Elkésett gépjárműátírás


guba # 2011.11.03. 06:48

A barátod vett egy autót, ami után nem fizette ki az illetéket, és nem jelentette be a vagyonszerzést. Annak nincsen jelentősége, hogy egy napig volt-e csak tulajdonos, vagy egy évig. Teljesen mindegy, hogy utólag az eladóval még mit egyezkedett, az ügyben keletkezett okiratok, és azok felhasználásának függvényében, egészen sok kára származhat ebből.

Kingusss # 2011.11.02. 15:03

Jónapot kívánok!
Surgos segítségre szorulok. A barátom kb. két honapja vett egy autot, de meg mielott áttiratta volna eladta, akitol vette azzal megbeszélte errol van sms-ben bizonyiteka hogy beleegyezett(nemtudom ez mennyire fontos) . Namost az auto tulajdonosa , aki papiron is a tulaj még mindig nem iratta le az autot, es a vevo a páromat fenyegeti azzal hogy feljelenti, már levelet is kuldott neki, hogy fel fogja jelenteni ha nemkapja meg a papirokat, oot nemérdekli, hogy hogyan de intézze el, és hiába mondtuk neki, hogy nem rajta mulik, azt hajtogatja csak, hogy azt a pénzt o a páromnak fizette ki. A párom csak pénteken jon haza, mivel kulfoldon dolgozik. Neki származhat belole bármilyen kára? Hivatalosan az auto nem az o nevén van. Feljelentheti mégis ot ez az illeto?
Nagyonszépen koszonom a válaszokat!

zsancsab # 2011.10.26. 12:40

sziasztok.lenne egy problémám.vásároltam egy autót 2 hónapja és még nem írattam át.szeretném meg tudni milyen anyagi következményei vannak így számomra.mibe fog nekem ez kerülni?
előre is köszönöm.

Dackly # 2011.10.20. 13:00

Kedves Guba!

Meg tudnád mondani, hogy meddig volt az a jogszabály érvényes, hogy csak a vevőnek van bejelentési kötelezettsége az autó adásvételről? Amit én találtam jogszabályt abban az szerepel, hogy 15 napon belül az eladónak is bejelentést kell tenni. Esetleg meg tudnád mondani a jogszabály ill. rendelet számát is, ami 2006-ban hatályos volt?
Nagyon köszönöm a segítséget.

guba # 2011.10.17. 18:36

Nem neked, hanem a vevőnek lett volna kötelessége bejelenteni a tulajdonosváltozást a régi szabályozás szerint. Nem követelhetnek rajtad semmit.

Dackly # 2011.10.17. 15:33

Kedves Fórumozók!

A következő problémám van: 2006-ban eladtam a gépkocsimat, de nem jelentettem be az eladást az okmányirodába mint utóbb kiderült, az új tulaj nem iratta át az autót a nevére. Most kijött a bíróságtól 2006 utánra vonatkozó több százezer forintos parkolási bírság, melyet rajtam követelnek. Kérdésem lenne, hogy ha bemutatom az adásvételit és utólag bejelentem az okmányirodába az eladást, akkor nem rajtam fogja a bíróság követelni a parkolási összeget? És milyen összegű mulasztási bírságot kell fizetnem?
Köszönöm a segítséget

Zotya38 # 2011.09.17. 16:56

Sziasztok. Már elatuk Az eredeti adásvételivel ugy hogy elcseréltük.

Rexor # 2011.09.14. 07:46

Kedves Zotya,

Anélkül, hogy nem iratjátok át úgysem tudjátok eladni az autót így a kérdés meglehetősen költői...

Zotya38 # 2011.09.14. 05:12

Sziasztok. Van egy ojan problémám vetünk egy autot juliusban de ahogy megvetük elmentünk külföldre igy nem használtuk és nem iratuk át most szeretnénk eladni mi a tehendö, lesz-e büntetés?

végrehajtó1 # 2011.08.29. 16:56

Kérj becsértéket rá és vedd meg árverésen kivül.

Zoli76 # 2011.08.29. 15:04

Szép napot!
Volna egy elég izgalmas kérdésem. Lett véve egy utánfutó amin nem volt műszaki .Műszaki eredet vizsga meg lett csináltatva . De miután átírásra került a só kiderült olyan dolog , hogy a futó ki lett vonva a forgalomból adótartozás miatt. ilyenkor mi a teendő?

