Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Elkésett gépjárműátírás

Traffic #   2007.05.08. 13:25

T. Commerceman!

  1. Felhívják az új tulajdonost, hogy 3 napon belül pótolja az átírást, kivonják a járművet a forgalomból, átírják - emelt illetékkel. Mulasztási bírság nincs, a nagyobb terhet az emelt illeték jelenti. Kényszerátírást fognak végrehajtani, azaz az új tulajdonos nem tud mit tenni.
  2. Ne ajánlj fel neki friss adásvételit. Bűncselekményt követsz el ezzel.
  3. Add le az adásvételi szerződést az Okmányirodában, az adócsoportnál. Nem marasztalnak el a késlekedésért, nincs veszteni valód. Egyébiránt él a bejelentési kötelezettség az eladó részéről is az okmányiroda felé, 2005.04.19 napjától hatályos ez a rendelkezés, de mint írtam, nem büntetnek meg, ha késlekedsz.

Ha javasolhatom, maradj a törvényes úton, ne készíts új adásvételi szerződést.

Üdv,
Traffic

Commerceman # e-mail 2007.05.07. 11:00

Üdvözletem!

Következő probléma megoldásában kérnék tőletek egy kis segítséget: Autómat idestova 1 éve eladtam. Az adásvételit nem mutattam be az Okmányirodán, csak a biztosítónál. mint kiderült a vevő a mái napig nem iratta át az autót. Úgy tudtam meg, hogy kijött a teljesítmény adó csekke. Nagyon berágtam ezen. A jómodort, és az erkölcsöket félretéve, jogilag milyen lehetőségeim vannak? Ha leadom az adás -vételit, akkor az autót kivonják a forgalomból, és megbüntetik a vevőt? Mekkora bírságra számíthat? Ha teszem azt, 100ezres mulasztási bírságra számíthat, és én 50ezer forintért felajánlok neki egy friss adásvételit, ezzel én később támadhatóvá válok? Jogilag az minek minősül? Ha ebbe nem megy bele, akkor egyszerűen leadom az adócsoportnál és az Okmányirodán az adásvételit? Engem elmarasztalhatnak, mert 15 napon belül nem adtam le? Az eladónak is él a jelentési kötelezettsége? Minden megoldás érdekelne!! Előre is köszönöm a segítségeteket!!! További jó forumozást!!!

Dr.Attika # e-mail 2007.05.01. 10:18

A tanúk nem a jármű eladásának tényét bizonyítják, hanem azt hogy a felek az adásvételi szerződést előttük írták alá.
Gépjármű adásvétel útján történő tulajdonjogának átruházása, akkor jön létre, ha a felek megegyeztek és a gépjárművet a vevő részére átadták. Maga az írásos szerződés csak a megegyezést bizonyítja. A szerződés akkor jön létre, ha a jármű átadása is megtörtént a vevő részére.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

sixlaci # e-mail 2007.04.30. 20:25

T. TRAFIC!

EZ AZ ÖTLET NEKEM IS ESZEMBE JUTOTT.CSAK AZ A BAJ, HOGY AZ EGGYIK TANÚ AZ ÉN FELESÉGEM VOLT A MÁSIK MEG A VEVÕÉ.GONDOLHATOD, HOGY A KEDVES RÉGI VEVÕM MACÁJA NEM VALL AZ "URA" ELLEN.
AZÉRT KÖSZI HA VALAMI ÚJ ESETLEG NEKED VAGY VALAKINEK TANÁCSA LENNE MEGKÖSZÖNNÉM.
ÜDV. SIXLACI

Traffic #   2007.04.29. 22:34

T. Initram5!

Mondd el minden hatóság (rendőrség, okmányiroda) előtt a történteket, bizonyítsd okirattal (vigyél magaddal mindent), nevezd meg tanúként az ismerősödet.

T. sixlaci!

Az adásvételi szerződés kihúzott volna a pácból. Javaslom, hogy keresd meg a tanúkat, akik bizonyítani tudják a jármű eladásának tényét! Az Okmányiroda majd megkeresi a tulajdonost.

