Gyermek külföldre vitele


Samatsunyo # 2014.06.04. 08:17

Üdv!

Egy viszonylag egyszerű kérdésem van:
Az édesanyjánál elhelyezett gyermekemmel külföldre (Horvátországba) szeretnénk menni nyaralni.
Milyen engedélyekre van szükség, hogy ezt megtehessük?

Telefonon beszéltem a gyámhivatallal, elég bizonytalanul, de azt mondták, hogy csak írjunk egy papírt, amiben az anya igazolja, hogy engedélyezi a gyerek külföldre vitelét az adott időszakra, lehetőleg angolul is.

Ezt minden további nélkül meg tudjuk csinálni, csak szeretnék biztosra menni. Ennyi tényleg elég?

A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.06.01. 21:42

Vagy az apa beleegyezése kell, vagy a gyámhatóság hozzájárulása, különben az apa kérésére hazahozzák a gyereket.

Renald # 2014.05.30. 17:17

Hamarosan szeretnék Londonba költözni a 20 hónapos kisfiammal.
Esetem röviden vázolva:
Már van egy éve hogy a gyermekemmel, aki spanyol születésű és kettős állampolgár (spanyol-magyar), hogy Magyarországon lakunk, apa nem érdeklődik, nem keres minket és nem küld pénzt sem semmit.
Folyamatban van a gyermek elhelyezés per, a gyámság..stb.
amit én indítottam, mert szeretnék törvényesen is a gyermekem gyámságát viselni. Az apa a tárgyaláson nem jelent meg, levelet sem vette át, ami a tárgyalás értesítője volt.
Nekem adott egy lehetőség, munka, ami miatt szeretnék a gyermekemmel ősszel Angliába költözni, kérdés, merjek e kimenni, mehetek e?
Vagy kell apai beleegyező nyilatkozat?
A repülőtéren valaki kérhet bármi apai beleegyezőt tőlem?Esetleg kocsival jobb lenne?
Mit tehetek?
Nem akarom elveszteni a gyerekem, de csak a legjobbat szeretném, neki és nekünk.
Várom a válaszokat. Üdv. Renée

groszfater@gmail.com # 2014.05.27. 09:50

Én csak beidéztem azt amit te írtál és itt van még egyszer :,„en onnantol nem elhettem Veluk kozos haztartasban eletvitelszeruen a Hivatali vegzes szerint

A hivatal miért tiltott el !?!? Csak úgy minden ok nélkül !?!? NEM ! Azért mert partner voltál és az első
bántalmazás után rögtön nem tettél meg mindent, hogy megvédd a gyermekeidet, ezért mindkettőtöktől elvették.
De egyébként ugyan erre utalt ObudaFan is a kiemelt HA-val csak azt te nem akartad észrevenni.

groszfater@gmail.com # 2014.05.26. 13:47

HA csak az édesapa magatartásáról van szó, akkor nyilván jók az esélyek.

,en onnantol nem elhettem Veluk kozos haztartasban eletvitelszeruen a Hivatali vegzes szerint

ezek szerint az anya is benne volt " nyakig"

ObudaFan # 2014.05.26. 13:38

Azért ehhez ismerni kellene az eddigi iratokat is, nagyon nem mindegy, hogy kinek milyen magatartását állapította meg a hatóság. HA csak az édesapa magatartásáról van szó, akkor nyilván jók az esélyek.

Tündérbogár # 2014.05.11. 05:35

Mnék Köszönöm szépen neked.

MnéK # 2014.05.10. 21:12

Tündérbogár, fordulj a gyámhivatalhoz, az engedélyük nélkül nem viheted el magaddal a gyermeked. Veszíteni nem fogsz azzal, hogy kéred. A gyermeknek érdeke és joga is, hogy családban nevelkedjen, még ha ez nem is a vér szerinti apjával van megoldva. Tőled sem elvárható, hogy csak itthon maradó párt találj magadnak, vagy hogy lemondj a boldogságról és lehetőségről, hogy jobb életed legyen. Az én gyerkőcöm hozzánőtt a férjemhez, aki nem az apja, nagyon hiányozna neki, ha a férjem külföldön dolgozna. Mi köztes megoldásként határmenti városba fogunk költözni anyagiak miatt, mert így tud a férjem Ausztriában dolgozni úgy, hogy mindennap hazajön hozzánk. Válásnál mindketten sokat veszítettünk, most újraépítjük az életünket, de nem lehet itteni fizetésből. Sok választásunk nincs, ha a vér szerinti apára vagyok tekintettel, akkor a gyermekem szegénységben, lehetőségek nélkül nőne fel.

