Közjegyző


ObudaFan # 2021.01.05. 13:47

De ahhoz az értékhez sincs senki kötve, bárki vitathatja azt is.

drbjozsef # 2021.01.05. 12:42

Bocsánat, igaz, ingatlannál az szerepel a hagyatéki végzésben. Akár az ingóságok összértéke is, ha úgy vették fel a leltárt.

ObudaFan # 2021.01.05. 12:38

ha eladod az eladási árig (ha az jóhiszemű, piaci ár)

Nem jóhiszeműség kérdése. A hagyaték értékének erejéig.

drbjozsef # 2021.01.05. 12:20

kezdjenek vele amit akarsz = kezdjenek vele ők amit csak akakrnak.

drbjozsef # 2021.01.05. 12:20

Klaudia981212,

Ptk.7:96.§(1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

A lényeg : legfeljebb az örökölt vagyon erejéig felelsz a tartozásokért, ELSŐSORBAN a hagyaték tárgyaival. Rég fel kellett volna ajánlanod az örökölt tulajdonrészedet a hagyatéki hitelező(k)nek.

Ha elajándékozod, akkor az ajándék értékéig, ha eladod az eladási árig (ha az jóhiszemű, piaci ár) felelsz csak a tartozásért, többért nem. Mivel az ilyen vita oka lehet (mennyit is ért az az ingatlan/ingóság pontosan), érdemes eleve felajánlani, vegyék át, kezdjenek vele amit akarsz.

Főszabály szerint nem is kellene hogy vonják a te saját jövedelmedből a tartozást.

Ha nincs terhelés (végrehajtási jog), vagy elidegenítési tilalom az ingatlanrészeden, akkor el is adhatod, el is ajándékozhatod, bárkinek is. De nem biztos, hogy célszerű. Az olyan költségeket, ami a használóhoz kapcsolódik (közüzemi díjak) nem kellene fizetned, ha nem te laksz ott, nem is kellene a neveden lennie a mérőóráknak. Azt a testvérednek kellene fizetnie (ha te is fizeted, utólag követelhetd tőle). A közös költség, és más, tulajdonhoz kapcsolódó költségek így most terhelnek, abba sajnos fizetned kell, amíg nem oldod meg ezt a helyzetet.

(Ha édesanyád "megvette számára", akkor miért nem az ő nevére vette meg eleve?)

ObudaFan # 2021.01.05. 11:38

Bármilyen jogcímen átruházhatod a hányadodat a bátyádra, ha ebben megállapodtok, de ettől még az örökrészed értékének erejéig adós maradsz.
Ha viszont nem ruházod át, akkor kérheted, hogy csak az örökrészedből hajtsák végre a tartozást, ne más vagyonodból.

Klaudia981212 # 2021.01.04. 21:33

Üdvözlök mindenkit!

Öröklési jog címen szeretnék érdeklődni. A hagyatéki tárgyalás lezajlott 2019 februárjában. Jelen lenni nem tudtam, mivel nem kaptam kézhez az értesítő levelet, így lemaradtam róla. Édesanyám után öt testvéremmel örököltük az ingatlant, ami a nevén volt. Vissza akartam utasítani az örökség rám eső részét. Az ingatlanban legidősebb bátyám él, azóta mióta édesanyám megvette számára. Rendkívüli nagy összegű tartozást generált évek alatt (2017 decemberig, továbbiak még nincsenek végrehajtó kézben), így sajnos 1/6-od részt, abból is örököltem, és mivel jelenleg nekem van egyedül bejelentett munkahelyem, így tőlem elkezdték vonni.

Kérdéseim a következők lennének:

  • Van-e lehetőségem átruházni id. bátyám részére az 1/6-od jogomat,
  • vagy van-e lehetőségem “eladni” számára az 1/6-od jogomat,
  • Illetve “lemondani” a jogomról bármiféleképpen?
  • A rám eső tartozás részt átvállalhatja-e valaki?
  • Vagy ha nem, mit tehetek, hogy a további tartozásokat (közös költség, villany, stb.) az ingatlan kapcsán ne nekem kelljen fizetnem, hiszen benne se lakok, és nem is szeretnék?

