Válás, vagyonmegosztás


monalisa1 # 2007.10.11. 09:06

Javaslom olvassad vissza a "gyerektartás és láthatás" topicot, melyet ugyanezen öröklés és családjog fejezetben találsz. (Mások eseteiből és az arra kapott válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.)

d2002 # 2007.10.11. 09:00

konkrétan, akkor: évi 3 hetet hallottam, hogy kérhet a férjem, ezzek szemben ő azt mondta, hogy fél évente 4 hetet kell, hogy kapjon. 5 éves a fiunk.
az albérlet valószínűleg szoba lesz....

monalisa1 # 2007.10.11. 08:51

A többlet láthatás időtartama a gyerekek életkorától függő, de már egy 3-4 éves gyerkőcöt vigan el lejet vinni nyaralni, iskolást még inkább.

Az "albérlet" alatt mit kell érteni, mert egész más egy bérelt szoba v. bérelt lakás.

d2002 # 2007.10.11. 08:23

kbs, köszönöm!

A kötelező láthatás az apának évente hány hét lehet a szokásos kéthetenti időszakon felül?
Az apa albérletbe fog költözni, valószínűleg negyedmagával fog lakni. Megtagadhatom-e én vagy a bíróság, hogy ilyen helyre vigye az "apás hétvégén" az apa a gyermeket éjszakára? Vizsgálja-e ilyen szempontból a bíróság a láthatás helyét?

köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.11. 08:13

Mind a kettő igaz. Ha nem is gyorsított, de gyorsabb lesz az eljárás, és az egyezséget valóban jóvá kell hagynia a bíróságnak. Amit viszont csak akkor fog megtagadni, ha egyes feltételei a házasságból származott gyermekek érdekeit sértenék.

d2002 # 2007.10.11. 08:09

Olyan kérdésem lenne, hogy a férjem ügyvédje szerint, ha mielőtt beadnánk a válópert, aláírok egy megállapodást, ami rögziti mind a vagyonra, mind az ingó+ingatlanra, mind a gyerekre, gyerektartásra vonatkozó egyezségünket, gyorsított eljárásban választanak el....igaz ez? Mert az én ügyvédem azt mondta, hiába is írunk alá bármit, addig nem érvényes, míg a bíróság nem egyezik bele, nem hagyja jóvá, vagyis felülbírálhatja tartalmilag, akkor is ha mindketten aláírtuk. Igaz ez?

Türelmes # 2007.10.11. 07:46

massodka, ne haragudj de tényleg ennyire buta vagy?vagy csak naív?de nem akarok az ügyvédek ellen beszélni,hiszen nekik is élni kell vmiből :o)) pl a massodka-tipusu ügyfelekből.
nos,gőzőm sincs,h a fantttttasztikussss párod miért nem enged 1/3ad tulajdonba,ezt csak ő tudja,de isszonyúú mély érzelmei lehetnek veled kapcsolatban,sztem pont az ellenkezője lenne normális....
de nem moralizálni akarok.
oké,engedd 100%ba,irogass vele kézirással szomszédnénivel letanuzott "szerződést" és fizess a kollégáimnak pár év mulva megbízói díjat.
üdv
T
Ui. bocs ha nyers voltam,de dühít az emberi butaság.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.11. 07:40

szerintetek melyik megoldás lenne jobb, ha a tulajdonjogba foglalnák a befizetett részem arányát, vagy ha ilyesfajta szerződést kötnénk”?

Szerinted?

massodka # 2007.10.11. 07:09

köszönöm ObudaFan!

