Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Elkésett gépjárműátírás

mzdebra # e-mail 2010.09.17. 12:36

Az én lentebb leírt helyzetemhez valami információja nincs valakinek?

Előre is köszönöm!

apt-get # e-mail 2010.09.17. 12:24

Köszönöm szépen a tippeket.
Még egy kérdésem lenne: Az eladónak ugye 5 munkanapja van a bejelentésre. Az ő esetében nincsenek szankciók, ha túllépi ezt az időt (mert abból már igencsak kicsúszott)? Ha ő nem jelenti be az eladást, abból származhat nekem hátrányom?
Köszönettel: apt-get

websas # e-mail 2010.09.17. 12:02

Kedves apt-get!

Nekem 3 hete szabadult fel az autóm a bank küldte a törzskönyvet, a 0-ás elszámolást és egy az okmáirodának szóló levelet, hogy vegyék le a jelzálogot.( persze fizetnem is kellett 2300 ft.-ot)
Szerinten a Te eladód is megkapta csak nem figyelt rá. Egyébként a hiánypótlásra kötelező halasztást adniuk.

prometheusz # e-mail 2010.09.17. 12:02

Egy ötletem van, hátha működő alapon.
ugy tudom bármely okmányirodában átirathatsz autót, nem csak a lakhelyed szerintiben.
menj át másik irodába ugyanezzel a panasszal, s kérj ott i stanácsot
lehet ott több haladékot adnak.
sajnos tapasztaltam már hogy egyik bürokrata nem tudja mit mond a másik, igy minden ajtó mögött mást mondanak.
ha ebben az esetben is igy lesz, akkor esélyt kapsz a nagyobb haladékra.

apt-get # e-mail 2010.09.17. 10:18

Kedves Fórumozók,

a segítségeteket szeretném kérni a következő helyzet megoldásához. Ma 2 hete vásároltam egy autót magánszemélytől. Minden szükséges iratot megkaptam (törzskönyvet is), elvégeztettem az eredetvizsgálatot és megkötöttem egy biztosítást, mert ezek ugye szükségesek az átíráshoz. Az okmányirodában közölték, hogy nem írathatom át az autót, mert banki opció van rajta. Felhívtam az eladót aki elmondta, hogy az autót újonnan hitelre vette, az lejárt, megkapta a törzskönyvet is de nem tudott róla, hogy ezt jeleznie kell az önkormányzat felé is. Ígéretet kaptam rá, hogy beszerzi a banki papírt, és törölteti az opciót az autóról. Ma lejár a 15 napos átírási határidő, de eddig nem kapta meg a banki igazolást és nem tudott intézkedni. Én rákérdeztem az okmányirodában, hogy ilyenkor mi a helyzet. Ők azt mondták, hogy pár nap haladék nyerhető, ha ott lepecsételtetem az adás-vételit (felszólítás iratok pótlására). Ha addig nem oldódik meg a helyzet, akkor szabálysértési eljárás alá vonnak. Kérdésem, ha a vevő szabályosan járna el, ám önhibáján kívüli okból csúszik ki az időből, akkor a törvény nem védi? Ilyen esetben miért nem az eladó ellen indul eljárás, hiszen miatta csúszik az átírás? Tudnátok valamilyen megoldást javasolni? (Az adás-vételi szerződésből egy scannelt változat kellett a biztosítónak. Gondolom így új szerződés nem jön szóba).
Segítségeteket előre is köszönöm.

mzdebra # e-mail 2010.09.14. 13:28

Tisztelt Jogi Fórum!

Az én problémám az, hogy 2009. márciusában sajnálatosan elhunyt édesapám, így örököltem egy autót (Trabant...) A hagyatéki tárgyalás 2009. májusában volt, majd az illeték megfizetéséről szóló határozatot és csekket 2009. decemberében kaptam meg. Az illetéket akkor ki is fizettem, de azóta sem írattam a nevemre (anyagi okokból), a biztosítást nem fizettem, ami így megszűnt (de azóta se vonatták ki a forgalomból az autót), lejárt a műszaki is... Egyedül a súlyadót fizetem azóta is... Ha most ki szeretném véglegesen vonatni a forgalomból, vagy bontóba leadni, akkor mit kell tennem? Előbb mindenképpen a nevemre kell íratni? Milyen fizetési kötelezettségeim keletkeznek ilyen esetben?

