Gyermek külföldre vitele


marta1955 # 2011.07.26. 16:21

Sziasztok !
A nővérem kis unokáját aki 6 éves, szeretném Londonba vinni augusztus közepén 3-4 napra .Milyen engedélyek
szükségesek az útlevélen kívül.
A választ előre is köszönöm

h.mano # 2011.02.23. 12:03

Bocsánat elírtam, szombat reggeltől vasárnap estig

h.mano # 2011.02.23. 12:02

A láthatás 2 hetente van szombat reggeltől vasárnap reggelig. Ráadásul kiköltözés után változatlanul megoldható.
A gyerkőc pedig már tanköteles. Itthon elintéztem neki a sulit (hátha nem jutunk még idén ki)

Ha nem kezdené a sulit, megoldanám az 1 éves kint tartózkodást, biztosítva a láthatást, de ez így ebben a formában már nem fog menni.
Valószínű, hogy megegyezés hiányában elindítom a Gyámnál a dolgot, beszerzek mindenn papírt, a nyári szünet alatt pedig jelzem a kinti iskolában, hogy a 2.-ik osztályt kint kezdenénk. Addig a gyám is dolgozik, az ex is hátha enyhül. Lehet, hogy sokáig fog húzódik a dolog... de legalább folyamatban lesz.

monalisa1 # 2011.02.23. 10:35

A problémádat az okozza -többek közt-, hogy amíg nincs hozzájárulás a végleges külföldre vitelhez, a láthatást/kapcsolattartást a jelenlegi egyezség, illetve a bírósági végzés szerint KELL teljesítened, vagyis kéthetente hétvégén itthon kell lennie a gyermeknek (és lehet hogy hétköznak is fél- ill. egy napra, de ezt már nem írtad).

Szóval az apa próbált meggyőzése, vagy muszáj megvárni a bírósági döntést és csak 2012-ben mentek ki.

A gyermek esetleg nem lehetne évhalasztó?...

h.mano # 2011.02.23. 08:42

Sziasztok!

Megjött a válasz a Gyámtól. Elég sok papírt kell beszerezni.

Az viszont nehezíti a dolgot, hogy a gyerek idén kezdi az iskolát. Ha kint a nyári szünet alatt beiratnám iskolába, akkor már bizonyíthatóan hosszabb időre mennénk ki, és az apa engedélye kellene.
Tehát kezdődhet a herce-hurca az apával, és a tortúra a Gyámnál, Bíróságnál.
Már ötletem sincs, hogy tudnám megoldani a leg egyszerűbben!

monalisa1 # 2011.02.17. 14:22

Ha a jelenlegi párod hétvégékre hazajár akkor gyertek haza mindhárman, és ráfordítva általad egy hét itthonlétet, javasolnám személyesen keresd fel a gyámhatóságot.

Miközben az ex-el is tudsz beszélni...

h.mano # 2011.02.17. 14:08

A láthatás nálunk szombat reggeltől vasárnap délutánig tart, 2 hetente. De mivel a mostani párom hazajár minden 7végén, ezért megoldható lenne, hogy akár minden hétvégén az édesapánál legyen a gyermek.

Vaólószínűleg a féltékenysége, vagy a korlátozottsága áll a háttérben, és azzal nem tudok mit kezdeni.

Pedig hatalmas lehetőségnek tartom a gyermek szempontjából.

Köszönöm válaszod, már írtam is a gyámügynek. Remélem hamarosan válaszolnak a kérdéseimre.

monalisa1 # 2011.02.17. 13:56

A kapcsolattartást változatlan gyakorisággal és feltételekkel kell biztosítanod, tehát ha pl. kéthetente péntek délutántól vasárnap délutánig, akkor biza minden második hétvégére haza kell hoznod a gyermeket. Ha a láthatás hétközbenre is vonatkozik akkor gáz van...

Ha nem tudtok megegyezni akkor a végső szót a bíróság mondja ki, egyben a tartós/végleges külföldre vitel dolgában is ott döntenek - az apa érdekeit is figyelembe véve.

