Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2008.01.01. 13:34

Bíróságon keresetet kell indítani. Célszerű a közös tulajdon megszüntetésével együtt indítani a keresetet, és azért javaslom, hogy ügyvédi segítséget is vegyél igénybe, mert elég sok nehézsége ven egy ilyen pernek.

Gyöngyusz # 2007.12.31. 16:01

Köszönöm ObudaFan a tanácsot.
Az érdekelne még hogy ezt a többlethasználati díjat, a túlfizetést, valamint a közös tulajdon megszüntetését hogyan követelhetem. Mit kell tennem?
Gy.

Reb75 # 2007.12.31. 14:15

Köszönöm a választ Monalisa1

Igazság szerint ez nem ide tartozik, de ha kérdezem Őt azt mondja, hogy beadta. De mivel ez már nálunk elég régóta megy,ez a huzavona, lehetséges,(mivel ellenőrizni úgysem tudom), hogy azért mondta, hogy beadta, hogy már ne legyen nyaggatva. De ő is ezt mondta, amit Te is írtál. Augusztusban adta be, és még semmi hír. Ez nekem a fura.

monalisa1 # 2007.12.31. 12:44

Reb75

Ha van ügyvéd akkor a válóper dolgában ő intéz mindent, így többek közt a szükséges anyakönyvi kivonatok beszerzését is. A bíróság is ővele levelez majd és nem a felperessel közvetlenül. Amennyiben az ügyvéd beadta a keresetlevelet akkor a per megindult - kérdezd a barátodat.

ObudaFan # 2007.12.31. 11:57

Gyöngyusz!

A férjedtől többlethasználati díjat, a túlfizetésedet, valamint a közös tulajdon megszüntetését követelheted.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti. A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Ha olyan közös ingatlanról van szó, amelyben az egyik tulajdonostárs benn lakik, s kiköltözni a közös tulajdon megszüntetése esetére sem hajlandó; ennek a körülménynek az értékre gyakorolt hatását megfelelően figyelembe kell venni.
Ha méltányolandó körülmények mást nem indokolnak, a saját bennlakása folytán előállt értékcsökkenés következményeit a bennlakónak kell viselnie, mind a magához váltás folytán fizetendő ellenértéknek, mind pedig az árverési vételár felosztási arányának a meghatározásánál.
Ha a közös tulajdonban álló ingatlanban lakó tulajdonostárs nem vállal kötelezettséget arra, hogy a közösségnek árverés útján való megszüntetése esetére az ingatlanból kiköltözik, kérelemre a bíróságnak azt is ki kell mondania a közös tulajdont megszüntető ítéletében, hogy az árverési értékesítést elsősorban olyan feltétellel kell megkísérelni, hogy ha az árverési vevő a bennlakó tulajdonostárs részére megfelelő cserelakást ajánl fel, a bennlakó (volt) tulajdonostárs köteles az eladott ingatlanból kiköltözni. Vita esetén a felajánlott cserelakás megfelelő voltát a bíróság a vétel után a kiköltözésre köteles és a beköltözésre jogosult fél közötti perben dönti el. Ilyen értékesítés esetén a bíróság csak azt az értékcsökkentő hatást veszi figyelembe a bennlakó tulajdonostárs terhére, amely a cserelakás felajánlásának szükséges volta miatt jelentkezik a beköltözhetőség mellett mutatkozó értékkel (vételárral) szemben. Viszont a kiköltöző javára megfelelően értékeli a költözéssel felmerülő költségeket.

ObudaFan # 2007.12.31. 11:54

A bontóperben tartott első tárgyaláson a bíróság a személyesen megjelent feleket meghallgatja. Ha valamelyik házastárs cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, továbbá ha a bíróság előtt való megjelenése más elháríthatatlan akadályba ütközik, a személyes meghallgatás nem kötelező.
Ha a felperes - a fenti eseteket kivéve - az első tárgyaláson személyesen nem jelenik meg, a pert meg kell szüntetni.

Gyöngyusz # 2007.12.30. 22:54

Sziasztok.

Válófélben lévő anya vagyok. Házasságunk alatt újépítésű ingatlant vásároltam Otp kölcsönre. A földtulajdoni lapon az én nevemre van bejegyezve a hitel is az én nevemen van és tőlem vonják le. Tavaly szeptemberben a volt férjem kizárt a lakásból és azóta is ő lakik a lakásban és én fizetem a hitelt. Mit tehetnék? A lakást megakarta venni de nem kapott hitelt, mert rengeteg tartozása van. Ha valaki tudna tanácsot adni ilyen helyzetben az kérem segítsen. A lakásra nincs szükségem és nem akarom tovább fizetni a hitelt viszont a volt férjem nem hajlandó belemenni hogy eladjuk a lakást. Köszönöm.

Gy.

Reb75 # 2007.12.30. 19:03

Monalisa1
Köszönöm a gyors választ.
Mégegy kérdésem lenne, mégpedig:
A párom adta be a keresetet (amit sajnos nem tudok biztosan) a feleségével nem élnek együtt évek óta. Azt mondta, hogy mindent az ügyvéd intéz, eszerint létezik-e az, hogy az ügyvéd megkérheti-e hivatalosan a házassági anyakönyvi kivonatot, ill. a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát? Igazából nekem lenne fontos tudni, hogy elindult-e a válás vagy nem. Sajnos biztosat nem tudok. Nem élünk együtt.Nem ismerem az ügyvédet sem. Papírt nem láttam.