Tündérbogár # 2014.05.10. 17:48

Köszönöm! Apuka bármikor jöhetne a lányához és a nyári szünetet 3 hónapot egészben veke tölthetné, hszahoznám neki, hetene többször engedném neten beszélni is.. Szerintetek igy működhet? Mármint a hatóság jóváhagyná? Lakhatás, ellátás rendezve lenne.

MnéK # 2014.05.10. 14:45

Tündérbogár, a gyermek lakhelye szerint illetékes gyámhivatalhoz fordulhat kérdésével, mert ha a szülők nem tudnak megegyezni, akkor a gyámhivatal dönt az ügyben.

monalisa1 # 2014.05.10. 11:48

A továbbiakba jelentősen csorbulna az apa láthatáshoz való joga, a problémát hogyan kívánod megoldani?!

Egyébként olvasgass vissza a topicban.

Tündérbogár # 2014.05.09. 20:03

Szeretnék segítséget kérni. Párom zöldkártyás usa-ban, van egy 5 éves lányom, apuka kéthetente látja plusz szünetek fele. párom szeretné ha kimennénk együtt. apuka nem egyezik bele, mik a lehetőségek? van kinti lakcím, meg tudnánk élni. írjanak kérem akik tapasztaltak ez ügyben. köszönöm!

sister2 # 2014.04.28. 16:28

Üvözlöm,

Elettársi viszonyból született meg a gyermekünk aki 8 eves lesz.
1 Éve külön váltunk a párommal ,birósághoz fordultunk gyermekelhelyezési pert elkezdtük.Gyermekem szenvedett ebben mert ide oda huza vona volt rááadasul az apa oldaláról elkezdték a gyermek agymosását és a napi szintű gyerekjátek vásárlását amivel a gyereket megvették. En egoismusomat félre tettem és megkérdeztem ,hol szeretne lenni, Természetesen igy az apát választotta. Igy leűltem az apával es közös megegyezéssel a 2 hét 2 hét elhelyezésben egyeztünk meg.

A gyemeket az apánál jelentettük be amit nagyon megbántam.

A gyermek nagyanyja többszörösen rámtámadt veszekedett a gyerek elött.A. gyermeknek pszihés zavarai vannak ,a nagymama idegbeteg viselkedésétöl valamint azt hiszi a fiam az ö gyermeke.A gyerekemet ellenem nevelik.

Gyermekem kettős állampolgárságú (nem európaiunio),ha
ki viszem magammal a birósági végzés ellenére,mire számithatok vagy milyen jogaim vannak?

Üdvözlettel:

Sister

lindesnes # 2014.04.28. 15:55

Üdvözlök mindenkit tisztelettel !

Új szereplő vagyok itt a fórumon, nem vagyok jogvégzett, úgy írok mint egy rendkívül kétségbe esett, és szomorú apa.
2013. október 3.-én a közös gyermekünket az anyja kivette az óvodából ,és másnap autóval kivitte magával Olaszországba a tudomásom és a beleegyezésem nélkül.
Október 6.-án bizonyosodtam meg arról ,hogy pontosan hová is vitte a kislányunkat. Megtudtam lakcímet, telefonszámot, mindent.
Ekkor összeomlott az életem.
Hisz annyira imádom a kislányomat, ő jelentette az életet a számomra.
Miután rövid idővel ezután az itthoni illetékes Központi Hatósághoz fordultam, még abban a hónapban ,29.-én át lettek küldve az iratok Olaszországba az illetékes társhivatalhoz.
Kértem a gyermek visszahozatalának elrendelését.
Megindult egy eljárás ez ügyben , ennek keretén belül 2014. május 6.-ra tárgyalást tűzött ki az illetékes nápolyi Kiskorúak Bírósága ( Tribunale per i Minorenni di Napoli )
Én és a gyermek kizárólag magyar állampolgárok vagyunk, az 5 éves kislányunk itt élt Pesten születése óta.
A gyermek anyja kizárólag román állampolgár, és 2011 nyarától nem élünk együtt.
2011 nyarától , mint szülő , kizárólag én neveltem a kislányunkat, mivel az anya ekkortól él Olaszországban az új olasz élettársával.
Jelenleg sincs még elhelyezve a gyermek , tehát jog szerint az anyával közös a felügyeleti jogunk a gyermek felett.
Ennek ellenére én nem láttam a gyermekemet több mint 6 hónapja ,és beszélni is karácsonykor tudtam a kislánnyal utoljára telefonon.
Az anya minden eszközzel gátolja azt ,hogy találkozhassak a gyermekkel, nem járul hozzá ahhoz, hogy tartsam vele a kapcsolatot.

