Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # e-mail 2018.12.31. 13:25

Az neked pont jó lenne, mert akkor a feleséged nem tudná igazolni, hogy abból a pénzből vettétek az új ingatlant, aminek a 80%-a az övé. De a bírói gyakorlat abban az esetben ha van egy nagy értékű eladás és rövid időn belül egy nagy értékű vétel, akkor vélelmezi, hogy az egyik a másikból következett.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Öcsi74 # e-mail 2018.12.31. 12:38

Nem az első ingatlant eladtuk ! És semmivel nem tudjuk igazolni kinek mekkora része van a jelenlegi lakásban ! Csak annyi ,hogy a nejem nevén van !

ObudaFan # e-mail 2018.12.31. 09:44

Öcsi74

És ez a két ingatlan még megvan? Mert ha ezek párhuzamosan vannak meg, akkor az elsőből neki van 80%-a, neked 20, a másodikból meg neked van valamivel nagyobb tulajdoni hányadod.
És ez bíróságon érvényesíthető így.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2018.12.31. 09:42

Balázs76

Ha a gyereknek odaadtátok az ingóságot, akkor az már a gyereké, nem a tiétek, tehát elosztani sem tudjátok.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Öcsi74 # e-mail 2018.12.30. 17:23

Tisztelt Ügyvég úr ( szakértő ).
A tényeket írnám csak :Feleségem pasijai már fenyegetőznek ezért döntöttem válás beadása mellett ! 22 éve lakom a feleségemmel 19 éve vagyunk házasok ! Első lakásunkat együtt választottuk 80%-ban az ő pénzéből 1,8m-ért ezért az ő nevére írattuk ! Később vettünk másik lakást 6,6M-ért ehhez adott nekem anyukám 1,4M segítséget ! Sajnos minden pénzünk ráment és az ügyvéd nagyon magas árat kért ha két névre kerül ezért ez is a feleségem nevére került a lakás jelenleg 22M-ér! Van egy 17 éves fiam aki válás esetén szeretne velem maradni ! A feleségem nagyon magabiztos ,hogy minden az övé marad ! Mennyire kell félnem ,hogy ki semmizhet ? Válaszát előre is köszönöm

Lyonee #   2018.12.27. 18:05

Ha nem akar egyezkedni, te meg igényeld a nagyobb értékű ingatlan különbözetét! Keress ügyvédet, aki a Te érdekeidet nézi.

Balázs76 # e-mail 2018.12.27. 11:02

Sajnos úgy látom, hogy a közös megegyezés nem fog működni. Közösen kerestünk fel egy ügyvédet, akit közösen bíztunk meg, de feleségem végül felkeresett egy másikat, majd egy harmadikat, akit végül felkért és ez az ügyvéd írt nekem levelet. Ebben hivatkozott a bírói gyakorlatra.
Kérdésem lenne, hogy valóban ez a gyakorlat és ha igen, akkor az mely vagyontárgyakra vonatkozik?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.27. 10:53

Azt nem mondta a kolléga, hogy a bírói gyakorlat a feleket az egyezségkötésben nem köti?

www.kbs-ugyved.hu

Balázs76 # e-mail 2018.12.27. 09:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy vagyonmegosztással kapcsolatos kérdésben kérem segítségét.
Feleségemmel válunk. Az ingóságok megosztásán nem egyezünk.
2 ingatlan van a tulajdonunkban. A nagyobb értékű marad feleségemnél teljes felszerelésével együtt, ahol a továbbiakban neveli a 2 közös gyerekünket. A kisebb értékű ingatlan a felszereléseivel kerül hozzám, valamint egy gépkocsi.
Feleségem ügyvédje szerint a "régóta fennálló bírói gyakorlat szerint" a gyerekek bútorai, felszerelései nem képezik a vagyonmegosztás alapját. Amennyiben ez tényleg így van, akkor az a helyzet áll elő, hogy otthagyom a nagyobb értékű ingatlant valamennyi berendezésével, felszerelésével együtt és még fizetési kötelezettségem is keletkezik, mivel azokat az eszközöket (gyerekek bútorai, tv, mosógép, mikro, stb.) nem számoljuk, melyek a gyerekek lakhatását is szolgálják.
Ez véleményem szerint igazságtalan, főleg annak függvényében, hogy 16 év alatt kimutathatóan az én háromszoros fizetésemből kerültek megvásárlásra azok az eszközök és most ezek miatt megint fizetési kötelezettségem keletkezik. Természetesen elvinni nem akarom a gyerekektől, de azt szeretném elkerülni, hogy még fizessek is azért, mert otthagyom.
Válaszát előre is köszönöm