Segítségüket előre is köszönöm!

ases # e-mail 2010.09.02. 13:30

Kedves fórumozók!

Régebben kértem segítséget egy eladott gk. miatt amit a vevő nem írt a nevére és 3 éven belül 1,5 millió parkolási bírságot gyűjtött a megvásárolt autóra...5 bírósági pert megnyertem...de ma a 6. következett ahol a bíró nem nekem adott igazatt....nem érdekelte az eredeti adás-vételi szerződés...nem vette figyelembe hogy 15 napon belül bejelentettem az okmányirodában,ahol lepecsételték...nem számított a két tanú vallomása aki igazolta a átadás-átvételt....nem érdekelte az okmányiróda igazolása...nem érdekelte hogy ugyan ilyen parkolási pereket már megnyertem a mostani parkolási társaság ellen....nem érdekelte hogy a vevő az V.Kerületben lakott és az összes szabálysértés ott történt a lakhelye körül 300 méteres körzetben...érthetetlen számomra hogy lehetséges az , hogy egy bizonyos autó eladásából bekövetkező perek ítélete különböző legyen..
A tisztelt bíró úr az ítéletét azzal indokolta,hogy akinek a nevén van az autó BM nyilvántartás szerint az felelős a kihágásokért....ez egy vicc...még jó hogy a vevőm nem rabolt vele bankot mert már börtönben lennék?? naneee
Kérésem arra irányulna hogy hány megnyert per után jelenhetném fel valamilyen okból ezt a parkolási társaságot....továbbá a vevő aki már amerikában röhög rajtam...hogy tudnám beperelni és milyen költségek merülhetnek fel...egyáltalán lenne e értelme belevágni...
Köszönettel:ases

tszabck # e-mail 2010.08.28. 00:09

Üdv!

Idén februárban eladtam a használt autómat. Ez volt életem első ilyen ügylete. Az adásvételi szerződés alapján az átírást a vevőnek kellett volna intéznie.

Abban a tudatban, hogy ezt ő meg fogja tenni, én békésen ültem a babérjaimon, nem tudom, hogy nekem is jelenteni kellett volna ezt valamelyik hivatal felé.

Nem sokkal később a biztosítótól jött egy felszólítás, hogy nem fizettem be az esedékes negyedéves kötelezőt.
Válaszoltam nekik, és egyúttal elküldtem az adásvételi szerződés másolatát. Ezek után le is szálltak rólam.

Akkor azt hittem, végre lezárult ez az egész ügy, azonban most, augusztus végén megkeresett az okmányiroda, hogy a kötelező biztosítás nincs fizetve már egy fél éve, ezért a kocsit kivonják a forgalomból, és vigyem be nekik a forgalmit, és a rendszámot.

Amik persze már régen nincsenek is nálam.
Szerencsére azt írták, hogy fellebbezhetek 5000 Ft-os illetékbélyeg megvásárlásával.

Valahol "érzem", hogy én is mulasztást követtem el, de azért mégse tartom jogosnak, hogy a Vevő mulasztása miatt most én fizessek ötezer forintot.

És a kérdésem, amire megköszönném a kedves válaszokat:

Meg fogom úszni ezzel az 5 ezer Ft-os "tanuló pénzzel" ezt az egészet, ha beküldöm az Okmányirodának az adásvételi szerződést, vagy ezen felül számíthatok még mindenféle rosszra és váratlan "rémségekre"?

KidFace # e-mail 2010.06.23. 15:02

Sziasztok!