Kérdezem tisztelettel, hogy mire számíthatok a jövő héten sorra kerülő bírósági tárgyaláson ?
Fontos !
Nem a gyermek elhelyezése a tárgya a mostani tárgyalásnak ,hanem az ,hogy vissza kell-e hozni a gyermeket Magyarországra , vagy sem.

derill # 2014.04.26. 15:15

erzsokae: olyan a beirásodkor nem volt, hogy a gyermeket elhelyezték az egyik szülőnél és a másiknak nem szünetelt a felügyeleti joga (kivétel a közös felügyelet esetét).
A 2014. március 15-ig hatályban lévő Csjt. szerint: 91. §(3) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben való döntés kivételével szünetel a szülői felügyelete annak a szülőnek, akinek gyermeke a különélő másik szülőnél van elhelyezve, de szülői felügyeleti jogát a bíróság nem szüntette meg. Nem szünetel a szülői felügyelet, ha a szülők vagy a bíróság a közös szülői felügyeletről döntött.

At új Ptk. szerint:
4:168. § [A különélő szülő feljogosítása egyes szülői felügyeleti jogok gyakorlására]
(1) Ha a bíróság a szülői felügyelet gyakorlására az egyik szülőt jogosítja fel, a gyermekétől különélő szülő a szülői felügyeleti jogokat a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések kivételével nem gyakorolhatja.
4:186. § [A szülői felügyeleti jog szünetelése]
(3) A szülői felügyelet megszüntetése vagy a szülői felügyelet rendezése iránti per jogerős befejezéséig szünetel a szülői felügyeleti joga annak a szülőnek, akinek a gyermekét a gyámhatóság ideiglenes hatállyal a különélő másik szülőnél, más személynél vagy intézményben helyezte el.

Yvett:
Egy kiskorú gyermek, ha az apa be van jegyezve az anyakönyvbe, nem kaphat útlevelet, ha az apa nem járul hozzá, kivéve, ha szünetel a felügyeleti joga, vagy megvonták. Az, hogy a BM megírja, hogy nem jogellenes, hogy az anya kérelmezi az útlevél elkészítését, nem jelenti azt, hogy készíthetnek is az apa hozzájárulása nélkül útlevelet, ha ez megtörténik, természetesen az apa a személyhez fűződő jogainak megsértése miatt pert indíthat a BM ellen és jó eséllyel meg is nyeri. Az, hogy az apa levelet ír a BM-nek, hogy az élettársa külföldre akar költözni, a BM-et nem érdekli, az információval nem tud mit kezdeni. Ha azt írja meg, hogy tájékoztatja őket, hogy nem járul hozzá, hogy a gyermekének útlevelet készítsenek, az már információ, mert ez esetben egyértelműen nem csinálhatnak útlevelet. Én azért rákérdeznék, hogy milyen intézkedést is tettek?
Ha gyermekelhelyezési perben az anyánál helyezték el a gyermeket, akkor a felügyeleti jogot ő gyakorolja, kivéve, ha közös a felügyelet. Ilyen esetben ne kell az apa beleegyezése az útlevél készítéshez, de ahhoz már igen, hogy a gyermeket az anya tartósan külföldre vigye. Nyaralni tehát mehet vele, de ezt meghaladóan nem.

