haszonélvezet


Dr.Attika # 2007.02.28. 12:19

Lakó ingatlan estében a bírói gyakorlat ragaszkodik az özvegy hozzájárulásához.
Egy valamivel lehet operálni. A lakás rezsije, a fenntartás költségei a haszonélvezőt terhelik. Ha nem lakik ott, akkor előbb-utóbb nem akar fizetni a semmire, így hamarosan bele megy a megváltásba. Persze, ha kiadja bérbe, akkor ez nem jön be.

Gergő86 # 2022.06.17. 13:48

Tiszelt Szakértők!

  1. Az volna a kérdésem, hogy ha ügyvéd előtt valaki lemondott a haszonélvezetéről, akkor 3 évvel később visszaigényelhető-e, arra hivatkozva, hogy családon belül megromlott a kapcsolat?
  2. Ha 1/1-vel tulajdonos vagyok, és eladom az ingatlant 5.5 MFt-ért, aminek az 50%-án haszonélvezet van (a haszonélvező 45-50 év közötti), akkor ha kéri, hogy váltsam meg a jogát, mekkora összeg illeti?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 21:00

Tiszteld apádat és anyádat - és akkor nem lesznek ilyen kérdéseid.

Sombokor # 2022.06.18. 07:50

Gergő86

2-es ponthoz:

  • Nem vagy köteles megváltani a haszonélvezetet az eladáshoz, nincs erre jogi kényszer. Persze ha a vevő nem veszi meg haszonélvezettel terhelten, akkor gazdasági kényszer van.
  • Nincs szabott ára a haszonélvezet megváltásának, ugyanúgy megegyezés kérdése, mint az ingatlan vételára. Tehát nem "illetti" semmilyen összeg, ő tudja mennyit ér neki, és te tudod mennyit ér neked, hogy lemondjon róla. Meg kell vele egyezni.
osztap # 2022.06.18. 09:27

Gergő86,

  1. Ingyen mondott le róla? Akkor az ajándék visszakövetelésének szabályai lépnek be, Ptk. 6:237. §. Kérdés, mi a "megromlott kapcsolat". Súlyos jogsértés (pl. a tulaj a volt haszonélvező sérelmére bűncselekményt követ el), alapot ad. Nem köszönti fel a neve napján, nem.
  2. Sombokornak igaza van. A megegyezéshez gyakran figyelembe veszik viszont az illeték kiszabásához használt értéket, esetedben 2,2 mFt. Kalkulátor: https://ingatlan5.hu/…e-kalkulator
Orokos49 # 2023.01.03. 18:55

Haszonélvezettel kapcsolatos kérdésem: a haszonélvező nem engedi a tulajdonosnak, hogy az ellenőrizze a tulajdont (mennyi időnként lehet ellenőrizni, ezt is kérdezném). 2 éve, amióta új tulajdonos lett és be is van jegyezve, semminemű felszólitásnak nem tesz eleget, nem enged az ingatlanba, szándékosan nem veszi át a tértivevényes leveleket.
Kénytelen vagyok pert inditani? Milyen esetekben lehet egyáltalán bárminemű biztositékot kérnie a tulajdonosnak? KÖteles e bemutatni a közüzemi számlákat a haszonélvező a tulajdonosnak? Kiskorú is van a tulajdonos között, igy nem szeretnénk egyszer váratlanul nagyobb összegű végrehajtást kapni nem fizetett számlák miatt. A közművek a haszonélvező nevén vannak.
Köszönöm aki segitő válaszokkal tud szolgálni.

Majordomus # 2023.01.03. 21:36

Egyedül ne vágj bele,fordulj ügyvédhez. A bíróságtól kérheted a haszonélvezet korlátozását is.

drbjozsef # 2023.01.04. 06:10

Orokos49,

Haszonélvezettel kapcsolatos kérdésem: a haszonélvező nem engedi a tulajdonosnak, hogy az ellenőrizze a tulajdont (mennyi időnként lehet ellenőrizni, ezt is kérdezném). Kénytelen vagyok pert inditani?
Igen, kénytelen vagy. Ez a jogviták terepe.
Az idő nincs meghatározva, és függ a körülményektől. Ha ez egy lakás, akkor szerintem a néhány havonkénti ellenőrzés semmiképpen sem zaklató jellegű. Hetente nyilván sok, évente nyilván kevés.

Milyen esetekben lehet egyáltalán bárminemű biztositékot kérnie a tulajdonosnak?
Le van írva a Ptk.-ban. Azokban az esetekben.