Kötelező nem léte miatt kivonták a kocsimat a forgalomból 2010 márciusában. Mint később kiderült az erről szóló határozatot azonban a kézbesítő hibájából adódó félreértés miatt én nem kaptam meg, így tudtomon kívül közlekedtem forgalomból kivont kocsival. Májusban igazoltatás következtében fény derült erre amikor is az eljáró kollégák bevonták a forgalmit, majd annak módja szerint szabálysértési indult. Megjegyezvén, hogy a kivonás jogosan történt és nem szeretnék (elég nagy összeget) visszamenőleg fedezetlenségi és egyébb biztosítási díjként befizetni, milyen költségek terhelik az új tulajt illetvce ki adják-e neki a forgalmit egyáltalán:

  • ha kivonás előtt eladtam a kocsit (bőven 15 nap után próbálná meg átiratni az új tulaj)
  • ha kivonás után, de bizonyíthatóan tudomásomra jutás előtt adtam el a kocsit (szintén él a 15 nap)
  • ha tudomásomra jutás után adtam el (nem vagyok vele tisztában hogy bevont forgalmival ez lehetséges e egyáltalán).

Lehet-e bármilyen büntési következménye számomra a már folymatban lévő rendőrségi ügyön kívül a továbbiakban ebben az esetben.

Válaszaitokat köszönettel....

Flati # e-mail 2010.06.08. 01:09

Szevasztok
Vettem egy cbr 1000f-et és aki eladta az csak használta a motort de és más nevén volt a motor szal üzemben tartója volt de ki fizette a motort a haverjának és lementem találkoztunk a tulajjal és ilyet mondott nekem hogy 20ezer-ért íralá adásvételit mondtam hogy nekem annyim van amennyi a motor több nincs kibaszott a haverjával is meg velem is mert 2x mentem már le érte és kitalálta a csávó mivel később íratom alá a motort hogy ha jövök le új adás vételit írni akkor aki használta a motort neki adom a 20-ast jó bele mentem de ugy voltam vele akkor hogy köszönöm szépen akkor bazd meg a motorodat de belementem mert 380-ba volt igy is a motor aztán írtunk nekem üzemben tartóit és mikor haza értünk néztük mondjuk ez az én figyelmetlenségem hogy a müszakija lejár 10 nap múlva na most haverok a következőt mondták írtunk 1 db adás vételit hogy én kifizettem a motort és hogy elvileg igy én át tudom íratni a motort és nem tudom hogy tényleg igy van de a tulajnak le kéne adni az adásvételit hogy át tudjam íratni meg a biztositást is le kell mondania nem? meg a másik mivel nincs pénzem most átíratni lehet halasztást kérni az okmányírodába vagy ilyesmi? amugy tudom hülye döntés volt baszakodni vele meg minden meg fejbe kell volna baszni az ürgét dehát ugy voltam vele hogy elhozom ha már 2x mentem le amugy a motor 360ezer volt fix árba ja és nem engedett pedig 2x voltunk elöször el is vittük volna csak hát ja a fasszi nem érte el az igazi túlajt 5000-et kidobtam benzinre ja és még tankolnom is kellet a motorba sajnos egyedül voltam és nem vok egy 2 ajtós szekrény szal ehez mit szóltok meg az okmányos haladékos dolgot írjátok meg mit tudtok róla ja és ne csak finoman osszatok le

Dr.Attika # e-mail 2010.06.03. 17:50

Nem a tulajdonjog a kérdés. A tulajdonjog az átadással és az adásvételi konszenzussal átszállt. A visszterhes vagyon átruházási illeték meg nem fizetése a bibi meg a forgalomból kivonatás elmulasztása.
Előző tulajnak ki kell vonatnia a forgalomból.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

allesp # e-mail 2010.06.03. 16:49

Helló!
Visszaolvastam, de konkrét választ nem találtam a kérdésemre.

Van egy autó ami jelenleg a tulajdonomban van. Amennyiben eladom és én bejelentem az okmányirodában az eladás tényét (adásvételivel) de ezt az új tulaj nem teszi meg, akkor milyen jogkövetkezményei lehetnek ennek a tulajra nézve? Kaphat-e pénzbüntetést, illetve ha igen akkor mennyit?

