Válás, vagyonmegosztás


Grád András # 2009.01.07. 10:32

Mókusélet:

Tisztelt Asszonyom!

Ha hisz egy egykori bontóperes bírónak, aki mostanság ügyvédként foglalkozik ilyen perekkel, akkor nincs okuk az aggodalomra. Az autó a párja különvagyoni hozzájárulása, illetve a közös vagyonból fizetett törlesztőrészletek mértékéig a házastársi közös vagyonból őt illeti meg. Vagyis az autó közös vagyonnak minősül, a rá eső részt a vagyonmegosztás során akkor is el kell számolni a javára, ha az autót a hölgy időközben eladná, veszni hagyná stb. Minthogy ugyanis ő van birtokon belül, e közös vagyontárggyal kapcsolatos felelősség is az övé. Egyébként meg nem tartom túl valószínűnek, hogy a hölgy a valószínűleg nagyobb mértékben az ő tulajdonát képező autót csak azért veszni hagyná, hogy ezzel kisebb mértékben a férjét is megkárosítsa, valószínűbb, hogy csak Önöket akarta bosszantani. A végeredmény szempontjából azonban ez mindegy, mindenképpen az ő terhére fogja elszámolni a bíróság az igazolt különvagyoni hozzájárulást, valamint a közösen fizetett törlesztőrészletek felét. Üdvözlettel:

Dr. Grád András


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Mókusélet # 2009.01.07. 08:27

Tisztelt fórumozók!
vagyonmegosztással kapcsolatos kérdésem lenne.
A páromék a házasságuk alatt vettek egy autót, melyhez a kezdő részletet közös pénzből ill. a párom házasság elött már tulajdonában lévő autó beszámításából fedezték.A feleség nevére került az autó.Mikor külön költöztek a párom vitte az autót és egyedül fizette a havi törlesztőrészletet is egy évig.Tavaly októberben beadta a válópert, erre feleség közölte, hogy mostantól nem használhatja a kocsit, mert az ő nevén van,onnantól ő rendezi a bankot is.Az óta nem tudunk semmit a kocsiról, a hollétéről stb.Tegnap közölte a nej, hogy decemberben már nem fizette ki a törlesztő részletet, így a bank lefoglalja a kocsit vesszen inkább, mert neki úgyis van autója a párom meg nem kap egy fillért sem.Mit tegyünk?A bank nem áll velünk szóba, hiszen nincs a párom nevén sem a kocsi, sem a hitel?Megteheti ezt a feleség?
Minden választ köszönök.

lajoska32 # 2009.01.07. 08:08

Szia Letov!Szerintem nem érdemes eladni,mert mélyen áron alul lehetne.Meg ugye ,ha kiderül,hogy nem is lett eladva.Meg ugye majd az új tulajdonosnak kijelölnek egy szobát,aztán azt mondják nem használják,a sajátért meg miért fizessenek.Aztán a végén mindenki rá haragszik.(gyerekek,mert anyjuk kitolt velük,új tulaj,mert hiába feccölte bele a pénzét,még a hitelt is fizetheti,ha marad rajta)
Szóval ha a Görényné,40-et fizet a gyerekek után,(akik az övéi is)+20-at a ház után(ami az övé is),akkor szerintem jól járt.Görény Úrnak sokkal,de sokkal többe fognak kerülni.
Az anyagi helyzete lassan mindenkinek sz@r,erről nem Ők tehetnek.Képzeld el,hogy mint pedagógus a havi 3000 euróból fizeti a gyerektartást.
Az elajándékozás jól hangzik,gyerekekre kell iratni,aztán apjuk fizesse a további részleteket...Igy megszabadul a 20-as részlettöl.

letov # 2009.01.07. 06:40

Köszönöm a válaszokat.

szeged # 2009.01.07. 05:56

Nem tudtam pontosan az ítélet szövegét, de elővettem, megnéztem és így pontos. Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.01.06. 22:15

Akár el is ajándékozhatja a saját tulajdoni hányadát.

letov # 2009.01.06. 15:40

ObudaFan!