Üdv,
Traffic

sixlaci # e-mail 2007.04.29. 19:57

A problémám a következő lenne.Kb. 2001 év végén eladtam egy forgalomból ideiglenessen kivont büfékocsit.Most 2007-ben az okmányirodától kaptam egy levelet, hogy számomra egy ismeretlen emberke műszaki nélkül használta közúton a járgányt.A yard a helyszínen elvette a forgalmit ami 2001 óta nem lett átírva,Most tőlem kérik a rendszámot, hogy adjam le mert ha nem akkor 5000-500 000 Ft-ig megbüntetthetnek.Sajnos az adásvételit valahová elkevertem,Akinek eladtam 2001-ben elzárkozik a kapcsolatfelvétel elöl, gondolom azért mert akkoriban ő sem iratta át.Elméletileg tehát még mindig az én tulajdonomban van a járgány.Az Okmányirodának irtam, de eddig még nem kaptam választ.Mit lehet ilyenkor tenni, hogy végre lekerüljön a nevemről és ne engem zaklassanak,e-mail bessenyo@citromail.hu

Initram5 #   2007.04.29. 17:31

Szükségem lenne tanácsra.

2007. 03. 28-án vásároltam egy használt autót.
2007. 04. 04-én (vásárlás után 1 héttel) egy barátom - aki autókereskedésben dolgozik - elvállalta hogy az átíratást elintézi nekem hiszem úgyis sokat jár az Okmányirodában ilyen ügyek miatt. Meghatalmazást is írtunk erről természetesen.

Valamiért kicsit később jutott csak el a hivatalba ahol az átírás nem sikerült mert az autóra - mint kiderült - egy végrehajtó végrehajtási jogot jegyeztett be, viszont az ahhoz szükséges iratokat benyújtotta az ügyintézőnek. A kocsi eladója a tartozást 2007. 04. 25-én kifizette, elhárult a jogi akadály az átírás elől, ismereteim szerint a május 1-i ünnep után már a számítógépes rendszerből is törlésre kerül a végrehajtási jog.

Ez eddig szép és jó, viszont a mai napon (04. 29.) beültem a kocsiba és pechemre belefutottam egy közúti igazoltatásba ahol a szemfüles rendőrbácsi kiszúrta, hogy 04. 12-én lejárt az átírásra szabott 15 napos határidő, azaz szabálysértést követtem el hogy ezt elmulasztottam. Hiába említettem hogy önhibámon kívül történt meg a dolog, nem érdekelte.

Mi a vélményetek? Szerintetek hogy tudnám a pénzbírságot megúszni?

Csakazértis # e-mail 2007.04.11. 22:56

Kedves fórumozók!
Egy kis velem megtörtént mese.
Néhány évvel / 7 /ezelőtt eladtam az akkori autómat. Tavaly az ügy miatt 8-szor voltam a rendőrségen, és háromszor az okmányirodán változó sorrendben, mert az autó 5.-ik tulajdonosa szerette volna végre legálisan az eredeti tulajtól megvenni - azaz tőlem - aki már régen eladta.
Lehet, véleményt robbantok, de bízom benne,
hogy mind a négy - általam ismeretlen - tróger szemétládát, aki nem íratta át , és 5 év után nekem kellett szaladgálnom miatta, tisztességesen megbüntették.
Ennyit a meséről.

CSéPé # e-mail 2007.03.21. 19:49

Hi!

Az a dolog esett meg velem, hogy eladtam a kocsimat mivel sürgőssen kellett a pénz. A gond csak az, hogy még nem volt az én nevemre iratva mivel még "csak" két hónapja vettem (persze tudom, hogy a határidő 15 nap), és ezt persze elfelejtettem a vevővel is közölni. Szóval csak megírtuk vele az adásvételit és útjára engedtem.
A kérdésem az lenne milyen és mekkora büntetésre számíthatok a közellyövőben?

csepanyi # e-mail 2007.02.28. 12:22

Sziasztok!

