Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2007.11.25. 10:01

Lakottan kell árverezni az ingatlant,

  1. ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanban a nem adós tulajdonostárs lakik,

Az adós tulajdonostársai együttesen kérhetik, hogy árverezzék el az egész ingatlant. A kérelmet a végrehajtó által jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozatban vagy közjegyzői okiratban kell előterjeszteni. A tulajdonostárs hozzájárulásával lehet az ő tulajdoni hányadát a becsértékénél alacsonyabb áron elárverezni.

Az ingatlanra az adós kivételével bármelyik tulajdonostárs is árverezhet.

Az árverező tulajdonostárs a tulajdoni hányadának megfelelően arányosan csökkentett előleget köteles letétbe helyezni, és ha az ingatlant megvette, nem kell megfizetnie a vételárnak azt a részét, amely az ő tulajdoni hányadára esik.

Ennyi.

Magdolna1 (törölt felhasználó) # 2007.11.24. 17:53

Szó sincs arról, hogy én élnék elővásárlási jogommal, ha lenne.

Az árverezés viszont nem zökkenő mentes, ha gyerekeimmel benne lakok+a tulajdonhányad 1/2 része az enyém. Úgy tudom, van beleszólásom az eladás menetébe!

vanderbild # 2007.11.24. 13:16

Köszönöm monalisa !

ObudaFan # 2007.11.24. 13:02

Egyébként:

PK 9. szám
VI. Végrehajtási árverés esetén a tulajdonostársakat elővásárlási jog nem illeti meg.

Vht. 158. § (1) Ha a 156. § alapján megtartott második árverés is sikertelen volt, úgy a végrehajtást kérő veheti át az ingatlant.
(5) Ha az árverésen a kikiáltási ár csak a becsérték 70%-ának megfelelő összegig szállítható le, az ingatlant ennél alacsonyabb összeg fejében nem lehet átvenni; az átvételre megfelelően alkalmazni kell a (2)-(4) bekezdésben foglalt rendelkezéseket is.

ObudaFan # 2007.11.24. 12:32

Akkor ne higgy.

Magdolna1 (törölt felhasználó) # 2007.11.24. 12:28

Nem hiszek neked!

ObudaFan # 2007.11.24. 12:10

Ha árverés lesz, akkor a legmagasabb ajánlatot adó fog nyerni, elővásárlási jogod nincs. Más kérdés, hogy a 2. eredménytelen árverés után 70%-on átveheted.

Magdolna1 (törölt felhasználó) # 2007.11.24. 08:34

Szeretnék tájékozódni vagyoni üggyel kapcsolatosan.

Nekem van 50% tulajdonjogom egy olyan ingatlanban, melynek másik 50%-a a volt férjemé.

(Bele is költöztem 3 közös gyermekünkkel, mert az én házamban nincsenek ilyen jó lakhatási körülmények, azt szeretném eladni.)

Úgy "szereztem" a fent említett 50% tulajdonjogot, hogy volt férjem örökségére végrehajtást kértem.
(Gyerektartással tartozott nekem.)

Azóta ismét halmozta adósságát, készülök ismét végrehajtást kérni.

A kérdésem az, hogy nem magam alatt vágom e a fát, ha az ingatlanra, melyben a gyerekekkel lakok, az ő 50%-ára kérek végrehajtást, mivel egyéb módon nem behajtható, más vagyona nincs!
Ha árverezés alá kerül a ház....
Aki tud, kérem segítsen!

(Anyagi viszonyokról még annyit, ha most feljelentem, néhány év múlva annyi adóssága lesz részemre, hogy kamatostól felér a volt férjem tulajdonrészével, avagy az én józan megítélésem szerint, az egész ingatlan forgalmi értékének felével fog tartozni.)

monalisa1 # 2007.11.23. 23:21

Fontos hogy már van munkahelyed, és nem most kezded keresni csak.

monalisa1 # 2007.11.23. 23:17

Semmi gond., legalább látja az ember hogy egy rendes/dolgos feleség- családanya akar változtatni az életén, mert egymagában - remélve csak átmenetileg - jobb lesz majd.