Bori Bori # e-mail 2018.12.25. 11:41

briell,
Nem tudom, mennyire vagy anyagilag erős, és az ingóságaid értékét sem akarom lenézni, de én hagynám. A tárgyaláson persze mondd el, ami szerinted a tiéd, de neked kell eldöntened, meddig akarod húzni a pert, idegeskedni, bizonygatni a bizonyíthatatlant. Ezek csak tárgyak, pótolhatók, kenje a hajára. Én így tettem. Az összes ingóság fele járt volna, de nekem a befejezés volt mindennél fontosabb.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

drbjozsef #   2018.12.24. 21:11

Vagyonjogi vita esetén az ingóságoknak nemhogy a tulajdonjogát elég problémás gyakran tisztázni, de ha elviszi valaki, akkor a létezését is nehéz lehet bizonyítani.

Én megmondom mit csinálnék a helyedben. Amikor a férjed nincs otthon, felmennék két barátommal. Körbefényképezném az egész lakást jó alaposan, leltárt vennék fel minden értékesebb tárgyról, és ezt a leltárt a két tanúval hitelesíteném. Nyilván keltezéssel.

Ha később bármilyen vita felmerül, hogy ki mit vitt el, ezzel igazolható, hogy akkor legalább is mi volt ott biztosan.

Az, hogy az a bizonyos tárgy kié, már más történet lesz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

briell #   2018.12.24. 08:49

2. Azt elfelejtettem írni, hogy a "férjem" azt mondta, ha elviszek innen valamit, mivel nem vagyok bejelentve, feljelent lopásért!

briell #   2018.12.24. 08:47

Jó napot kivánok! Szeretném megtudni, a vagyonmegosztás hogyanlétét a következő esetben Férjemmel 3 éve vagyunk házasok. Az ingatlan, amiben vagyunk, már nincs a nevén, haszonélvezete sincs, exe és fia nevén van, elajándékozta a fél részt. Engem ide nem jelenetettek be, tehát csak életitelszeruen élek itt. Voltak ingóságok, én is hoztam, de most utóbb az én ismerősömtől kaptam szivességből pld. hutőt, mosógépet, centrit, szekrényeket. Kérdésem, hogy váláskor a már itt lévő ingóságokat is közé kell sorolni a vagyonmegosztásnak, vagy csak azokat amiket én kaptam most utóbb, mert közösen semmit sem szereztünk. Ami előfizetésben az én nevemenen van televizió, az gondolom, csak az enyém, ugye? Szóval, mit kell ténylegesen felsorolni a vagyonmegosztáshoz, ne jogszabályt irjanak kérem, mert azt már olvastam. Köszönöm előre is.

drbjozsef #   2018.12.14. 13:11

Itt baloldalt a menüben, az "ügyvédi szaknévsor" menüpont alatt lehet keresni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Foxymaxi #   2018.12.14. 11:41

Kedves Drbjozsef,
Köszönöm, igen, egyetértünk. Le fogok kérni tulajdoni lapot :) Első lépésben ez kell, igen. Én nekem nem célom megkopasztani a férjemet, mert ha a z ő lakása anno nincs ,el sem indulunk semerre, nemhogy csaláűdi házig, de nem szeretnék ennyi év után utcára sem kerülni két kisgyerekkel, talán ez érthető. Köszönöm válaszaikat.
Esetleg hozzáértő ügyvédre van javaslatuk? Aki itt van budapesten, és a 22. kerülethez közel el is érhető?

drbjozsef #   2018.12.14. 10:20

foxymaxi,

bárki, akinek van ügyfélkapuja, évi 2db tulajdoni lapot lekérhet ingyen online a neten keresztül. Ha nincs ilyened, keress valaki ismerőst.

