Válás, vagyonmegosztás


wutti # 2008.01.12. 15:23

Sziasztok!

Erre varjatok gombot!Volt élettársam kapcsolatunk megszűnésekor,"Fizetési meghagyást"nyújtott be ellenem,szerinte ugyanis neki jár a közösen vásárolt autó fele,nekem meg csak az autó fele,más dolgkok,amiket közösen vettűnk nem.Ellentmondást nyújtottam be,melyben megneveztem az élettársi vagyonközösség alatt szerzett javakat,azok becsűlt értékét illetve,hogy melyikőnknél,mi található.Továbbá kértem,hogy a lakásfelújítás(nem állapot megovás volt,mivel az ingatlan mértéke tartósan növekedett),szóval kértem,hogy az exem követelésébe az általam a lakáson végzett munkát az ő követelésébe számítsák be.az ex ezt megkapta,megírta a keresetlevelet.Kifejtette benn,idézem:"Mivel az ingatlan felújítást a volt élettársam saját kezüleg végezte,szakember felügyelete nélkűl,így véleményem szerint az elvégzett munkáért ő pénzt nem követelhet."Ezt én teljesen banális és alaptalan kifogásnek érzem.Szerintetek?Még azt is fejtegeti,hogy nekünk külün-külön banszámlánk volt,így ki mit vett az az övé.Én úgy tudom,hogy a vagyonmegosztásnál nem számít,hogy a közös vagyont ki kezelte.Még egy olyan dilemmám,hogy a közösen vásárólt autóról állítsam egyszerűen azt,hogy a saját megtakarításaimból vettem,ahogy az exem is azért nem akar a többi dolgon osztozkodni,mert technikailag minden beruházást ő fizetett,én pedig a mindennapi bevásárlást stb.Vagy minden közös elven próbáljam kihajtani minden közös dolgunk értékének felét,vagy ami jár és beszámmítatni az ő keresetébe?
Amennyiben(miben ugyanazon jogviszonyból származó követelésről van szó)ellenkeresetet nyújtok be az első tárgyaláson,annak mi a menete,költségei?

Atyaég,de hosszú lett!Bocs!Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2008.01.12. 09:38

A bíróság az ingatlanforgalmi szakértő szakvéleménye alapján állapít meg minden értéket mind a tulajdonjog arányainak megállapítása, mind a közös tulajdon megszüntetése iránti perben.

garner99 # 2008.01.11. 22:27

Abban az esetben, ha az ex bebizonyítja az ingatlan vásárlását az ajándék értékéből (az ingatlan 12 éve lett vásárolva 2,5M Ft-ért és fedezte az ingatlan 90%) jelenti-e ez azt, hogy az arányok megváltoztathatóak 1/9 – 1/1-re? A tulajdonlapon jelenleg ½ - ½ áll.

Az ingatlan mai piaci értéke 12-13M Ft és hárman lakjuk jelenleg (feleség, férj és felnőttkorú gyermek). Lehetséges-e olyan kimenet: a különvagyon rész az exet illeti és a maradékot osztjuk? Pl. 12M Ft – 3M Ft marad 9M Ft és ezt osztjuk kettőnk vagy hármunk között.

Abban az esetben ahol a közös tulajdon megszüntetésénél az a szülő, aki a felnőttgyerekkel bent lakik, kifizeti a másiknak a lakott forgalmi értéknek a másikra eső részét, hogyan történik pontosan? Hogyan és ki állapítja/állapíthatja meg ennek értékét és a mi esetünkben milyen lehetséges kimenetek fordulhatnak elő? Hány részre osztjuk?

ObudaFan # 2008.01.08. 17:40

Közös tulajdon megszüntetési perben általában a pernyertesség-pervesztesség arányától függetlenül a bíróság valamennyi felet megosztva kötelezi a perköltség viselésére.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.08. 14:04

Ne köszönd, csak viccelt.