Hát nem lesz kismeccs a válástok, és főleg az anyagi dolgok miatt.

Az hogy a cégénél dolgoztál (...) annyiban előnyös így utólag, hogy ha nagy vonalakban is de átlátod a dolgokat, és amit félsz: "minimálbérre" lemennie - azt a bíróság nem valószínű, hogy befogadja. Meg miért is tenné ezt: a gyerekei elleni lépés lenne, hiszen az ő jelenük és főleg a jövőjük szempontjából nem mindegy az anyagi biztonság - úgy nagy általánosságban.

Tudom: olvastam lentebb, hogy esetleg hazaköltözés a szüleidhez. (A sehova nem vezető mindennapos viták elkerülése végett talán megoldás lenne, de mivel nem üt/ver - szerencsére -, a bíróság megfutamodásnak nézheti.)

Mndenképpen fordulj ügyvédhez., elválni viszonylag könnyű, de az anyagi dolgok miatt a reális osztozkodásnál kell hogy jogász álljon melletted, érdekedben.

vanderbild # 2007.11.23. 22:52

Az én fizetésemből nem fizethettük, az elmúlt 15 évben én csak papíron dolgoztam, az ő cégüknél minimálbérre bejelentve, ténylegesen soha. Szültem 2 gyereket, biztosítottam a stabil családi hátteret, míg ő éjjel- nappal dolgozott, ivott, semmiben nem számíthattam rá. Jó sokáig reménykedtem, kértem, hogy változzon, de nem. Választhattam, hogy én is visszamegyek dolgozni (ápolónő vagyok, 3 műszak..) és akkor a család széthullik, vagy nyelek, várok, jó képet vágok és talán a gyerekeknek ez a jobb megoldás. Most már nagyok, 12,15 évesek, nem volt könnyű munkát találni, de fél éve dolgozom (közben azért tanultam több mindent), br. 80eFt-ért, de imádom amit csinálok.És nem bírom tovább..Ezeket csak azért, hogy ne tünjek gonosz, lusta boszinak. Nem vagyok az, többet dolgoztam itthon, mint ő a munkahelyén. Cserébe ha v.mi nem tetszik, visszaküldenek anyukámhoz...
Tanum lenne mindenre, nagyon sok, a gyerekkel kapcsolatos költségekkel ő is tisztában van,erre, és csak erre odafigyelős apuka volt, de nem hiszem, hogy önként hozzájárulna válás esetén a finanszirozásukhoz.Nekem pedig az lenne a legfontosabb, hogy a tanulásuk továbbra is biztosított legyen nyelv, zene, a korrepetálás a jó tanulmányi eredmény érdekében. Ezek pedig sokba kerülnek... :(( Bocsánat, hogy ennyit panaszkodtam!

monalisa1 # 2007.11.23. 22:10

Ha havonta ad egy ezrest "a számlákra" felkiálltással, akkor már hozzájárult a rezsihez... Akár hiszed akár nem, de így van. (Az más szempont, hogy talán a szemétdíjra elég.)

Ellenben itt arról van szó, hogy a megromlott kapcsolat miatt egy ideje nem hajlandó a saját jövedelméből a lakásra "áldozni". Ugyanakkor vizsgálandó, hogy előzőekben a kettőtök házastársi közös jövedelméből "melyik oldalról" történt a számlák kiegyenlítése, mert ha eddig is a tiédből, akkor elmondhatja: de hiszen semmi sem változott...
Legfeljebb elmaradtak a belföldi/külföldi utazások és/vagy a nagyobb bevásárlások stb., amit meg ő finanszírozott.

A bíróság előtt állítsad, hogy nem járul hozzá a közös költségekhez, és ezt igen/nem egyértelműen meg kell hogy válaszolja majd. (Onnantól aztán a felgyűlemlett összeg utlagos felezése, vagyis az arra való birósági
kötelezés.)

Azt hogy egy gyereknek mi ill. mennyi a tényleges szükséglete, nos ezen külön vitát lehet nyítni majd. Ha az előzőekben odafigyelős (...) apuka volt, akkor tudja hogy mi történt a gyerekével - és hogy az bizony többletköltséget okozott, ellenkező esetben azt állítja: elkezdtél követelőzni...

