Válás, vagyonmegosztás


pauschka # 2007.07.23. 13:14

Szép napot mindenkinek!

Férjemmel van egy 2 éves kislányunk, közös a lakás, mind ketten látás sérűltek vagyunk. Már szóba jött köztünk a vállás, ezért szeretnék pár kérdésben segítséget kérni.
1.: Csak bíróság előtt hiteles a válás?
2.: mi elvileg megegyeztünk a gyermekünk közös felügyeletében, hetenkénti rendszerességgel. Milyen hatással lehet vajon ez egy kis gyermekre? Elképzelhető, hogy ne egyezzen bele a bíróság?
3.: ha felmerülne a kérdés, hogy ítéljék valamelyikünknek a kislányt, mi rá a garancia, hogy nekem, anyának ítélik? Kicsivel kevesebb a jövedelmem, mint férjemé?
A bíróság döntsét befólyásólhatják a tanuk véleménye?

Segítségüket, segítségeteket előre is szívből köszönöm.

Zoltán György # 2007.07.22. 09:47

I. Azonnali, ideiglenes intézkedést kérj a gyermekek elhelyezésének és a kapcsolattartás ügyében!
Gyermekelhelyezési és tartásdíj megállapítása iránt nyújtod be a kérelmed, valamint a Házasság felbontása iránt.
Természetesen kizárólagos lakáshasználatot is kérj a gyerekekre való tekintettel. Ez vagyon tekintetében még nem számít egyezségnek!

II. Kérd az apuka kapcsolattartási jogának a megállapítását is. Mondván;

"TE NEM AKAROD ELZÁRNI, VAGY ELTILTANI A GYEREKEKTÕL, HISZ AZ APUKÁJUK MARAD ÖRÖKRE!"

Ezzel a mondattal nyertél az első körben, ha be is tartod a kapcsolattartásokat, akkor az eljárás végén nálad is maradnak a gyermekeid.

Zoltán György # 2007.07.22. 02:33

Tükörkép!

Dehogy ítélkezem, azt nem vállalom fel.

"Sajnos ezt nem így értékelik, különösen nem a mai világban, ahol a megkeresett pénz alapján rangsorolják az embereket..."

Erre írtam, hogy nincs igazad. Nem mindig a pénz számít. Persze hallottam olyat, ahol meg lehetett kenni az élet szekerét, hogy gyorsabban és jobban haladjon.

Nemcsak, hogy nem vagyok elfogult, hanem vettem a fáradságot és megnéztem a gyermekeid, valamint a te fényképeiteket. Hogy tudjam kivel beszélek.

monalisa1 # 2007.07.21. 21:59

Tükörkép!
Zoltán György elvált férfi, aki évek óta harcol/küzd az ex-el a gyerekek láthatásáért - sok mindenen keresztülment már. És nem kevés a személyes tapasztalata a bírósággal, a gyámhatósággal...

Más. Volt már itt a fórumon férj - feleség közösen indított vállalkozásáról szó, és "futott" is a szekér - valami 100 milliós kft. -, mígnem a feleség egyszer csak a válóperes bíróságon találta magát... Aztán egy külön jogvita melyet már ő indított a totál kisemmizése okán... És bár évekig pereskedett de semmi eredmény (...), közben idegileg teljesen kikészült.

Egy másik történet dióhéjban: férjnek több vállalkozása is van, aztán a feleségnek utóbb "rálátása" lett a cégek dolgaira - meg a férj magánjellegű dolgaira is... -, és a váláskor még örülhetett hogy a kisfiu nála maradhatott, valami szerény apanás - legalább is az előző életvitelhez képest.

tükörkép (törölt felhasználó) # 2007.07.21. 21:14

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Zoltán György # 2007.07.21. 19:01

Tükörkép!

Nincs igazad! De nem vitázom....

Kérd a gyemekeitek nálad történő elhelyezését, valamint a közös lakás kizárólagos használatát.
Természetesen azonnali, ideiglenes intézkedéssel. (Van Ügyeletes Bíró).

Lányaid már nagyok, megértik a helyzetet. Magyarázd el nekik a helyzeteteket.

tükörkép (törölt felhasználó) # 2007.07.21. 16:05

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

monalisa1 # 2007.07.21. 15:26

És azért írtam azt is, hogy nehogy az esetleges válási szándékot idejekorán megneszelje a férj, mert hát tudna tenni a "vagyontalanságukat" igazolandó...

monalisa1 # 2007.07.21. 15:10

Jó tudom, alant én is azt írtam, hogy "fele - fele" mindennek, már ha az a fél bizonyítható is...

monalisa1 # 2007.07.21. 15:08

Béla!
Távol álljon tőlem hogy Veled a jogásszal vitát kezdeményezzek, nem, de azért halkan hadd jegyezzzem meg: itt a fórumon nem egy olyan eset volt olvasható amikor a házassági együttélés ideje alatt alapított vállalkozás NEM volt közös vagyon... És ez a váláskor a másik felet utóbb nagyon kellemetlenül érintette.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.21. 14:57

A házastársi együttélés idején alapított vállalkozás közös vagyon.

monalisa1 # 2007.07.21. 14:13

Egyszer olvastam, hogy amerikai felmérés szerint egy "csak otthon lévő" családanya mindennapos szerteágazó teendőiként akár tucatnyi alkalmazott fizetését is kiválthatja - egymaga. (Dajkál, aztán a gyerkőcöket hozza-viszi, a család ügyeit intézi, vásárol, főz, takarít, kertészkedik stb., stb. Ápolja a család rokoni/baráti kapcsolatait.) Mindezen áldozatos tevékenységéért egy kisebb közepes cég első számú vezetőjének a jövedelméért is tarhatná akár a markát...