Ezt a "vállalkozó ezért van minden az én nevemen" dolgot egészen kiválóan lehet ellene fordítani (még a haszonélvezet ellenére is).

Ahogy KBS próbált rá finoman célozni, egyáltalán nem igaz, hogy százezrekbe kerül egy ügyvéd, és előre kérné a pénzt mindegyik. Egy ilyen per előtt, ahol többtízmillió a tét (és hidd el, ebből igen nagy része a tied lesz, pusztán már a házassági vagyonközösség miatt is), érdemes néhány tízezerért kereseni egy JÓ családjogi ügyvédet, és konzultálni vele. Maga a pereskedés lehet, hogy tényleg százezres nagyságrend lesz, ez nincs kizárva, de egy-két konzultáció után, ha pontos adatokat tudsz adni az ügyvédnek, igen jó eséllyel meg tudja mondani, hogy érdemes e pereskedni, vagy tényleg hagyni kell. De az előadásod alapján teljesen biztos, hogy érdemes.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Foxymaxi #   2018.12.14. 09:58

Köszönöm szépen válaszát. Igen,azt sejtettem ,hogy bonyolultabb az ügyünk, de azt nem gondoltam, hogy ennyire. Remélem azért utcára nem tehet, ha esetleg beigazolódik, hogy ő haszonélvező.
A haszonélvezetben nem vagyok biztos egyébként, hogy van neki rajta, földhivatalnál utána kérdezek majd.
Telket vettünk pár éve ( az én nevemre ) és arra építkeztünk..Sejthető milyen okokból került a nevemre minden, az ingatlan is, de azt mondja, van haszonélvezete rajta. Meg hogy ő mindent elintéz úgy, hogy én ne kapjak semmit, hiába van a nevemen.

ObudaFan # e-mail 2018.12.13. 15:39

Tulajdoni hányad szempontjából egyikőtöknek sincs teljesen igaza, mert persze jár neked belőle, de az ő különvagyonát meg nem úgy kell számolni, ahogy te leírtad, hanem jelenértéken.
A haszonélvezet az meglehetősen rossz ötlet volt, mert így a használattal is meg vagy fogva, és a közös tulajdon megszüntetése sem lesz egyszerű.
Ugyanakkor látni kellene, hogy hogyan is keletkezett ez a haszonélvezet, van-e lehetőség valamit kezdeni vele, ez a leírtakból nem állapítható meg.
A használat megint más kérdés, mert ha a gyerekek a te gondozásodba kerülnek, akkor a közös használat, vagy akár adott esetben a te kizárólagos használatod sem elképzelhetetlen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Foxymaxi #   2018.12.13. 13:18

Nem erről van szó, de van, aki nem tudja előre kifizetni az ügyvédet, ez van. Azért írtam ide,erre (is) van a fórum, hogy egyáltalán érdeklődjek-lássam, lenne e bármi értelme annak, hogy ilyen lépéshez (ügyvéd) folyamodjak? Ha tudom előre, hogy pl. nem járok sikerrel, mert a férjem visz mindent, akkor minek fizessek ügyvédet is? Akkor a nulláról még mínuszba kerülnék. Elnézését kérem, hogy kérdezni mertem. A legkönnyebb azt írni, fogadj ügyvédet. Szerencsére azért kaptam olyan választ is, ami nem ezt taglalta csak, hogy fogadjak ügyvédet. Tisztában vagyok vele, hogy az a helyes út, csak amikor az embernek nincs pénze, akkor az elég nehézkes.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.13. 13:01

Jónak mondja. :)

De hát Ön tudja. Akkor engedje el azt tíz-húszmilliót. Néhány tízezer forint bizonyára nem éri meg.

www.kbs-ugyved.hu

Foxymaxi #   2018.12.13. 12:55

De igen, csak az ügyvédek is úgy indítanak ajtónyitásra ,hogy 100000ft, vagy több..így elég nehéz megoldani ezt..És sajnos legtöbbjük előre kéri a pénzt, nem mindenki tudja ezt megoldani.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.12.13. 12:45

Abban a nagy elkeseredésben nem kellene megkeresni egy ügyvédet? Mégis csak tízmilliókról van szó. (Mondjuk, az év utolsó két hetében nem lesz egyszerű. De annyit csak várhat még az ügy.)