Amúgy egy gyermek érdekét szolgálná ha "világlátott" ember lenne belőle, miközben játszva megtanul egy/két idegen nyelvet.

Nem-e a volt párod féltékenysége van a dolog mögött... (Ez már nem jogi vonatkozású probléma.)

Előszőr mindenképp a gyámhatóságot keresd fel.

h.mano # 2011.02.17. 13:05

Sziasztok!

A párom Németországban lakik. Szeretnénk kiköltözni mi is a 6 éves fiammal. Viszont az ex nem engedi ki a gyermeket.A láthatást ugyan úgy biztosítanám ahogy eddig.
Az ellenérv amit fel tudott hozni az volt, hogy szegény gyerek egy idegen nyelvű országban, iskolában.. stb. Ha szóba hozom neki a témát, az a válasza, hogy kivihetem a gyereket, de csak 1 hétre!
Ha jól tudom a bíróságokon van panasznap. Akkor és ott be tudok nyújtani kérelmet? Vagy a Gyámügyhöz kell először fordulni?
Milyen esélyünk lehet a kiköltözésre, ha minden feltételnek meg tudunk felelni (munkahely, iskola, lakás, stb)viszont az apa nem hajlandó beleegyezni?

Köszönettel
Kata

ildinyo # 2011.01.03. 17:26

Sziasztok!Okulaskent,vagy csak erdekessegkent szeretnem megirni a mi esetunket.Ne iteljetek el kerlek.en tudom,mit,miert tettem.2009 februarjaban apuka tudta nelkul kikoltoztunk Angliaba,az akkor 7 eves fiammal.Apuka hamar birosagi eljarast inditott,gyermekelhelyezes megvaltoztatasat kerte.Jartam is haza havonta targyalasokra,bizonygattam a sok hazugsagot,amit ramdobaltak.Ugyved nelkul,hisz egyedulallokent itt se konnyu,de azert sokkal jobb.A masodik targyalason kiszedtek belolem,h nem csak 1 evig szeretnenk kint maradni.Mivel a magyar birono nem kerte haza a gyereket,ezert apuka kulon uton kihozta a Hagai egyezmeny alapjan,a Magyar Igazsagugyi Miniszteriumon keresztul ide,Angliaba az ugyet.Ket londoni targyalas volt.Az angol birono azt mondta,van otthon folyo perunk,a gyereket haza kell vinnem,amig az le nem zarul,ne koltsem az angol adofizetok penzet itt.Elvettek az utleveleinket es 3 nap mulva felkisertek a hazatarto repulogepre.Otthon bizonygattam,de ugye eleg nehez annak,aki nem ismeri az itteni helyzetet,es a felperes ugyvedje is jonevu.3 het mulva volt az utolso targyalas.A pszichologiai vizsgalat dontott.Mindharmunkat vizsgaltak.Igy visszajohettunk Angliaba.Most csend van,bar a kozos megegyezes nem mukodik apuka reszerol.8 honap alatt lezajlott minden,de itt sokkal jobb,fiam is boldog.Ha apukak akarnak kulfoldon dolgozni,az termeszetes?!Nekunk singli anyukaknak nincs jogunk jobb anyagi korulmenyt teremteni?????Az pedig sajnos nem a mi hibank,h ezt a sajat szulofoldunkon nehezebb megvalositani....
Koszi a turelmeteket!

monalisa1 # 2011.01.02. 11:26

Ha módodban áll ajáld fel az apának hogy évi 2-3 alkalommal fizeted az utazási költséget, menjen és látogassa meg a lányát. (Felnőtt gond nélkül utazik, kiskorú mellé kisérő kellene.)

A nyári szabadság idején 2-3 hétre hazahozod a kislányt.

monalisa1 # 2011.01.02. 11:23

Fordulj bírósághoz és kérd hogy a gyermek meghatározatlan ideig külföldön lehessen. (Azt még nem tudjátok hogy ideiglenesen vagytok-e külföldön vagy végleg majd.) Bízt meg vele az ügyvédnőt.

