haszonélvezet


Dr.Attika # 2007.02.28. 12:19

Lakó ingatlan estében a bírói gyakorlat ragaszkodik az özvegy hozzájárulásához.
Egy valamivel lehet operálni. A lakás rezsije, a fenntartás költségei a haszonélvezőt terhelik. Ha nem lakik ott, akkor előbb-utóbb nem akar fizetni a semmire, így hamarosan bele megy a megváltásba. Persze, ha kiadja bérbe, akkor ez nem jön be.

Gergő86 # 2022.06.17. 13:48

Tiszelt Szakértők!

  1. Az volna a kérdésem, hogy ha ügyvéd előtt valaki lemondott a haszonélvezetéről, akkor 3 évvel később visszaigényelhető-e, arra hivatkozva, hogy családon belül megromlott a kapcsolat?
  2. Ha 1/1-vel tulajdonos vagyok, és eladom az ingatlant 5.5 MFt-ért, aminek az 50%-án haszonélvezet van (a haszonélvező 45-50 év közötti), akkor ha kéri, hogy váltsam meg a jogát, mekkora összeg illeti?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.17. 21:00

Tiszteld apádat és anyádat - és akkor nem lesznek ilyen kérdéseid.

Sombokor # 2022.06.18. 07:50

Gergő86

2-es ponthoz:

  • Nem vagy köteles megváltani a haszonélvezetet az eladáshoz, nincs erre jogi kényszer. Persze ha a vevő nem veszi meg haszonélvezettel terhelten, akkor gazdasági kényszer van.
  • Nincs szabott ára a haszonélvezet megváltásának, ugyanúgy megegyezés kérdése, mint az ingatlan vételára. Tehát nem "illetti" semmilyen összeg, ő tudja mennyit ér neki, és te tudod mennyit ér neked, hogy lemondjon róla. Meg kell vele egyezni.
osztap # 2022.06.18. 09:27

Gergő86,

  1. Ingyen mondott le róla? Akkor az ajándék visszakövetelésének szabályai lépnek be, Ptk. 6:237. §. Kérdés, mi a "megromlott kapcsolat". Súlyos jogsértés (pl. a tulaj a volt haszonélvező sérelmére bűncselekményt követ el), alapot ad. Nem köszönti fel a neve napján, nem.
  2. Sombokornak igaza van. A megegyezéshez gyakran figyelembe veszik viszont az illeték kiszabásához használt értéket, esetedben 2,2 mFt. Kalkulátor: https://ingatlan5.hu/…e-kalkulator
Orokos49 # 2023.01.03. 18:55

Haszonélvezettel kapcsolatos kérdésem: a haszonélvező nem engedi a tulajdonosnak, hogy az ellenőrizze a tulajdont (mennyi időnként lehet ellenőrizni, ezt is kérdezném). 2 éve, amióta új tulajdonos lett és be is van jegyezve, semminemű felszólitásnak nem tesz eleget, nem enged az ingatlanba, szándékosan nem veszi át a tértivevényes leveleket.
Kénytelen vagyok pert inditani? Milyen esetekben lehet egyáltalán bárminemű biztositékot kérnie a tulajdonosnak? KÖteles e bemutatni a közüzemi számlákat a haszonélvező a tulajdonosnak? Kiskorú is van a tulajdonos között, igy nem szeretnénk egyszer váratlanul nagyobb összegű végrehajtást kapni nem fizetett számlák miatt. A közművek a haszonélvező nevén vannak.
Köszönöm aki segitő válaszokkal tud szolgálni.

Majordomus # 2023.01.03. 21:36

Egyedül ne vágj bele,fordulj ügyvédhez. A bíróságtól kérheted a haszonélvezet korlátozását is.

drbjozsef # 2023.01.04. 06:10

Orokos49,

Haszonélvezettel kapcsolatos kérdésem: a haszonélvező nem engedi a tulajdonosnak, hogy az ellenőrizze a tulajdont (mennyi időnként lehet ellenőrizni, ezt is kérdezném). Kénytelen vagyok pert inditani?
Igen, kénytelen vagy. Ez a jogviták terepe.
Az idő nincs meghatározva, és függ a körülményektől. Ha ez egy lakás, akkor szerintem a néhány havonkénti ellenőrzés semmiképpen sem zaklató jellegű. Hetente nyilván sok, évente nyilván kevés.

Milyen esetekben lehet egyáltalán bárminemű biztositékot kérnie a tulajdonosnak?
Le van írva a Ptk.-ban. Azokban az esetekben.

