Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Bankszámla öröklése...

Eurika1969 # e-mail 2014.02.13. 11:43

Tanácskérés vagy milyen jogszabályra hivatkozhatok?

Elhunyt apám új özvegye szerintünk OTP-s bankszámlát eltitkolt (apám nevén lévőt). Ma bementem egy OTP-be és kérdeztem, ha behozom a halotti anyakönyvi kivonatot, megmondják-e hogy van-e apán nevén számla. Elutasítottak. Az ügyirat még nem került a közjegyzőhöz, a hagyatéki ügyintézőnél van a polg. hivatalban. Felhívom, és közlöm, hogy nem sikerült megtudnom információt, DE tudtommal a közjegyző hivatalból lekérheti (sőt kötelessége lekérni) az OTP-ből, hogy van-e ott az elhunyt nevén bankszámla, ha az örökös kéri. Ügyintéző közli, hogy maga a tény, hogy esetleg van az elhunytnak bankszámlája máshol, még nem is lenne elég, nekem meg KELL adnom a bszla számát is, csak akkor kéri le a közjegyző a pénzforgalmat. ??!!? Ha egyszer titkolják a bankszámlát, és a bankintézetnél nem adnak felvilágosítást, hogyan tudnám a bankszámlaszámot felvezettetni a hagyatéki leltárba? Az ügyintézőnek helyesek az információi? Tényleg nem kérhetem meg a közjegyzőt, hogy ugyan már, legyen oly kedves utánajárni, hogy volt-e az elhunytnak bankszámlája az OTP-nél?

ObudaFan # e-mail 2014.02.12. 14:37

Ha a bank időben bejelentette a követelését, akkor igaza van szerintem, mert a kamatok ez alatt az idő alatt is jártak.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

JG33 # e-mail 2014.02.11. 18:21

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni az alábbi öröklési ügyben. Édesapám egy éve hunyt el, hitelt is hátrahagyva. Az öröklött egyéb értékek meghaladták a hitelt, ami a hagyatéki végzésben 1,2 millió forint -a halálkori állapot-. Ezt elfogadtuk.
Azonban a végtörlesztésnél a bank már 1,5 milliót kért mondván, hogy nem a halálkori, hanem a kiegyenlítéskori állapot a mérvadó.
A helyi bankfiókban a halál bejelentésétől kezdve, majd később a pénzügyi tanácsadó irodahálózat jogásza is ezt erősítette meg.

A halálkori állapotot kell figyelembe venni, vagy azt amikor a hagyaték átadó végzéssel a kezemben ki szeretném egyenlíteni a tartozást.

Kérdezném, hogy akkor most hol az igazság? Érdemes elmenni a békéltető testülethez a problémával?

Tisztelettel
JG33

ObudaFan # e-mail 2014.02.04. 13:53

veggon

Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.

Erre tekintettel attól, hogy a te neveden van a számla, a föld, stb., az még lehet élettársi viszonyotokra tekintettel közös tulajdon, aminek az élettársadra eső részét a gyermekei meg fogják örökölni, ha nincs végrendelet. (Ha meg lenne, kötelesrész járna nekik.)

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kimb # e-mail 2014.02.04. 01:21

Mar leptem. Varok a bankra, hogy pontosan ki, mikor szedte le a penzt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.03. 23:29

Ki gondolt arra, hogy olyan "hagyatekot" orokoltem
De létezik. Csak nem sírnod kellene, hanem lépni végre.

www.kbs-ugyved.hu

kimb # e-mail 2014.02.03. 22:09

Kulfoldon elek. A Magyarorszagon elo csaladtagok inteztek mindent, akik megszakitottak velunk minden kapcsolatatot a halaleset utan. Fogalmam sem volt, hogy hol van bankszamla vagy hogy mennyi penz rajta.

A kozjegyzo kikuldte a hagyateki vegzest, amiben pontosan szerepel a bankszamlaszam es az osszeg amit orokoltem (millios nagysagrendben) az esedekes kamatokkal. Ki gondolt arra, hogy olyan "hagyatekot" orokoltem, ami nem letezik valosagban. Ezt le kellett volna ellenorizni a kozjegyzonek.

veggon # e-mail 2014.02.03. 14:24
Abban szeretnék felvilágosítást kapni, hogy egy élettársi viszonyban
  • ami 24 éve tart----tarthatnak-e igényt a párom 24 éve nem látott gyermekei halálakor arra a bankszámlára ami kizárólag az én nevemen van.
És szeretném tudni mire tarthatnak igényt a közös tulajdonunkból.Lakóház,föld,ingóságok.Halála után milyen jogom lesz? Bár 24 éve nem látta gyerekeit, beteg, végrendelkezni nem fog. Köszönöm a választ.
ObudaFan # e-mail 2014.02.03. 11:23

Te kérhettél volna biztosítási intézkedést vagy legalább a bankban jelezhetted volna, hogy meghalt az örökhagyó.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.02. 17:45
kimb # e-mail 2014.02.02. 16:55

Lehet, hogy tul naiv vagyok. Amikor megkaptam a kozjegyzotol a hivatalos jogerore emelkedett hagyateki vegzest, normalis ember szerintem nem gondolja, hogy olyan "bankszamlat" orokoltem, amin nincs penz. Es a kozjegyzonek esze agaban nincs leellenorizni.

Normalis orszagban azt a penzt a hatosagok azonnal zaroljak az orokosok javara. Ezt nem akarom elfogadni, hogy igy van.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.02. 09:01

Nem a hagyatéki eljárás időpontja a mérvadó.

