Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

rigoz # e-mail 2020.09.06. 13:41

20 éves lány saját jogán jogosult tartásra, tehát Anyuka nem kérhet már semmit.

Ez az egyik, ha nem a legsarkosabb pont.

A bírói gyakorlat szerint - persze egyedi eset körülményei alapján lehet ettől eltérni - továbbá a rossz tanulmányi eredmények miatti elhúzódó tanulmányok után nem áll fenn tartásra való jogosultság, hisze a rossz tanulmányi eredmények

Magyarán: önmagában azért, hogy megint tanul a lány, nem jogosult tartásra, ha a megszakítás nem volt indokolt, már pedig a "kibukás" nem ilyen ok...

Fő kivétel ez alól, ha annak hátteérben pl. betegség (is) állt...

Egyébként az egyedi ügyben a tartásra magát jogosultnak ítélő, azaz a lány keresete alapján a bíróságnak kell ezt megítélni, hiszen ha jól értem, jelenleg nem fizet.

Feltéve, hogy nincs korábbi Önt marasztaló jogerős ítélet. Ha van, akkor a tartási kötelezettsége a jogosult tartási kötelezettségének megszűnésére vonatkozó bejelentés bíróság általi visszaigazolt tudomásul vételéig, illetve az Ön által a megszüntetés iránt benyújtott kereset jogerős, helyt adólagos elbírálásáig a tartási kötelezettsége fennáll és végrehajtható.

Sunyec0804 # e-mail 2020.09.06. 13:13

Nekem az lenne a kérdésem,hogy kell e fizetnem továbbra is gyermektartás díjat ha az anya kéri.Egyáltalán kérheti e a következő helyzetbe:A lányom 20 éves múlott.Bolti eladónak tanult amit el is végzett.majd beiratkozott nappali 2 éves gimibe amit nem sikerült elvégeznie.persze mind eddig rendszeresen fizettem,nem is volt semmi gond.Az anyuka jelezte,hogy ne vonják tovább,mert a lány nem tanul.Le is zárult, már nem is vonták augusztusba.Most viszont megint beiratkozott a lányom egy 2 éves szakmunkás suliba(gyermekgondozó).Szóval ebbe az esetbe mi a tényállás?Kérheti az anyuka megint a gyermektartást vagy alapból meg is jár?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.03. 16:33

(A kívánt célt esetleg úgy lehet elérni, hogy a nagykorú gyermek pert indít a tartása iránt mindkét szülővel szemben. Na, amit ott megítélnek, azt már közvetlenül neki kell fizetni. Ha ezt a lehetőséget, hogy tudniillik ő is készpénzben fogja a per után teljesíteni a tartást, belengetitek az anyának, talán inkább beleegyezik, hogy a korábban megítélt tartásdíjat közvetlenül a gyerek kapja.
Az is igaz, hogy egy ilyen ítélet után a gyereknek nincs hova hazamennie, hiszen egyik szülő sem köteles természetben tartani, és annak keretében a lakhatását biztosítani.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.07.03. 10:31

Csubakka72,

De, persze, ha a bíróság rendelkezik így, akkor nyilván lehet. De miért rendelkezne erről, ha az anya a saját háztartásában tartja el, és hivatkozik erre?
Legfeljebb megegyezéssel lehetne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csubakka72 # e-mail 2020.07.03. 09:36

Köszönöm, ha bírósági határozatban tortanik a fizetése módja (másik számlaszámra) akkor sem minősül hivatalosan teljesítenek?
Lehet hogy nem csak két évről szól a történet, mert ha tovabbtanul akkor még évekig fizetek, csak nem szeretném, ha a pénzt nem a gyerekre költenek az édesanyja (mert most ez történik)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.03. 08:59
  1. Nincs jogi akadálya. Csak éppen - vita esetén - nem számít a tartás teljesítésének.
  2. Bármelyik fél kérelmére megteszi ezt a bíróság. De két évre érdemes?

www.kbs-ugyved.hu

Csubakka72 # e-mail 2020.07.03. 08:57

Üdvözlöm, 18 éves elmúlt a fiam, meg két éve van vissza a középiskolába (4.es 5. év). A gyerektartast bírósági határozat alapján (jövedelmem 20%-a) a munkáltató ön keresztül vonják a fizetésemböl és a gyermekem édesanyjának a számlájára megy.
Kerdesem:
1.Van-e annak jogi akadálya, hogy a gyermekemnek nyissa egy számlát és a gyerektartas ezentul az ő számlájára menjen közvetlenül? Mi ennek az ügymenete?
2. Van-e annak lehetősége, hogy a gyerektartas mértékét fix összegre változtassa % helyett?

alfateam # e-mail 2020.06.24. 15:14

Házi segítségnyújtás nem jár, mert ápolási díjat kapok.
Igen, akkor bizony nem jár de méltányosságból mégis kapsz segítséget.
Tartás ügyben sem kell feltétlen pereskedned, talán elég egy ügyvédi felszólítás és fizet az Apa egy kicsit többet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.24. 13:48

(1. Ritka per, amelyben öt tárgyalást tartanak. A 2-3 a jellemző.
2. Még a családjogi perekben is elegendő, ha a fél az első tárgyaláson jelenik meg személyesen.)

www.kbs-ugyved.hu

akomadi # e-mail 2020.06.24. 13:44

alfateam
Házi segítségnyújtás nem jár, mert ápolási díjat kapok. Könyörületből jönnek hetente 2x1 órát. Ez csak a környéken bevásárlásra elég. És ügyvéd mondta, hogy ha megbízom, akkor is akár 5x el kell menni utána nekem a bíróságra. Szóval 22-es csapdája.