KÖteles e bemutatni a közüzemi számlákat a haszonélvező a tulajdonosnak?
Nem, ahhoz a tulajdonosnak semmi köze.
A közüzemi szolgáltatások tekintetében nincs mögöttes felelőssége a tulajdonosnak.
A tulajdonhoz kapcsolódó költségeket meg eleve a tulajdonosoknak kell fizetni.
Sajnos víz szolgáltatás esetén még így is belefuthat olyan adósságba, amit ha nem rendez, akkor nem szolgáltatnak, a vízközmű törvény ezt sajnos(?) lehetővé teszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.04. 11:11

A közüzemi szolgáltatások tekintetében nincs mögöttes felelőssége a tulajdonosnak.
Van, amelyikben a törvény alapít ilyet. Talán a távfűtés.

Orokos49 # 2023.01.04. 14:14

Köszönöm! drbjozsef

Egy nagyobb házról van szó.

drbjozsef # 2023.01.04. 15:56

Orokos49,

Próbléd megértetni vele, hogy a tulajdonod használatát ellenőrizni szeretnéd, ehhez jogod van, három vagy négyhavonta, előre megbeszélt időpontban, engedjen be, nem nyúlsz semmihez, nem csinálsz semmit, csak a lakást ellenőriznéd. Értesd meg vele, hogy neki sem lesz jó, hogy ha ehhez neked pert kell indítani, mert ahhoz ügyvédet kell fogadnod, rengeteg költséged lesz, amiket mind behajtasz rajta, ÉS az ítéletet végrehajtatod, és végrehajtóval, ha szükséges, rendőrrel fogsz menni, hogy beengedjen, és ennek költségeit is behajtatod rajta.
Hátha hajlik a józan észre.

Majordomus # 2023.01.04. 21:46

Ha eddig nem értette meg,akkor ezután sem fogja.

Orokos49 # 2023.01.05. 06:55

Kedves Drbjozsef,

nem lehet megértetni vele, 2 éve próbálnám, elfogyott a türelmem, eddig próbáltam szép szóval. Az, hogy mennyibe kerül, nem izgatja, mert kölcsönkér a gyerekeitől (amit sosem ad vissza). A gyerekeivel próbáltam beszélni, azok neki hisznek, hogy én vagyok a hülye. Hát legyen akkor per. Köszönöm a válaszait!

Kiss Lexi # 2023.02.02. 13:40

Tisztelt Drbjozsef ! Édesanyám a kiskorú unokájára hagyta a házat és a végrendeletében engem mint lányát holtig tartó haszonélvezettel ruházott fel . Testvérem a kiskorú tulajdonos édesanyja már mot fenyeget, hogy semmi keresnivalóm a házban az csak az ő gyerekéjé, tűnjek onnan el és ki fogja kapcsolni az áramot is. Még meg sem volt a hagyatéki tárgyalás sem még a nevén sincs. Neki milyen jogai vannak az ingatlannal kapcsolatban, köteles vagyok eltűrni a fenyegetéseit? Bejöhet az ingatlanba és rendezkedhet a házban ? Ha ki akarom adni abba beleszólhat ? Köszönöm szépen a választ.

drbjozsef # 2023.02.02. 13:59

Kiss Lexi,

Haszonélvezőként te használhatod és hasznosíthatod az ingatlant. A tulajdonosnak ilyenkor nincs joga bemenni az ingatlanba, kizárólag akkor, ha a haszonélvezővel egyeztetve, annak jelenlétében megnézné, hogy a haszonélvező a rendeltetésének megfelelően használja azt.

A használathoz kapcsolódó költségeket neked kell fizetni, praktikusan érdemes a mérőóráknak és közüzemeknek a te nevedre szólniuk, neked szerződnöd. Ilyenkor ki sem tudja kapcsoltatni, de ha mégis megtenné, az egyrészt törvénytelen, másrészt, mint haszonélvező, jogod van szerződni a szolgáltatókkal.

A pénzért ki akarod adni másnak a lakást, akkor előbérleti joga van a tulajdonosnak, ugyanazért a pénzért ő veheti bérbe. Ha ingyenesen, szívességi lakáshasználónak adod oda használatra, akkor ilyen joga nincsen.

Nem szerencsés a közösködés, le is mondhatsz megfelelő ellenértékért a haszonélvezetedről, ha tudsz máshol is lakni. Csak a probléma lesz hosszú távon, ha már most is ilyen a viszony.

Javaslom, olvasd át a Ptk. 5:146.§ - 5:155.§ közötti szakaszait.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Morrow # 2023.11.14. 18:20

Kedves Szakértők!