viszont lenne még kérdésem:-), az előző írásomban nem írtam arról, amit most átbeszéltünk párommal, hogy ő úgy gondolja, hogy nem a tulajdoni hányadba venne bele, tehát ő 100%-os tulajdont akarna. viszont - aminek még nem tudom a pontos menetét - írnánk egy "szerződést", tanukkal - viszont nem ügyvéd előtt, gondolom- és abban bejegyeznénk, hogy x ház x összegbe került, és ebből attól függetlenül, hogy az ő 100%-ban tulajdonosa, én fizettem ki 3 milliót kb. és a hitelből is mindig x arányát fizetni fogom. És ha véletlen elszakadna életünk közös része, akkor ez alapján fizetné ki az én részemet, azt belevonva, hogy a ház értéke is nőhet, mivel fogunk rajta javitgatni, tehát az én beleadott összegem is nőne, annak arányában, hogy a ház értéke is nőne. Ezt az ugymond szerződést fel lehet majd használni pernél, ha véletlen nem akarná elismerni az érvényességét (bár nem hiszem, hogy igy kicseszne velem)? ez a szerződés elég a jogosságunk elismertetésénél? és szerintetek melyik megoldás lenne jobb, ha a tulajdonjogba foglalnák a befizetett részem arányát, vagy ha ilyesfajta szerződést kötnénk? ennek a szerződésfélének, amit szeretnénk csinálni, mi a menete, ez igy hivatalos dokumentumnak tekinthető lenne?
köszönöm segitségeteket!

Dormanka # 2007.10.10. 18:12

ObudaFan, köszönöm a választ, megnyugtattál. Tehát maradhatok a gyerekkel a lakásban. (Ezt a magyar törvények és szokások tudatában mondom, mert ahhoz azért alkoholista narkománnak kéne lennem és ütnöm-vernem kéne... Úgy érzem minden esélyem megvan rá, hisz szépen nevelem/jük, megadok/unk neki mindent, semmi káros szenvedélyem nincs, stb. Azt hiszem ezt -ügyvéd lévén- úgyis érted.)

A kifizetés ilyenkor hogy történik? A lakás értékének 50 %-át kell fizetnem neki? Említettem, hogy egy barátnőm beszélt valami 1/3 2/3 részről, de nem tudom, ez mikor érvényes. Csak azért kérdezem, mert csak kölcsönből tudnám megoldani, nincs megtakarításom, igaz, nem keresek rosszul, de el is megy a megélhetésre.

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2007.10.10. 16:29

massodka!
Egy esetleges csúnya per elkerülése végett inkább nagyjából a hozzájárulásotok arányában határozzátok meg a tulajdoni hányadokat.

Amennyiben nincs közös gazdálkodás, akkor nincs élettársi közös tulajdon sem.

ObudaFan # 2007.10.10. 16:23

Dormanka!
Ebben az esetben a lakás használatára az lesz jogosult, akinél a gyermek el lesz helyezve, és többlethasználati díjat nem kell fizetnie ennek.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.10. 12:11

viszont nagyon-nagyon reális gondolkodású, és azt akarja, hogy a kertes ház az ő nevén legyen 100%-ban, attól függetlenül, hogy én is beleszállok 3 millióval+ valoszinüleg, a hitelből is fogok törleszteni kb. előreláthatóan 2 milliót biztos.

Reális gondolkodású... Én tudnék jobb kifejezést...