Válaszukat előre is köszönöm:
Klaudia

anomena # 2020.02.12. 12:28

T. Válaszadók!

Édesanyám lassan egy éve elhunyt. Testvéremmel ketten vagyunk leszármazók, de mivel testvérem gondnokság alá helyezése merült fel időközben, ezért még mindig nem történt meg a hagyatéki eljárás kitűzése (!). A közjegyző átadta az ügyet a gyámhivatalnak és az ő válaszukra várunk. A gyámhivatal pedig nem rendelt még ki eseti gondnokot, hanem meg akarja indítani a gondnokság alá helyezési pert. A per még el sem indult, most épp orvosi papírokat gyűjtenek össze, hogy elindíthassák a gondnokság alá helyezést.
Kérdésem az, hogy miért kell megvárni, amíg gondnokság alá kerül testvérem (ami ugye tudjuk, hogy egy hosszú tárgyalási folyamat), miért nem lehet eseti gondnokot kirendelni és lefolytatni a hagyatéki tárgyalást? Nem értem hol ebben az összefüggés, hiszen valószínűleg én leszek a testvérem gondnoka, a hagyatéki tárgyaláson pedig én úgysem képviselhetem őt és magamat is egy személyben. Mindenképpen független képviselőt kell neki így is úgy is kirendelni.
Úgy érzem, ezzel az én érdekeim sérülnek, mivel egy éve én sem férek hozzá a saját részemhez. (de egyébként addig is minden hagyatékhoz kapcsolódó költséget én egyedül fizetek) Van valakinek javaslata arra, hogy jogos-e egyáltalán, hogy ennyi ideig tartják vissza a hagyaték átadását? Milyen törvény szabályozza ezt?
Köszönöm, ha valaki válaszol.

Timy32 # 2020.02.12. 08:09

Grave7
Nézném én,ha lenne részletezve...De nincs.Csak annyi szerepel,hogy közjegyző munkadíja.Sajnálatosan volt már részünk hagyatéki eljárásban,de eddig mindig volt hagyatéki tárgyalás.Az előző esetekben a közjegyző nézett utána a hagyatéknak.Most nem..nagyon meglepődtünk már ezen is.Minden adatot telefonon diktáltunk be neki,és minden egyéb adat is el lett neki küldve.Tehát nem kellett semmit intéznie,utánajárnia.2 levelet küldött ki a 2.-ban csekkel.

Grave7 # 2020.02.11. 21:02

@Timy32: Ne (csak) a csekket nézd, hanem a hagyatékátadó végzésben szereplő közjegyzői díjakat (munkadíj, költségátalány, stb.) is.

Timy32 # 2020.02.11. 20:34

ObudaFan köszönöm a megerősítést.Mi is így számoltuk.Megpróbáljuk felhívni a figyelmét telefonon,hogy valamit elszámolhatott..nem szeretnék a MOKK tanácsára a közjegyző székhelye szerinti területi közjegyzői kamara elnökségéhez fordulni.Nem tudom mi a menete ennek,de nem szeretnénk dupla árat kifizetni ha nem muszáj =(

ObudaFan # 2020.02.11. 19:30

De, az soknak tűnik.
Elvileg ennek a fele jár:

50000 Ft feletti, de 100 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 6 700 Ft és az 50 000 Ft feletti rész 3%-a

Timy32 # 2020.02.11. 17:02

T.Válaszadók!

Párom papájának halálakor egy roncs autót örökölt aminek értékét 60.000 ft-ban állapították meg.Kaptunk egy hagyatékátadó végzést levélben.Ebben az áll a közjegyző a hagyatékot /1 autó 60 ezer ft értékben 1/1 tulajdonba/ a törvényes örökösnek teljes hatállyal átadja.

Hagyatéki tárgyalás nem történt!

Ezek után kaptunk még egy levelet, ugyanazon tartalommal egy pecséttel,hogy a végzés jogerős.Továbbá egy 19.800 ft-os csekket.Közjegyzői munkadíj megnevezéssel.Nagyon sokkaljuk az összeget.A neten utánaolvasva pár ezer ft-os tételnek írják mindenhol.Jogosan kér ennyit a közjegyző tárgyalás nélkül 2 levél kiküldéséért?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.12. 16:28

Nem mindegy, hogy teszed fel a kérdést.
Azt kérdezted, európai fizetési meghagyás "kell-e". Nos, nem kell, van más lehetőség.

Ha azt kérdezted volna, lehet-e európai fizetési meghagyást kérni, az lett volna a válasz, hogy lehet.

helyettes_017 # 2019.07.12. 12:02

Sherlock-kal értek egyet, ld. Fmhtv. 3. § (4) és főleg (6) bek. a képviselet fogalmáról.