Syrakusa # 2011.08.17. 05:03

Sziasztok!
Segítséget kérnék olyan ügyben,h 2011.08.16/tegnap/ vettem egy autót,ugye akkor az átíratási kötelezetségemnek 2011.08.31.-ig eleget kell tennem.De ha ezt anyagilag nem tudom megoldani az okmányirodánál az átirási illetékre kérhetek fizetési halasztást vagy részletfizetést(két részletben)vagy esetleg vmi átírási halasztást(pl. 1 hónapra).Segítségeteket előre is köszönöm!

ati2 # 2011.08.16. 21:51

Segítséget szeretnék kérni!Adva van egy budapesti cég aki 2003-ban eladott egy toyotát egy magánszemélynek. Az új gazda nem íratta át és nem adott le adásvételit sem.2010-ben a budapesti cégen keresni kezdték a súlyadót,erre a cég leadta a 2003-as adásvételit.Megtalálták a vevőt aki be is fizetett bírságot illetéket stb. A nevére nem veheti,mert le van járva a műszaki így nem írhatják át.Viszont eladná nekem.Állítólag az okmányiroda szerint,hiába van adás vételim,eredetvizsgám és műszaki vizsgám addig nem írhatják át a nevemre amíg a 2003-as céges adásvételit nem adom le,amit az én eladóm már vagy nem talál hiszen ő nem adta le.A birtokomban van egy ideiglenes kivonásról szóló okmány 1 éve állították ki az én eladóm számára.Az indoklásában az szerepel,hogy a cég által leadott 2003-as adás vételi alapján találták meg az én eladómat.Ez a példány az okmányirodában van.Ha az én eladómnak a példány nem kerül elő, akkor én tényleg nem tudom a nevemre venni? Előre is köszönöm:Ati2

sztellina # 2011.08.01. 20:02

Épp ez az, hogy a "kedves" volt párom azóta is ezzel közlekedik, és ha rajta múlik akkor még 5 év múlva is... Ezért akarok minél előbb megszabadulni tőle, persze tudom, hogy előtte át kell íratnom + biztosítás, inkább bele sem gondolok miből fogom ezeket kifizetni a büntetéssel együtt, és még ha utána el is adom akkor is bőven mínuszban leszek...
Mennyi büntetésre lehet számítani átírás elmulasztás miatt 1 év után? Illetve milyen egyéb költségek vannak?
Előre is köszönöm, addig megpróbálok lottózni... :)

guba # 2011.08.01. 16:51

Ha attól félsz, hogy le ne csukjanak, akkor megnyugodhatsz, ezért nem fognak. Egyébként azzal, hogy hatóságilag kivonták a forgalomból, ilyen értelemben nyugvópontra került az ügy, ameddig nincs rendezve az átírás és a biztosítás ezzel közlekedni senki nem fog.

sztellina # 2011.08.01. 13:40

Valaki segítsen, teljesen el vagyok keseredve...

A párommal 1 éve vettünk egy használt autót. Azóta sem átíratva, sem biztosítás fizetve és már ki is vonták a forgalomból. Természetesen én csak az átírás elmulasztásáról tudtam, mindig megígérte, hogy elintézzük, mert én a havi 40.000-es GYES-emből nem tudom megoldani... Pár napja leléptem a gyerekkel, az autót nem adja oda, nekem nem is kell, de nem akarom, hogy engem csukjanak le az ő hülyesége miatt. Az sem megoldás, ha leműszakiztatom az autót, átíratom, aztán eladom, többet fizetnék, mint amennyit az autó ér. Valaki segítsen, teljesen kétségbe vagyok esve. Tudom, hogy hülyeség volt ebbe belemenni, de amikor vettük nem voltak nála a papírjai, most már tudom, hogy nem véletlenül... De most már kár ezen rágódni, valahogy meg kell szabadulnom az autótól. Olyan megoldás nincs, hogy átíratom, befizetem a büntetést aztán leadom egy bontóban? Persze fogalmam sincs, hogy miből fogom kifizetni, de valahogy muszáj lesz. Nem értek hozzá, csak egy ötlet, már megbolondulok, egyszerűen nem tudom mit csináljak, valaki könyörgöm segítsen :((((((
Előre is köszi.

ases # 2011.07.18. 14:54

Kedves fórumozók

A videó önmagáért beszél....

http://www.rtlklub.hu/…video/134151

Aki régebben segített annak nagyon köszönöm......de az adás-vételi szerződés sajnos semmit se ér hiszen ha a nevemen marad az autó a bm nyilvántartás szerint akkor nekem kell fizetni....

guba # 2011.07.13. 18:30

Át tudjátok íratni,ha van írásbeli szerződésetek,a mulasztás miatt bírságra lehet számítani.