Tanuk és továbbra is tanuk., szülők, testvérek, az osztálytársak szülei és így tovább.

Improvizálok, valamint laikus hozzászóló csak...

vanderbild # 2007.11.23. 21:37

Hálás köszönetem a válaszokért!
Néhány hete már olvasgatom a fórumot, de még sok van hátra...
Ha szabad, még kérdeznék: Hogy lehet azt bizonyítani, hogy a költségekhez nem járul hozzá, hogy az én pénzemből történik ezeknek a fizetése, mert hát ezeken nincs rajta, hogy ki fizeti be? Különben már régóta "spájzolom" a számlákat, bizonyítékul, hogy mennyi pénzből élünk.
A gyermek tényleges szükséglete mit jelent? ( korrepetálás, külön órák beletartoznak-e)
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2007.11.23. 19:22

Megosztható az üzletrész, de ebben az esetben a többi tagnak, a társaságnak, a taggyűlés által kijelölt személynek elővásárlási joga van.

Tanúkkal lehet bizonyítani, hogy valójában többet keres a bevallottnál.

Kérni kell, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésben szabályozza a gyermekelhelyezést és -tartást, és akkor fizetnie kell a per alatt is.

monalisa1 # 2007.11.23. 19:21

Az 50% tulajdonrésznek a fele téged illet mint házassági közös vagyon, ha csak az őneki már a házasságotok előtti időszakáról esetleg mint különvagyona.

Igen, sajnos megteheti hogy "lemegy" minimálbérre, de a bíróság előtt el tudod mondani: részéről ez egy szándékos (= rosszindulatú) lépés., az életkörülményei vélhetően nem változnak majd...

A házastársi balhék okán - figyelemre a kiskorú gyerekekre -, lehet hogy a bíróság őt kötelezi az eddigi közös otthon elhagyására, tehát az esetleges hazaköltözést még jól gondold át.

A církuszok (...) és a közös vagyon feles tulajdonrész közt nincs kapcsolat.

Gyerektartás a válás jogerős kimondásától kerül megállapításra, persze ez nem azt jelenti, hogy az apa nem lenne köteles a jelenben is gondoskodni a gyerekekről.

Ha a lakhatáshoz nem járul hozzá, a számlákat gondosan tedd el, utóbb minden általad ki- ill. befizetett csekk összege felezendő, erre a bíróság kötelezni fogja. (Ha nem fizet, a vagyonrészéből egy külön eljárás során levonható.)

És végézetül: javaslom EZT a topicot olvassad vissza - hosszú, de mások közel,hasonló problémáiból - és az azokra kapott válaszokból, hozzászólásokból - sokat lehet tanulni.

vanderbild # 2007.11.23. 17:57

A következő dologban szeretném a segítségeteket kérni:
A férjemnek 50% tulajdonrésze van egy KFT-ben. Válás esetén hogy történik ennek a megosztása? Meg teheti-e, hogy az innen származó fizetését válás esetén mondjuk minimálbérre módosítja, és akkor csak az alapján kapnék tartásdíjat? Lehet ennek a kivédésére valamit tenni? Ha a válóper idejére, megkímélve a gyermekeimet a balhéktól, elköltözöm velük a szüleimhez, akkor én kerülök hátrányos helyzetbe az 50-50 % tulajdonrészű lakásunk vagyonmegosztásánál? Gyermektartás milyen időponttól jár, amikor beadom a válókeresetet, vagy mikor már kimondták a válást? Mit lehet tenni, ha válóper ideje alatt nem járul hozzá a lakásfenntartáshoz, gyermekek ellátásához? Hogy lehet ezt bizonyítani? Bocsánat a sok kérdésért, de szeretnék felkészülni amennyire lehet, hogy merjek lépni, mert ő elzavarna bennünket semmi nélkül...