Az alábbi dologban szeretnék véleményt kérni.
Nevelőapám a féltestvéremre hagyta a teljes vagyonát (9 éve - több ingatlant). Anyámat is, mint engem, nevesítetten kihagyta a végrendeletből, így ő élethosszig tartó haszonélvezetet nyert az addig apám, azóta öcsém nevén lévő házra. Anyám, akinek nincs nyugdíja, mert HTB volt, öt éve otthonba került, azóta felesben fizetjük az ellátását (én vagyok a hivatalos kötelezett). Öcsém felújította és kiadta a házat.
Néhány hónapja eü okokból elveszítettem a munkámat, és egyelőre a saját megélhetésemet is a tartalékaimból tudom csak fedezni. Öcsém nem szándékozik átvállalni anyám ellátásának teljes összegét, amit szeretnék rá hárítani.
Úgy gondolom, hogy a ház kiadásából származó jövedelem anyámat illeti, a haszonélvezet jogcímén, azaz öcsémtől jogosan követelem - anyám nevében -, hogy ezen az alapon fedezze anyám kiadásait. Nem tudom, hogy pillanatnyilag mennyiért lakják a házat, de abban biztos vagyok, hogy az ellátás felét (öcsém részét) fedezi (korábbi infokból - kevesebb biztos nem lett). (Ebből kiindulva szerintem eddig lényegében csak én járultam hozzá anyám ellátásához.) Anyám, bár gondnokság alatt nincs, már 84 éves, egyelőre nem tud az egészről, és nem is szeretném ezzel rongálni, ha nem muszáj, azaz ő eddig nem követelt öcsémtől semmit.
Van jogi alapja annak, amit szeretnék elérni? Van értelme erre hivatkoznom anyám nevében?

Köszönöm előre is!

drbjozsef # 2023.11.14. 19:04

Van jogi alapja annak, amit szeretnék elérni? Van értelme erre hivatkoznom anyám nevében?

Természetesen.
A haszonélvező jogosult használni és hasznosítani az ingatlant.
Csak az engedélyével adhatta volna ki idegennek az öcséd. Kérd, hogy mutassa meg a Ptk. 5:148.§ szerinti átengedés írásos példányát.
A bérleti díjjal pedig el kell számolnia. Ha akadékoskodik, csak mondd meg neki, hogy az elmúlt öt évre visszamenőleg - ennyi az elévülési idő - mutassa be édesanyádnak a bérleti szerződéseket, a befolyt lakbérrel pedig számoljon el. Amit nem adott oda az otthon díjába, azt adja oda neki. Illetve, ha hoznál édesanyádtól egy meghatalmazást, akkor eljárhatnál a nevében, úgy iratbetekintés, mint pénzügyi elszámolás esetére.

Persze, erre feltehetőleg majd a felújítási költségekkel fog jönni. Erre te :

Ptk. 5:149.§(3) A haszonélvező viseli – a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével – a dologgal kapcsolatos terheket. A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek.

Abszolúte jogos az igényed. Pontosabban : a tied nem, mert nincs közöd az ingatlanhoz, de édesanyád igénye az lenne. Szóval anyád nevében igazad van - de ahhoz kellene egy meghatalmazás...

Majordomus # 2023.11.14. 20:17

Addig lépj mig öcsédnek eszébe nem jut ugyanez.
(Mármint a meghatalmazás megszerzése).
drb leírta ami fontos. A haszonélvező a főnök...

osztap # 2023.11.14. 20:29

Morrow,

Annyit tennék hozzá, hogy akkor kell anyád mint szülődet eltartanod, ha ő önhibáján kívül nem képes magát eltartani, Ptk. 4:194. Nem egy kellemes beszélgetés, de ha nem akarja visszavenni az ingatlant a bátyádtól, kiadni maga, és a bérleti díjából eltartani magát, akkor Te nem vagy köteles egy fillért sem adni a tartására.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Majordomus # 2023.11.14. 20:39

Van saját jövedelme?

Morrow # 2023.11.15. 17:59

Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
Saját jövedelme egy minimális szociális segély. A havi rendszeres költségeket nem fedezi, csak kb. negyede.

Majordomus # 2023.11.15. 20:47

Miért nincs nyugdíja?

Morrow # 2023.11.15. 21:54

HTB volt, nem volt bejelentett munkahelye aktív korának nagy részében.

Morrow # 2023.11.16. 12:46

A meghatalmazás javaslatot megfogadom. Keresgéltem a neten mintákat, a formai követelményekkel tisztában is vagyok, de kaphatnék még egy kis segítséget abban, hogy hogyan hangozzék a lényegi része?

Morrow # 2023.11.16. 20:09

Bebuktam. Most kérdeztem le a tul. lapot, és törlő határozat van bejegyezve a holtig tartó haszonélvezetre.