Azt megtaláltam a neten, hogy felszólítja az önkormányzat a tulajdonváltozás bejelentésére és amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor kivonják az autót a forgalomból, de az fent említett kérdésekre nem találtam választ.

Remélem valaki tud segíteni...

üdv.
allesp

luck-666 # e-mail 2010.05.19. 12:19

1).mondjuk a beirás régi,de a "súlyadót" az önkormányzat szedi be és nem hiszem,hogy külső cégnek eladhatnák!
2)az önk. adóosztálya felszólítja a gk. tulajt a fizetésre és bizonyos idő után,lehet több év is hivatalból kivonatja a forgalomból,de ettől az adótartozás marad és külső cég megint nem jöhet képbe!

  1. valószínűleg a tulaj igy szeretné a pénzt megkapni,menj be az önkormányzathoz és fizesd be te!

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

honeybear45 #   2010.05.19. 10:50

Alkatras01!

"2008 szept.18.-án „vettem“ egy kocsit üzembentartóira,"

ITT KEZDŐDIK A PROBLÉMA ÁLTALÁBAN!!!

Több helyen is vérzik a történted.

  1. végleg kivonás bontási igazolással lehetséges és kérelemre indul.
  2. Ez a rózsaszín csekk nagyon, nagyon gyanús. Egyszerűbb lenne felkeresni az adóhatóságot és ott kérni részletfizetést. És az ő csekkjüket befizetni.

Egyébként nem értem a történetet, be lett Ön jegyeztetve a nyilvántartásba, mint üzembentartó??
Ha igen, akkor az okmányiroda ki vonhatja ideiglenesen a forgalomból teljesítmény adó nem fizetése miatt a gépjárművet és az adóhatóság megkeresésére le is foglaltathatja.
Rózsaszín csekken ne fizessen semmit se, keresse fel az adóhatóságot a lehető leghamarabb!

bernadetty # e-mail 2010.05.19. 10:18

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!

honeybear45 #   2010.05.19. 08:54

Kedves Bernadetty!

Útvonal engedéllyel, amely három napig érvényes tudja leműszakiztatni az autót. Jól gondolta a hagyatékátadó végzés valamint az adásvételi szerződés és jármű papírjai szükségesek, de amint megkéri az útvonal engedélyt akkor a továbbiakról megkapja a tájékoztatást az átíráshoz szükséges feltételekről, melyeket egyébként ebben a fórumban is megtalál.
Üdv. Honey

bernadetty # e-mail 2010.05.19. 08:26

Nekem elég bonyolult lenne a kérdésem.
Vásárolni szeretnénk egy autót aminek a tulajdonosa pár hónapja elhunyt, az örökösöktől vennénk meg, ezzel még nincs is nagy gond, a baj az, hogy egy hónapja lejárt a műszaki vizsgája is! A kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, lehetőség? Átíratni eredetiség vizsgálat nélkül nem tudjuk, műszaki nélkül nem tudjuk elvinni eredet vizsgálatra....
Van e arra lehetőség, hogy adásvételivel (amit az örökösökkel kötünk meg) elvigyük eredet és műszaki vizsgára és csak utána írassuk a nevünkre, vagy először át kell íratni és utána vinni műszaki vizsgára?

Előre is köszönöm a válaszokat!

böbe28 # e-mail 2010.04.01. 19:00

moalisa!Nekem vmi okosságot tudnál mondani?Köszönettel:)

monalisa1 #   2010.04.01. 18:58

A csekk kibocsájtójához.

alcatras01 # e-mail 2010.04.01. 09:35

Ha minden igaz Ma megkapom a Rózsaszín csekket!
Ha Részletfizetést szeretnék azzal kihez kell forduljak?

monalisa1 #   2010.03.31. 19:44

Mivel a súlyadó nem lett befizetve az ügyet "eladták" -sok más hasonlóval együtt- egy behajtócégnek - ennek okán a másféle színezetű befizetési csekk.