KÖteles e bemutatni a közüzemi számlákat a haszonélvező a tulajdonosnak?
Nem, ahhoz a tulajdonosnak semmi köze.
A közüzemi szolgáltatások tekintetében nincs mögöttes felelőssége a tulajdonosnak.
A tulajdonhoz kapcsolódó költségeket meg eleve a tulajdonosoknak kell fizetni.
Sajnos víz szolgáltatás esetén még így is belefuthat olyan adósságba, amit ha nem rendez, akkor nem szolgáltatnak, a vízközmű törvény ezt sajnos(?) lehetővé teszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.04. 11:11

A közüzemi szolgáltatások tekintetében nincs mögöttes felelőssége a tulajdonosnak.
Van, amelyikben a törvény alapít ilyet. Talán a távfűtés.

Orokos49 # 2023.01.04. 14:14

Köszönöm! drbjozsef

Egy nagyobb házról van szó.

drbjozsef # 2023.01.04. 15:56

Orokos49,

Próbléd megértetni vele, hogy a tulajdonod használatát ellenőrizni szeretnéd, ehhez jogod van, három vagy négyhavonta, előre megbeszélt időpontban, engedjen be, nem nyúlsz semmihez, nem csinálsz semmit, csak a lakást ellenőriznéd. Értesd meg vele, hogy neki sem lesz jó, hogy ha ehhez neked pert kell indítani, mert ahhoz ügyvédet kell fogadnod, rengeteg költséged lesz, amiket mind behajtasz rajta, ÉS az ítéletet végrehajtatod, és végrehajtóval, ha szükséges, rendőrrel fogsz menni, hogy beengedjen, és ennek költségeit is behajtatod rajta.
Hátha hajlik a józan észre.

Majordomus # 2023.01.04. 21:46

Ha eddig nem értette meg,akkor ezután sem fogja.

Orokos49 # 2023.01.05. 06:55

Kedves Drbjozsef,

nem lehet megértetni vele, 2 éve próbálnám, elfogyott a türelmem, eddig próbáltam szép szóval. Az, hogy mennyibe kerül, nem izgatja, mert kölcsönkér a gyerekeitől (amit sosem ad vissza). A gyerekeivel próbáltam beszélni, azok neki hisznek, hogy én vagyok a hülye. Hát legyen akkor per. Köszönöm a válaszait!

Kiss Lexi # 2023.02.02. 13:40

Tisztelt Drbjozsef ! Édesanyám a kiskorú unokájára hagyta a házat és a végrendeletében engem mint lányát holtig tartó haszonélvezettel ruházott fel . Testvérem a kiskorú tulajdonos édesanyja már mot fenyeget, hogy semmi keresnivalóm a házban az csak az ő gyerekéjé, tűnjek onnan el és ki fogja kapcsolni az áramot is. Még meg sem volt a hagyatéki tárgyalás sem még a nevén sincs. Neki milyen jogai vannak az ingatlannal kapcsolatban, köteles vagyok eltűrni a fenyegetéseit? Bejöhet az ingatlanba és rendezkedhet a házban ? Ha ki akarom adni abba beleszólhat ? Köszönöm szépen a választ.

drbjozsef # 2023.02.02. 13:59

Kiss Lexi,

Haszonélvezőként te használhatod és hasznosíthatod az ingatlant. A tulajdonosnak ilyenkor nincs joga bemenni az ingatlanba, kizárólag akkor, ha a haszonélvezővel egyeztetve, annak jelenlétében megnézné, hogy a haszonélvező a rendeltetésének megfelelően használja azt.

A használathoz kapcsolódó költségeket neked kell fizetni, praktikusan érdemes a mérőóráknak és közüzemeknek a te nevedre szólniuk, neked szerződnöd. Ilyenkor ki sem tudja kapcsoltatni, de ha mégis megtenné, az egyrészt törvénytelen, másrészt, mint haszonélvező, jogod van szerződni a szolgáltatókkal.

A pénzért ki akarod adni másnak a lakást, akkor előbérleti joga van a tulajdonosnak, ugyanazért a pénzért ő veheti bérbe. Ha ingyenesen, szívességi lakáshasználónak adod oda használatra, akkor ilyen joga nincsen.

Nem szerencsés a közösködés, le is mondhatsz megfelelő ellenértékért a haszonélvezetedről, ha tudsz máshol is lakni. Csak a probléma lesz hosszú távon, ha már most is ilyen a viszony.

Javaslom, olvasd át a Ptk. 5:146.§ - 5:155.§ közötti szakaszait.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…