Te mint 4 gyerek édesanyja és mindmáig "csak" háziasszony, járjál emelt fővel!

Tehát ami nektek a házasságkötéstől mindmáig összejött az fele - fele értendő, mindenben.

Jó lenne egy ügyvéd konkrét segítségét kérnéd, és ha lehet egy másik megyéből.

Mert ha a férjed idejekorán megneszeli hogy esetleges váláson töröd a fejed (...), perc pillanat alatt eltüntethet mindent a nevéről...

Azt pedig hogy miért nem vont be a saját vállalkozásába, tán éppen azért hogy ne lássad az évek alatt jövő-menő pénzeket...

Én csak egy laikus hozzászóló.

tükörkép (törölt felhasználó) # 2007.07.21. 04:53

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.18. 15:56

Különvagyon.

fodormenta # 2007.07.18. 15:52

Segítséget kérnél!
Több évtizedes házasság kerül felbontásra. Vagyon megosztásával kapcsolatban az alábbiakkra kérnék felvilágosítást. Házastársam, a szülei elhunytával örökölt több ingatlant. (Nyaraló, családi ház)
Ezen ingatlanok az Õ különvagyonát képezik, vagy közösnek minősülnek. Több mint 10 éve történt az öröklés, a tatarozást és az épületek költségeit közös kasszából fizettük.
Ingatlanok házastársam nevén vannak. A lakás amiben élünk, mindkettőnk nevén szerepel.
Köszönettel.
fodormenta


fodormenta

ObudaFan # 2007.07.17. 12:40

Ehhez azért sokkal pontosabban kellene ismerni a megállapodást és az eset körülményeit is.

tius # 2007.07.17. 10:14

Akkor még ezek szerint nincs veszve semmi?

ObudaFan # 2007.07.17. 10:11

Én is gondolom.
Az az igazság, hogy itt köttetett egy megállapodás, ami megtámadható több okból is (téveddés, ha volt ilyen és azt a másik fél okozta, vagy felismerhette; objektív értékaránytalanság, stb.), de a megtámadás szabályait ehhez be kell tartani, másrészt a tévedést a megtámadónak kell bizonyítania.

tius # 2007.07.17. 10:01

Szeptemberben lesz az első tárgyalás!

Én is erre tippeltem, hogy vissza lehet vonni az egyezséget, főleg úgy, hogy még egy példányt sem kapott belőle. Az asszony pedig a keresetlevélben azt írta, hogy a ház az ő különvagyona. Ez azért érdekes nem?

Gondolom fogadjunk ügyvédet!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.17. 09:51

Mondhatjátok. Hogy aztán a bíróség elhiszi-e...

Jókat szoktunk a kollégákkal vitatkozni ezen, de szerintem az egyezséget vissza lehet vonni, ha a bíróság még nem hagyta jóvá.

tius # 2007.07.17. 09:43

Segítséget kérek!

Testvérem most fog válni. A feleségével 1/2-ed 1/2-ed részben tulajdonosa egy háznak, aminek értéke kb 10.000.000. Ft. Õ nagy hülye volt mert aláírt egy papírt, hogy csak 2,5 millió Ft-ot kap a házból. Mit lehet csinálni? Mondhatjuk, hogy megtévesztették, és nem volt tisztában az ingatlan értékével?

ObudaFan # 2007.07.16. 11:13

A Ptk. csak egyféleképpen látja.

zsenzso # 2007.07.16. 08:37

Ez a szép a jogban, meg az életben, mindenki másképp látja a dolgokat.

ObudaFan # 2007.07.15. 09:12

Kedves Attika, a házastársak közös ráépítése tekintetében a bírói gyakorlat szerint házastársi közös vagyon jön létre. Még enélkül sem lenne egyébként igazad, mert a ráépítés szabályai szerint is közös tulajdon keletkezik akkor, ha szerződés nélkül valaki már meglévő épülethez hozzáépít.

zsenzso # 2007.07.14. 19:33

Köszönöm a válaszokat, valahol olvastam a neten egy ítéletet, ahol valaki ugyanígy járt, mint én, és onnan tudom, hogy nekem semmi közöm a házhoz. Köszönöm vzoli a bíztatást, de az ember 50 fölött már nem ugrálhat, a híd alá mégsem mehetek lakni, a gyerekeim meg élik az életüket, van nekik elég bajuk. Egyébként meg a tágabb értelemben vett családom úgy gondolja, hogy csak hisztizek, meg mit akarok még az élettől! Mostmár késő lépni, igenis eltoltam a dolgokat, amikor szerelmes az ember, nem gondol az anyagiakra, arra, hogy egyszer öreg és morgós is lesz. Tudom, hogy én sem vagyok angyal.