Jelenleg nem is a vételár lenne a fontos. 50%-os tulajdonjogot el is ajándékozhatja? Ha igen ennek milyen költségei vannak? A lakás 8 milliót ér az apuka szerint és 3,2 millió hitel van rajta. Igazából arról lenne szó, hogy a kifizetett hitel értékét lenne jó visszanyerni, mert azért kicsit durva nettó 100e ft-os tanári fizetésből kicsengetni 40e gyerektartást meg 20e hitelt és még az albérlet stb. A görény meg élvezi az otthon hangulatát és természetesen addig fogja húzni a dolgot ameddig lehet.

verde # 2009.01.06. 15:26

Egy ilyen vagyon megosztást én is aláírtam pár évvel ezelőtt, a legnagyobb nyomoromban. Megváltotta a ház 50 %os tulajdonjogát tőlem, illetve a végén az lett belőle, hogy én lemondtam az ő javára a tulajdonjogomról. Állítólag ez illeték fizetés szempontjából kedvezőbb volt számára. Nekem már nem annyira volt az. Ergo 8 év házasság után egy fillér nélkül jöhettem el a gyerekekkel. A válóper lezárása előtt íratták ezt velem alá, ő és az ügyvédje. Utána már semmit nem tehettem.
Ráadásul a gyerekekre felvett szocpol is azon a házon maradt, miközben évek óta nem oda vannak bejelentve, semmi közük hozzá.

Most a barátnője és annak 2 gyermeke költözött az ingatlanba. A saját gyerekeit kifosztotta, másét meg befogadja.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.06. 15:26

De igen, elegendő. Csak korábban nem mondtad, hogy az egyezséget bíróság hagyta jóvá. (Azt mondtad, "utaltak" rá az ítéletben.)

szeged # 2009.01.06. 15:19

Sajnos megbíztam a tisztességében.
A végzésben szerepel, hogy a szerződésben foglaltak szerint a tulajdonjogot magához váltotta. És hogy a "bíróság a felek egyezségét a Pp.148.§ (2) bek. alapján jóváhagyja. Majd záradékként az, hogy az "egyezséget jóváhagyó végzés a mai napon jogerős és végrehajtható" Ez nem elegendő?
A polgári per 6 % igen sok lenne és azt nekem kell előre fizetnem.

monalisa1 # 2009.01.06. 14:32

Értem, köszönöm.
Csupán annyi a megjegyzésem: egy nem kis összegű vagyoni értékről szóló megállapodáshoz csak visz magával ügyvédet, ő meg miért nem hívja fel a figyelmét a jogfenntartásra?!

ObudaFan # 2009.01.06. 14:29

Ez nem feltétlenül van így. HA a felek nem a tulajdonjog fenntartásáról állapodnak meg, akkor a teljes vételár kifizetésének igazolása nélkül is bejegyzi a változást a földhivatal. A szerződést meg nem láttuk.

monalisa1 # 2009.01.06. 14:26

Ameddig nem kaptad meg a pénzt, vagyis ameddig nem írtál alá semmit, addig ő tartozásban van veled szemben, ergo a magához váltás még nem történt meg. Vélem a pénz kifizetését/utalását nem tudja igazolni...

A földhivatallal csak "ilyeszteget", különben is az ügyvéd dolga a papírokat beadni stb., ő "bemondésra" nem dolgozik, vagyis előbb leellenőrzi a dolgokat.

A dec.31-e és a jan.6-a közt még alig telt el néhány nap így a pénz megérkezésére még várj egy kicsit...

Ha a megállapodás ellenére nem fizet, a jogerős bírósági végzés alapján ráküldheted a végrehajtót.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.01.06. 14:18

Polgári perben. Nem tudom, miért em tartottad fenn a tulajdonjogodat a teljes vételár megfizetéséig.

szeged # 2009.01.06. 12:47

A volt feleségem a vagyonmegosztásról készült - ügyvéd által ellenjegyzett - szerződésben aláírásával vállalta, hogy 2008. dec 31-ig 5 milliót kifizet részemre a közös ingatlanunk megváltása végett. Nem fizetett és nem is akar. Ellenben ő ezzel a szerződéssel magához váltotta tulajdonrészemet a földhivatalnál. A válásról hozott jogerős ítéletben is hivatkoztak rá, hogy a vagyonmegosztás megtörtént. Kérhetek végrehajtást? Vagy polgári perben érvényesíthetem a szerződésben foglaltakat? Köszönettel.