Berettyán # 2008.01.08. 13:58

Köszönöm!

monalisa1 # 2008.01.08. 13:49

Pernyertesség esetén a vesztest kötelezheti a bíróság a másik fél felmerült költségeinek megfizetésére, illetve annyival csökken a vesztest megillető tulajdoni hányad.

monalisa1 # 2008.01.08. 13:47

A váláshoz nem okvetlenül szükséges jogász közreműködése, de mível édesanyád labilis idegrendszerű, nem árt ha a jogvita során apukád oldalán ott az ügyvéd.

Egyébként elválni egyszerű (...), ellenben ha a vagyonmegosztás dolgában nem tudnak egyezségre jutni, akkor sajnos egy újabb per lesz ami költséges és időigényes. (A vitatott érték 6%-át kell perköltségként előre befizetni, valamint 5-10% ügyvédi munkadíj számítható - gondolom.)

Édesanyád végtelen időkig nem ülhet apukát vagyoni hányadán, vagyis előbb-utóbb csak alá fog írni majd...

Berettyán # 2008.01.08. 13:24

Segítségüket kérném!
A szüleim válni készülnek, de sajnos édesanyám az alkohol miatt nem igazán beszámítható, ami azt jelenti hogy engem a gyerekét sem fogad el és azt hiszi elle vagyok én is, nem hagyja hogy segítsek. Van egy ház amin osztoznának de anyu azt mondja hogy ő nem megy ki a házból míg apu ki nem fizeti( de ilyen nem is kért tőle senki)valószínűleg valaki nem éppen megfelelő tanácsokkal látja el. Viszont apunak hitelt kellene fölvennie a házra és úgy tudná kifizetni, ami még közös tulajdon és így anyu is kellene a hitel fölvételéhez amit ő nem fog aláírni! Valószínűleg ezért mondja hogy addig marad a házban!Hogyan működnek a dolgol ilyen esetben?Kell e jelen esetben a váláshoz jogi képviselő vagy meg lehet e oldani nélküle?

Köszönettel: Szülők Aggódó Gyereke

ObudaFan # 2008.01.06. 09:03

Nincs mit.

vanderbild # 2008.01.05. 11:26

Köszönöm szépen a válaszokat!

ObudaFan # 2008.01.04. 21:18

Nem. Az ingatlan 1/2 tulajdoni hányada, illetve ennek értéke jár. Ezen van egy teher, ami egy kft. atrtozása, ez teljesen más kérdés. És az is, hogy a kft. vonatkozásában a férjed üzletrésze szintén közös vagyon, amit meg kell váltania.

vanderbild # 2008.01.04. 14:55

Vagy az ingatlan értékéből levonva a teljes hitelösszeget, és a maradék összegnek az 50%-a illetne engem? Ezt vagyonmegosztáskor ugyanúgy ki kellene fizetnie, mintha lakóingatlan lenne? Ugyanazok a szabályok vonatkoznak erre is, mint a lakásra, házra?

vanderbild # 2008.01.04. 14:50

A teher nem feleződik a KFT tagok tulajdonrésze arányában ilyen esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.04. 14:38
  • A lakáshasználat megváltását. A tulajdoni hányad megváltását csak akkor, ha a közös tulajdont is megszüntetik, méghozzá úgy, hogy te válthatod magadhoz az egész lakást.
  • Jó eséllyel tiéd az ingatlan osztatlan közös tulajdonának 1/2 arányú hányada, de csak a teherrel együtt.
vanderbild # 2008.01.04. 14:13

