Válás, vagyonmegosztás


Zoé71 # 2008.03.18. 09:22

A válás nem zsarolás részemről én sem jó kedvemben válok. Azt sajnos férjem korábbi hozzáállása váltotta ki, ital problémái voltak. A válás elindítása óta kicserélték, állítása szerint rájött, hogy mit veszít és ezért szeretne még egy lehetőséget. 14 évet éltünk együtt, de már 14 éves korunk óta van kapcsolatunk. Ép ezért és a két közös gyerekért én is hajlanék rá, hogy rendezzük kapcsolatunkat csak nem szeretnék ráfázni anyagilag. Ép elég ezt lelkileg végig vinni. Ha jól értem válás nélkül is van lehetőség a közös vagyon megosztására szerződéssel? Akkor mindenkép megpróbálom ezt az utat járni.
Köszönöm

monalisa1 # 2008.03.18. 08:58

Ha a későbbiekben mégis elválnak, a vagyonmegosztás gondja már eleve le van tudva.

monalisa1 # 2008.03.18. 08:57

Az esetleges válással ne fenyegetőzzünk se zsaroljunk, az mint "fegyver" nemigen jön be. Mert akinek a fejében már motoz a válás esetlegessége (...) az a párkapcsolat már nemigen jó., ingatlant mint vagyoni értéket ezen okból ne is ajándékozzunk, csak magunkat rövidítjük meg.

Lehetőség van a házasság alatt megszerzett közös vagyoni értéket megosztani, attól még nem okvetlenül kell elválni., legfeljebb mindketten tudják mi az "enyém" és mi a "tiéd" - miheztartás végett.

Zoé71 # 2008.03.18. 06:11

A válás már folyamatban van, de ettől függött volna az esély arra, hogy talán mégis adjak magunknak egy lehetőséget. De ha mégsem sikerülne helyreállítanunk a kapcsolatunkat huzamosabb ideig akkor meg egy próbálkozásért adhatnám neki az ingatlanom felét. Ezt azért nem szeretném. Arra gondoltam, hogyha kötünk egy szerződést ügyvédi ellenjegyzéssel vagy közjegyző előtt esetleges válás esetére, hogy vagyonmegosztásnál ezt az ingatlant teljes mértékben én kapom természetesen a fennálló hiteltartozással együtt, a többi vagyonunkat, amit eddig közösen szereztünk azt meg felezzük, akkor be lennék biztosítva. Így mernék további esélyt adni a kapcsolatunknak.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.17. 16:56

Ettől függ a válás?! Akkor inkább nem mondtam semmit.
Édes, jó Istenem...

Zoé71 # 2008.03.17. 16:01

Köszönöm a gyors választ. Akkor ha jó látom igazán csak a válás marad. Nem örülök ennek a hírnek, de legalább tudom mire számíthatok.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.17. 07:42

Lehet - bár nem épp ildomos. Ugyanis bármit mondasz, bárhogy gondolod, ha házassági életközösségben éltek , akkor azt a kölcsönt mégiscsak közösen törlesztitek.

Zoé71 # 2008.03.17. 07:31

Segítség! Lenne egy kérdésem, remélem tud valaki segítséget nyújtani. A válásom folyamatban van, a békéltető tárgyalás már volt. Ott elismertük, hogy 7 hónapja megszünt az élet közösségünk. Közös megegyezés alapján történik minden, kivéve az ingatlan megosztását. Azt egyenlőre megkívánjuk tartani és közösen használni. Időközben felmerült férjemmel annak a lehetősége, hogy még is adnánk egy esélyt a házasságuknak. Megpróbálunk több időt együtt tölteni, gyerekestül is, meg sokat beszélgetünk. A kérdésem azzal kapcsolatos, hogy időközben én bele kezdtem egy ingatlan vásárlásba, amit részben kezdő befizetéssel és 10 évig tartó hitellel fogok megvalósítani. Ha nem válunk el akkor szerződéssel tudom biztosítani, hogy ez az ingatlan majd ha mégsem működik a házasságunk akkor saját külön vagyonom legyen? Ő kötne velem szerződést csak kérdés, hogy lehet-e ezt használni később? Házastársak lehetnek hivatalosan is külön kasszán? Tehát amikor a hitelt törlesztem a saját jövedelmemből szerződés alapján lehet külön vagyon? Jó lenne ha valakinek lenne ötlete, mert talán mégsem kellene elválnunk.