Thomas64: sajnos a különélő szülő kapcsolattartását "megnyugtatóan" nem lehet rendezni ilyen esetben. Épp nemrég volt nálam egy apuka, aki elmondta, hogy korábban hozzájárult, hogy a gyermekét az anya Ausztriába vigye, a kapcsolattartást egyezséggel rendezték. Azonban egyszer csak kapott egy levelet, hogy a továbbiakban Szamoán (Ausztráliától kissé jobbra Dél-Amerika felé 1/3-nyira, a repülőjegy kb. 1 millió forint) láthatja a gyermekét, mivel az anya oda költözött. A kapcsolattartás úgy van szabályozva, hogy az anya lakóhelyén veheti az apa a gyermeket át (az apa korábbi jogi képviselője elfelejtette beleíratni, hogy Magyarországi lakóhelye, ennek hiányában az apa lakóhelye legyen az átvétel helye), az most épp Szamoán van, tehát az anya a kapcsolattartást nem akadályozza. A gyermekek jogellenes külföldre viteléről szóló hágai egyezmény alapján a gyermeket kizárólag a szokásos tartózkodási helyére lehet visszavitetni, az pedig Ausztria volt, ahol egyik szülő sem tartózkodik, tehát nulla esélye van annak, hogy oda visszavinnék, Magyarországra pedig nem lehet kérni a visszahozatalt, mert nem ez volt a szokásos tartózkodási helye. Indíthat az apa gyermekelhelyezési pert, de évek óta az anya neveli a gyermeket, tehát kicsi az esélye annak, hogy neki ítélik, főleg, ha a gyermek az anyához ragaszkodik és ő tud jobb körülményeket is biztosítani a gyereknek, mivel az apa minimálbért kap.

Az Óbuda-fan által írt "legfeljebb egy évre" vihetivel pedig az a gond, hogy bár neki maximálisan igaza van, viszont ezt szokták kijátszani azzal, hogy mennek 11 hónapra, majd visszajönnek egy hónapra (nyáron a szülőkhöz), majd mennek megint 11 hónapra, vagy csak egyszerűen 11 hónap múlva nem jönnek vissza, ezt követően pedig már elutasítják a visszahozatal iránti kérelmet.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2014.04.26. 15:15

erzsokae: olyan a beirásodkor nem volt, hogy a gyermeket elhelyezték az egyik szülőnél és a másiknak nem szünetelt a felügyeleti joga (kivétel a közös felügyelet esetét).
A 2014. március 15-ig hatályban lévő Csjt. szerint: 91. §(3) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben való döntés kivételével szünetel a szülői felügyelete annak a szülőnek, akinek gyermeke a különélő másik szülőnél van elhelyezve, de szülői felügyeleti jogát a bíróság nem szüntette meg. Nem szünetel a szülői felügyelet, ha a szülők vagy a bíróság a közös szülői felügyeletről döntött.

At új Ptk. szerint:
4:168. § [A különélő szülő feljogosítása egyes szülői felügyeleti jogok gyakorlására]
(1) Ha a bíróság a szülői felügyelet gyakorlására az egyik szülőt jogosítja fel, a gyermekétől különélő szülő a szülői felügyeleti jogokat a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések kivételével nem gyakorolhatja.
4:186. § [A szülői felügyeleti jog szünetelése]
(3) A szülői felügyelet megszüntetése vagy a szülői felügyelet rendezése iránti per jogerős befejezéséig szünetel a szülői felügyeleti joga annak a szülőnek, akinek a gyermekét a gyámhatóság ideiglenes hatállyal a különélő másik szülőnél, más személynél vagy intézményben helyezte el.