Rövid tájékoztató az EU fmh-ról:
https://www.mokk.hu/…ek/EUFMH.php

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.12. 10:51

Nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult ez. :)
De akkor nézzük végig:

A Fmhtv. 3. § (2) a) pont valóban felállít valami ilyen követelményt: „a feleknek van ismert belföldi lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye, illetve székhelye vagy képviselete
Szerintem az utolsó fordulatnak megfelel, ha a cég nevében magyar ügyvéd adja be a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet.

Ha pedig mégsem lenne helye a fizetési meghagyásos eljárásnak, akkor lehet perelni. Honos alperesre a magyar bíróságnak mindig van joghatósága.

Sherlock # 2019.07.12. 10:16

Béla, ez változott az új Pp. hatálybalépésekor. Már a kötelezettnek és a jogosultnak is magyar címmel kell rendelkeznie.

Szóval igen, EUFMH fog kelleni.

Kérdező1138 # 2019.07.12. 09:37

Nyújtottunk be fizetési meghagyást "rendes" úton, de hibás fizetés miatt újat kell benyújtanunk és eközben felhívták a figyelmünket a MOKK-nál, hogy lehetséges, hogy EU-sra lenne szükség, de határozott választ nem tudtak adni. Ezért a kérdés...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.12. 09:32

Magyar közjegyző előtt, belföldi adós ellen miért lenne közösségi fizetési meghagyás?

Kérdező1138 # 2019.07.12. 09:28

Tisztelt Közjegyző/Tanácsadó!

Külföldi cégünk, Szlovák cég, kizárólag szlovák székhellyel rendelkezünk, szeretnénk magyar cég felé Fizetési meghagyást benyújtani. Kérdésünk az lenne, hogy ez esetben EU-s Fizetési megyhagyást vagy a "rendes" Fizetési meghagyást kell benyújtanunk? EU-s esetében mi az eljárás menete? A MOKK-nál nem tudtak erre nekünk egyértelmű választ adni.

Köszönettel!

Felhőtlen # 2019.06.22. 06:41

Kicsít túl lett gondolva az alap kérdés, nem is fordult meg a fejemben, hogy feljelentsem a közjegyzőt, nem értem ez honnan jött :-)

A Közjegyző amúgy lépett szerencsére, azt látt a a rendelkezésre álló kivonatokból hogy vki a halál után még 3x belenyúlt a számlába, meg újra felszólította a bankot adatközlésre, hogy ki és mikor használta a számlákat (amiből az egyiket nem adtak leltárba, nem véletlen).
Úgyhogy jó úton haladunk, az illető el lesz számoltatva! A bank amúgy miután bemutattam a papírokat meg számlakivonatokat es hogy az örökségben érdekeltek vagyunk, kiadta szóban az infókat, hogy 6 hónapon át használták azt a szlat ami nem lett leltárba adva. Mostmár csak ezt várjuk írásban is.

drbjozsef # 2019.06.20. 19:00

Felhőtlen,

Az, amit Te bizonyítéknak vélsz, az még a gyanúját (nemhogy az alapost, vagy az "elkövetést") sem veti fel _önmagában_ a bűncselekménynek.

Majd akkor lesz bizonyosság, ha nem tud elszámolni vele. Addig a közjegyzőnek semmi köze hozzá.

És most mit szeretnél? Feljelented a közjegyzőt?

Még a polgári per sem lesz olyan felhőtlen, mint gondolod a bizonyítékaid alapján, hidd el...

rigoz # 2019.06.20. 11:26

Félreértés ne essék, nem az adott konkrét esetről nyilvánítottam véleményt vagy foglaltam állást, hanem általánosságban írtam, hogy igen, a közjegyző is köteles feljelentést tenni, ha bűncselekmény elkövetéséről szere tudomást.

Ez azonban nem jelenti önmagában azt, hogy az adott esetben is erről van szó.

Én megfogadnám KBS tanácsát, nem biztos, hogy jó feltétlen ajtóstul a házba rontani...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.20. 06:04

Azt gondolsz, amit akarsz. (Én viszont öt évig tanultam, és tizenkét éve gyakorlom, a jogot.)

Felhőtlen # 2019.06.19. 17:16

Köszönöm Rigoz!

KBS: a bizonyítékok elég egyértelműek én azt gondolnám, ráadásul a bank is adott ki infót.