alfateam # e-mail 2020.06.24. 10:26

Ott azt mondták, menjek bíróságra.
Igen , a tartás ügyében bírósághoz kell fordulnod.
Azt helyetted nem csinálja meg senki, bízz meg egy ügyvédet.
A"házi segítségnyújtás" ügyében a családsegítőhöz kell fordulnod, írásban, 1993 évi III. törvény értelmében, az ügyvéd ezt is megteszi ha megbízod.

akomadi # e-mail 2020.06.24. 08:30

alfa team
Ott azt mondták, menjek bíróságra. Jól ki van ez találva. Aki egyedül ápolja hozzátartozóját úgy, hogy nincs segítsége, az nem tud bíróságra járkálni. Meg ügyvédnek sem tud fizetni. Bár két éve voltam ügyvédnél csak megkérdezni, hogy megy ez és azt mondta, hogy 3 hónapon át gyűjtsem a számlákat és majd abból megállapítja a bíróság a gyerektartás mértékét. Csakhogy amire nem telik, arról nem tudok számlát benyújtani. Meg úgy tudom, hogy általában a betegfelügyeletet vállalók például nem is adnak számlát. Pedig arra nagy szükségem lenne. Ráadásul azt mondta ez az ügyvéd, hogy ha őt megbízom az üggyel, akkor is lehet, hogy 5-6 alkalommal beidézhetnek engem a bíróságra. Ez meg nekem képtelenség.

alfateam # e-mail 2020.06.23. 23:03

A családsegítőnél probálkozhatnál!

akomadi # e-mail 2020.06.23. 21:12

Tisztelt Szakértők!

A fiam 32 éves, éber kómában van 12 éve, én ápolom. Az apja 5 éve nem látogatja, amióta kértem, hogy fizessen. Azóta 50 ezer forintot fizet havonta. Jól keres, 3 és fél szobás lakásban él egymaga. Mivel én teljesen egyedül vagyok, senkire nem számíthatok, rengeteg olyan ügy, feladat van, amit el kellene intézni, de nem tudok. Csak egy pár ezek közül: elromlott a kerekesszék, turmix, szakrendelésre kellene menni gyógyászati eszköz javaslatért, nekem is kellene szakrendelésre mennem. Szóval ezek közül egyiket sem és sok más szükséges dolgot sem tudok elintézni, mert privát gondozóra nem telik, akire a fiamat tudnám bízni. Kikapcsolódásról még csak nem is álmodhatok. Vidékre is költöznénk, de nem merek egyedül a fiammal belevágni. A házat online árverésen vettem, hogy ki tudjunk szabadulni az állandó bezártságból, viszont személyesen még nem is láttam. Állapotfelmérésre küldtem egy szakembert, fel kell a házat újítani. A fiam apja könnyedén tudna segíteni, autója is van, de nem hajlandó. Így viszont amiatt, hogy bár módjában állna, egyáltalán nem segít, hagyja hogy teljesen tönkre menjek az ápolásban, szerintem többet kellene fizetnie. És az én nyugdíjam nyilván jóval kevesebb lesz, mert 11 éve ápolási díjat kapok csak. A fiam betegágya is tönkrement, újat kellene vennem (erre nincs támogatás). Beadhatom-e postai úton a tartásdíj növelésére vonatkozó kérelmet, (mivel a bíróságra sem tudok elmenni személyesen betegfelügyelet híján)?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.21. 09:30

K.né Ani; van egy végrehajtható határozatod. Mit foglalkozol mással?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.21. 09:30
drbjozsef #   2020.02.21. 09:11

_Önmagában_ az, hogy esti, nappali, vagy levelező a tagozat, nem különösebben releváns.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

K.né Ani # e-mail 2020.02.21. 08:05

Az esti tagozatról szólt elsősorban a kérdésem, de majd megpróbálom akkor megkeresni. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.20. 19:28

Szerintem ugyanerre ugyanebben a rovatban egy héten belül kétszer is válaszoltunk. Ha nem is neked. Olvasd vissza!

www.kbs-ugyved.hu

K.né Ani # e-mail 2020.02.20. 15:48

A jogosult vagyok.
Azt is szeretném még megkérdezni, hogy ha esetleg továbbra is jár a gyermektartás és a fiam külön költözik abban az esetben a volt férjemnek kinek kell, hogy utalja a tartásdíjat? Csak mert tartok attól, hogy a gyereknek már nem fogja, így is folyamatosan a megszabott határidőn túl kapjuk meg és így is csak könyörgés árán.. :(

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.20. 09:36

Egyébként te ki vagy? A jogosult vagy a kötelezett?

www.kbs-ugyved.hu

K.né Ani # e-mail 2020.02.20. 08:35

Bejelentett jövedelme nincs.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.19. 19:51

Keres, van önálló jövedelme?

www.kbs-ugyved.hu

K.né Ani # e-mail 2020.02.19. 16:41

Jó Napot!

A fiam március végén ölti be a 18. életévét és jelenleg esti tagozaton tanul, hogy megszerezze az érettségit. Jár e a gyerektartás a tanulmányai befejezéséig vagy az esti tagozat miatt csak 18 éves koráig?

Köszönöm előre is a választ.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.18. 07:43

Még mindig rossz kérdés. Fizessen csak úgy, mint eddig. Ha nem fizet, kérhetsz végrehajtást.

www.kbs-ugyved.hu