Catrine # 2011.07.13. 18:26

Szep jo estet Mindenkinek!
Tanacsot szeretnek kerni szemelygepkocsi atiras ugyeben.
2006-ban vettunk egy autot, amt a bankhitel es egyeb anyagi okok miatt nem irattunk at. Az elado neven volt a hitel, amit mi az o neven szepen kifizettunk az en bankszamlamrol. Kozben kulfoldre koltoztunk, az auto pedig otthon maradt.
Most azonban szeretnenk vegre kihozni es atiratni, de az eladot nem tudjuk elovadaszni sehonnan.
Kerdeseim :

  • At tudjuk-e iratni nelkule is az adas-veteli szerzodessel az autot vagy o is kell hozza szemelyesen ?
  • Milyen buntetesre szamithatunk?

A biztositast is az o neven fizettuk, mindig pontosan. Csekkek megvannak, csalad otthon feladta.
Minden eloirasnak eleget tettunk, vizsgaztatas, sulyado, stb. Szoval csak az atiras hianyzik.

Nagyon szepen kerem, aki tud jo tanaccsal segitsen, mert augusztusban szeretnenk kihozni a kocsit.

Koszonettel udvozlok Mindenkit!
Catrine

Logi # 2011.06.23. 14:04

Sziasztok! Valaki kérem segítsen nekem. Vettem egy autót x.hó 1-én, innen számít a 15 napos átírási idő. A kérdé viszont, hogy a 15 napba beleszámít-e a vásárlás napja is? Röviden: meddig írathatom át: x.hó 15-ig, vagy x.hó 16-ig? Mielőbbi segítségeteket előre is köszönöm. Jövő hétre vagyok beidézve, és nem hiszem, hogy esetleg 1 nap csúszás miatt ilyen palávert vernének.

Vanda555 # 2011.06.13. 13:30

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van egy autó, amelyet eladtunk június 1-én, tehát az átírási kötelezettség 15 nap múlva jár le. Június 11.-én kaptunk egy levelet, hogy adó hátralék miatt az autót nem adhatjuk el június 7.-étől. Akkor ha estleg még az új tulaj nem iratta át, az utolsó napokra hagyva azt, nem is fogják az ő nevére bejegyezni?
Válaszukat előre is köszönöm.

letsgo1487 # 2011.05.30. 17:02

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, ha az okmányirodából kapok egy levelet, hogy átírás elmulasztása miatt adjam le a forgalmit azt bármelyik okmányirodában megtehetem vagy csak annál, amelyik kiküldte a határozatot? Köszönettel VL

hóvirág2 # 2011.04.20. 09:56

Köszi, Gabucika!
Szóval az okmányirodánál próbálkozzak, ne a biztosítóknál.

Gabucika # 2011.04.14. 19:39

Szia hóvirág2!

Nem vagyok szakértő,de próbáld meg bebizonyítani,hogy az autó csak a válás után került végleg a tulajdonodba.Nincs ismerősöd az okmányba vagy a baráti körödbe? Akkor lenne tuti a dolog,ha az autót kivonták volna 2009 év végén a forgalomból,mert akkor a Mabisz különbözetet nem kellene megfizetni.Visszamenőleg egy év díját kell megfizetni,de ha kivonták akkor nem kell. Nekem is volt ilyen.A biztosító a törlési határozatot kérte,bemutattam és nem kellett fizetni. Tudom,hogy nagyon magas a különbözet,de próbálj még levelezni velük,ha nem megy,marad a részletfizetési kérelem.
Gabucika

hóvirág2 # 2011.04.13. 12:42

Hát, azóta csekket is kaptam, meg levelezgetek, semmi reményem nincs, és úgy látszik, itt sincs aki ötletet adhatna...