massodka # 2007.10.10. 09:41

Sziasztok

Kicsit furán fog hangzani, amit kérdésként megfogalmazok, mivel ezek nem megtörtént esetek, hanem a jövőre szeretnék gondolni, és nem azért mert már most is igy gondolom, hogy valami rossz fog történni, hanem csak elővigyázatos szeretnék lenni, és mások megélt naivságából-jóhiszűmeségéből tanulni szeretnék. nem szeretném, hogy az itt olvasott gondok, majd egyszer rám is ilyen nagy súllyal nehezedjenek.
Tehát... párommal, akivel már két éve együtt lakunk, az ő lakásában, tervezzük, hogy fél-1 év mulva veszünk egy kertes házat. Amit úgy fizetünk ki, hogy eladja a lakását (9 millió), az ő pénze (3 millió), és az én beadott részem (3 millió), és a többi fennmaradó részt (kb. 5-8 millió) hitelből fogjuk fizetni. A hitelt nem biztos, hogy felesben fogjuk fizetni, mivel neki biztosabb és jobb fizetése van, de mindenesetre az biztos, hogy az ő nevére fogjuk a hitelt felvenni. Van egy kocsija, amit már kapcsolatunk (együttélésünk alatt vett). Párommal szeretjük egymást, viszont nagyon-nagyon reális gondolkodású, és azt akarja, hogy a kertes ház az ő nevén legyen 100%-ban, attól függetlenül, hogy én is beleszállok 3 millióval+ valoszinüleg, a hitelből is fogok törleszteni kb. előreláthatóan 2 milliót biztos. Én ezek függvényében viszont ugy szeretném, hogy kb 75-25%-ban legyen a nevünkön a kertes ház, mert szerintem, ha véletlen zátonyra futna a kapcsolatunk, akkor lenne jogos követelésem a házba rakott pénzem által, viszont, ha megengedném, hogy 100%-ig az ő nevén fusson, akkor szinte semmi esélyem se lenne, bár tudom, hogy (egyenlőre) korrekt embernek tűnik, de egy új nő, vagy bármi behatás, (vagy esetleges halálom) felboritaná az egészet, és még azt a 3 milliót se kapnám vissza, amit beleraktam, főleg, hogy a hiteltörlesztés,ami nem is lenne a nevemen, abból pláne nem látnék semmit. ja és, még egyfontos dolog, hogy a házasságot se tervezzük még, tehát vagyonközösségnek se számithatna, főleg, hogy maximum a ház megvétele után következne be, ha megis történne. szóval az lenne a kérdésem, hogy mi lenne a megfelelő teendő, hogy mindketten jogosan kivehessük majd a követeléseinket, ha megfordulna a helyzet a boldog párkapcsolatból?? illetve még arra szeretnék rákérdezni, hogy most (együttélésünk két éve alatt is) teljesen külön pénzből gazdálkodunk. és az lenne a kérdésem, hogy olvastam róla, hogy van olyan is, hogy az együttélés alatt is közös vagyonná válik, amit veszünk. ő például ezalatt vette saját pénzből a kocsiját, én meg egy telket vettem saját pénzből. ezekkel a dolgokkal mi lesz? ez is közös vagyon? ezt az együttélést vehetjük ugyanugy már közös vagyonszerzésnek?
köszönöm szépen a segítségeteket, és bocs, ha valakit kiakasztok, amiért előre gondolkodok egy boldog kapcsolatban(Csak sajnos sok rosszról hallottam már, és probálok elővigyázatos lenni)

Dormanka # 2007.10.09. 19:00

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ! Ami azt illeti, van egy 5 éves fiam, biztos elnéztél valamit, megesik az ilyen. Ezért is írtam, hogy lehetőleg ragaszkodom a lakáshoz, hisz a kicsi szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy kirángatom-e a megszokott életviteléből. Ilyenkor is érvényes a többlethasználati díj?

Férjemet a másik nem tudja befogadni sehova, ugyanis neki sincs lakása...

Köszönöm szépen!

Dormánka

ObudaFan # 2007.10.09. 18:35

Azért ez nem így van. Amennyiben a felek nem kérik közösen a válást, akkor a bíróság lefolytatja a bizonyítást arra, hogy valóban helyrehozhatatlanul megromlott-e az a házasság. Ezzel együtt ha már legalább az egyik fél komolyan gondolja, akkor - igen kellemetlen per után - azért egy bontást ki lehet mondatni, de csak úgy viccből nem.

A lakáshasználatot megegyezés hiányában csak akkor rendezi úgy a bíróság, hogy mindkét fél bent maradhat, ha a lakás megosztható, és nem jelent ez a rendezés sérelmet egyik félre sem.

Ha jól értem, itt gyermek nincs, a lakás közös tulajdon, így az, hogy kinek is kell mennie, nem is olyan egyszerű kérdés. Ha a párodat be tudja fogadni élettársként az a másik, akkor nyilván ő megy, de ha nem, akkor ez nagy dilemma lehet.

Aki marad, az többlethasználati díj fizetésére a közös tulajdon megszüntetéséig terjedő időre köteles. A részleteket viszont a közös tulajdon megszüntetéséig mindkét fél azonos arányban fizeti. Ezért a tulajdonjog kérdésében mihamarabb meg kellene egyezni.