Vikki # 2008.03.16. 15:18

Köszönöm!Picit nyugodtabb lettem!
Köszi
Viki

monalisa1 # 2008.03.16. 15:11

A házassági vagyonközösség ideje alatt az egyik akár el is tapsolhatja a pénzt (...) attól a kár/veszteség még közös.

Azt a rokoni kölcsönt a közös cél érdekében kérted, tudott is róla, és bár ellenezte, de megadni mégis közösen kell.

Remélve az ügyvédje majd kioktatja (= tájékoztatja).

Vikki # 2008.03.16. 15:02

Sziasztok!Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem!?A párommal elváltunk, éppen a házat adjuk el, viszont eljött a perc amikor nem értünk egyett, pedig végig mindent csendben csináltunk.Az ingatlant felezzük a bútorokat elosztottuk, ki mit kitől kapott alapon, a hitelt is kifogjuk fizetni, de a kölcsönt kapott pénzzel gond lett.Nagy fába vágtuk a fejszét és elfogyott a pénz, kölcsönkértem a rokonaimtól amit ő nagyon nem akart, de megtettem mert máshogy nem ment volna.Most vissza kellene adni, de azt mondja nem ő kérte, az én rokonaim, oldjam meg.Már az ügyvédet is keresett.Szerintetek mire számíthatok? Előre is köszi!
Vikki

ObudaFan # 2008.03.15. 08:16

Ha birósághoz fordulok vagyonmegosztási perben,nem itélhetik meg,hogy tehermentesítse annak érdekében,hogy meg lehessen osztani ezt a vagyonrészt?

Nem hát. A jelzálogjogosult beleegyezése nélkül aztán semmiképp.

pegazus3 # 2008.03.14. 21:24

Kedves KBS!

Ez a jelzálog az ő saját vállalkozásának a terméke,és van saját háza amire átterheltetheti.Ha birósághoz fordulok vagyonmegosztási perben,nem itélhetik meg,hogy tehermentesítse annak érdekében,hogy meg lehessen osztani ezt a vagyonrészt? Ha nem teszek semmit,soha nem látok egy fillért se belőle.Mit csináljak?

Köszöni: Peg.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.14. 19:34

Jelzálog terheli? Akkor azt mondd.
A bíróság bármely tulajdonostárs kérésére megszünteti a közös tulajdont, de ez ebben az esetben nem túlik túl jó ötletnek. Hogy úgy mondjam, az idő nem a legalkalmasabb.
Ugyanis nagyon valószínű, hogy természetben nem lehet megosztani - egy ilyen nyaraló ugyanis kicsi. Egyikőtök sem tudja magához váltani a másik részét - hiszen ő el van adósodva, te meg nem erre akarod költeni a pénzt, ha van egyáltalán.
Így maradna a kénszerértékesítés - amivel mind a ketten rosszul jártok.

pegazus3 # 2008.03.14. 18:07

Egy vállalkozás fedezeteként szolgál áru biztosítására olyan jelzálogféle bejegyzés.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.14. 17:24

Ja,és az ő részéről fedezet van rajta
Ez mit jelent?

pegazus3 # 2008.03.14. 15:51

Kedves Jogászok!