ObudaFan # 2009.01.06. 12:18

Eladhatja, de nem kell túl magas vételárra számítani. Többlethasználati díjat kérhet.

letov # 2009.01.06. 09:52

Üdvözlök Mindenkit!

Ismét segítségért fordulok hozzátok. Röviden a helyzet a következő. A bíróság ideiglenes intézkedéssel 40e forint gyerektartást ítélt meg apuka részére és a két gyereket is odaítélték ideiglenesen. A közös ingatlanból apuka nem volt hajlandó elköltözni, mert nem tudná magát eltartani ez nyilvánvaló. Ezért anyuka, aki eltartotta a családot albérletbe költözött. A gyerektartáson kívül még 20e forintot fizet a közös lakás hitelre. Minden ingóság a közös lakásban maradt. Vagyonmegosztás az édesanya még nem vitte bíróságra, de az illeték elkerülése miatt nem is fog megtörténni valószínűleg. Apuka természetesen nem akar fizetni. Kérdésem az lenne, hogy az anyuka 50% tulajdonrészét eladhatja-e papíron azután, hogy felajánlja a férj része, de az nem kíván élni vele mondjuk és az így bejegyzett új tulajdonos kérhet-e albérleti díjat apukától?

monalisa1 # 2008.12.19. 13:16

Fizetetlen önreklám, nem ide való!

Segíthetek? # 2008.12.19. 12:07

Ügyvédet keres?
www.ugyvedbroker.hu

ObudaFan # 2008.12.18. 13:26

Valóban csak a kölcsön értékének az egész értékhez viszonyított arányának a fele. Az, hogy a férj korábban a feleségre "íratott" egy fél tulajdoni hányadot egy korábbi lakásban, ajándékozás, és az ajándék visszakövetelhető ilyen esetben.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.17. 17:29

Nem figyeltél. Ez a családi ház nem az első, különvagyni ingatlan, hanem a közszerzemény lakásért cserébe kapott ház. Akkor pedig közös vagyon, akkor is, ha esetleg kizárólag a férj van bejegyezve tulajdonosként. A feleség tulajdoni hányada azonban 1/2-nél kisebb lesz, hiszen le kell vonni a férj különvagyonát, és a maradékot kell felezni.

Judmi # 2008.12.17. 17:28

Akkor a házból ne is számítson semmire? De a lakás felét rá íratta,a kölcsönt amit a lakásra vettek együtt fizették,és a lakást lcserélték egy házra,amihez semmi köze? De a lakáshoz,amit cseréltek köze volt? Hát ezt nem értem...

_Wasp_ # 2008.12.17. 16:48

a barátnődnek nagyjából annak a fele jár, amennyit a kölcsönből kifizettek. (nem ez a számítás, de a végeredmény jó közelítéssel kábé ez lesz.)

A családi házhoz mi köze lenne a barátnődnek?? (hogy képzeli?) Az ügyvédnek igaza van.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Judmi # 2008.12.17. 16:14

Sziasztok!
Barátnőm válófélben van. A férjének volt a kapcsolatuk előtt egy családi háza,amit később eladott, és vett belőle egy lakást. A lakást már közösen vették a barátnőmre ráíratta a felét,és a 2,5 milliós kölcsönt is közösen fizették. Aztán elcserélték egy családi házra. A barátnőmet a férje nem akarja kifizetni,és az ügyvéd is azt mondta hogy a barátnőmnek semmi köze a családi házhoz. Mi ebből az igazság és mi a teendője?
Köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2008.12.15. 14:35

Annyit sem árulhat el, de bírósági megkeresésre a pontos adatot köteles elárulni.