Láttam olyan tanácsokat amiben azt javasolják hogy "a régi szerződést el kell tépni és helyette újat írni". Ez engem azért érdekelne, mert egy büntető eljárásban, az ügyészség arra helyezi a közokirathamisítás vádját, hogy egy bizonyos gépjármű hamarabb cserélt gazdát és a szerződést hónapokkal később írták és adták le.
Az autót nyáron adták el (oda), de csak novemberben írtak adás-vételit. Szerintük ez közokirathamisítás mert nem akkor történt a tranzakció mint a szerződés aláírása. De adás-vétel csak szerződéssel jöhet létre nem?

shyntax # e-mail 2007.02.27. 00:42

Köszönöm a válaszod Traffic! Részemről elintéztem mindent, bejelentettem időben. Csak ez a reakció volt érdekes számomra, mivel úgy tűnt, mintha azt védenék aki szabálytalanul jár el.

Traffic #   2007.02.23. 17:06

T. shytax!

Õrizgesd nagy biztonsággal az adásvételi szerződést! Ki ne add a kezedből, csak addig, míg fénymásolatot készítenek róla.
A többi az Okmányiroda és az új tulajdonos dolga.

Ha még nem tetted meg, mutasd be az adásvételit a biztosítódnál és a lakhelyed szerinti Polgármesteri Hivatal adós részlegén.

Üdv,
Traffic

shyntax # e-mail 2007.02.21. 13:37

Sziasztok!

Tavaly novemberben eladtam az autómat, amit az új tulajdonos rendörségi bejelentése szerint, a vásárlást követően majdnem 1 hónappal feltörtek, és pár müszaki cikkel együtt a törzskönyvet is ellopták! Az autót addig nem iratta a nevére! Mindez csak a rendörségi határozatból derült ki számomra, vmint az okmányirodától kapott levélböl. Ezek alapján kezdtem el érdeklődni az okmányirodában, ahol számomra elég érdekesen reagáltak a kérdéseimre. Tisztán látszik hogy túl volt a 15 napos határidön, de pár telefon után még arról is kioktattak hogy mikor adtam el az autóm, és biztosan volt bent az uj tulajdonos, csak sokan voltak, meg hát jelenleg a törzskönyv körözés alatt, igy nem is lehet átiratni. Mi folyik itt? Mit tehetek hogy ne kerüljek esetleg kellemtlen helyzetbe?

tanna #   2006.10.26. 19:57

Ha nincs műszakija nem kapsz a nevedre szóló forgalmit, mert anélkül nem állítható ki. Szóval előbb a műszaki, ha egy lépésben akarsz forgalmit.
De azért húzz bele, főleg ha már felszólítottak.

Főlökött # e-mail 2006.10.24. 18:47

Tisztelettel

Tudatlanság nem bűn, csak kellemetlen, főleg ha anyagi ráhatás is fellép.

Alap tényállás szerint, a volt tulaj által is aláírt szerződéssel rendelkezünk. Másunk nincs a forgalmin kívül.
Olvasatomban most lett felújítva a jármű, s az, hogy milyen állapotban vettük, senki nem fog érdekelni, az eljárás során. Műszaki előtt állunk jelenleg.

Hát első az eredet vizsga, saját kérésre. Majd a kötelező bitosítás megkötése. Irány az okmányiroda, ahol könnyes szemmel előadjuk, a történteket. ( mivel súlyadót, köt. bizt. nem fizettünk, a fennálló időre, átiratás időből kicsúsztunk, így büntetésre számíthatunk-könny-ráhatás-esetleges fellebezés-kérelem-csökkentés-stb. ) Van sumák megoldás, de azt itt, nehéz lenne ecsetelni, s abba a volt tulajnak is bele kéne menni, s Neki is leetséges, hogy rázós lenne, így vélelmezem, hogy nem megy bele.

Szóval ha átírattuk, miénk, saját tulajdonunk, irány a műszaki.

Szóval ennyi.