Köszönöm a választ előre is
Reb75

monalisa1 # 2007.12.30. 18:00

Az első tárgyaláson mindkettőjüknek személyes ott kell lennie., a bíróság egyezteti az adatokat és kérdezi őket a válási szándékot illetően.

Ügyvéd akár a kezdetektől lehet, bár a vagyonjogi dolgok általában csak a későbbiekben majd. (Szerencsés eset ha már előzetesen meg tudnak egyezni és azt írásba foglalják, amit a bíróság jóváhagy a válóper során. Sok pénzt és időt lehet így megtakarítani...)

A bíróság általában 30 napon belül válaszol, közölve a tárgyalás majdani időpontját. Ha a párod esetleg nem kapna személyesen neki címzett levelet (...), személyesen is lehet érdeklődni a bíróságon. Sőt utóbb megadhat egy másik kézbesítési címet, ahová várná a továbbaikban a bíróságtól a leveleket.

Javaslom visszaolvasni ezen "válás, vagyonmegosztás" topicot, mások esetéből sok hasznos információhoz lehet jutni.

Reb75 # 2007.12.30. 17:16

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék.
A párom válik a feleségétől. Beadta a keresetet. A kérdésem az lenne, hogy kb. mennyi idő elteltével kapnak idézést. Külön laknak, de a lakcím még hivatalosan ugyanaz ahol a feleség lakik. Gondolom az idézést erre a címre fogják küldeni. Amennyiben a feleség megkapja és nem értesíti a férjet, akkor mi történik? Ill. mi történik akkor ha nem jelennek meg a tárgyaláson?

Köszönöm előre is a választ

Üdvözlettel
Reb75

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.28. 16:38

Nem inkább neki kellene bizonyítani, hogy valóban volt?
Nem. Az a közhiteles ingatlan-nyilvántartásból kiderül - ellenkező bizonyításig.

monalisa1 # 2007.12.28. 15:37

Minél tovább vársz (...) annál többet tudhat a közös vagyonotokból elherdálni.

panita20 # 2007.12.28. 14:07

Nem inkább neki kellene bizonyítani, hogy valóban volt?

ObudaFan # 2007.12.28. 13:56

Ha valamilyen állítósagos ajándékról, örökségről bizonyítani tudod, hogy az nem az volt, és közös vagyonba atrtozik, akkor polgári perben megszerezheted ezek felét.

panita20 # 2007.12.28. 11:15

Igen, de már 10 hónapja várok a közös megegyezésre.Ezalatt mindent elad, átirat stb.Húzza az időt. Muszáj belevágnom nincs mire várnom.Tudom, hogy nehéz lesz.Azt hiszem erre szokták azt mondani, hogy vagyonkimentés.

monalisa1 # 2007.12.28. 11:00

Javaslom jogásszal nézesd át a házassági vagyonközösség alatt szerzett összes anyagi javatokra vonatkozó földhivatali tulajdonosi lapot, és a válással egyidejüleg vagyonmegállapítási keresetet is adjon be a nevedben. Aztán majd külön vagyonmegosztási per is lesz majd, sajnálatosan...

Jobb lenne az egyezség köztetek, az a válóperben "benne" van, ellenben időbelileg nagyon elhuzódó és nagyon költséges jogviták elé nézel.

panita20 # 2007.12.28. 09:45

Na mindegy. Nekem erről nem volt tudomásom. Fontosabb hogy az egyértelműen közöst is eladta ill. elajándékozta a különélés óta.Különben a tulajdoni lapokon szinte minden vásárlás ajándékozásként szerepel.Az én férjemhez mindenki nagyon "jó" volt ezek szerint.Idegenektől is ajándékba kapott mindent.Valószínű valami adó alól akart kibújni, vagy be akarta magát biztosítani válás esetén.Elég agyafurt ilyen ügyekben.

panita20 # 2007.12.28. 09:36

Na igen, egy része jogos. De tudomásom (biztosan)szerint az apja volt az örökös és az nem ajándékozott senkinek semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.28. 09:11

Hogy tudta ezt megcsinálni?

Hogy hogyan örökölhetett: Valószínűleg meghalt az örökhagyó...

panita20 # 2007.12.28. 08:07

Férjem és én köztem válás van folyamatban. Március óta külön élünk.Eddig vártam és nem tettem semmit, hátha meg tudunk egyezni.Most kikértem a földtulajdoni lapokat.Amit láttam elképedtem, habár számíthattam rá.A nagyobb ingatlanokat elajándékozta illetve eladta.A legtöbb tulajdoni lapon az szerepel, hogy ajándékozás illetve örökség címen szerezte. Persze tulajdonosként is kizárólag ő szerepel.Persze ez nem igaz. 17 év házasság után válunk.A házasságunk alatt az ilyen dolgokat mindig ő intézte.Én bíztam benne, sosem szóltam bele.Hogy tudta ezt megcsinálni? Most mit tehetek?

ObudaFan # 2007.12.21. 18:57

Részemről nincs mit.

panita20 # 2007.12.20. 20:44

Na erről ennyit...

Köszönöm a felvilágosítást

Anita

ObudaFan # 2007.12.20. 20:40

Megyei földhivatalok nem adnak. A körzeti földhivatalok adnak.

panita20 # 2007.12.20. 20:27

Bocs az értetlenségért, de az ügyvédem elküldött a megyei fölhivatalba, azzal, hogy csak ott adnak ki tulajdoni lapot.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.20. 20:11

Viszont általában nincs sor.
Pécs: Fórum Üzletház; Székesfehérvár: Auchan.