Sziasztok!
Két kérdésem lenne, ha tudtok segíteni!
Válás esetén, ha nálam helyezik el két gyermekünket, és nekünk ítélik meg a lakáshasználatot, akkor a távozó félnek az ingatlan értékének a felét (50-50% tulajdonjog esetén) kell kifizetni, vagy a lakáshasználati jog ellenértékét?
Másik kérdésem:Van egy műhely céljára épített ingatlanunk, ami a férjem nevén van, de együttélésünk alatt épült, nem különvagyonból, nagyrészt hitelből, ami már ki lett fizetve.(összeházasodva még akkor nem voltunk, de gyermekeink már megvoltak, ez elég bizonyíték az együttélésre?) Hitelfedezet céljából a bank 35millióra értékelte fel. Férjem KFT-je, melyben az öccsével tulajdonosok 50-50%-ban, hitelt vettek fel, kb. 20milliót, aminek ez az ingatlan a fedezete. Válás esetén én mire lennék ebből jogosult?
Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni!

garner99 # 2008.01.04. 08:56

Köszönőm a választ ObudaFan.

ObudaFan # 2008.01.03. 20:36

garner!

Kiindulni abból kell, ami a tullapon van, aki ezzel ellentétes megosztást szeretne, az köteles bizonyítani. Ha tehát az ex bizonyítja ezt az ajándékozást, és hogy az ajándék értékéből lett véve a későbbi ingatlan, azzal megváltoztathatja az arányokat, és ekkor neked kell bizonyítani azt, mekkora értékű felújítások történtek közös vagyonból, esetleg a te különvagyonodból.

És csak a tulajdoni viszonyok megnyugtató rendezését követően kerülhet sor magának a közös tulajdonnak a megszüntetésére, amely gyakorlatilag két módon történhet ilyen esetben: 1. az a szülő, aki a gyerekekel bent lakik, kifizeti a másiknak a lakott forgalmi értéknek a másikra eső részét, vagy 2. ingatlanárverésre kerül sor, és az a szülő, akinél a gyermekek nincsenek elhelyezve, ilyenkor is csak a lakott forgalmi érték ráeső részét kapja.

ObudaFan # 2008.01.03. 20:30

angelo!

Ha ő a kiskorú közös gyermekekkel él bent, akkor csak a lakott forgalmi érték megfelelő részét követelheti Ön. A perköltség egy tág fogalom. Az illeték az a követelt tulajdonrész értékének 6%-a, de nyilván lesz szakértői költség is, ami benne lesz egy 100-asban, és hát ilyen pernek ügyvédi segítség nélkül nem célszerű nekifutni. A perköltséget ilyen perekben a bíróság a pernyertesség-pervesztességtől függetlenül általában a per végén a felek között megosztja.

garner99 # 2008.01.03. 12:23

Szervusztok!
A kérdésem a következő: Vagyon megosztásnál (lakás) milyen szempont/ok szerint történik a szétosztás a házaspárok között?
A rövid történetünk.
Válás előtt állunk, de nem tudunk mindketten számára megfelelő megoldást találni. A kapcsolatunk nem jó már régóta (10-12 éve), elidegenedtünk egymástól, talán meg is utáltuk egymást, de a gyerek miatt együtt maradtunk. Mára-már a gyerek felnőttkorú lett (19), a feleségem talált egy másik kapcsolatot pár hónappal ezelőtt és miután megtudtam nem kívánok tovább együtt maradni vele. Ő sem velem. A válást ő régebb óta indítványozta, de eddig mindég sikerült újrakezdenünk.
1987 nyarán ismerkedtünk meg és 1988 márciusában házasodtunk össze. A szerelmünk gyümölcseként kislányunk született ugyanabban az évben. A kezdetektől albérletekben laktunk, majd 1995-ben, miután a feleségem nagymamája elajándékozta neki a házrészt (erről van ajándékozási szerződése), melyik hamarosan eladásra került majd ebből az összegből és hitelek segítségével sikerült saját lakásunkhoz jutni (ezen vitatkozunk), melyet átalakítótűnk, bebútoroztunk stb. A felújítási munkák nagy részében személyesen részt vettem. A nagymama hamarosan ezután meghalt. A feleségem szerint a lakás nagyobb része vagy összegben őt illeti, a tulajdonlapon egyébként ½ - ½ tulajdon áll köztünk és hát ugye jóval a hazásságunk alatt.
Szerinte a megoldás az, hogy költőzek el albérletbe és nekik hagyjak mindent ahogy van. Én ezt nem tudom elfogadni és vagyonmegosztást javasoltam fele-fele arányban. Ezt viszont ő nem tudja elfogadni és most bizonytalan lettem. Mi van ha neki van igaza? Lehet, hogy tényleg semmi sem marad nekem?
A lakás egyébként egy és félszobás (56nm), de nem osztható, legalábbis ahogy a feleségem szeretné, hogy szívódjak fel.
A gyerektartás része és gondoskodás iránta nem okoz problémát. Meg tudjuk beszélni.
Mit lehet ilyenkor tenni? Ki milyen keresettel fordulhat a bírósághoz? Megegyezés..., a jelen helyzet szerint kizárt!
Köszönettel:

angelo # 2008.01.03. 11:24

Kedves ObudaFan !

Köszönöm válaszát, de a közös tulajdon megszüntetéséről kérem írja le számunkra a legfontosabbat miszerint van-e esélyem, lehetőségem megkapni a házrészem ellenértékét úgy hogy a volt feleségem benn lakik a két gyermekkel és elzárkózik minden tárgyalás elől ? Ha továbbra sem sikerül meállapodásra jutnunk a bíróság kényszerítheti-e valamilyen eszközzel a tulajdonrészem kifizetésére vagy a ház eladására, árverezésére ?
Mennyi perköltségre számíthatok ?
Fix összeg vagy értékarányos ?

Köszönettel: Angelo

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.03. 10:23

Semmi ilyet nem mondott ObufaFan. Még hasonlót sem. Sőt, éppenséggel az ellenkezőjét mondta.

angelo # 2008.01.03. 09:42

Köszönöm a választ ObudaFan,de nem értem pontosan.Ez azt jelenti,hogy a bíróság a tulajdonomban lévő házrészt odaítélheti a volt feleségemnek annélkül,hogy kifizetne engem?Az övé lesz az egész amit a szüleimtől kaptam?

ObudaFan # 2008.01.02. 21:06

Ez két külön per: az elsőben a pontos tulajdoni arányokat kell megállapítani, a másodikban meg kell szüntetni a közös tulajdont.

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

angelo # 2008.01.02. 20:39

Házasságkötésem előtt rendelkeztem egy tehermentes öröklakással amit a szüleimtől kaptam.
17 évi házasságunk során ezt a lakást kisebb ráfizetéssel nagyobbra, amelyben már a feleségem is tulajdonosként szerepel 1/1 arányban majd hitel segítségével családi házra cseréltük. Két gyermekünk született / 14, 17 évesek / ők a válás során az anyjuknál kerültek elhelyezésre. A lakáshasználati jogot megegyezésünk szerint Ő élvezi. Kísérleteket tettem a továbblépésre, felajánlottam hogy fizessen ki,vagy én kifizetem őt,esetleg adjuk el az ingatlant,és osszuk el az értékét. Sajnos nem jártam semmilyen eredménnyel, egyáltalán nem reagált rá. Fontolgatom a vagyonmegosztási per indítását,de nem vagyok tisztában a tényekkel,hogy mennyi esélyem van? Érvényesíthető-e a többlettulajdonom a házrészben, hiszen az eredetileg tulajdonomban volt öröklakás értéke kb kétharmada az ingatlannak. Kényszeríthető-e az eladásra,vagy a részem kifizetésére találok-e jogorvoslatot egy per során,vagy csak kiderül,hogy nem kell fizetnie,mert kevés a keresete,vagy nem értékesíthető az ingatlan amiatt,hogy kiskorú gyerekkel lakik benne,esetleg az új kapcsolatából születő gyermek miatt ez a helyzet tartós marad? Kérem a tanácsukat, hogy milyen esélyekkel indulok egy vagyonmegosztási per esetében,és milyen költségekre számíthatok ?

Köszönettel: Angelo