----------------------
  • Löki
Shane87 # e-mail 2006.10.04. 09:33

Tisztelt Guba

Tehát, irassak egy új adás-vételit késöbbi dátummal.
Amugy érdekes mert most találkoztam az "úriemberrel" akitől vettem a gépjármüvet és ö is ezt javasolta.
Én is kicsit próbáltam utánajárni a dolgoknak de sajnos nem sokat tudok mert iskola plussz muka és aludni sincs sok idöm, ezért is vagyok ilyen tudatlan ebben a témakörben.
És arra gondoltam, hogy az eredetiség vizsgát azt elég-e mikor a kocsit müszakira viszem?
Ja és a kocsi nem volt mozgásképes amikor elhoztam illetve megvettem, mivel müszakilag 0-volt.
Sem fék, sem jó kormánymü (egy körös holtjáték) illetve egyéb problémák.
Mielött a tisztelt "kollégák" félreértenék, ez a kocsi nem azért kellett mert nem volt jobb, csak mert érzelmi szálak füznek hozzá.
Tehát mindenképp ezt akarom magamnak...
És most hogy lassan elkészül, már össze kéne rakni hogy akkor mit tegyek, hogy forgalomban lehessen.
Gondolok arra, hogy adók illetve eredetiség vizsga meg a többi, mert most van a kezemben a kocsi forgalmi engedélye és kész.
Mégegyszer mondom, nem nagyon értek ehhez a témához ezért is vagyok ennyire tudatlan.
Csak megköszönni tudom a segítségeteket.

Tisztelettel: Shane

guba # e-mail 2006.10.01. 08:13

Ha a tulajdonjog változást 15 napon túl íratod át a gyakorlatban nem forgalomból való kivonással szokott járni, "csak" mulasztási bírsággal. Ez az adózás rendjéről szóló tv. alapján, ha magánszemélyként vetted 100 e. forintig terjedhet. A késedelem kimentésére van mód, ha tudod igazolni hogy úgy jártál el ahogy az adott helyzetben elvárható. Ha fél évig az okmányiroda tájára sem mentél ez nem lesz könnyű. A legjobb megoldásnak azt tartom amit korábban mások javasoltak: régi szerződést eltépni, későbbi dátummal újat írni. Az aláírások meghamisítása eszedbe se jusson.
Ha ez az út nem járható hivatkozhatsz esetleg arra, hogy a késedelem oka az volt, hogy nem tudtad az eredetvizsgát időben megcsináltatni, mert az autót úgy vetted, hogy nem volt benne a motor. (ebben az esetben ui. nem csinálják meg) Ez persze még önmagában nem a tuti, mert ezt is be kellett volna jelentened, ha úgy jársz el ahogy az adott esetben általában elvárható, de legalább egy elfogadható magyarázatod van.

Shane87 # e-mail 2006.09.25. 17:26

Sziasztok.
A kocsi müszaki állapota mostmár lassan megfelelö lessz a KPM vizsgának a körülményeihez.
Adás-vételi szerzödést irtunk.(dátum nélkül)
Nekem csak az a bajom, hogy nem tudom, hogy most akkor igy a kocsinak milyen hátránya van velem, valamilyen pénzt kellett volna-e fizetnem.
Ezt nem tudom. És hogy mi a teendöm, ha a kocsit forgalomban szeretném látni.
Hogy tisztább legyen ez egy 2107 es lada.
üdv...

_Wasp_ # e-mail 2006.09.22. 22:30

Viszont kérelmezheted, hogy tekintsenek el a bírságtól és a forgalomból kivonástól, mert a kocsi járóképtelen volt (szervízes igazolás!) és nem tudtad emiatt eredetvizsgára elvinni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Traffic #   2006.09.22. 21:10

T. Shane87!

A probléma ott kezdődik, hogy:

És kb. fél éve hoztam el de eddig csak a müszaki állapotával foglalkoztam, hogy majd forgalomban részt vehessen.

15 napon belül át kellett volna íratnod függetlenül attól, hogy a jármű forgalomban van vagy sem.