ObudaFan # 2007.11.22. 19:58

Először azt nem ártana átgondolni, ki mit fog tudni bizonyítani. Nem kell mindent okirattal, elég, ha tanúkkal lehet.

monalisa1 # 2007.11.21. 21:07

A lakástörlesztés fele-fele, az autóhitel is közös. Az A gépkocsi akkor is fele részben az ő tulajdona ha a te neveden van - vélhetően azt is közös pénzből vettétek. A felújítás vélelmezett anyag- és munkadíj ráfordított költségeit is felezni fog kelleni, hiszen a közös jövő érdekében/reményében fáradoztál.

Szükséges lesz egy írásbeli összegzés, hogy az egyik - másik tétel alapján mennyi a követelésed.

wutti # 2007.11.21. 20:25

Hello!

Köszönöm a gyors választ.Az ellentmondást már megtettem.Viszont a felújitásra fordított pénzről nincs számlám,illetve a munkát magát én végeztem.Mit tehetek ebben az esetben.Igazából a volt párom szava áll az enyémmel szemben.Mondjuk az autó az én nevemen van és az arra fordított pénzről sem írtunk semmiféle papíert.Azt az összeget,amit a lakástörlesztésre fizettünk belevehetem a közös vagyonba?

Köszönöm!

ObudaFan # 2007.11.21. 12:00

Mondj ellent a fizetési meghagyásnak, aztán a perben kiderül, kinek mit sikerül bizonyítania. Ha tudod bizonyítani a saját ráfordításaidat, akkor azt beszámíthatod az ő követelésébe.

wutti # 2007.11.20. 20:44

Sziasztok!

Böngésztem a fórumot,de nem találtam hasonló esetet.Kérem ha valaki tud segitsen!
Röviden:Volt párommal három évig élettársi kapcsolatban éltünk.Már a nevén volt a lakás,de törlezstörészleteket eggyüttélésünk alatt is fizettük.A lakást felújitottuk,javarészt a két kezem munkájával.Vettünk bútorokat egyéb ingóságokat és egy személygépkocsit.Most,hogy vége a kapcsolatunknak a volt párom fizetési meghagyást nyújtott be ellenem,melyben az autó vételárának felét,500.000 Ft-ot követel rajtam.Amelyet én nem akarok kifizetni részére,mivel elzárkózik attól,hogy azb ingatlanba befektetett pénzből,minkából egtéritsen számomra valamennyit.Jogosan kérem-e ezeknek a javaknak a felét,ill.a törlezstésre forditott pénz is közösvagyonnak számit-e.A volt párom arra számit,hogy a peres eljárás költségeit nekem kell megtéritenem,mint vesztes félnek.
Mit tudnátok hozzáfüzni?

Köszönöm!

Krisztián

ObudaFan # 2007.11.18. 10:49

Nehezen, az én tapasztalatom szerint a család barátja, mint tanú jellegű bizonyítás ilyen esetekben nem sokat ér. Ha bankszámláról bankszámlára ment az összeg, akkor a számlakivonattal lehet bizonyítani, ha pedig készpénzben lett átadva, akkor esetleg azt lehet megpróbálni bizonyítani, hogy ti nem éltetek úgy, hogy lehetett ennyi pénzetek, édesanyádnak meg hirtelen épp ennyi pénze fogyott el.

zoli:-( # 2007.11.18. 10:39

Nagyon köszönöm a gyors választ! Még annyit, hogy édesanyáméktól kapott 6 millió forintból vettünk egy lakást 6 750 000-ért, de én hogy bizonyítom? És ha ő meg azt mondja, hogy nem? 6, 8, 10 évre visszamenőleg hogy lehet ilyen dolgokat bizonyítani?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.18. 10:26

Ha közös vagyon terhére szereztétek, akkor van.

zoli:-( # 2007.11.18. 10:18

A következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni: Feleségem előző válásakor aláírta azt a megállapodást, miszerint a házasságuk alatt vásárolt üzlethelyiség felét megváltja 500 000Ft-ért (1995.) Mi 1996-ban házasodtunk, és 1998-ra lett kifizetve részletekben. Most tőlem is válik. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e alapom kérni az üzlet egynegyedét.