Az életbiztosítási szerződéshez hozzászólni viszont csak annak ismeretében lehetne, mert sokféle konstrukció elképzelhető.

Türelmes # 2007.10.09. 09:12

"Olvastam több hozzászólásban is, hogy amennyiben nincs közös megegyezés, akkor a bíróság csak akkor választ szét, ha a házasság végérvényesen megromlott."

jajj istenem. "A" bíróság akkor is szétválaszt,ha bolodogok vagytok és kipróbáljátok,hogy szétválaszt-e.El kell keseritenem téged: bárkit bármikor elválaszt bárkitől a Tek.Bír.ha ugy akarja,a férjed a "beleegyezésed" nélkül is el tudna válni ha akarna,és te is.Hirtelen annyi mindent irtál,és olyan szinten naívan,hogy háborúsébéke stilusban lehetne válaszolni.

Türelmes # 2007.10.09. 08:57

Kedves Dormanka, már korábban is kikivánkozott belőlem h válaszoljak,de nem akartam kioktató lenni:
ami a magánéletednek a hiszékeny részét illeti: bizni a csodában gyerekes dolog,ha valami nem működik,nem kellerőltetni,nem kell(ál)naívnak lenni,csakazért mert nem mersz szembenézni a valósággal:szorítsd össze a fogad és nézz szembe a tényekkel.
A többi: a lakás sztem 3 féle modon rendezhető el.

  1. te váltod magadhoz
  2. a férjed váltja magához (innentől pityipalkót is odaviheti)

3.eladjátok és feleztek.
megegyezés kérdése meiket választjátok.
üdv
T

Dormanka # 2007.10.09. 08:29

Sziasztok!

Újabb fejlemény: ő úgy gondolja, hogy mivel ő a hitelképesebb, ő marad a lakásban és kifizet engem. A pénzből én kifizetem a nővérem részét édesanyám lakásából és akkor lesz egy lakás az én nevemen. Én meg mehetek a fiammal, ahova akarok... Kérdem én: a gyerek érdeke nem azt kívánná, hogy maradjon velem a lakásban? Én menjek el a lakásból az 5 éves gyerekkel, akinek az összes megszokott dolga itt van, itt nőtt fel, ő pedig idehozza a nőjét és élik világukat??? Azt mondja, az egész eddigi megtakarított pénze ebben a lakásban van. Mert az enyém nincs? Hát abból éltünk eddig, nem?

Most akkor hogy van ez?

Előre is köszönöm a választ!

Dormanka # 2007.10.08. 21:36

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Férjemnek március óta van egy másik kapcsolata, válni szeretne. Én nem. Bízom a "csodában", vagy nem is tudom. Szóval egyelőre még húznám az időt, hátha... Van egy 5 éves kisfiunk. Egy 55 m2-es panelban lakunk, a lakás közös, még 5 évig törlesztjük a kölcsönt. Apósomtól anno megkaptuk a lecserélt Suzuki Swiftet, ez át lett íratva férjem nevére.

Amennyiben mégis elválunk, mire számíthatok? Hogyan történik ilyenkor a vagyonmegosztás? Maradhatok a lakásban? Bár, erre nem sok esélyem van, hisz nem tudom kifizetni őt, nem állunk úgy anyagilag, sajnos. Ha én maradok a gyerekkel a lakásban, akkor a lakás jelenlegi értékének a felét kell kifizetnem neki? Csak kölcsönből tudnám megoldani. A lakásra anno felvett hitel részleteivel mi lesz? Fele-fele arányban fizetjük, vagy aki a lakásban marad, az törleszti tovább? Ki kell-e költöznie, vagy maradhat? (Én már többször említettem neki, hogy akkor inkább költözzön össze a nőjével, mert ezt nem bírom, bármennyire is nem akarok válni, de eddig nem ment el. Sajnos, úgy gondolom, csak azért, mert nincs hova... :( )

Egy barátnőm, aki túl van már egy váláson azt mondta, hogy nem biztos, hogy a lakás értékének a felét kell kifizetnem neki, mert neki dereng valami olyasmi, hogy akinél marad a gyerek, annak kevesebbet kell fizetni. (Valami egyharmad-kétharmadról beszélt...) De ez csak találgatás, nem tudom, milyen feltételek megléte kell ehhez.