Az apa levélbeni informálása nem azonos az írásbeli hozzájárulásával, egyenlőre kész tény elé van állítva.

A kéthetenkénti láthatásra továbbra is jogosult, ezen kérdésben a bíróság másként még nem döntött.

monaLuis
laikus hozzászóló

bettydavis # 2011.01.02. 10:40

Üdvözlöm!

Kislányom idén februárban lesz 11 éves, akit 20 hónapos kora óta egyedül neveltem egészen 2008 decemberéig, amikor is megismerkedtem párommal, akivel azóta jegyben járunk. Lányomra az édesapa több, mint 5 éve nem fizet gyermektartást, semmiféle beiskolázási, táborozási, stb. költségekhez nem járul hozzá, ezenfelül a láthatások úgy tudtak lezajlani, ha én vittem gyermekem a 40 km-rel távolabb lakó apához. Kislányom évek óta nem hajlandó az édesapával sehová menni, valamint a köztük lévő kapcsolat egyre inkább elhidegült. Gyermekelhelyezési per keretein belül - melyet az apa indítványozott - , lányomat nálam helyezték el, az apa felé két hetente biztosítottam a láthatást a fent leírtak alapján. A bírósági okirat azt mondja ki, hogy "a gyermek láthatásának helye mindenkor az anya tartózkodási helye, az apa köteles a megjelölt időpontban a gyermekért az anya lakására menni, majd a megjelölt időpontban visszavinni". A nyári szünetekre sosem tartott igényt. Bejelentett munkahelye kb 7 éve nincsen.
Mivel Magyarországon a gazdasági helyzet egyre rosszabb, párommal külföldön kerestük a munkavállalás lehetőségét, ami meg is valósult, hiszen vőlegényem bemutató pékként állást kapott egy francia jellegű pékségben, ahol a keresete kimagasló, még a külföldi viszonyok között is. A kijövetelünk 2010 augusztusában történt, távozásunkat az általam megbízott ügyvédnő közölte írásban az apával, akinek az útlevélhez nem kellett az írásos beleegyezése. A levél természetesen tartalmazta az én, valamint kislányom e-mail címét is. Az édesapa az ügyvédnő értesítő levelét kétszeri felszólítás után vette át. Ez idő alatt én is küldtem neki levelet, mely tartalmazta az itteni címünket, mobilszámunkat is. Levelemből természetesen másolatot küldtem a fent említett ügyvédnőnek is.
Lassan hat hónapja, hogy itt vagyunk, de ez idő alatt az édesapa nem keresett meg semmiféle levelezési formulában, a megadott mobiltelefonszámon lányomat egyszer sem hívta fel. Több, mint két hónap után kislányom vette fel vele a kapcsolatot az iwiw-en keresztül.
Ezen dolgok ismeretében Ön szerint kötelezhet-e az édesapa arra, hogy lányomat egy év után vissza kelljen vinnem Magyarországra, ha igen, mennyi időre, vagy pedig végre élhetnénk nyugodtan is?

Egy aggódó édesanya...

hekli # 2010.05.06. 19:22

Kedves Fórumozók!
Szükségem lenne a PK 284 "A gyermek jogellenes külföldre viteléről" joganyag (kb. 5 oldal s CompLex Jogtár Pluszból) angol fordítására. Kérem, aki tud segítsen!
Köszönettel

ObudaFan # 2010.05.06. 14:50

Legfeljebb egy évre. De ez alatt az idő alatt is biztosítanod kell az aktuális szabályozás szerinti kapcsolattartást.
Egy évnél hosszabb időre csak bírósági határozattal.

lmgabi # 2010.05.06. 09:02

Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne: Gyermekemet külföldre vinném,ex-em először beleegyezett,majd nem írta alá a papirokat.Szeretném megkérdezni,hogy mennyi időre tudom kivinni apai beleegyezés nélkül gyermekemet.
Köszönöm

tomas64 # 2007.03.04. 14:58

HA az anya végleges letelepedési szándékkal külföldre távozik, és agyermekét is vinné magával, a gyámhivatalnál a gyermek végleges külföldön történőletelepedését kell engedélyeztetni, ez hosszú és bonyolult eljárás.