Üdv,
Traffic

Shane87 # e-mail 2006.09.20. 12:52

Nagyon köszönöm a segitségeteket, igen sokat segítettetek.
Igen valóban mint útólag megtudtam az autón kissebb átalakítások voltak (tuning) ami nem tettszett a közegnek és ezáltal kitíltották. Csak még annyi kérdésem lenne hogy az van irva, hogy 2004/10/29 - én tiltották ki, noss ez már nem most volt, azóta a kocsi állt nála.
És kb. fél éve hoztam el de eddig csak a müszaki állapotával foglalkoztam, hogy majd forgalomban részt vehessen.
Nekem azt mondta a volt tulaj, hogy nem kell fizetni semmit amíg nincs forgalomban, na most én ebben nem bízok, hogy "semmit".
A Kpm müszakit meg azért gondolom mert ezt mondta a volt tulaj. De teljesen igazad van, mindenképp meg kell erről bizonyosodni.
De csak szimplán aggódok, mert sajnos nem értek a jogi dolgokhoz 19 éves mivoltom miatt.
Csak a kocsi a szívemhez nőtt és szeretném újra forgalomban látni, a saját kezem alatt :)

Még eggyszer ellnézést kérek, hogy ennyit traktállak titeket.
Mellesleg: Monalisa 1 válaszom a kérdésedre igen, megvan a rendszáma. :)
Majd még biztos fordulok hozzátok, mert van még pár dolog de az még nem aktuállis.
Köszönöm eddigi segítségeteket és a továbbiakat is.

Traffic #   2006.09.19. 20:48

T. shane!

A járművet azért vonták ki a forgalomból, mert az előző tulajdonos valamely szabályt megszegett. Az új tulajdonost azonban nem érheti joghátrány az előző tulajdonos mulasztása miatt, így az átírási eljáráskor a kitiltást törlik.

Miért gondolod azt, hogy KF-es vizsgára kell vinned?

Menj be a papírokkal az Okmányirodába, ott elmondják a szükséges teendőket (eredetiségvizsgálat, átírási illeték befizetése, stb.)

Üdv,
Traffic

monalisa1 #   2006.09.19. 11:25

Norbert! Én csak egy laikus hozzászóló vagyok, tehát várd meg az értő (= jogász) ember válaszát!

A valahonnan valamely okból kitiltva szó azt jelenti, hogy ott a tiltás feloldásáig nem vehet részt. (Többeket pl. Ausztriából tiltanak ki az ottani hatóságok 5 évre valamely okból...)

Szóval nálad vélem esetleg időközben lejárt a gépkocsi a forgalmija, vagy egy rendőri ellenőrzés alkalmakor vonták meg az autó további használatát. (A rendszám az továbbra is megvan? - de ez csak mellékkérdés volt.)

Vidd el a kocsit és vizsgáztasd le - legalább is a műszaki állapottól függően...

Egyébként nagyon jó helyre írtál ezen fórumba. És bármikor máskor is, ha az élet során valami egyéb galibád adódna.

Shane87 # e-mail 2006.09.18. 23:56

Mellesleg ha véletlen rossz fórumba irtam volna a "gondomat" ellnézést kérek de sajnos most vagyok ezen az oldalon és nem tudok könnyen eligazodni.

Shane87 # e-mail 2006.09.18. 23:51

Noss nekem az a súlyos gondom, hogy vettem egy kocsit de az van a papirjára irva, hogy (város) 01 03/1041-4/2004 es hat. alapján a forgalomból kitiltva. Sajnos nem értem hogy ez pontosan mit jelent és mit lehet ellene tenni, hogy ismét forgalomba lehessen helyezni, ebben kérném a segítségeteket, csak azt tudom, hogy KPM müszakira kell vinnem.
Tehát a kérdésem, hogy mit is takar hogy "forgalomból kitiltva" és hogy miként lehet cselekedni kocsi érdekében.
Remélem tudtok segiteni, válaszotokat elörre is köszönöm.
Rutai Norbert