Yvett:
Egy kiskorú gyermek, ha az apa be van jegyezve az anyakönyvbe, nem kaphat útlevelet, ha az apa nem járul hozzá, kivéve, ha szünetel a felügyeleti joga, vagy megvonták. Az, hogy a BM megírja, hogy nem jogellenes, hogy az anya kérelmezi az útlevél elkészítését, nem jelenti azt, hogy készíthetnek is az apa hozzájárulása nélkül útlevelet, ha ez megtörténik, természetesen az apa a személyhez fűződő jogainak megsértése miatt pert indíthat a BM ellen és jó eséllyel meg is nyeri. Az, hogy az apa levelet ír a BM-nek, hogy az élettársa külföldre akar költözni, a BM-et nem érdekli, az információval nem tud mit kezdeni. Ha azt írja meg, hogy tájékoztatja őket, hogy nem járul hozzá, hogy a gyermekének útlevelet készítsenek, az már információ, mert ez esetben egyértelműen nem csinálhatnak útlevelet. Én azért rákérdeznék, hogy milyen intézkedést is tettek?
Ha gyermekelhelyezési perben az anyánál helyezték el a gyermeket, akkor a felügyeleti jogot ő gyakorolja, kivéve, ha közös a felügyelet. Ilyen esetben ne kell az apa beleegyezése az útlevél készítéshez, de ahhoz már igen, hogy a gyermeket az anya tartósan külföldre vigye. Nyaralni tehát mehet vele, de ezt meghaladóan nem.

Thomas64: sajnos a különélő szülő kapcsolattartását "megnyugtatóan" nem lehet rendezni ilyen esetben. Épp nemrég volt nálam egy apuka, aki elmondta, hogy korábban hozzájárult, hogy a gyermekét az anya Ausztriába vigye, a kapcsolattartást egyezséggel rendezték. Azonban egyszer csak kapott egy levelet, hogy a továbbiakban Szamoán (Ausztráliától kissé jobbra Dél-Amerika felé 1/3-nyira, a repülőjegy kb. 1 millió forint) láthatja a gyermekét, mivel az anya oda költözött. A kapcsolattartás úgy van szabályozva, hogy az anya lakóhelyén veheti az apa a gyermeket át (az apa korábbi jogi képviselője elfelejtette beleíratni, hogy Magyarországi lakóhelye, ennek hiányában az apa lakóhelye legyen az átvétel helye), az most épp Szamoán van, tehát az anya a kapcsolattartást nem akadályozza. A gyermekek jogellenes külföldre viteléről szóló hágai egyezmény alapján a gyermeket kizárólag a szokásos tartózkodási helyére lehet visszavitetni, az pedig Ausztria volt, ahol egyik szülő sem tartózkodik, tehát nulla esélye van annak, hogy oda visszavinnék, Magyarországra pedig nem lehet kérni a visszahozatalt, mert nem ez volt a szokásos tartózkodási helye. Indíthat az apa gyermekelhelyezési pert, de évek óta az anya neveli a gyermeket, tehát kicsi az esélye annak, hogy neki ítélik, főleg, ha a gyermek az anyához ragaszkodik és ő tud jobb körülményeket is biztosítani a gyereknek, mivel az apa minimálbért kap.

Az Óbuda-fan által írt "legfeljebb egy évre" vihetivel pedig az a gond, hogy bár neki maximálisan igaza van, viszont ezt szokták kijátszani azzal, hogy mennek 11 hónapra, majd visszajönnek egy hónapra (nyáron a szülőkhöz), majd mennek megint 11 hónapra, vagy csak egyszerűen 11 hónap múlva nem jönnek vissza, ezt követően pedig már elutasítják a visszahozatal iránti kérelmet.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.23. 09:24

a magyar........

kicsifiam # 2014.04.22. 20:24

Tisztelt Forumozok!

Segitsegeteket szeretnem kerni,talan mar volt valaki hasonlo szituacioban!

A kisfiam 12 eves,es 1,5 eve elunk Angliaban.
A birosag nalam helyezte el.ugy,hogy itt elunk es itt tanul a gyermek!

Mar felvettek kozepiskolaba is,aminek nagyon orul,mert az egyik legnevesebb kozepsuli!

Az apa a biroi dontest megtamadta,es most 2.fokon azt kerik,hogy minden okmanyt fordittassak le angolrol magyarra.
Mig nem volt itelet,direkt rakerdeztem,hogy fordittassam-e le,de azt mondta az alperes ugyvedje,nem kell,csak egy szaraz forditas!!!

