Válás, vagyonmegosztás


burnout # 2007.10.03. 13:12

Kedves Kovács Béla Sándor, köszönöm a választ!
Lenne még egy kérdésem - ha untok, akkor dobjatok ki:-) -, találtam az interneten egy cégtaláló oldalt, ahonnan le lehet kérni bizonyos információkat kft.-ről, például. Mit érdemes lekérni, ha tudni szeretném, hogy a férjem nem kavart-e (nem adta el, iratta másra,...stb) a kft-beli tulajdonrészét? Mérleg? Cégkivonat? Cégmásolat? Névjegy? És mennyi idöre visszamenőleg?
(Mindegyikket lekérni nincs elég pénzem. Az oldal ugyanis fizetős.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.03. 09:42

Az egyes vagyonelemek közszerzeményi vagy különvagyoni jellege független a formájuktól. S amit az egyik fél a közös vagyonból a vagyonközösség megszűnéséig költ, elhasznál, azzal főszabályként nem kell elszámolnia. Ez a házastársi vagyonközösség lényegi sajátja.
Az is igaz azonban, hogy a felek a náluk lévő közszerzeményi vagyonelemeket a vagyonmegosztásba beadni vagy beszámítani kötelesek. Adott esetben nem elegendő azt mondani, hogy "az a részvény már nincs meg".

burnout # 2007.10.03. 08:19

Köszönöm.
Abban tudnátok-e segíteni, hogy közös vagyon-e az

  • életbiztosítási kötvény
  • az értékpapír
  • az egészségpénztári befizetés?

Másik kérdés. Ha férj nagyvonalú, és a válóper napjától számítja az életközösség/vagyonközöség megszűnését, akkor ha megszabadítom őt :-) az én nevemen lévő értékpapíroktól (és mondjuk azt a pénzt a válás kimondásáig a széfben tárolom), akkor az a pénz az enyém vagy el kell számolnom vele?
(Bocs, ha rosszindulatúnak tűnök, de bizonyos jelek arra utalnak, hogy ki akar velem babrálni.)

ah.lorinc # 2007.10.03. 08:04

Amíg nincs megegyezés addig kénytelen, hisz addig nem is beszélhetünk olyan válóperről amely közös megegyezésen alapul, ha nincs a vagyonmegosztás bíróilag jóváhagyva.

burnout # 2007.10.02. 18:57

Még valami eszembe jutott, bocs. Ha a válás közös megeggyezéssel történik - amikor is ugye nem kell kiteregetni a családi szennyest - , ugyanakkor a vagyonmegosztás nem megy simán (mert pl. nincs megegyezés az életközösség megszakadásának konkrét dátumát illetően), akkor a bíróság ugyanúgy beleturkál a házasfelek valós vagy vélt szennyesébe, mint egy nem közös megegyezéses válás esetén?

burnout # 2007.10.02. 18:50

ObudaFan, köszi. Ez így eléggé konkrétnak tűnik.

burnout # 2007.10.02. 18:48

"De nem hiszem, hogy épp az utóbbi egy évben akkorát nőtt vagy csökkent a vagyon, hogy ez számítson".

Az a baj, hogy de. És mire jóérzéssel válni tudok a kiskorú miatt - ez még 3 év - ennél is nagyobb lesz ez a vagyon. Nem mindegy, hogy mit fogunk osztogatni, de az se mindegy, hogy ebben az elkövetkező pár évben milyen minőségű életet kell élnem.

ObudaFan # 2007.10.02. 18:41

Konkrétan így interneten keresztül ezt nem lehet megmondani. Van olyan per, ami 2-3 évig szól erről.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 18:29

Azt csak a bíróság tudná megmondani. De nem hiszem, hogy épp az utóbbi egy évben akkorát nőtt vagy csökkent a vagyon, hogy ez számítson.

burnout # 2007.10.02. 18:15

sok választ kaptam - amit köszönök -, de még mindig nem tudom, hogy akkor most megszűnt-e nálunk az élet -és ezzel együtt a vagyonközösség vagy nem. Sokat számítana, ha ezt konkrétan meg tudná mondani valaki...
Köszi.

ObudaFan # 2007.10.02. 16:25

Ez így van, a legjobban akkor jársz, ha vagy tisztázod a helyzetet egy házassági vagyonjogi szerződésben, vagy elindítod a bontópert.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 16:20

Bármit eladhatsz a közös vagyonból, és elköltheted magadra.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 16:19

érzelmi kapcsolat - mivel a férjednek barátnője van, ez köztetek minden bizonnyal megszűnt

Ugyan... Ilyen fiatal vagy, esetleg ilyen romantikus? Vagy mindkettő...