Hagyd békén a közjegyzőt - te magad hibáztál.

www.kbs-ugyved.hu

kimb # e-mail 2014.02.02. 04:28

Januar 12-en posztingoltam bank szamla oroklessel kapcsolatban. Megfogadva a tanacsotokat, a banktol bankszamlakimutast kertem. A teljes elszamolast meg nem kaptam meg, de megtudtam, hogy a hagyateki eljaras idopontjaban mar csak parszaz forint volt a szamlan (elotte valaki vagy valakik leszedtek a penzt).

Amikor a kozjegyzo kiadta a hagyateki vegzest, hogy ennyi meg ennyi osszeget orokoltem, elkepzelheto, hogy nem ellenorizte le a bakszamlan levo penzt?

Ilyenkor felelossegre vonhato a kozjegyzo? En abban a tudatban voltam, hogy ott a penz, de csak masfel ev mulva mentem a bankba "folvenni", mert kulfoldon elek. Koszonok minden tanacsot.

Itt az eredeti levelem:

"Masfel evvel ezelott orokoltem egy budapesti ingatlan reszt es egy bankszamlan levo osszeget. A kozjegyzotol megkaptam a hivatalos hagyatekatado vegzest.
Mivel kulfoldon elek, csak most tudtam hazamenni, elmentem az illetekes budapesti bankba folvenni az"oroksegemet". A bankban kozltek velem, hogy a bankszamlan penz nincs. Azt tanacsoltak, kerjek egy teljes banki kivizsgalast, ezt azonnal meg is tettem.
Mi tortenhetett? Volt valakinek hasonlo esete? Hihetetlennek tartom, amikor akozjegyzo kiadta a vegzest, nem ellenorizte le, hogy van-e penz a bankszamlan? Vagy a kozjegyzoi vegzes utan vette le valaki (ket masik tarstulajdonos is volt az eredeti bankszamlan."

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.02.01. 20:07

Mert a köteles rész alapjába beleszámít mindaz, amit a hagyaték megnyíltát megelőző 15 évben bárkinek ingyenesen juttatott.
(Annak nemigen van jogi konzekvenciája, hogy a közjegyző tud-e ilyen vagyontárgyról.)

www.kbs-ugyved.hu

benji # e-mail 2014.02.01. 19:25

Elhalálozási rendelkezés bankbetétekre, a banki tájékoztatás szerint nem része a hagyatéknak.

A rendelkezésen a következő szöveg szerepel:
"Elhalálozásom esetén a fenti számla/betét-engem megille-
tő tulajdoni illetősége - feletti rendelkezési jogokat
alulirott személyek gyakorolhatják"

Akkor miért számit bele a köteles részbe? pl ha a közjegyző nem is tud róla?

Munkáltatóm rendes felmondással felmondott,ha bírósághoz fordulok kártérítésért és a tárgyalásig munkanélkülit vagy bért kapok, levonnak -e a kártérítésbõl? Ha

Eurika1969 # e-mail 2014.01.25. 07:35

Rendben.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.01.24. 21:12

Jobb, ha a közjegyzőnek szólsz, ő majd nyilatkoztatja a bankokat.

www.kbs-ugyved.hu

Eurika1969 # e-mail 2014.01.24. 20:19

Elhuny apámnak volt egy-két bankszámlája, amit özvegye eltitkol. Van 3 tippem, hogy melyik bankban lehet. Ha bemegyek egy bankba apám halotti anyakönyvi kivonatával, és megkérem őket, hogy mondják meg apám bankszámlájának számát, mert kell a hagyatéki leltár felvételébe, szerintetek van esélyem? Tehet ilyet egy pénzintézet? Állitólag a bankszámlaszámot is le kell adni a közjegyzőnek. Ezt hogyan képzelik, ha a másik fél le akarja nyúlni, és trükközik??!!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.01.15. 17:06
beatport84@freemail.hu # e-mail 2014.01.15. 09:24

Üdv!
Tanácsra lenne szükségem.
Nagyapám bankszámlájának én vagyok a kedvezményezettje elhalálozás esetén.Viszont bátyámra irtattak mindent ha esetleg meghal.Ilyenkor (elhalálozás esetén) bátyám is hozzáférhet a számlához vagy csak én a kedvezményezett?
Nagyon megköszönném a választ.

kimb # e-mail 2014.01.13. 00:25

Koszonom a tippeket!

monalisa1 #   2014.01.12. 19:45

Bármely automatát be lehet úgy állítani, hogy napi egyszeri alkalmmal maximum 999.999 Ft-ig pénzt kiadjon. Van két személy akinek volt hozzáférése a számához...

monalisa1 #   2014.01.12. 19:36

Kérj a banktól visszamenőleges számlakimutatást - pár ezer forint kötség -, annak alapján látni fogod mikor is tünt el a pénzed. A továbbiakkal kapcsolatban bízz meg egy ügyvédet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.01.12. 19:29

Megkérdezed a banktól, ki, mikor, mennyi pénzt vett le a számláról. Ha a hagyaték megnyílta után valaki olyan összeget vett ki, amely a neked átadott hagyaték része volt, követelheted tőle, hogy fizesse meg neked, ami a tiéd.

www.kbs-ugyved.hu

kimb # e-mail 2014.01.12. 17:57

Es mit lehet ilyenkor hivatalosan tenni?