Válás, vagyonmegosztás

Meja # 2025.09.06. 06:27

Szép napot!
A kérdésem a következő lenne. Tavaly év végén elváltunk, a közös ingatlan 50-50% arányban lett vásárolva, de a vételi árát a szüleim vették fel hitelként a számunkra. Ennek törlesztésében nagyban hozzájárultak, plusz én is és a volt férjem is egy alkalommal nagyobb összeget fizettünk be. Ezek dokumentálva lettek a bank által. Váláskor a haszonélvezeti jog az enyém lett, ő arról teljesen lemondott. Megbeszéltük mikor külön mentünk - válás előtt már másfél évvel- hogy eladjuk és az árból három közös gyermekünk nevére veszünk ingatlant. Arról is szó volt, hogy a nagyok nevére a saját részét elajándékozza, de ez azóta sem történt meg. A kérdésem, hogy az én részemre ezt megteheti e, hogy lebonyolíthassam az eladást, illetve a kizárólagos haszonélvezeti jog engem mire jogosít fel eladásnál? Az ingatlant nem lakja senki már két éve, a közüzem az ő nevén van, de mióta elment mindent én fizettem/fizetek. Én is vagyok bejelentve mint kapcsolattartó, csak a nevemre nem lettek átírva. Ez is dokumentálva van.
Igazából nem szeretném, ha eladáskor felrúgná a megbeszélteket - sajnos szóban történt, írásban nem hajlandó-, mert én minden forintot egy új ingatlanba szeretnék fordítani a gyerekeim javára.

Köszönöm előre is a segítséget!

drbjozsef # 2025.09.06. 07:32

A kérdésem, hogy az én részemre ezt megteheti e, hogy lebonyolíthassam az eladást
Ő megteheti, hogy te lebonyolíthasd? Nem értem ezt a két alanyos kérdést...
Ha az a kérdés, a saját részedet bármikor, bárkinek eladhatod, a tulajdonostársadnak elővételi joga van rá.

illetve a kizárólagos haszonélvezeti jog engem mire jogosít fel eladásnál?
Eladásnál? Semmire. Az az ingatlan használatára és hasznosítására jogosít téged.
Ha az a kérdés, eladáskor az eladó általában lemond a haszonélvezetéről, hiszen ritkán lehet azzal terhelten eladni harmadik félnek.
Ezt megteheted ingyenesen (=ajándékozás), és megteheted pénzért is. A jog értéke szabad megállapodás tárgya, az illetéktörvény
szerinti értékmeghatározás csak irányadó lehet, de egyáltalán nem kötelező.

A szóban megbeszélteket az eladásnál úgy rúgja fel, ahogy csak akarja, ha nem szeretnéd akkor is.
Ha csak egyben megvételre jelentkezik vevő, és a saját részedet külön nem tudod eladni, akkor igencsak keresztbetehet neked.
Persze, áron alul valszeg el tudod adni a saját részedet is külön.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.06. 07:53

Eladásnál? Semmire
Nana. Az egy vagyoni értékkel bíró jog.

Egyébként irigyellek, ha te ezt értetted.

osztap # 2025.09.06. 11:29

Váláskor a haszonélvezeti jog az enyém lett, ő arról teljesen lemondott.
Nem a házastárs lakáshasználati joga az? Mi van pontosan a tulajdoni lapon, ha egyáltalán van rajta valami?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.09.06. 11:58

Jó, hát ennyire gondolatolvasó nem vagyok. Ha valaki haszonélvezetet ír, azt haszonélvezetnek értem.

(De igazad van, a lakásbérlet is albérlet szinte mindenkinek.)