Két éve közös megegyezéssel elváltunk,de maradt egy nyaraló,ami közös maradt.Az exem meg szeretné tartani,de nem tud kifizetni,én azonban pénzt szeretnék belőle,nagyobb lakásra.Milyen esélyem van,ha pert indítok ellene vagyonmegosztási ügyben? Ja,és az ő részéről fedezet van rajta ,ami a részét ki is teszi.Kérdésem,hogy érdemes-e nekifogni?Értéke 10-12 millió körül van összesen.
Köszönettel :Pegazus

ObudaFan # 2008.03.10. 16:56

Egyelőre nincs végrehajtónál az ügy, és ha végrehajtónál is lenne, akkor is elsősorban a bankkal kellene megegyezni ezügyben.

monalisa1 # 2008.03.09. 20:24

Mivel az élettársad kérésére rendelte el a bíróság a perfeljegyzést, így azt neki kell visszavonnia a bíróságon.

Addig is amíg a bíróság intézkedik a földhivatal felé, az élettársadnak kell kérnie a végrehajtónál az árverezés elhalasztását - lévén kilátás van köztetek az egyezségre és ott remélve részben-egészben megtérül a követelése.

Két gyors levél, egy a bíróságnak egy a végrehajtónak - mindkettő ajánlott-tértivevényesként -, ezzel egyidejüleg a végrehajtót személyesen is felkeresse fel haladéktalanul.

elvira62 # 2008.03.09. 14:56

SEGITSÉGHEZ!!!
Élettársam lemondott a haszonélvezeti jogáról,az illeték hivataltól már van papír, de földhivatalilag még a perfeljegyzés miatt nincs törölve, én 1/1 tulajdonos vagyok.

Mail: elvira62@vipmail.hu

elvira62 # 2008.03.09. 14:54

SEGÍTSÉG!!!
Vagyonmegosztási van, volt élettársammal. Neki holtig tartó haszonélvezeti joga volt, én '6' tulajdonos vagyok. Az ingatlant jelzálog terheli, amelyet 03.27.-ig vagy a lehető legrövidebb időn belül ki kellene váltani. A perfeljegyzés miatt azonban lehetetlne. A per már a vége felé jár, egyezséget kell beadni, de élettársam miatt ez valószínüleg elég hosszadalmas lesz. Közben a kamatok meg nőnek.Hogyan lehetne a perfeljegyzést töröltetni, hogy a jelzálogot kitudjam váltani mielőtt árvereznek és egy fillér sem marad?

Üdvözlettel: elvira62

mail: elvira62@vipmail.hu

ObudaFan # 2008.03.09. 10:02

6 hónapnál régebbre akkor lehet gyermektartásdíjíat követelni, ha a jogosult bizonyítani tudja, hogy mulasztás nem terheli abban , hogy korábban nem érvényesítette az igényét.

monalisa1 # 2008.03.08. 22:55

Persze, itt leszek, és jogász is bizonyára majd konkrétabb segítőként.

honeyka78 # 2008.03.08. 22:25

akkor azt mondod nem követelheti az elmúlt 3 évi tartásdíjat? a keresetben még az van, hogy tartozása nem áll fenn, aztán megveszett és kérte, de mondom együtt laktak!

mindig van nyoma, arra ügyelt, hogy nehogy pattogjon!

na jó mára ennyi, át kell rágni a hallottakat! ha lesz kérdés, jöhetünk még? :) Jó éjszakát!

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! :)

monalisa1 # 2008.03.08. 22:18

Gyermektartásdíj-elmaradás legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg követelhető - már amennyiben igazolható a kötelezett fizetési késedelembe esése -, az azon túli követelésre keresztet vethet az anyuka...

Fontos, hogy SOHA ne a kezébe fizesse a pénzt hanem a nej külön vezetett bankszámlájára utaltassa, esetleg postán adja fel havonta. A szó elszál, a papír megmarad...

Bocs, de nagy marha a barátod, hogy hagyta magát éveken keresztül anyagilag kizsigerelni - miközben a feleség saját számláján szépen gyűlt a pénz...

A megcsalatásáról már nem is teszek említést., papucsférj!...