Most pedig azt kovetelik,hogy fordittassam,es csak magyar forditoirodatol fogadjak el!!
Gondolom nem kell mondani mennyire huzos arat kernek!!
A konzulatus hivatalos forditojatol nem fogadtak el a forditast,amit megkuldtem!!

Az ugyvedem pedig nem hajlando kiadni sem a biro nevet,aki jelenleg targyalja,sem pedig a targyalasok napjat!!!!

A kerdesem az lenne,mivel mar 1,5 eve itt el velem a fiam,le is nyilatkozta a birosagon is,hogy velem akar elni,sot a gyamhivatalnal is,laikus kent ugy gondolom,mar nem vehetik el tolem!!
Ennyi ido utan meg mar vedik az angol torvenyek is,vagy csak a magyar torvenyek a mervadok?

Koszonom a hozzaszolasokat!!

jani666 # 2014.04.19. 07:51

nálam is közremüködő lehet a nagymama de az ovoda is :)

monalisa1 # 2014.04.18. 14:40

Elviheti... Abból indulj ki, hogy tudsz-e gondoskodni egy kisgyerekről miközben napi x órát munka miatt vagy távol. / Itthon az anyának közreműködő segítség lehet a nagymama.

Seim # 2014.04.18. 11:25

Üdvözletem,

Arról érdeklõdnék, hogy a még kiskorú gyermek tiltakozása ellenére is kivihetik-e a szûlök a gyereket Németországba?
Most 17éves, ebben az évben tölti a 18-at. Egy éve van vissza az érettségiig emellett õsztöndíjas.
Konkrét tervei vannak a jövôre nézve, egyetem-tovább tanulás de Magyarországon.
Nem bízik annyira a szûleiben, hogy ha még kompromisszumot is kötnek, betartják azt.
Semmi esetre se szeretné elhagyni az államot.
Van-e esetleg arra lehetõség, hogy ne vihessék ki a gyereket?

jani666 # 2014.04.13. 12:47

Sziasztok!

az én jelenlegi problémám a következő.....
Angliában élünk és megromlott a kapcsolatunk a 3 éves gyermekem anyjával! ő haza akar menni és értelem szerüen kisajátitani a gyermeket és én ezt nem szeretném! mivel nem csak dolgozok angliában hanem életvitelszerüen itt élek és ha a biroságra beadom a gyermekelhelyezési kérelmet akkor elviheti tölem a gyermeket mig jogerös itélet nem születik?

aki valami értelmeset tud megosztani velem ebben az ügyben annak köszönöm a hozzászólását :)

Moncsicsi35 # 2014.04.02. 09:43

Üdv Mindenkinek!

Olyan ügyvédet keresek aki tudna segíteni gyermek külföldre vitele ügyében.
Szeretném ha ilyen ügyben tapasztalt segítséget kaphatnék!
Segítséget előre is köszönöm!

Kamy # 2014.03.22. 10:43

A páromnak bejelentett munkahelye van, nekem pedig rendszeres jövedelmem van- rokkantnyugdíjas vagyok. Tudomásom szerint változtathatom a lakhelyemet, anélkül. hogy megvonnák tőlem ezt a jövedelmet.
Természetesen van érettségim és két szakmám. Azt írtad, hogy "Lehet hogy a bíróság nálad helyezi el a gyermeket DE a felügyeleti jog nagy valószínűséggel közös megosztású lesz...". Szerencsére a volt párom egyetért abban, hogy a gyermek velem legyen, ebben nincs vita, és a gyerektartás összegében is megegyeztünk. Jelenleg a láthatásban úgy egyeztünk meg, hogy bármikor láthatja Őt.

monalisa1 # 2014.03.20. 15:12

Kamy

Valamiféle garanciát le kellene tenni az asztalra: korrektség, szavahihetőség, miszerint "művi akadályok" nélkül mindig biztosítani fogod a problémamentes találkozást az apa és gyermeke között, nehogy úgy járjon egy-két alkalom aztán csá...

Van-e szakmád, végzettséged amivel "baj" esetén egymagad is megállsz a lábadon, továbbá Írországban nagy a munkanélküliség.