"Erőlködik" a mielőbbi fizetés végett bár részletfizetést is kérhetsz.

Az autó dolgát neked kell rendezned a tulajdonossal., a behajtócég nem hatóság hogy bármit is tudna ebben intézni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

alcatras01 # e-mail 2010.03.31. 19:18

Segítséget szeretnék kérni!
2008 szept.18.-án „vettem“ egy kocsit üzembentartóira,
és a napokig készül az autóm azóta nem adta le a tulajdonos az üzembentartó papírt hogy átvettem mert azt mondta elhagyta.Én sem adtam le.3–4 napja rámírt a tulaj ,hogy kapott egy levelet egy csekkel,hogy kivonják az autót véglegesen ha nem fiztem be a elmaradt súlyadót.És a mai nap hívott egy magántelefonszámról egy „behajtó "hogy tulajdonomban van egy …rendszámú autó? mondom igen .Elkezdi 2 nap határidő van hogy befizessem a 68700 ft ot mert ha nem akkor kivonják véglegesen és visszaviszik a tuljhoz.Jó mondom akkor kérek szépen egy csekket és befizetem és vissza küldöm a fénymásolatát.AZT MONDJA AZ A CSEKK ÉRVÉNYTELEN.“JÓ KÉRDÉS HOGY HOGYAN DE MIND1"azt mondta majd jönni fog egy rózsaszín csekk és fizessem be.
Mondom rendben ,de akkor kérek egy üzemben tartói papírt kitültve aláírva a tulajdonostól és vissza küldöm a fénymásolatát .Azt mondta majd ha látják hogy ki van fizetve.
IGAZ LEHET EZ?
HONNAN TUDJAM NEM E VMI KAMU?
ERÖLKÖDÖTT ,HOGY UTALJAK UTALJAK MÉG MA

monalisa1 #   2010.03.31. 17:53

Adásvételivel tovább adhatod az autót - a többi az ő dolga.

Téged az apeh büntetésen kívül az okmányirodától a mulasztási bírság -20e-től 100e-ig- és a késedelmi kamat súlyt majd.

Erről a kocsiról fél éven belül többször is írtál itt, nemigen tudsz vele mit kezdeni...

atttillla # e-mail 2010.03.31. 08:59

Az mi komoly válasz volt monalisa te aztán nagyon nagy kocka lehetsz az biztos te is jól megerőltetted magad pár gomb nyomás lett volna okostojás a válasz de lényegtelen. Csak azt nem értem mit keresnek itt ilyen emberek azt hogy kibe hogy lehet belekötni mert biztos nem azt hogy lehet segiteni.. kicsit gondolkodni kéne hogy biztos van oka ennek az illetőnek hogy nem olvasgatja végig a topicot.. talán csak a melohelyén van internet és korlátozva vannak abban hogy meddig netezhetnek.. áááá ilyen monalisa kicsi agyában nem fordul meg... de szerintem nagyon más sem.

böbe28 # e-mail 2010.03.30. 11:13

Tudom gáz hogy igy vettünk autot,de nekem semmi tapasztalatom nem volt,(ott sem voltam mivel 6 honapos babával nem 250kmre megyek du autot venni,hanem a párom és az apja ment..aki állitolag ért az autokhoz...)Azota már tudom ,hogy neki -kereskedö-át kellett vna iratnia az autot-a szerzödése szerint,csak az idöközben érvénybe lépett végrehajtási bejegyzés miatt nem tudta..tehát abszolut át vagyunk verve...tudom hogy attol kell autot venni akinek a nevén a forgalmi,törzskönyv van..stb de jelen esetben a jo ár,viszonylag jo állapotu auto dontött....idöközben persze kiderült a szervizelt és valos km állás állapota sem igaz,de ez most ez a legkevesebb.nem gondoltuk vna hogy kereskedésben igy meg lehet szivni az auto jogtisztaságával kapcsban a dolgokat..