak elveszett a törzskönyv, akkor kisebb a baj, az pótolható.

dr.tuske #   2009.02.25. 17:21

T. Fórumozók,

másfél éve vettem egy autót, a vételárat teljes összegben kifizettem annak aláírásával együtt. azonban az eladó - többszöri felszólítás ellenére - a mai napig nem adta a ki a törzskönyvet, így akadályt görgetve az átírás elé.

mit tegyek? pereljem be? mire?

trefasnyul@citromail.hu # e-mail 2009.01.16. 11:35

Vagy, ha egyszerűen bebontatom, akkor milyen lehetőségeim vannak? Akkor milyen következmények várnak rám?

trefasnyul@citromail.hu # e-mail 2009.01.16. 09:05

Nah most az a helyzetem állt elő, hogy nekem mindenképp át kéne íratnom, de nem értem, hogy miért a kocsi alapjába véve ki se mehet forgalomba, az összes papírja lejárt, és, ha át is íratom, akkor nekem még kötelező felelősségbiztosítást is kötnöm kell rá? Nem lehet az egészet megkerülni, mármint az átírást, és egyből kivonatni a forgalomból? Milyen lehetőségeim vannak?

trefasnyul@citromail.hu # e-mail 2009.01.15. 23:42

Értem, és mennyire számíthatok? És ha nem vagyok "adózó" mivel 18 éves vagyok, és hobbi miatt vettem a kocsit, hogy szerelgethessem, de nem rendelkezem semmilyen jövedelemmel, ez számít bármit is?

guba # e-mail 2009.01.15. 22:42

Igen, hacsak ki nem vonatod végleg a forgalomból.Bár, azzal is csak az illetéket úszod meg most már, a bírságot nem.

trefasnyul@citromail.hu # e-mail 2009.01.15. 21:23

Üdv! Nekem egy olyan gondom van, hogy érdeklődnék, hogy vettem egy autót 15000 ft-ért, a műszakija már lejárt 2008 nyár elején, nem hozható forgalomba egyebek, az a lényeg, hogy nálam van, átírás készült róla, de már lejárt a határidő, felszólíthatnak engem bármilyen fizetésre (ez a fontosabb), vagy átírásra, ha egyáltalán nem használom forgalomban csak áll egy helyben magánterületen?

guba # e-mail 2008.12.08. 09:49

A 15 nap lejártával a közlekedési igazgatási hatóságank csak akkor van jogi lehetősége kivonni a járművet a forgalomból, ha előtte meggyőződött róla, hogy az ügyfél önhibájából nem íratta még át, illetőleg, hogy időközben nem adta el harmadik személynek.(35/2000. (XI. 30.) BM rendelet)

raceface # e-mail 2008.12.07. 20:52

SZia Guba!
Sajnos ez biztos,h. ki akarják vonni az autót a forgalomból,mert már kiküldték a határozatot,de nem vettem át.Viszont olvastam arról a Magyarország.hu-n egy törvényt,hogy az önkormányzatnak ki kellene értesítenie 15 nap után,hogy még nem történt meg az átírás, és 3 napunk van rá,hogy megtegyük!De nem kaptunk semmiféle felszólítást erről,mert azzal védekeztek,hogy csak abban az esetben kell értesíteniük minket ha a rendőrség igazoltat és értesítést küldenek nekik a hiányosságról,vagy az előző tulaj megtette a bejelentést az illetékes okmányirodánál és az a hivatal küld az én lakhelyemen lévő okmányirodának értesítést erről!!Ez igaz-e? Mit tehetek most?
Köszi a választ!

guba # e-mail 2008.12.04. 10:45

Pár nap késésért nem fogják kivonni, legfeljebb megbirságolnak. Irasd át gyorsan.

raceface # e-mail 2008.12.03. 21:14

hello,

Az lenne a kérésem, hogy mit tehetek akkor, ha a szgk vásárlást követően túlléptem a 15 napos átírási határidőt (pár nappal), és az önkormányzat ki akarja vonni 2 hónapra az autót a forgalomból. (még nem vettem át a határozatot, de tudomást szerezetem a szándékukról)

köszi szépen!

luck66 # e-mail 2008.09.08. 10:34

Az illeték elévülése
Az illeték megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított öt év elteltével évül el, amelyben a vagyonszerzést bejelentették. Ha ezt elmulasztották, akkor a kezdő időpont az, amikor a hatóság a mulasztásról tájékoztatta az adózót.

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

Piqlet # e-mail 2008.09.07. 22:48

Köszönöm a választ! Csak nem értem...
Szóval ha ez a szabálysértés el is évült, akkor is behajthatják az elmaradt díjat akármikor? Milyen paragrafusok vonatkoznak pontosan ilyen esetre? És mi történik, ha nem fizet? Levonja az APEH a béréből??? Nagyon nem örülnénk neki, mert van épp elég kiadásunk jelenleg... :(

Traffic #   2008.09.07. 20:50

T. piqlet!

Attól függetlenül, hogy elévült-e a szabálysértés vagy nem, kényszerátírást hajtanak végre, emelt illetékkel.

Üdv,
Traffic

Piqlet # e-mail 2008.09.07. 10:08

Üdvözletem!

Párom 2002. októberében vett egy használtautót. Az átírást anyagi okok miatt elmúlasztotta. Nem sokat járt vele, a kocsi rövidesen bontóban végezte.
2006. márciusában kapott egy felszólítást, amelyben az állt, hogy az eladó 2003. augusztus 20-ai dátummal jelentette be az adás-vételt és az elmúlasztott átírás miatt jelenjen meg a helyi önkormányzatnál. A párom bement a hivatalba, írt egy nyilatkozatot arról, hogy az autó bontásra került, az ügyintéző hölgy pedig azt mondta, a többit már ő rendezi. Ennek ellenére jött egy fizetési felszólítás az APEH-től 2008. augusztus 19-én(!), hogy fizesse ki az átírást és késedelmi pótlékot. Párom elküldte az eredeti adás-vételi szerződést az APEH-nak, miszerint a tényleges dátum 2002. október és nem 2003. augusztus, ahogy az eladó bejelentette. Ezek szerint a szabálysértés már elévült. Kérdésem: az átírás elmúlasztása minek minősül, szabálysértésnek? És mint ilyen - ha az eredeti dátumot vesszük figyelembe - nem évült már el?
Köszönettel várom a válaszokat!