burnout # 2007.10.02. 14:34

Köszönöm, amatőr:-)

burnout # 2007.10.02. 14:31

Úgy tudom, az életközösség megszűnésével (amit ugye a jog nem pontosan definiál), megszűnik a vagyonközösség is. A hallgagatólagos megállapodás szerint én gondoskodtam évekig a családi háttérről, ő pedig a pénzt kereste. Egy éve volt egy csúnya balhé, amikoris ki akart dobni a lent említett feltételekkel, csak én nem mentem. Azóta én ugyanúgy gondoskodom a családi háttérről, - csak szex nincs:-) -, ő viszont megvont tőlem minden anyagi támogatást. (Külön számlákon dugdossa a pénzt ill. a barátnőjével költekeznek.)
Ha ez, ahogyan mi élünk, életközösség (és akkor egyben vagyoni közösség is),mindehhez szerintem nincs joga, mert minden, amit azóta keresett és a válásunk kimondásáig keresni fog, az közös vagyon.
Ha nem életközösség, akkor nem is vagyonközösség, tehát azt csinál a mostani keresetével, amit akar - akár barátnőre is költheti -, ez esetben viszont ingyen mosom - és még fogom mosni - évekig a gatyáját. Továbbá tűröm a kölyök kedvéért ezt a megalázó, fillér nélküli helyzetet, noha - mint említettem - jobb anyagi körülmények között is élhetnék.
Hát nem tudom, mennyire érthető:-)

amatőr # 2007.10.02. 14:25

Életközösség ismérvei:

  • érzelmi kapcsolat - mivel a férjednek barátnője van, ez köztetek minden bizonnyal megszűnt
  • közös gazdálkodás - ha jó értem, nálatok ez is hiányzik, vagy csak részben adott
  • nemi kapcsolat: 1 éve nincs,

öszegezve szvsz köztetek az életközösség megszűnt.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 13:51

Nem egészen értem: mi köze ennek a házastársi életközösség megszűnése időpontjához? Biztos, hogy azt kérdezted, amit akartál?

burnout # 2007.10.02. 13:46

Ajjaj, akkor ez kétesélyes? 1 éve férj felajánlott egy rakás pénzt, aminek a kamataiból is fényesen megélnék. Továbbá elköltözhetnék egy másik városba, ahol végre - talán - lenne munkám. (Most nincs, és esélyem sincs rá...) Nem költöztem el, mert a kiskorút a gyógykezeltetése és az iskola miatt nem akarom rángatni. Gyereket itthagyni nem tudom/akarom.A pénz így persze nem kaptam meg, viszont a férj azóta minden agyagi forrást elzárt előlem. Nagyon nem mindegy, hogy miközben tűrök/takargatok és nyelek egy fillér nélkül, az összes eztáni keresetét - de még az eddigi közös vagyont is - szép apránként a nőjére költi...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 13:14

Annyi biztos, hogy a bíróságok nem tekintik a házassági életközösség sine qua nonjának a többé-kevésbé rendszeres szexuális kapcsolatot.
Hogy a ti esetetekben az életközösség fennáll-e? Én azt mondanám, hogy igen. ("Mi az hogy?! Nagyon is!") De arra még közepes összegben sem mernék fogadni, hogy mit fog mondani a bíróság.

burnout # 2007.10.02. 12:54

Sziasztok. Úgy tudom, hogy az életközösség fogalmát a jog nem határozza meg pontosan, viszont fontos lenne tudnom - elsősorban a vagyonmegosztás miatt -, hogy a gyakorlatban mit is neveznek életközösség megszűnésének. Nos, mi még egy fedél alatt élünk a férjemmel, egy ágyban alszunk - szex 1 éve nincs!!- mosok-főzök-takarítok rá (mint eddig), nevelem a még közös háztartásban lévő kiskorút (mint eddig), és tartom itthon a frontot, amíg ő a barátnőjével éjszakázik ill. nyaral. (Erről a nőről idegenek - egyelőre - nem tudnak.) Közös családi programok - szülinap, karácsony,...) vannak - de ezek csak a gyerekekhez köthetőek- ill. elmegyünk időnként kettesben egy-egy rendezvényre, ahol még nagyon fontos tartani a látszatot. Életközösség ez?
Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2007.10.01. 16:46

Azért az sem mindegy, mi van abban a bizonyos szerződésben leírva egészen pontosan, ezt pedig nem írtad le.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.01. 16:06

Az még nem bizonyítja, hogy ajándék volt.

igggen # 2007.10.01. 15:14

Ezt tudom bizonyítani, hisz a lakást 2001. szeptemberben vásároltuk a volt férjemmel új lakásként és van számlám a befizetésekről, a törlesztést is együtt fizettük 2002. decemberig, aztán a jelenlegi férjemmel.

ObudaFan # 2007.10.01. 14:17

Arra nem leszel kénytelen. Még ha kéri is ő a közös tulajdon megszüntetését, akkor is magadhoz is válthatod.

A 3 millió vonatkozásában - kizárólag ebben a vonatkozásban - meg lehet próbálni egy ajándék visszakövetelést, de hát elég bizonytalan, mert nem tudjuk, hogy tudod-e majd bizonyítani, hogy valóban ennyi már benne volt a házban, és ennek a résznem nem volt ellenértéke. Mert azt, hogy ez ajándék volt, neked kell bizonyítani, de könnyen lehet, hogy a te általad is aláírt okirat ellenében kellene ezt bizonyítani, ami nem lesz egyszerű.

igggen # 2007.10.01. 14:12

Kezd a kétségbeesés kerülgetni. Azt mondod, hogy annak ellenére, hogy az enyém volt a lakás és ő csak 5 éve fizeti a kölcsön törlesztés felét, kénytelen leszek a 3 gyerekemmel kiköltözni és eladni a házat?