www.kbs-ugyved.hu

Foxymaxi #   2018.12.13. 12:33

Az én nevemen van a ház, valóban, de övé a haszonélvezet,az erősebb, szerinte legalábbis. Neki az a lényeg sajnos, hogy kisemmizzen. Pedig amit már elértünk ,azt együtt értük el,most ~60 milliót ér a házunk, amiben élünk. Az ő lakása volt anno 2006-ban talán 11 millió,amikor összeházasodtunk. A cégben csak "jótékonyan" és ingyen segítettem neki, én hülye..Abból sem kérhetek tuti, mert nincs róla papírom. A legdurvább, hogy az én keresetem elmegy a ház rezsijére, plusz kajára, így tudja, hogy nem tudok menni sehova, se albérletre nem futja, semmi. Tisztában van vele, hogy sakkmattban vagyuok, két kisgyerekkel már nem mer úgy lépni az ember. De ez sem megoldás, hogy "öljük" egymást, én nem szeretném ,hogy ebben nőjenek fel a gyerekeink, de teljesen tanácstalan vagyok. Az ügyvéd is egy vagyon lenne, és tuti elintézné, hogy semmit ne kapjunk, ismerem. Nysilván annak is megvan az oka, hogy ő sehol nem szerepel, se a háznál, sehol..Bejelentettt munkája sincs, mert vállalkozó, szóval esélytelen bármit követelni rajta. Jól kitervelte ezt, ez tény. Csak azt nem értem, én soha meg nem csaltam,normális családanya vagyok, dolgozom, utána a családdal vagyok, akkor ezt érdemlem tizenx év után? :(

drbjozsef #   2018.12.13. 11:30

Egészen biztosan nincs igaza abban, hogy semmi sem járna.

Egyébként nagyon nehéz meghatározni miből hogyan és mennyi jár neked, mert sok mindent kell nézni, de az biztos, hogy a hiteltörlesztés fele jár neked. A lakása, mint különvagyon számít, az akkori arányok szerint a mostaniból is azonos aránnyal, de a többi rész közös.

Amúgy meg mit akar, ha a Te neveden van a ház? Akkor az a Tied. (Persze nem az, de nem is az övé minden)

A cég is számít, attól függően dolgoztál-e benne, de például a háztartásban végzett munka (pl. gyereket neveltél, amíg ő a céget vitte) is elszámolandó.

Nem eszik olyan forrón azt a kását, mint ahogy ő álmodik róla.

Érdemes lenne egy jó családjogi ügyvédet keresned.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Foxymaxi #   2018.12.13. 11:05

Adott 12 év házasság, két kiskorú gyermek, és úgy tűnik, most válásra kerül majd sor..
A férjemnek házasság előtt volt egy panellakása,amiből elindultunk és vettünk fel hitelt is, így lett egy családi házunk. A hitel mindkettőnk nevén volt,szépen fizettük, és azóta ki is fizettünk már, de pereljük a bankot a devizahitel miatt és jár vissza közel 10 millió forint nekünk.Persze ezzel ugye jelenleg nem lehet még számolni..
Azt a házat, amire a hitelünk volt, eladtuk már és építkeztünk, jóval nagyobb házat, ami már jóval többet is ér nyilván.
Férjem szerint nekem nem jár egy forint sem válás esetén, mert hogy az ő panellakásából indultunk el és ő ezt tudja bizonyítani.. Szerintem nincs teljesen igaza, mert a hitelt már együtt vettük fel és fizettük, szerintem a mostani házból-tulajdonokból a lakással növelt árral jár neki maximum több. Jól tudom esetleg, vagy nem? Az új ház az én nevemen van, de ő a haszonélvező. Persze a legtöbb háztartási dolgot cégre vette, ami kft az övé, viszont az a cég már a házasságunk alatt jött létre.Nem tudom ez számít e..
Kérdésem lenne, hogy helytálló e, hogy nekem semmi az ég egy adta világon nem jár? Azt mondogatja, ő mindent papírral igazolni tud, hogy nekem nem jár semmi sem! Teljesen el vagyok keseredve és szerintem nincs igaza.
Köszönöm válaszukat.