Pár éve kötöttünk egy életbiztosítást, amiből később ki lehet venni a pénzt. (Jaj, nagyon hülye vagyok a pénzügyekhez, ezért is írok! :( ) Azt sem tudom, mi ennek a hivatalos neve... A lényeg, hogy havi 60 e. forint a kettőnk biztosítása, ezt 3-4 éve kötöttük. Ez az összeg is közös vagyonnak számít, vagy nem? A befizetések az ő számlájáról mentek. Bocsánat, ha anyagiasnak tűnök, de ha már én évekig erősen meggondolom, hogy vegyek-e magamnak vagy a gyereknek új ruhát azért, mert havi 60 e. kiesik a családi kasszából (és ez manapság szerintem nem kis összeg, hisz van, akinek ennyi a havi fizetése!), akkor nehogy már válás utána elköltse egy új nőre.

Olvastam több hozzászólásban is, hogy amennyiben nincs közös megegyezés, akkor a bíróság csak akkor választ szét, ha a házasság végérvényesen megromlott. Ez mit takar? Ölni kell egymást, vagy egy másik kapcsolat már jó alap erre? Csak mert mi nem veszekszünk most sem, hál' Istennek elég értelmesek vagyunk ahhoz, hogy ne stresszeljük a kicsit, meg magunkat. Én nagyon húznám az időt, hátha rájön, hogy a család többet ér és helyre lehet ezt hozni... Eddig is mindig mindent meg tudtunk oldani együtt a 13 év alatt.

Előre is köszönöm a szájbarágós választ! :) Tudjátok, nekem a paragrafusokból csak a "para" van meg! :D

Dormánka

ObudaFan # 2007.10.08. 19:24

Ez nem egészen így van. Az élettársi együttélés alatt szerzett vagyon is a házastársi közös vagyon szabályai szerint vehető figyelembe akkor, ha az élettársi együttélést közvetlenül követte a házastársi együttélés. Így az ez alatt az idő alatt suerzett vagyon is fele-fele arányban lett közös tulajdon.

monalisa1 # 2007.10.08. 14:24

Az élettársi kapcsolat előtt már meglévő különvagyon az továbbra is az marad. Az életársi kapcsolat alatt szerzett közös vagyon a szerzés százalékos arányában. A házasság alatt szerzett közös vagyon fele-fele, függetlenül attól hogy ezen időszak alatt esetleg melyikőjüktől is a nagyobb arány.

eszpe # 2007.10.08. 13:12

Sziasztok!

Ismerősömnek próbálok segíteni, azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan kell figyelembe venni azt a tényt vagyonjogi szempontból, hogy 1 évig élettársi kapcsolatban, utána 3 évig házasságban éltek és most válnak?

Az élettársi kapcsolat (1 év) idején meglévő/szerzett közös/külön vagyont külön kell kiszámolni, és utána külön a házassági életközösség alattit a 3 évre, vagy egyben, mintha 4 év lenne?
Az élettársi időszak alatti közös/külön vagyonnak mi a sorsa, ha utána házasságot kötnek?

köszönöm a válaszokat

monalisa1 # 2007.10.08. 11:14

Javaslom olvassad végig ezt a topicot, több tucatnyi egyéni probléma/kérelem, jogászok és mások (...) is hozzászólnak, sokat lehet tanulni- okosodni belőle.

monalisa1 # 2007.10.08. 11:12

Ami a házassági életközösség alatti gyarapodás az nagy általánosságban fele - fele, függetlenül attól hogy csak az egyikük nevén van lepapírozva. Az esetleges hozott/örökölt különvagyon nem számít bele.

Legjobb lenne a peren kívüli megállapodás - amit aztán a bíróság végzéssel jogerőre emel -, mert egyrészt egy bírsági eljárás nem olcsó, másrészt a vagyonmegosztási per általában elhuzódó. (És az ügyvéd sincs ingyen...)