Ennek során többek között a különélő szülő kapcsolattartását kell megnyugtatóan rendezni.

Ha a különélő szülő a gyermekelhelyezést megváltoztatná, és ebben nincs egységes akarat, akkor bizony bíróságon kell peres úton tisztázni a gyermekelhelyezést.

Yvett # 2007.03.04. 13:54

Elöszöris köszönöm a választ...

Tehát ha jól értelmeztem, útlevelet csináltathat neki minden ok nélkül az édesanya, de ha külföldre szándékozik menni a gyermekkel akkor az be kell jelentenie az illetékes gyámhatóságnál, vagy tévedek?
Igazából nem is olyan egyszerű egy gyermeket kölföldre vinni.

Õk sajnos ebben nem tudnak megegyezni, mert az anya menne külföldre az új férjével, de az apa pedig azt szerné hogy a gyermek itthon maradjon, és nála helyezze el a bíróság.

Talán egy újabb gyermekelhejezési per, vagy egy írásos egyezség a megoldás?

Vagy első lépésként az illetékes gyámhivatalhoz forduljon segítségért?

A másik hogy ami az első egyezségben
foglaltatik, annak nem tesz eleget az anya, mert igy akadályoztatva van az apa, hogy a gyermekét, az adott időpontban elvigye láthatásra.

Y.

erzsokae # 2007.03.04. 11:32

Kedves Yvett!

Az anya, amennyiben nem él házasságban/ élettársi kapcsolatban a volt féllel, és a gyermeket nála helyezték el, akkor ezen okmányok bemutatásával minden további nehézség nélkül készíttethet bármikor útlevelet a gyermeknek. Nem kell hozzá a külön élő szülő beleegyezése, még ha a szülői felügyeleti joga meg van, akkor sem. (Legritkább esetben és igen súlyos indokkal fosztják meg ettől a külön élő szülőt, tehát természetes, hogy ez meg van).
Más kérdás a láthatás akadályozása, korlátozása, ami ugye akkor áll fenn, ha külföldre viszi (bár még akkor is megoldható, ha normális egyezséget sikerül kötni). Szóval a láthatással, a gyermek külföldre vitelével kapcsolatosan mindenképp érdemes beszélni vele, vagy az illetékes gyámhatósághoz fordulni.

Yvett # 2007.03.04. 09:19

Kedves mindenki...

Kérdésem a követlező lenne...

Egy kiskorú gyermek (3 éves)..hogyan kaphatott útlevelet, ha a különélő szülő nem járult hozzá? Pontosabban fogalmazva nem is tudott róla, hogy a gyermeknek útlevele készül, csak utóbb a BM..küldött egy levelet hogy az anya útlevél iránti igényt nyújtott be, és ennek törvényes akadálya nincs.

Itt meg kell jegyeznek hogy az apa, küldött egy levelet a BM-nek, és abban megfogalmazta hogy a volt élettársa, új házasságot kötött egy külföldi állampolgárral, és valószínű hogy kint szeretnének tovább élni. A BM visszaküldött egy levelet, hogy tudomásul vették és a szükséges intézkedéseket megtették.

A másik, hogy a gyermekelhelyezési perben az anya nevelésében és gondozásába került a gyermek. Egyezség álltal.
De az apa iránt szülő felügyeleti jogot nem szüntettek meg, és nem is szüneteltetik.

Tehát akkor az apának a beleegyezése is szükséges lett volna az útlevél készítésénél és kiadásánál?
Mit tud tenni ilyenkor az apa?

Köszönöm a válaszokat...