Közös szülői felügyeleti jog


ObudaFan # 2007.05.28. 19:57

A gyermek lakóhelye olyan lényeges kérdés, amiben még a különélő szülők is csak közösen dönthetnek. Ha megegyezés nincs, a gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságtól lehet kérni a döntést ebben a vitában. A bíróság nemperes eljárásban dönt, a kérelemben elő kell adni az összes fontos körülményt, ami miatt az illető szülő a lakhelyváltozást szeretné.

balazs73 # 2007.05.28. 17:20

Tisztelt Ügyvédek, kétségbeesve fordulok Önökhöz. A párom 2007. március 1-jén vált el, közös megegyezéssel. (igen kényszerített dolog volt...). Házasságából 1 gyermek született, aki kiskorú, 3 éves, a páromnál lett elhelyezve, a szülői felügyeleti jog közös maradt. Nyár végéig a láthatás úgy van, hogy 1 hétig apánál, 1 hétig anyánál van a gyermek, szept-től páros hetente péntek 16-tól, vasárnap 17-ig apánál, illetve páratlan héten kedden 16-tól péntek 8-ig ismét apánál. A volt férjnek ennyi sem elég, amikor a gyermek a párommal és velem van, folyamatosan zaklat bennünket. Legutóbb is bejelentés nélkül reggel fél 9-kor beállított hozzánk. Május 24-én házasságot kötöttem a párommal, de úgy látszik ez sem riasztja vissza. Vidéken élünk, de nekem a munkám a fővárosban van, emiatt sajnos keveset tudok együtt lenni a párommal és gyermekével. Amikor nincs velünk a gyermek, a volt férj akkor is folyamatosan ellenőrizget bennünket, mert meg akarja akadályozni, hogy a párom majd ide költözzön a gyermekkel. Mi ilyenkor a teendő??? Azért mert a feleségem egyszer rosszul választott, a gyermeke 18 éves koráig nem költözhet el? Hogyan vonható meg a közös felügyeleti jog? A volt férj igen alvilági körökben mozog, sajnos a közös megegyezéses válás is a korrupciónak köszönhető. Sokat tudnék még mesélni....Várom mielőbbi válaszukat tisztelettel

Secret # 2007.05.18. 06:18

Köszönöm a válaszokat!
S.

Zoltán György # 2007.05.17. 17:06

A jelen ügyben mi is akkor a helyzet???
Az ítélet lehet lehetetlen, de attól még hatályos...:-((((((

Bóden # 2007.05.17. 15:55

Háát, mert azt nem kérdezték. Ok. elvált szülők gyereke vagyok, a mamámnak ítéltek, akiről akkor még nem látszott, hogy súlyosan paranoiás, de mégsem bíztam volna rá gyereket. A papámra sem, az igaz. Ez van, a papámat haláláig gondoztam a mamámat évek óta pelenkázom.
A mostani első fokú eljárásban, az ismerősöm, akiről kilométerre ordít, hogy "tartson el valaki" életcélú nők kiváló célpontja, a családról való gondoskodásának olyan tanúbizonyságát adta, aminek hallatán az mondják, ilyen nincs, a mama szidott, pocskondiázott, tettlegességet ismert be, az ítélet aránytalanul hátrányos ide, előnyös oda. Ügyvédek szerint teljesen lehetetlen ítélet.

Zoltán György # 2007.05.17. 14:47

Azt kifelejtetted, hogy az esetek 99%-ban, vizsgálat nélkül az anyának az érdekét nézik, nem a gyerekét. Ráadásul ez sokszor nem esik egybe!

Bóden # 2007.05.17. 13:46

Bocsánat, helyesen, utolsó mondatrészre.

Bóden # 2007.05.17. 13:43

Most olvasom:
(3) Ha a közös szülői felügyelet gyakorlása során a szülők már nem tudnak együttműködni, a közös szülői felügyeletet a bíróság bármelyik szülő kérelmére megszünteti, feltéve, hogy a megszüntetés a gyermek fejlődése szempontjából is indokolt.

az általam ismert esetben az utolsó mondatra vonatkozóan semmilyen megállapítás, vizsgálat nem történt.

Bóden # 2007.05.17. 13:33

Friss élmény alapján, a közös szülői felügyeletet bármelyik szülő kérésére, a bíróság megszünteti, hiszen az egyik fél ellenkezésével semmilyen közös döntésre nem tudnának jutni. Az ismerősömnek egymás után 2 ügyvéd is úgy nyilatkozott, a közös szülői felügyelethez joga van, semmi nem szól ellene, azt a bíróság meg fogja adni. Nem adhatta, nem is adta, a másik félnek még csak indokolnia sem kellett az elutasítást.
Ugye jól tudom?!!

Secret # 2007.05.17. 13:10

Környezettanulmány miért kell? Nem mintha gondot okazna, csak nem értem.
S.

Zoltán György # 2007.05.17. 12:56

Beadod a bíróságban a kérelmed, hogy mit is szeretnél pontosan, leírod az indokaidat és csatolod atöbbi dokumentumot.
Pl.: Pedagógusi szakvélemények, pszichológusi vélemények, környezettanulmány...stb

Secret # 2007.05.17. 12:42

Tisztelt Jogászok!
Tájékoztatást szeretnék kérni a közös szülői felügyeleti jog visszavonásának/megvonásának feltételeiről.
Köszönettel: Secret